Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
61 views13 pages

Chapter 1 - Rotational Dynamics Numerical

Numerical

Uploaded by

Aakash Ahuja
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
61 views13 pages

Chapter 1 - Rotational Dynamics Numerical

Numerical

Uploaded by

Aakash Ahuja
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

Balaji Tutorials 1

Chapter 1: Rotational dynamics


Formulas

Linear speed; v = ωr Linear acceleration; a = αr

dθ θ2 − θ1 2π
Angular velocity; ω = = = = 2πn
dt t 2 − t1 T

dω ω2 − ω1
Angular acceleration; α = =
dt t 2 − t1
at
or α = ; at = tangential acceleration
r

Kinematic equations
ω = ω0 + αt
ω + ω0
1 Average angular accleration; aav =
θ = ω0 t + αt 2 2
2
ω2 = ω20 + 2αθ

v2
Centripetal acceleration; ac = vω = ω2 r =
r

mv 2
Centripetal force; Fc = mvω = mω2 𝑟 =
r

Net acceleration for non − uniform circular motion;


a = √ar 2 + at 2
v2 dv
ar = , at =
r dt
,
Permissible speed on level curved road; v ≤ √μrg

Optimal speed (without friction)on banked road: v = √rg tan θ

v2
Angle of banking; tan θ =
rg

μ + tan θ
Maximum safety speed on banked road; v = √rg ( )
1 − μ tan θ

rg
Minimum speed (wall of death); v=√
μ
Balaji Tutorials 2

l cos θ
Time period of conical pendulum; T = 2π√
g

Vertical circular motion


mvH2
Tension at heighest point; TH = − mg
r

mvL2
Tension at lowest point; TL = + mg
r

Difference between tension at heighest and lowest point in verticle circular motion
TH − TL = 6mg

For looping a loop


vL ≥ √5rg, vH ≥ √rg and (velocity at midway)vM ≥ √3rg

Rotational motion

Moment of inertia; I = ∑mi ri2 = m1 r12 + m2 r22 + m3 r32 + ⋯ mn rn2

I
Radius of gyration; K=√
M

Theorem of parallel axes; I = Ic + Mh2

Theorem of perpendicular axes; Iz = Ix + Iy

Angular momentum; L = Iω

Torque; τ = Iα

Kinetic energy of rolling body; KErolling = KEtranslation + KErotation


1 2
K2
KErolling = MV [1 + 2 ]
2 R

√2gh
Velocity of rolling body on an inclined plane; v=
K2
1+ 2
R
gsinθ
accleration of rolling body on an inclined plane; a=
K2
1+ 2
R
Radius of gyration
1. Ring: K=R
2. Disc: 𝐾 = 𝑅/√2
3. Solid sphere: 𝐾 = √2/5𝑅
4. Hollow sphere: 𝐾 = √2/3𝑅
Balaji Tutorials 3
Moment of inertia of some standard shape
Moment of inertia of thin rod when axes of rotation is passing through centre and perpendicular to its axis is
1
ML2
12
Moment of inertia of thin rod when axes of rotation is passing through one end perpendicular to its axis is
1 2
ML
3

Shape Centre and Tangent and Through any Tangent and along
perpendicular to perpendicular to diameter the plane
plane plane
Ring MR2 2MR2 1 3
MR2 MR2
2 2
Disc 1 3 1 5
MR2 MR2 MR2 MR2
2 2 4 4
Solid Sphere 2 7 2 7
MR2 MR2 MR2 MR2
5 5 5 5
Hollow sphere 2 5 2 5
MR2 MR2 MR2 MR2
3 3 3 3

Solved Problems
Q1: A particle moves in a circle of radius 20 cm with a linear speed of 10m/s. find the angular velocity.
Sol: Angular velocity is
v 10
ω= = = 𝟓𝟎 𝐫𝐚𝐝/𝐬
r 0.2

