Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
364 views13 pages

Section - B - Solved - Question Paper-1 - BCom - VI - Sem

Uploaded by

manoj roy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
364 views13 pages

Section - B - Solved - Question Paper-1 - BCom - VI - Sem

Uploaded by

manoj roy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

Solved Management Accounting Question Papers

Gulbarga University, Gulbarga


Section – B

1. Ratio Analysis

Q1. Question Paper 2009

Sol: Calculation of Earnings per Share (EPS).


Earnings before Tax 5,00,000 Profit
EPS =
Less: Tax @ 40% (5,00,000 x 40 / 100) 2,00,000 No. of Equity Shares
Earning After Tax 3,00,000
Less: Dividend to Preferential Shareholders 40,000 2,60,000
=
(5,00,000 x 8 / 100) 50,000
Profit available to Equity Shareholders 2,60,000
= 5.20

Q2. Question Paper 2010

Sol: Calculation of Earnings per Share (EPS).


Earnings before Tax 75,000 Profit
EPS =
Less: Tax @ 40% (75,000 x 40 / 100) 30,000 No. of Equity Shares
Earning After Tax 45,000
Less: Dividend to Preferential Shareholders 8,000 37,000
=
(1,00,000 x 8 / 100) 20,000
Profit available to Equity Shareholders 37,000
= 1.85

Q3. Question Paper 2011


Sol:
1. Calculation of Average Creditors and Bills Payable:
Opening Bills Payable on 1-1-2008 26,000
Closing Bills Payable on 31-12-2008 20,000 46,000

Opening Creditors on 1-1-2008 40,000


Closing Creditors on 31-12-2008 60,000 1,00,000
1,46,000
Average Creditors = 1,46,000 / 2 = 73,000

2. Calculation of Credit Purchases


Total Purchases 4,00,000
Less: Cash Purchases 30,000
Purchase Returns 5,000 35,000
Credit Purchases 3,65,000

3. Calculation of Creditors turnover Ratio


Credit Purchases 3,65,000
Creditors turnover Ratio = =
Average Creditors 73,000
= 5 Times

4. Calculation of Average Payment Period


No. of Months in a Year 365
Debtors Payment Period = = = 73 Days
Creditors turnover Ratio 5

Q4. Question Paper 2011

Sol: Calculation of Earnings per Share (EPS).


Earnings before Interest and Tax 80,000 Profit
EPS =
Less: Interest on Debentures (1,00,000 x 8 / 100) 8,000 No. of Equity Shares
Earnings before Tax 72,000
Less: Tax @ 40% (72,000 x 40 / 100) 28,800 35,200
=
Earning After Tax 43,200 15,000
Less: Dividend to Preferential Shareholders 8,000
(80,000 x 10 / 100) = 2.35
Profit available to Equity Shareholders 35,200

Q5. Question Paper 2012, 2016


Sol:
Current Assets Liquid Assets
a. Current Ratio = b. Liquid Ratio =
Current Liabilities Liquid Liabilities

Current Assets Liquid Assets


2 = 1.5 =
4,00,000 4,00,000

By cross multiplication, we will get By cross multiplication, we will get

Current Assets = 2 x Current Liabilities Liquid Assets = 1.5 x Current Liabilities


= 2 x 4,00,000 = 1.5 x 4,00,000
= 8,00,000 = 6,00,000

c. Calculation of Stock d. Calculation of Sales


Current Assets 8,00,000 Sales
Inventory turnover ratio =
Less: Liquid Assets 6,00,000 Average Stock
Stock 2,00,000
Sales
9 =
2,00,000
By cross multiplication, we will get
Sales = 9 x 2,00 000
= 18,00,000

Q6. Question Paper 2013

Sol:
Gross Profit
Gross Profit Ratio = x 100
Sales

Gross Profit 1,60,000 x 100


a. Sales = x 100 = = 6,40,000
Gross Profit Ratio 25

3 3
b. Sundry Debtors = Credit sales x = 6,40,000 x = 1,60,000
12 12

c. Debtors = Accounts Receivable – Bills Receivable


= 1,60,000 – 1,00,000
= 1,50,000
Q7. Question Paper 2014

Sol:
a. Calculation of Average Debtors and Bills Receivables
Opening Debtors 35,000 Opening Bills Receivables 48,000
Closing Debtors 44,500 Closing Bills Receivables 32,000
79,500 80,000

79,500 + 80,000
Average Debtors and Bills Receivables = = 79,750
2

b. Calculation of Net Credit Sales


Total Sales – Cash Sales = Net Credit Sales
8,00,000 – 1,60,000 = 6,40,000

Net Credit Sales 6,40,000


c. Debtors Turnover Ratio = =
Average Debtors and Bills Receivables 79,750
= 8.03 Times

