Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
46 views6 pages

Discrete UQ (Unit-3)

This document contains university level questions on the topic of relations and discrete mathematics. There are over 20 multiple choice questions covering topics like relations, functions, equivalence relations and partial orders. The document also contains theoretical questions requiring proofs about relations and functions.

Uploaded by

wishesmona
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
46 views6 pages

Discrete UQ (Unit-3)

This document contains university level questions on the topic of relations and discrete mathematics. There are over 20 multiple choice questions covering topics like relations, functions, equivalence relations and partial orders. The document also contains theoretical questions requiring proofs about relations and functions.

Uploaded by

wishesmona
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

DEPARTMENT OF MATHEMATICS

Computer Science and Computer Applications Stream


Discrete Mathematics - University Questions
Unit-III: Relations
Section-A: Choose the best answer

1. A relation on the set A is said to be ...... if R = A × A (November 2023/ June 2022)


A. Identity relation B. Void relation C. Universal relation D. Reflexive relation
Ans: C. Universal relation

2. If A and B are two non-empty sets having n elements in common, then A × B and B × A
have ..... elements in common. (November 2023/ May 2023/ December 2020/April
2019)
A. n B. 2n C. n2 D. 2n
Ans: C. n2

3. If either A or B is infinite and other is not empty then A × B is (May 2023)


A. φ B. finite C. infinite D. A ∪ B
Ans:

4. If every pair of elements in a poset is comparable, then it is said to be (December 2022)


A. Complete set B. Linearly ordered set C. Lattice set D. Quotient set
Ans: A. Complete set

5. Let A and B two nonempty sets. A relation from A to B is a subset of (December 2022)
A. A × B B. A ∩ B C. A ∪ B D. A − B
Ans: A. A × B

6. A finite set A with n ekements. How many relations are on A are reflexive relations on A
(June 2022)
A. n2 B. 2n C. 2n(n+1) D. 2n(n−1)
Ans: C. 2n(n+1)

7. If the set A has m elements and the set B has n elements, then the total number of relations
from A to B are (July 2021)
A. m + n B. mn C. 2m+n D. 2mn
Ans: B. mn

8. A relation in a set A is said to be a void relation if ..... (July 2021)


A. R = A × A B. R = φ C. R ⊆ A × A D. R = R−1
Ans: B. R = φ

9. If |A| = m and |B| = n then the power set of (A × B) contains ...... number of elements.
(December 2020)
A. mn B. 2mn C. 2m 2n D. (mn)2
Ans: A. mn

10. If the set A has m elements and the set B has n elements, then the power set of the product
set A × B has ..... elements. (April 2019)
n
A. mn B. 2m 2n C. 2m D. 2mn
Ans: D. 2mn

11. If A = {1, 2, 3} and B = {2, 3} then n(A × B)= ............ (April 2018)
A. 2 B. 3 C. 5 D. 6
Ans: D. 6

12. If (x + 1, y + 5) = (0, 5) then the value of x and y is (April 2018)


A. 1, 0 B. -1, 0 C. 0, 1 D. 0, -1
Ans: B. -1, 0

13. If set A has m elements and the set B has n elements then the product A × B has ......
(November 2018)
A. mn B. nm C. mn D. m + n
Ans: C. mn

14. If A = {1, 2, 3} and B = {4, 5}. Then how many relations from the set A to the set B.
(November 2018)

Page 2
A. 5 B. 6 C. 25 D. 26
Ans: B. 6

15. Let A = {1, 2, 3, 4} and B = {a, b, c} and R = {(2, a), {4, a), (4, c)}. The domain of R is
(November 2017)
A. {1, 2, 3, 4} B. {a, b, c) C. {a, c} D. {2, 4}
Ans: D. {2, 4}

16. The total number of relations from the set A = {a, b, c} to the set B = {1, 3} is (November
2017)
A. 64 B. 32 C. 16 D. 6
Ans: D. 6

17. Let A = {1, 2, 3, 4}, R be a relation on A. The asymmetric relation is (April 2017)
A. R = {(1, 3), (4, 2), (2, 4), (3, 1), (2, 2)} B. R = {(1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4), (3, 4)}
C. R = φ D. R = A × A
Ans: B. R = {(1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4), (3, 4)}

18. If f : A → B such that f (x) = x−1 and g : B → C such that g(y) = y 2 then (g ◦f )(x) = ......
(April 2017)
A. (x − 1)2 B. x2 − 1 C. (x − 1)2 − 1 D. x − x2
Ans: A. (x − 1)2

19. Let f : A → B. Determine which of the following is not one-one (April 2017)
A. A = {1, 2, 3, 4} = B and f = {(1, 1), (2, 3), (3, 4), (4, 2)}
B. A = {1, 2, 3}, B = {a, b, c, d} and f = {(1, a), (2, a), (3, c)}
C. A = { 21 , 13 , 14 }, B = {x, y, z, w} and f = {( 21 , x), ( 41 , y), ( 13 , w)}
D. A = {1, 2, 3}, B = {1, 2, 3, 4} and f = {(1, 1), (2, 2), (3, 3)}
Ans: B. A = {1, 2, 3}, B = {a, b, c, d} and f = {(1, a), (2, a), (3, c)}