Q2: A particle travels in a circle of radius 20 cm at a speed that uniformly increases. If the speed
changes from 5.0 m/s to 6.0 m/s in 2.0 s, find the angular acceleration.
Sol: The tangential acceleration is given by
dv v2 − v1
at = =
dt t 2 − t1
6.0 − 5.0
= = 𝟎. 𝟓 𝐦/𝐬𝟐
2.0
The angular acceleration is α = at /r
0.5
= = 𝟐. 𝟓 𝐫𝐚𝐝/𝐬𝟐
0.2
Q3: Find the magnitude of the linear acceleration of a particle moving in a circle of radius 10 cm with
uniform speed completing the circle in 4 s.
Sol: The distance covered in completing the circle is 2πr = 2π × 10 cm. The linear speed is
2πr
v=
t
Balaji Tutorials 4
2π × 10
= = 𝟓𝛑 𝐜𝐦/𝐬𝐞𝐜
4
The linear acceleration is
v 2 (5π)2
a= = = 𝟐. 𝟓𝛑𝟐 𝐜𝐦/𝐬𝟐
r 10
Q4: A particle moves in a circle of radius 20 cm. Its linear speed is given by 𝐯 = 𝟐𝐭, where t is in
second and v in m/s. find the radial and tangential acceleration at 𝐭 = 𝟑 𝐬.
Sol: The linear speed at t = 3 s is
v = 2t = 2(3) = 𝟔𝐦/𝐬
The radial acceleration at t = 3 s is
v 2 36
ar = = = 𝟏𝟖𝟎𝐦/𝐬𝟐
r 0.2
The tangential acceleration is
dv d
at = = (2t) = 𝟐𝐦/𝐬𝟐
dt dt
Q5: A body is tied to one end of a string and revolved in a horizontal circle of radius 50 cm at a
constant angular speed of 𝟐𝟎 𝐫𝐚𝐝/𝐬. Find its 𝐢. 𝐥𝐢𝐧𝐞𝐚𝐫 𝐬𝐩𝐞𝐞𝐝 𝐢𝐢. 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐢𝐩𝐞𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧.
Sol: Data: radius (r)=50 cm =0.5 m, angular speed (ω)= 20 rad/s
Linear speed is
v = ωr
= 20 × 0.5 = 𝟏𝟎 𝐦/𝐬
Centripetal acceleration
v2
a=
r
102
= = 𝟐𝟎𝟎𝐦/𝐬𝟐
0.5
Q6: To simulate the acceleration of large rockets, astronauts are seated in a chamber and revolved in
a circle of radius 9.8 m. What angular speed is required to generate a centripetal acceleration 8 times
the acceleration due to gravity?
Sol: Data: r = 9.8 m/s2 , g = 9.8 m/s2 , a = 8g
Centripetal acceleration: a = ω2 r
8g = ω2 × 9.8
8(9.8) = ω2 × 9.8
8 = ω2