No. of Days 365


d. Average collection Period = =
Debtors Turnover Ratio 8.03
= 45

Q8. Question Paper 2015

Sol:
1. Calculation of Average Debtors :
Opening Debtors = 25,000 60,000
Average Debtors = = 30,000
Closing Debtors = 35,000 2
60,000

2. Calculation of Net Credit Sales:


Total Sales – Cash Sales = Net Credit Sales
4,75,000 – 55,000 = 4,20,000

3. Debtors Turnover Ratio :


Net Credit Sates 4,20,000
= = 14 times
Average Debtors 30,000
2. Fund Flow Statement

Q1. Question Paper 2009

Sol: Calculation of Fund from Operations


Net Profit 48,000
Add: Non-Operating Expenses:
Depreciation on Plant 10,000
Goodwill Written-Off 10,000
Provision for Taxation 8,000
Proposed Dividend 12,000 40,000
88,000
Less: Non-Operating Incomes:
Profit on sale of Building 10,000
Fund from Operation 78,000

Q2. Question Paper 2010

Sol: Calculation of Fund from Operations


Closing Profit & Loss A/c 1,40,000
Add: Non-Operating Expenses:
Depreciation on Plant 15,000
Goodwill Written-Off 10,000
Proposed Dividend 15,000
Provision for Taxation 8,000 48,000
1,,88,000
Less: Non-Operating Incomes:
Dividend Received 10,000
Profit on sale of Furniture 8,000
Opening Profit & Loss A/c 1,00,000 1,18,000
Fund from Operation 70,000
Q3. Question Paper 2011

Sol: Calculation of Fund from Operations


Closing Profit & Loss A/c 60,000
Add: Non-Operating Expenses:
Depreciation Charged 10,000
Goodwill Written-Off 10,000
Transfer to General Reserve 20,000
Provision for Taxation 30,000
Loss on Sale of Machinery 5,000 75,000
1,35,000
Less: Non-Operating Incomes:
Refund of Tax 3,000
Dividend received 10,000
Undervaluation of Opening Stock 10,000
Opening Profit & Loss A/c 10,000 33,000
Fund from Operation 1,02,000
Format
Statement Showing Fund from Operation
Net Profit or Net Loss as Per P&L A/c xxx
Add: Non-Operating Expenses xx
Overvaluation of Opening Stock xx
Undervaluation of Closing Stock xx xxx
xxx
Less: Non-Operating Incomes xx
Undervaluation of Opening Stock xx
Overvaluation of Closing Stock xx xxx
Fund from Operation xxx
Q4. Question Paper 2012

Sol: Sources : Sale of Machinery = Rs.20,000


Application : Purchase of Plant & Machinery = Rs.96,000
Plant & Machinery Account
To Balance b/d 90,000 By sale of Machinery 20,000
To Cash (Purchases) 70,000 By Loss on Sale 4,000
To Cash (Purchases) (Bal. Fig.) 96,000 (30,000-6,000 = 24,000-20,000)
By Depreciation on sold Machinery 6,000
(30,000 – 34,000)
By Depreciation 26,000
(32,000 – 6,000)
By Balance c/d 2,00,000
2,56,000 2,56,000

Calculation of Loss on sale of Machinery Provision for Depreciation Account of Machinery


Cost of Machine Sold 30,000 To Machine A/c 6,000 By Balance b/d ---
Less: Depreciation (Bal. Fig.) 6,000 To Balance c/d (Bal. Fig.) 26,000 By P&L A/c (Depreciation 32,000
WDV of Machinery 24,000 for the year)
Less: Sales Value of
20,000 32,000 32,000
Machinery
Loss on sale of
4,000
Machinery

Q5. Question Paper 2013

Sol: Schedules of Changes in Working Capital


Increase in Decrease in
P.Y C.Y
Particulars Working Working
2011 2012
Capital Capital
A. Current Assets :-
Cash 30,000 10,000 --- 20,000
Debtors 70,000 1,40,000 70,000 ---
Stock 1,50,000 2,25,000 75,000 ---
Work-in-Progress 80,000 90,000 10,000 ---
Total 3,30,000 4,65,000
B. Current Liabilities :-
Tax Payable 77,000 43,000 34,000 ---
Creditors 96,000 1,92,000 --- 96,000
Interest 37,000 45,000 --- 8,000
Proposed Dividend 50,000 35,000 15,000 ---
Total 2,60,000 3,15,000
Working Capital (A - B) 70,000 1,50,000 2,04,000 1,24,000
Net Increase in Working Capital 80,000 --- --- 80,000
1,50,000 1,50.000 2,04,000 2,04,000
Q6. Question Paper 2014

