16) LIST ALL THE EMPLOYEES WHO ARE HAVING
REPORTING MANAGERS IN DEPT 10 ALONG WITH 10% HIKE IN SALARY
ans)select ename,sal+sal*10/100
from emp
where mgr is not null and deptno in 10;
17) DISPLAY ALL THE EMPLOYEE WHO ARE
‘SALESMAN’S HAVING ‘E’ AS THE LAST BUT ONE
CHARACTER IN ENAME BUT SALARY HAVING
EXACTLY 4 CHARACTER
ans)select ename from emp
where job in 'SALESMAN' and ename like'%E_' and sal like'____';
18) DISPLAY ALL THE EMPLOYEE WHO ARE JOINED AFTER YEAR 81
ans)select ename
from emp
where hiredate>'31-DEC-81';
19) DISPLAY ALL THE EMPLOYEE WHO ARE JOINED IN FEB
ans)select ename
from emp
where hiredate like'%FEB%';
20) LIST THE EMPLOYEES WHO ARE NOT WORKING
AS MANAGERS AND CLERKS IN DEPT 10 AND 20 WITH A SALARY
IN THE RANGE OF 1000 TO 3000
ans)select ename
from emp
where job not in ('MANAGER','CLERK') and deptno in(10,20) and
sal between 1000 to 3000
21) LIST THE EMPLOYEES WHOSE SALARY NOT IN
THE RANGE OF 1000 TO 2000 AND WORKING IN DEPT 10,20 OR 30 EXCEPT
ALL SALESMEN
ans)select ename
from emp
where sal between 1000 and 2000 and deptno in(10,20) or
deptno in 30 and job in'SALESMAN';
22) LIST THE DEPARTMENT NAMES WHICH ARE
HAVING LETTER ‘O’ IN THEIR LOCATIONS AS WELL AS THEIR DEPARTMENT NAMES
ans)select dname
from emp
where loc like'%O%' AND dname'%O%';
23) DISPLAY ALL THE EMPLOYEES WHOSE JOB HAS STRING ‘MAN’ IN IT.
ANS)select ename
from emp
where job like'%MAN%';
24)LIST THE EMPLOYEES WHO ARE HIRED AFTER 82 AND BEFORE 87.
ANS)SELECT ENAME
FROM EMP
WHERE HIREDATE BETWEEN '01-JAN-83' AND '31-DEC-86';
25)WAQTD ALL THE DETAILS OF EMPLOYEES HIRED IN NOVEMBER AND DECEMBER.
ANS) SELECT *
FROM EMP
WHERE HIREDATE LIKE'%NOV%' OR HIREDATE LIKE'%DEC%';
26)LIST ALL THE EMPLOYEE NAMES AND
COMISSION FOR THOSE EMPLOYEES WHO EARN
COMISSION MORE THAN THEIR SALARY
ANS)SELECT ENAME,COMM
FROM EMP
WHERE COMM>SAL;
27)WAQTD NAME AND DESIGNATION FOR ALL THE
EMPLOYEES HAVING REPORTING MANAGERS AND ALSO THRIE NAMES STARTING WITH ‘S’
ANS) SELECT ENAME,JOB
FROM EMP
WHERE MGR IS NOT NULL AND ENAME LIKE'S%';
28)WAQTD NAME AND SALARY OF ALL THE EMPLOYEES IF THEIR ANNUAL SALARY ENDS
WITH ‘0’.
ANS)SELECT ENAME,SAL
FROM EMP
WHERE SAL*12 LIKE '%0';
29)WAQTD NAME OF THE EMPLOYEE HAVING ATLEAST 2L’s IN HIS NAME.
ANS)SELECT ENAME
FROM EMP
WHERE ENAME LIKE '%L%L%;
30)WAQTD NAME OF THE EMPLOYEES WHOS NAME STARTS WITH A ‘VOWEL’ .
ANS)SELECT ENAME
FROM EMP
WHERE ENAME LIKE 'A%' OR ENAME LIKE 'E%' OR ENAME LIKE 'I%' OR
ENAME LIKE 'O%' OR ENAME LIKE 'U%';