∴ ω = √8 = 𝟐√𝟐 𝐫𝐚𝐝/𝐬
Q7: The angular position of a rotating object is given by 𝛉(𝐭) = 𝟏. 𝟓𝟓 𝐭 𝟐 − 𝟕. 𝟕𝟓 𝐭 + 𝟐. 𝟖𝟕 𝐫𝐚𝐝, where
t is measured in second. (i) When is the object momentarily at rest? (ii) What is the magnitude of its
angular acceleration at that time?
Balaji Tutorials 5
2
Sol: Given, θ(t) = 1.55 t − 7.75 t + 2.87
dθ d
Angular velocity; ω = = (1.55 t 2 − 7.75 t + 2.87)
dt dt
ω = 1.55(2t) − 7.75(1) + 0
ω = 3.10t − 7.75 rad/s
i. When the object momentarily at rest
ω=0
3.10t − 7.75 = 0
7.75
t= = 𝟐. 𝟓 𝐬.
3.10
ii. Magnitude of angular acceleration
dω d
α= = (3.10t − 7.75)
dt dt
𝛂 = 𝟑. 𝟏𝟎 𝐫𝐚𝐝/𝐬𝟐 ( constant)
Q8: What is the tangential acceleration of a flywheel of diameter 60 cm when it slows down uniformly
at a rate of 0.25 𝐫𝐚𝐝/𝐬𝟐 .
Sol: Data: diameter =60 cm, radius(r) =30 cm =0.3 m, angular acceleration α = −0.25 rad/s2
The tangential acceleration of flywheel is
at = αr
at = −0.25 × 0.3 = −𝟎. 𝟎𝟕𝟓 𝐦/𝐬𝟐
Q9: A small block of mass 100 g moves with uniform speed in a horizontal circular groove, with
vertical side walls, of radius 25 cm. if the block takes 2.0 s to complete one round, find the normal
contact force by the side wall of the groove.
Sol: Data: mass (m)= 100 g = 0.1 kg, radius of circular groove (r) = 25 cm = 0.25 m, T=2 sec.
The speed of the block is
2πr 2π × 0.25
v= = = 0.25π m/s
t 2
The acceleration of the block is
v 2 (0.25π)2
a= = = 0.25π2 = 2.5 m/s2 ; π2 ≈ 10
r 0.25
The only force in the direction of centre is normal force, thus
normal contact force = ma
= 0.1 × 2.5 = 𝟎. 𝟐𝟓𝐍
Q10: A coin is placed on a stationary disc at 1m from the disc’s centre. At time t= 0s, the disc begins to
rotate with a constant angular acceleration of 2 𝐫𝐚𝐝/𝐬𝟐 around a fixed vertical axis through its centre
and perpendicular to its plane. Find the magnitude of the linear acceleration of the coin at t= 1.5s.
Assume the coin does not slip.
Sol: Data: r = 1 m, α = 2 rad/s 2 , ω0 = 0 rad/s 2 , t = 1.5 s
Tangential acceleration
at = αr
Balaji Tutorials 6
2
at = 2 × 1 = 2 m/s
Angular speed at t = 1.5 s
ω = ω0 + αt
= 0 + 2 × 1.5 = 3rad/s
∴ radial acceleation ar = ω2 r = 32 × 1 = 9 m/s2
The net linear acceleration is

a = √a2t + a2r

a = √22 + 92 = √85 = 𝟗. 𝟐𝟐 𝐦/𝐬𝟐


Q11: A flywheel rotating at 15 rps slows down to 5 rps in 50 rotations. Find its angular acceleration.
Sol: Data: f1 = 15 rps , f2 = 5 rps , N = 50 rotation
angular distance; θ = 2πN = 2π × 50 = 100π rad
ω0 = 2πf1 = 2π × 15 = 30π rad/s
ω = 2πf2 = 2π × 5 = 10π rad/s
ω2 = ω20 + 2αθ
100π2 = 900π2 + 2α(100π)
800π2
− =α
200π
∴ α = −4π = −𝟏𝟐. 𝟓𝟔𝟖 𝐫𝐚𝐝/𝐬𝟐
Q12: A body of mass 100 g is tied to one end of a string of length 4 m and whirled in a horizontal
circle. Find the maximum frequency with which the body can be whirled if the string breaks under a
tension of 50 kg wt.
Sol: Data: mass (m) =100 g=0.1 kg, r=4m, T=50kg.wt =50 × 9.8 = 490N
The maximum centripetal force that can be applied is equal to breaking tension
mω2 r = T
m(2πf)2 r = T
m(4π2 f 2 )r = T

T
fmax = √
4π2 mr

490
fmax = √
4 × 10 × 0.1 × 4

𝐟𝐦𝐚𝐱 = 𝟓. 𝟓𝟕 𝐇𝐳
Q13: A circular race course track of radius of 500 m is banked at 𝐭𝐚𝐧−𝟏 𝟎. 𝟐. The coefficient of static
friction between the tyres of a vehicle and the road surface is 0.25. Determine the speed limits with
10% margin.
Sol: Data: r = 500m, tanθ = 0.2, μ = 0.25, margin 10%
Balaji Tutorials 7
On the banked track, the maximum speed of the vehicle without slipping (skidding) is

