Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
62 views6 pages

Contest 4

questions and ans

Uploaded by

20gilbert04
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
62 views6 pages

Contest 4

questions and ans

Uploaded by

20gilbert04
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024

CONTEST 4
ROUND 1

1. The radius of curvature of a concave mirror is 40 cm. Find its optical power. Ans: 5 diopters
2. Find the radius of curvature of a concave mirror whose optical power is 4 diopters. Ans: 0.5 m
3. The radius of curvature of a concave mirror is 20 cm. Find its optical power. Ans: 10 diopters
4. Find the radius of curvature of a concave mirror whose optical power is 2 diopters. Ans: 1 m

1. A 40 N weight remains stationary on a horizontal surface when a 20 N horizontal force is exerted on it.
What is the coefficient of static friction between the weight and the surface? Ans: 0.5
2. The limiting coefficient of static friction between a 50 N object and a horizontal surface is 0.2. What is the
maximum horizontal force that can be applied without causing the object to move? Ans: 10 N
3. A 60 N weight remains stationary on a horizontal surface when a 20 N horizontal force is exerted on it.
What is the coefficient of static friction between the weight and the surface? Ans: 0.3
4. The limiting coefficient of static friction between a 20 N object and a horizontal surface is 0.4. What is the
maximum horizontal force that can be applied without causing the object to move? Ans: 8 N

Preamble: Identify the species X in each of the following nuclear equations:

1. Magnesium-26 captures a proton and produces a daughter nuclide X alongside an alpha particle
Ans: Sodium-23
2. Oxygen-20 undergoes a beta decay to produce a daughter nuclide X Ans: Fluorine-20
3. Potassium-40 captures a neutron to produce a positron and nuclide X Ans: Argon-41 with atomic
number 18
4. Phosphorus-32 undergoes an alpha emission to produce nuclide X and gamma particles
Ans: Aluminum-28 with atomic number 13

Preamble: Calculate the percentage oxygen in each of the following compounds and give your answer to one
place of decimal. Na = 23, O = 16, K = 39, Ca = 40, N = 14
1. Na2O Ans: 25.8%
2. K2O Ans: 17.0%
3. CaO Ans: 28.6%
4. N2O Ans: 36.4%
TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024
CONTEST 4
Name the type of respiratory pigment found in the following given organisms:

1. Snails Ans: hemocyanin


2. Octopus Ans: hemocyanin
3. Shark Ans: hemoglobin
4. Spider Ans: hemocyanin

Preamble: Accessory organs in digestion are organs that contribute to the process of digestion indirectly by
producing enzymes, hormones, or other substances that aid in breaking down food or facilitating the absorption
of nutrients. Name one accessory organ

Ans:

1. Liver
2. Gallbladder
3. Pancreas
4. Salivary glands
5. Tongue
6. Teeth

Preamble: Using the expansion of (2 − 𝑥)6 .

1. What is the coefficient of 𝑥4 ANS: 60


2. What is the coefficient of 𝑥5 ANS: −12
3. What is the coefficient of 𝑥3 ANS: −160
4. What is the coefficient of 𝑥2 ANS: 240

Preamble: Express in ∑ notation

1. 1 − 𝑥 + 𝑥 2 − 𝑥 3 + 𝑥 4 − 𝑥 5 ANS: ∑5𝑛=0 (−𝑥)𝑛

2. 3 + 5 + 7 + 9 + 11 ANS: ∑5𝑛=1 (2𝑛 + 1)

3. 3 + 6 + 11 + 8 + 27 ANS: ∑5𝑛=1 (𝑛2 + 2)

4. − 1 + 2 + 5 + 8 + 11 ANS: ∑4𝑛=0 (3𝑛 − 1)


TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024
CONTEST 4
ROUND 2

SPEED RACE

1. A certain type of steel has a density of 2500 kg/m3. Find the weight of a cube made of that steel that
measures 10 cm on the side. Ans: 25 N
2. A student whirls a 0.2 kg object attached to one end of a string in a circle of radius 5 m. Find the tension in
the string when the object moves at 5 m/s. Ans: 1 N
3. The specific latent heat of fusion of a substance is 35 kJ/kg. Find the heat energy required to just melt
2000 g of the substance. Ans: 70 kJ

1. An element has two isotopes with mass numbers 30 and 40. The isotopes have natural abundancies of
70% and 30% respectively. What is the relative atomic mass of the element? Ans: 33 amu
(accept 33)
2. Give the systematic name of an unsubstituted alkanol with 4 carbons with the hydroxyl group bonded to
carbon 2 position. Ans: 2-Butanol;
3. Name the element whose name in Greek means color Ans: Chromium

