Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
52 views5 pages

Dakshu

Uploaded by

bgowda_erp1438
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
52 views5 pages

Dakshu

Uploaded by

bgowda_erp1438
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Correct Answer: D [Yemen]

14.‘Chief Minister Vayoshree Yojana’, recently seen in the news, is launched by which state?
[A]Kerala
[B]Gujarat
[C]Maharashtra
[D] Uttar Pradesh
Correct Answer: C [Maharashtra ]
15.Prime Minister of India inaugurated the India Energy Week 2024 in which state?
[A] Gujarat
[B] Rajasthan
[C] Madhya Pradesh
[D] Goa
Correct Answer: D [Goa]

16.Kokborok language, recently seen in the news, is recognized as one of the official state
languages of which state?
[A]Mizoram
[B]Manipur
[C]Assam
[D] Tripura
Correct Answer: D [Tripura]
17.How much budgetary support has the government constituted for ‘Fisheries Infrastructure
Development Fund’ ?
[A] Rs 830.57 crores
[B] Rs 935.55 crores
[C] Rs 939.48 crores
[D] Rs 955.68 crores
Correct Answer: C [Rs 939.48 crores]
18.Bannerghatta National Park (BNP), recently seen in the news, is located in which state ?
[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Karnataka
[D] Gujarat
Correct Answer: C [Karnataka]
19.Aral Sea, recently seen in the news, stands at the boundary between which two countries ?
[A] Kazakhstan and Uzbekistan
[B] Uzbekistan and Turkmenistan
[C] Kyrgyzstan and Uzbekistan
[D] Turkmenistan and Kazakhstan
Correct Answer: A [Kazakhstan and Uzbekistan]
20.Recently, who has been honoured with a plaque at the Jungfraujoch, renowned as ‘Top of
Europe’ ?
[A] P V Sindhu
[B] Neeraj Chopra
[C] Virat Kohli
[D] Sunil Kumar
Correct Answer: B [Neeraj Chopra ]

21.FAST Telescope, recently seen in the news, is developed by which country?


[A]Russia
[B]USA
[C]China
[D] India
Correct Answer: C [China]

22.What is the name of the satellite recently launched by NASA to survey oceans and atmosphere ?
[A] STARS-1
[B] ROSAT
[C] PACE
[D] ASTRO A
Correct Answer: C [PACE]
23.Who is the new brand ambassador of ‘Fit India Movement’ ?
[A] Neeraj Chopra
[B] Narendra Kumar Yadav
[C] Joginder Sharma
[D] Sunil Kumar
Correct Answer: B [Narendra Kumar Yadav ]
24.Where was the 67th All India Police Duty Meet (AIPDM) held ?
[A]Lucknow
[B]Bhopal
[C]Jaipur
[D] Dehradun
Correct Answer: A [Lucknow ]

25.Recently, which institute has signed an agreement with C-DOT for developing prototypes ?

[A] IIT Bombay


[B] IIT Kanpur
C] IIT Kharagpur
[D] IIT Roorkee
Correct Answer: C [IIT Kharagpur]

26.Recently, which country won the 2024 ICC Under-19 World Cup ?
[A] Australia
[B] India
[C] South Africa
D] New Zealand
Correct Answer: A [Australia]
27.Nua-O scholarship program, recently seen in the news, is associated with which state ?

[A] Gujarat
[B] Andhra Pradesh
[C] Odisha
D] Bihar
Correct Answer: C [Odisha ]

28.Which state government recently launched the ‘SWAYAM scheme’ to provide interest-free loans
to youth ?
[A]Rajasthan
[B]Haryana
[C]Odisha
[D] Uttar Pradesh
Correct Answer: C [Odisha]

29.Attemsostreptus leptoptilos, recently seen in the news, belongs to which one of the following
species ?
[A] Millipede
[B] Snake
[C] Invasive plant
[C] Invasive plant
Correct Answer: A [Millipede]

30.Who has been honored with the prestigious Vishisht Seva Medal for developing multipurpose
Octocopter ?
[A] Pawan Kumar Yadav
B] Varinder Singh
[C] Amandeep Jakhar
[D] Ishar Singh
Correct Answer: B [Varinder Singh]

31.National Generic Document Registration System, recently seen in the news, is initiated by which
ministry ?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Corporate Affairs
[D] Ministry of Tourism
Correct Answer: B [Ministry of Rural Development]

32.Archaeologists recently discovered an eighth-century ‘Kotravai sculpture’ in which state ?