rg(μ + tan θ)
v=√
1 − μ tan θ

500 × 9.8(0.25 + 0.2) 2205


v=√ =√
1 − (0.25 × 0.2) 0.95

v = 48.18 m/s
The allowed permissible should be 10% lower, ∴ v = 0.9 × 48.18 = 𝟒𝟑. 𝟑𝟔 𝐦/𝐬
Q14: Part of a racing track is designed to have a radius of curvature of 72 m. If the maximum speed
limit for the vehicles is 216 kmph, with what angle should the road be tilted? What height will its
outer edge be with respect to the inner edge if the track is 10 m wide? [𝐠 = 𝟏𝟎𝐦/𝐬𝟐 ]
5
Sol: Data: r = 72m, vmax = 216 kmph = 216 × 18 = 60m/s, w = 10m

v2 602
tanθ = = =5
rg 72 × 10
5
∴ sin θ =
√26
h
also, sin θ =
w
h = w sin θ
5
h = 10 × = 𝟗. 𝟖𝟎 𝐦
√26
Q15: A spring of length 0.5 m carries a bob of mass 0.1 kg at its end. If this is used as a conical
pendulum of period 𝟎. 𝟒𝛑 𝐬, calculate the angle of inclination of string with the vertical and the
tension in the string.
Sol: Data: l = 0.5 m, m = 0.1 kg, T = 0.4π s

lcosθ
i) Time period T = 2π√
g

T 2 g 0.16π2 × 9.8
∴ cos θ = =
4π2 l 4π2 × 0.5
cosθ = 0.08 × 9.8 = 0.784
The inclination with the vertical is θ = cos−1 0.784 = 𝟑𝟖°, 𝟐𝟐′
mg
ii) Tension in string; T1 =
cos θ
(0.1 × 9.8)
T1 = = 𝟏. 𝟐𝟓𝐍
0.784
Q16: During a shunt, a cyclist is undertaking horizontal circles inside a cylindrical well of radius 6.05
m, if the coefficient of friction is 0.49, what minimum speed should the shunt artist maintain? The
mass of artist is 50kg. If she/he increases the speed by 20%, how much will the force of friction be?
Sol: Data: r = 6.05 m, μ = 0.49, m = 50kg
Balaji Tutorials 8
Δv = 20% of v

rg 6.05 × 9.8
vmin = √ =√
μ 0.49

vmin = √6.05 × 20 = √121 = 𝟏𝟏𝐦/𝐬


This is required minimum speed.
So as long as the cyclist is not sliding, at every instant, the force of static friction is fs = mg
fs = 50 × 9.8 = 𝟒𝟗𝟎𝐍
Q17: An object of mass 1 kg, tied to one end of a string 100 cm long, is whirled in a vertical circle.
What is the minimum speed required at the lowest position to complete the circle?
Sol: Data: m = 1 kg, l = r = 100cm = 1 m

Minimum speed at lowest position v = √5rg

v = √5 × 1 × 9.8

v = √49 = 7m/s
Q18: A small body tied to a string is revolved in a vertical circle of radius r such that its speed at the
top of the circle is √𝟐𝐠𝐫. Find the minimum and maximum kinetic energies of the body. Take [𝐦 =
𝟎. 𝟏𝐤𝐠, 𝐫 = 𝟏. 𝟐𝐦, 𝐠 = 𝟏𝟎𝐦/𝐬𝟐 ]