1. What name is given to plants adapted to grow in aquatic environments such as lakes, ponds, rivers and
wetlands? Ans: hydrophytes
2. What physiological process involves the release of a mature egg cell from the ovary?
Ans: ovulation
3. Name the structure located at the junction of the small intestine and the colon which plays a role in the
absorption of fluids and salts with limited function Ans: cecum or caecum

1. If a vector has magnitude 10 units and is in the direction of the vector −3𝑖 + 4𝑗, find the vector.
ANS: −6𝑖 + 8𝑗
𝑥 1 𝑥−4
2. If = 3 , find 𝑥+4 ANS: -1/2
4
3. The height of a plant increases at a rate of 0.029 mm/sec. Express in standard form, the increase in the
height of the plant in one hour. Ans. 1.0 × 102
TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024
CONTEST 4
ROUND 3

TRUE OR FALSE

1. The refractive index of a medium determines how much light bends when it enters the medium from
another medium T
2. The refractive index of a medium is always greater than or equal to 1 T
3. The refractive index of a medium depends on the frequency of light passing through it F
4. The refractive index of a medium equals the ratio of the speed of light in the vacuum to the speed of light
in the medium T

1. The focal length of a convex lens is always positive F


2. The image formed by a concave mirror is always virtual and upright F
3. The magnification produced by a convex lens is always greater than 1 F
4. The focus of a concave spherical mirror is equidistant from the center of curvature of the mirror T

1. Zinc carbonate (ZnCO3) is stable to heat. F


2. Calcium carbonate (CaCO3) is not stable to heat. T
3. Copper(II) carbonate (CuCO3) is stable to heat. F
4. Magnesium carbonate (MgCO3) is stable to heat F

1. The atomic radius of sulfur is smaller than that of phosphorus. T


2. The atomic radius of chlorine is smaller than that of bromine. T
3. The atomic radius of nitrogen is smaller than that of oxygen. F
4. The atomic radius of aluminium is bigger than that of magnesium F

1. Ribosomes are membrane-bound organelles found in both plant and animal cells. F
2. Chloroplasts are single membrane-bound organelles found only in animal cells. F
3. Golgi apparatus is a single membrane-bound organelle found in both plant and animal cells. T
4. Mitochondria are single membrane bound organelles found in both plant and animal cells F

1. Monocot stems have scattered vascular bundles. T


2. Monocot leaves have reticulate venation. F
3. Monocot seeds have one cotyledon. T
4. Monocot roots have open vascular bundles T
TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024
CONTEST 4

1. Any system of two linear equations in two variables has exactly one solution. F
2. Any system of three linear equations in three variables has at least one solution. T
3. Any system of linear equations with more equations than variables has no solution. F
4. Any two simultaneous linear equations have at least one solution. F

1. Every real number is a rational number F


2. All prime numbers are odd F
3. All equilateral triangles have congruent angles T
4. Between any two distinct real numbers, there is an irrational number T

ROUND 4

RIDDLE

1. I am related to wave or periodic function


2. I depend on the medium that a wave travels through
3. I am a characteristic of both traveling waves and standing waves
4. My inverse is called spatial frequency
5. I am the distance between consecutive corresponding points of the same phase on the wave
6. If I am designated by the Greek letter lambda, then who am I? WAVELENGTH

1. I am a chemical compound
2. I am a toxic gas
3. I am released naturally by volcanic activities
4. I am also produced as a by-product of copper extraction
5. I am responsible for the odor of burnt matches
6. I am a molecule consisting of two different elements
7. If I have a bent geometry, then who am I? SULPHUR DIOXIDE OR SULPHUR (IV) OXIDE OR SO 2

1. I am a terrestrial invertebrate
2. I am a common name for the largest members of the class Oligochaeta
3. I eat a wide variety of organic matter including detritus, living protozoans, bacteria and fungi
4. I am commonly found in moist, compost-rich soil
5. My digestive system runs the length of my body
TRIALS @ KSTS KDUA – 3RD MAY, 2024
CONTEST 4
6. I belong to the phylum Annelida
7. If I am a soil dwelling terrestrial invertebrate, then who am I? EARTHWORM

1. I am a three-digit number
2. I am the square of a two digit even number
3. The sum of my digits is 16
4. I am a number found between 150 and 200
5. My factorization is 22 x 72
6. If I am the square of 14, then who am I? ONE HUNDRED AND NINETY-SIX

You might also like