[A] Gujarat
[B] Andhra Pradesh
[C] Tamil Nadu
D] Kerala
Correct Answer: C [Tamil Nadu]

33.Section 125 of the Criminal Procedure Code (CrPC), recently seen in the news, primarily deals
with which one of the following ?
[A] Promoting hatred among classes
[B] Maintenance of wives, children and parents
[C] Culpable homicide
[D] Juvenile Justice
Correct Answer: B [Maintenance of wives, children and parents]

34.What is ‘SUFALAM’, recently seen in the news ?


[A] Promoting entrepreneurship in rural areas
B] Implementing cybersecurity measures for government agencies
C] Start-up conclave for food processing entrepreneurs
[D] Developing software solutions for startups
correct Answer: C [Start-up conclave for food processing entrepreneurs]
35.Recently, which country is launching the ‘Dream of the Desert’ train in the Middle East ?
[A] Saudi Arabia
[B]Iraq
[C]Iran
[D] Oman
Correct Answer: A [Saudi Arabia ]

36.Young Scientist Programme (YUVIKA), recently seen in the news, is conducted by which one of
the following ?
[A] Ministry of Defence
[B] IIT Kanpur
[C] ISRO
[D] Ministry of Science & Technology
Correct Answer: C [ISRO]

38.Recently, which company became the first Indian to surpassed Rs 20 lakh crore in market
capitalization ?
[A] Reliance Industries
[B] Infosys
[C] Tata Motors
[D] Mahindra Group
Correct Answer: A [Reliance Industries]

39.Which organisation has recently conducted the BSE EXPO-2024 ?


[A] Broadcast Engineering Society
[B] Securities and Exchange Board of India
[C] Ministry of Economic Affairs
[D] Ministry of Information & Broadcasting
Correct Answer: A [Broadcast Engineering Society]

40.Pandaram land, recently seen in the news, is located in which state/UT ?


[A] Lakshadweep
[B] Tamil Nadu
[C] Puducherry
[D] Andhra Pradesh
Correct Answer: A [Lakshadweep ]

41.Recently, which country has become the 119th country to join the International Solar Alliance ?
[A]Malta
[B]Egypt
[C]Vietnam
[D] Ukraine
Correct Answer: A [Malta]

42.What is theme of the ‘World Thinking Day 2024’ ?


[A] Stand Together for Peace
[B] Our World, Our Thriving Future
[C] Our Planet, Our Peaceful Future
[D] Living Threads
Correct Answer: B [Our World, Our Thriving Future]

43.NaViGate Bharat portal, recently seen in the news, is launched by which ministry?
[A] Ministry of Communications
[B] Ministry of Information and Broadcasting
[C] Ministry of Road Transport and Highways
[D] Ministry of Defence
Correct Answer: B [Ministry of Information and Broadcasting]

44.Ancient Badami Chalukya temples were recently discovered in Mudimanikyam village along the
banks of which river ?
[A] Godavari River
[B] Kaveri River
[C] Krishna River
[D] Tapi River
Correct Answer: C [Krishna River]

45.Kiru Hydel Project, recently seen in the news, is located in which state/UT ?
[A] Tamil Nadu
[B] Uttar Pradesh
[C]Karnataka
[D] Jammu & Kashmir
Correct Answer: D [Jammu & Kashmir]

46.MakhaBucha ceremony, recently seen in the news, is associated with which one of the following ?
A]Vaishnavism
[B]Jainism
[C]Buddhism
[D] Shaivism
Correct Answer: C [Buddhism]

47.Solar Energy Corporation of India Limited (SECI) has successfully commissioned India’s largest
Battery Energy Storage System in which state ?
[A] Uttar Pradesh
[B]Jharkhand
[C]Chhattisgarh
[D] Gujarat
Correct Answer: C [Chhattisgarh]

48.Recently, which state established a special fund to save Purple Frog in the Western Ghats ?
[A]Odisha
[B]Kerala
[C]Karnataka
[D] Tamil Nadu
Correct Answer: D [Tamil Nadu]
49.Where was the largest-ever global textile event ‘Bharat Tex 2024’ organized ?
[A] New Delhi
[B]Jaipur
[C]Bhopal
[D] Lucknow
Correct Answer: A [New Delhi]

50.Recently, which country aims to produce 1-5 lakh tonnes of hydrogen a year by 2030?
[A]Iran
[B]Malaysia
[C]Vietnam
[D] Iraq
Correct Answer: C [Vietnam]

You might also like