UNIT-4
Programming: The Hungry Parrot
Fill in the blanks
1. In Scratch programming, the look of a sprite can be changed by switching its
costume.
2. The answer block in Scratch programming is used to capture user input or
responses.
3. The program executes from the Starting event block when the green flag is
clicked.
4. To change the costume of a sprite in Scratch, the "next costume" block under
the Looks category is used.
5. The sensing block helps detect different actions or conditions.
Identify the code block needed for the given actions.
1. To prompt the user for input: Ask block
2. To change the costume of a sprite to the next one in its list of costumes:
Next costume
3. To pause the script for a specified amount of time: Wait block
4. To check if a sprite is touching another sprite or a color: Touching block
5. Used to retrieve the user's input in response to an "ask" block: Answer block
Answer the following.
1. What is meant by coordinates?
Ans: In Scratch programming, coordinates refer to the positions of sprites on the
stage. The two coordinates are the x coordinate and the y coordinate.
2. What is the use of an answer block in Scratch?
Ans: It stores the most recent answer entered by the user in response to the
question in a Scratch program.
3. Describe the starting event in Scratch programming.
Ans: It is an event that makes a program start to run. Use the yellow events block
to set the starting event for a scratch program.
4. How to use if-else to control the output of a program?
Ans: The "if" block checks a condition; if true, it executes one set of
instructions; otherwise, it executes another set using the "else" block.
5. What is the use of the "go to" block in scratch programming?
Ans: The "go to" block in Scratch programming is used to move a sprite to a
specific position on the stage, specified by its x and y coordinates.
UNIT-5
Multimedia: Illustrating a recipe card
Fill in the blanks
1. The process of cutting out unwanted parts of a photo to focus on the main
subject is called crop.
2. The clone tool allows us to duplicate parts of a photo and place them in other
areas.
3. To make a photo brighter or darker, we use an exposure tool.
4. To remove a small mark from a photo, we use the spot fix tool.
5. To add a picture to your document, go to the Insert tab
Write true or false.
1. A photoshoot is the act of storing photos in a cloud storage service- False.
2. Monochrome refers to images that have only one color- True.
3. Exposure refers to the process of removing a small part from a photo- False
4. The cloning tool allows us to duplicate parts of a photo and place them
elsewhere- True
5. Digital photo is a process of capturing images using a camera that stores
them in digital format- True
Answer the following.
1. How to compose a picture?
Ans: To compose a picture, arrange the subjects in the frame in a way that looks
balanced and visually interesting.
2. How to share your photos using cloud storage?
Ans: To share your photos using cloud storage, upload them to the cloud storage
service. It can be accessed via the Internet.
3. What does monochrome mean in photography?
Ans: Monochrome refers to images that use shades of a single color, such as black
and white or grayscale.
4. What does a photoshoot involve?
Ans: A photoshoot is a session where photographs are taken, typically involving a
photographer, subjects, and a location or studio.
5. Write the steps to insert a picture into a document.
Ans: Step 1: Click on the "Insert" tab.
Step 2: Click on the "Pictures" option.
Step 3: Navigate to the folder where your picture is located and select it.
Then, click "Insert".
UNIT-6
Numbers and data: My pizza snack bar
Fill in the blanks
1. A spreadsheet is like a big grid comprising many cells.
2. A cell reference in a formula indicates the address of a cell.
3. The AutoSum feature simplifies the process of totaling columns or rows.
4. The intersection of a row and a column in a spreadsheet is called a cell.
Answer the following.
1. How to create a new worksheet?
Ans: To create a new worksheet click on the + sign at the bottom of the
spreadsheet window.
2. what is the first thing to type when creating a formula?
Ans: The equal (=) sign is the first thing to type when create a formula.
3. Write two types of data that a spreadsheet contains.
Ans: Label: These are text and are used to show what the values mean.
Value: These are numbers and are used in calculations.
Identify the given cell references.
[ A4, C1, D4, B5, E3, A2, B1, C3, D2, E5 ]
B1 C1
A2 D2
C3 E3
A4 D4
B5 E5