20. Let A = {1, 2, 3, 4}, R be a relation on A the reflexive relation is (November 2016)
A. R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (4, 4)} B. R = {(1, 1), (2, 2), (3, 3)}
C. R = φ D. R = A × A
Ans: A. R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (4, 4)}

21. Let f : A → B such that f (x) = x−1 and g : B → C such that g(y) = y 2 then (g ◦f )(2)=.....
(November 2016)

Page 3
A. 3 B. 1 C. 2 D. 4
Ans: B. 1

22. Determine which of the following relation not a partial-order relation (November 2016)
A. The relation ” ⊆ ” on the power set P (A) of the set A
B. The relation ” 6 ” on the set of positive integers
C. The relation ”/” divides on the set of positive integers
D. The relation ”mod 3” on the set of positive integers
Ans: D. The relation ”mod 3” on the set of positive integers

Section-B

1. Show that the relation ≤ defined on the set of positive integers I+ is a partial order relation.
(November 2023/ May 2023/ April 2019).

2. If R and S are equivalence relations on a set A, Prove that (R ∪S)−1 = R−1 ∪S −1 . (Novem-
ber 2023/ June 2022)

3. If R and S are relation from A to B prove that (R ∩ S)−1 = R−1 ∩ S −1 (May 2023/ July
2021/December 2020/ April 2018/November 2016)
 
0 1 0
4. If R and S be relations on a set A = {1, 2, 3} represented by the matrices MR = 1 1 1
 

1 0 0
 
0 1 0
and MS = 0 1 1. Find R ∩ S, R ∪ S and R ◦ S. (December 2022)
 

1 1 1

5. If R is an equivalence relation on a set A, Prove that R−1 is also an equivalence relation in


A. (December 2022)

6. Show that the relation 0 ⊆0 (subset) defined on the power set p(A) of the set A is a partial
order relation. (June 2022/ July 2021)

7. If A, B and C are three sets, show that A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C) (April 2019)

8. Let A = {a, b, c} and P = P (A) be the power set of A. Draw the Hasse diagram for ⊆ on
poset A. (April 2018)

Page 4
9. If A, B and C are three sets, show that A × (B ∪ C) = (A × B) ∪ (A × C) (November 2018)

10. If A and B are two non-empty sets having n elements in common, then prove that A × B
and B × A have n2 elements in common. (November 2018)

11. If A, B and C are three sets, show that A × (B − C) = (A × B) − (A × C) (December


2020/ November 2017)

12. If R and S are relation from A to B prove that (R ∪ S)−1 = R−1 ∪ S −1 (December
2020/November 2017)

13. Show that the relation ≤ (less than or equal to) defined on the set of positive integers is a
partial order relation. (April 2017)

14. If R and S are relation from A to B then prove that R−1 ⊆ S −1 when R ⊆ S. (April 2017)

15. If R and S are equivalence relations on a set A, prove that (R ∩ S) is an equivalence relations
in A. (November 2016)

Section-C

1. A relation R = {(x, y) : x − y is divisible by 3} and x = {1, 2, 3, . . . , 7}. Show that R is an


equivalence relation on x. (November 2023/ April 2017)

2. If f : A → B and g : B → C are invertible functions then prove that (g ◦ f )−1 = f −1 ◦ g −1 .


(November 2023/ November 2016)

3. If f : X → Y and g : Y → Z be any two one-one and onto invertible functions. Then show
that g ◦ f is also one-one and onto function. (May 2023)

4. Let N be the set of all natural numbers. The relation R on the set N × N of ordered pairs
of natural numbers is defined as (a, b)R(c, d) if and only if ad = bc. Prove that R is an
equivalence relation. (May 2023/ December 2022/December 2020/April 2019)

5. Show that the composition of functions obeys associative law. (December 2022)

6. If f : X → Y and g : Y → Z be any two invertible functions. Then show that (g ◦ f )−1 =


f −1 ◦ g −1 . (June 2022)

7. Show that the relation R ”congruent modulo m” is an equivalence relation on the set of
integers. Where m is a positive integer greater than 1. (June 2022)

Page 5
8. If R and S are equivalence relation on a set A, prove that R ∩ S is an equivalence relations
in A. (December 2020/ April 2019)

9. A relation R on the set of integers is defined as aRb if and only if (a − b) is divisible by m.


Show that R is an equivalence relation. (July 2021/April 2018)

10. If f : A → B and g : B → C are invertible functions. Prove that g ◦ f is also invertible and
(g ◦ f )−1 = f −1 ◦ g −1 . (April 2018)
OR
If f : A → B and g : B → C are invertible functions. Prove that g ◦ f : A → C is also
invertible and (g ◦ f )−1 = f −1 ◦ g −1 . (July 2021/ November 2017)

11. If R and S are equivalent relations on a set A, prove that R ∩ S is an equivalent relations in
A. (November 2018)

12. Let A = {1, 2, 3, 4} and R = {(1, 2), (2, 3), (3, 3), (3, 4), (4, 2)} be a relation defined on A.
Construct the matrix and digraph of R. Also find R2 . (November 2018)

13. Show that the relation R = {(a, b) : a − b = even integer and a, b ∈ I} is an equivalence
relation. (November 2017)

14. Show that an equivalence relation R in a non-empty set A determines a partition of A.


(April 2017)

15. Prove that the relation ”congruence modulo m” over the set of positive integers is an equiv-
alence relation? (November 2016)

zzzzz

You might also like