Sol: Schedules of Changes in Working Capital


P.Y C.Y Increase in Decrease in
Particulars 31-12- 31-12- Working Working
2007 2008 Capital Capital
C. Current Assets :-
Stock 36,000 28,000 --- 8,000
Bank 16,000 36,000 20,000 ---
Cash 66,000 78,000 12,000 ---
Total 1,18,000 1,42,000
D. Current Liabilities :-
Creditors 18,000 10,000 8,000 ---
Bills Payable 47,000 70,000 --- 23,000
Total 65,000 80,000
Working Capital (A - B) 53,000 62,000 40,000 31,000
Net Increase in Working Capital 9,000 --- --- 9,000
62,000 62,000 40,000 40,000

Q7. Question Paper 2015

Sol: Schedules of Changes in Working Capital


Increase in Decrease in
P.Y C.Y
Particulars Working Working
2012 2013
Capital Capital
A. Current Assets :-
Cash 82,000 1,14,000 32,000 ---
Stock 36,000 28,000 --- 8,000
Total 1,18,000 1,42,000
B. Current Liabilities :-
Creditors 18,000 10,000 8,000 ---
Bills Payable 47,000 70,000 --- 23,000
Total 65,000 80,000
Working Capital (A - B) 53,000 62,000 40,000 31,000
Net Increase in Working Capital 9,000 --- --- 9,000
62,000 62,000 40,000 40,000
Q8. Question Paper 2016

Sol: Calculation of Fund from Operations


Net Profit 1,80,000
Add: Non-Operating Expenses:
Preliminary Expenses Written-off 9,000
Goodwill Written-Off 9,000
Transfer to General Reserve 10,000
Provision for Depreciation 12,000 40,000
2,20,000
Less: Non-Operating Incomes:
Opening Profit & Loss A/c 1,35,000
Fund from Operation 85,000
3. Cash Flow Statement

Q1. Question Paper 2009

Sol: Calculation of Cash from Operations


Net Loss 12,000
Add: Non-Operating Incomes:
Profit on sale of Land 10,000
Income Tax Refund 7,000 17,000
29,000
Less: Non-Operating Expenses:
Depreciation 21,000
Loss on sale of Plant 3,000
Goodwill Written-Off 12,000
Proposed Dividend 3,000
Provision for Tax 1,500 40,500
Cash loss in Operation 11,500

Q2. Question Paper 2010


Sol: Calculation of Cash from Operations
Net Profit 35,000
Add: Non-Operating Expenses:
Depreciation 20,000
Loss on Sale of Plant 4,000
Patents Written-Off 5,000
Proposed Dividend 10,000 39,000
74,000
Less: Non-Operating Incomes:
Interest received 5,000
Profit on sale of Land 4,000
Dividend received 5,000 14,000
Cash from Operation 60,000

Question Paper 2011 “No Question was asked”

Q3. Question Paper 2012, 2015

Sol: Calculation of Cash from Operations


Particulars Amount
Closing Profit & Loss A/c 1,40,000
Add: Decrease in Current Assets :-
Bills Receivable (60,000 – 36,000) 24,000
Goodwill Written-off (60,000 – 56,000) 4,000
Increase in Current Liabilities :-
Creditors (90,000 – 60,000) 30,000
Increase in Depreciation (1,20,000 – 96,000) 24,000 82,000
2,22,000
Less: Increase in Current Assets :-
Debtors (78,000 – 60,000) 18,000
Prepaid Expenses (11,400 – 9,000) 2,400
Opening Profit & Loss A/c 1,20,000 1,40,400
Cash from Operation 81,600
Q4. Question Paper 2013

Sol:
Q5. Question Paper 2014

Sol: Calculation of Cash from Operations


Net Loss 20,000
Add: Non-Operating Incomes:
Profit on sale of Building 12,500
Income Tax Refund 7,500 20,000
40,000
Less: Non-Operating Expenses:
Depreciation 35,000
Loss on sale of Furniture 5,000
Goodwill Written-Off 20,000
Proposed Dividend 5,000
Provision for Tax 2,500 67,500
Cash loss in Operation 27,500

Q6. Question Paper 2016

Sol: Classification of Transactions


Operating Investment Financial Others
--- Purchased Land Dividend Paid ---
--- Equipment Sold Interest Paid ---
--- Dividend received on Shares --- ---

You might also like