NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Fuzzy Logic and Neural Networks
Assignment- Week 7
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total marks: 10 X 2 = 20
______________________________________________________________________________
QUESTION 1:
Which one of the following statements is TRUE?
a. A genetic-neural system aims to evolve a neural network (NN) using a genetic
algorithm (GA).
b. A genetic-neural system aims to improve the performance of a GA by using NN.
c. In genetic-neural system, GA can be used to determine the topology of NN, only.
d. In genetic-neural system, GA can be used to determine the weights and bias
value, only.
Correct Answer:a
______________________________________________________________________________
QUESTION 2:
In ANFIS, which type of fuzzy reasoning tool is used?
a. Mamdani type.
b. Takagi and Sugeno’s type.
c. CombinedMamdani and Takagi andSugeno’s types.
d. None of the above.
Correct Answer: b
______________________________________________________________________________
QUESTION 3:
The main purpose of designing a neuro-fuzzy system is to develop
a. aNN using the structure of a FLC.
b. a fuzzy reasoning tool using the structure of a neural network.
c. neither a fuzzy reasoning tool nor a neural network.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
d. both fuzzy reasoning tool and neural network.
Correct Answer:b
______________________________________________________________________________
QUESTION 4:
In a neuro-fuzzy system, a binary-coded GA can be utilized, whose strings will carry information
of the
a. Rule Base only
b. Data Base only
c. Both Rule Base and Data Base
d. Neither Rule Base nor Data Base
Correct Answer:c
____________________________________________________________
QUESTION 5:
Let us assume that in an ANFIS, there are two inputs: 𝐼1 and 𝐼2 . According to first-order Takagi
and Sugeno’s model of FLC, the output of 𝑖 𝑡ℎ -rule can be expressed as follows:
a. 𝑦𝑖 = 𝑎𝑖 𝐼1 , where 𝑎𝑖 is the coefficient.
b. 𝑦𝑖 = 𝑎𝑖 𝐼2 , where 𝑎𝑖 is the coefficient.
c. 𝑦𝑖 = 𝑎𝑖 𝐼1 + 𝑏𝑖 𝐼2 + 𝑐𝑖 , where 𝑎𝑖 , 𝑏𝑖 , 𝑐𝑖 are the coefficients.
d. 𝑦𝑖 = 𝑎𝑖 𝐼12 + 𝑏𝑖 𝐼22 + 𝑐𝑖 𝐼1 𝐼2 , where 𝑎𝑖 , 𝑏𝑖 , 𝑐𝑖 are the coefficients.
Correct Answer:c
___________________________________________________________________________
QUESTION 6:
In general, the type of transfer function used in first layer (input layer) of a Neuro-Fuzzy system is,
a. Gaussian function.
b. Tan-sigmoid function.
c. Linear function.
d. Log-sigmoid function.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer:c
_____________________________________________________________________________
QUESTION 7:
In a neuro-fuzzy system with Mamdani approach, AND operation is carried out
a. Before fuzzification.
b. Before fuzzy inference.
c. After defuzzification.
d. After fuzzy inference.
Correct Answer:b
_____________________________________________________________________________
QUESTION 8:
In a neuro-fuzzy system with Takagi and Sugeno’s approach, the firing strength of a rule is
determined using
a. Minimum operator
b. Maximum operator
c. Multiplication operator
d. Division operator
Correct Answer: c
_____________________________________________________________________________
QUESTION 9:
In a neuro-fuzzy system with Mamdani approach, the firing strength of a rule is determined
using
a. Minimum operator
b. Maximum operator
c. Multiplication operator
d. Division operator
Correct Answer: a
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
___________________________________________________________________________
QUESTION 10:
In a neuro-fuzzy system with Mamdani approach, the final output for a set of inputs is
determined by
a. summing up the outputs of all the fired rules
b. summing up the weighted outputs of all the fired rules
c. using center of sums method
d. using a multiplication operator
Correct Answer:c
************END***********