Sol: Data: vtop = √2rg, m = 0.1kg, r = 1.2m g = 10m/s2


The body has minimum kinetic energy at top
1
KEmin = mv 2
2 top
1 1
KEmin = × m × 2gr = × 0.1 × 2 × 10 × 1.2
2 2
𝐊𝐄𝐦𝐢𝐧 = 𝟏. 𝟐𝐉
Total energy at top = KEtop + PEtop
1
= m(2gr) + mg(2r)
2
= 3mgr
Since, energy is conserved ∴ TEtop = TEbottom
3mgr = KEbottom + PEbottom
3mgr = KEbottom + 0
∴ KEbottom = 3mgr
The body has maximum kinetic energy at bottom
KEmax = 3mgr = 3 × 0.1 × 10 × 1.2
𝐊𝐄𝐦𝐚𝐱 = 𝟑. 𝟔𝐉
Q19: A wheel is rotating at 60 r.p.m. If 480 J of energy is required to double the rotational speed,
calculate the moment of inertia of wheel.
Balaji Tutorials 9
Sol: Data: N1 = 60 rpm or f1 = 1rps , ΔE = 480J, f2 = 2f1
1
Erot = Iω2
2
1
∴ ΔE = I(ω22 − ω12 )
2
ω1 = 2πf1 = 2π(1) = 2π rad/s
ω2 = 2πf2 = 2π(2f1 ) = 2π(2) = 4π rad/s
1
480 = I(16π2 − 4π2 )
2
960
∴ I= ≈ 𝟖 𝐊𝐠𝐦𝟐
12π2
Q20: A thin uniform rod 1m long has mass 1kg. find the moment of inertia and radius of gyration for
rotation about a transverse axis through a point midway between its centre and one end.
Sol: Data: M = 1kg, L = 1m
Moment of inertia of a thin rod passing through its centre about transverse axis is
1
ICM = ML2
12
1 1
ICM = 1(1)2 = kgm2
12 12
L 1
Let, h = = m (distance from centre or rod to the midway between centre and one end)
4 4
Using parallel axes theorem
I = ICM + Mh2
1 1 2 1 1
I= + 1( ) = +
12 4 12 16
𝟕
𝐈= 𝐊𝐠𝐦𝟐
𝟒𝟖
If K is the radius of gyration, then I = MK 2
7
∴ = 1K 2
48

7
K=√ = 𝟎. 𝟑𝟖𝟏𝟖 𝐤𝐠𝐦𝟐
48

Q21: Calculate the moment of inertia of a uniform disc of mass 10 kg and radius 60 cm about an axis
perpendicular to its length and passing through its centre.
Sol: Data: M = 10kg, R = 60cm = 0.6m
Moment of inertia of uniform disc about an axis passing through centre and perpendicular to its length is
1
I= MR2
2
1
I = 10(0.6)2 = 𝟏. 𝟖 𝐊𝐠𝐦𝟐
2
Balaji Tutorials 10
𝟐
Q22: The surface density of uniform disc of radius 10 cm is 𝟐𝐤𝐠/𝐦 . Find its MI about an axis
passing through its centre and perpendicular to its plane.
Sol: Data: R = 10cm = 0.1m, σ = 2kg/m2
M
σ= ⇒M=σ×A
A
M = 2 × π(0.1)2 =0.02π Kg
Moment of inertia of uniform disc about an axis passing through centre and perpendicular to its plane is
1
I= MR2
2
1
I = 0.02π × (0.1)2
2
𝐈 = 𝟑. 𝟏𝟒 × 𝟏𝟎−𝟒 𝐊𝐠𝐦𝟐
Q23: The radius of gyration of a disc about its transverse symmetry axis is 2 cm. Determine its radius
of gyration about a diameter.
Sol: Data: K cm = 2 cm
Moment of inertia passing through centre of disc is
Icm = MK 2cm
Icm = M × 4 = 4M kgm2
Moment of inertia along diameter is given by
1
Idiameter = Icm = 2M kgm2
2
Idia = MK 2dia

Idia 2M
K dia = √ =√ = √𝟐 𝐜𝐦
M M

Q24: An automobile engine develops 62.84 kW [of power] while rotating at a speed of 1200 r.p.m.
What torque does it deliver?
Sol: Data P = 62.84kW, N = 1200 r. p. m
Angular frequency ω = 2πN/60
1200
ω = 2π × = 40π rad/s
60
∵ Power P = τω
P 62.84 × 103 62.84 × 103 20 × 103
∴τ= = = =
ω 40π 40 × 3.14 40
𝛕 = 𝟓𝟎𝟎 𝐍𝐦
Q25: Two wheels each of moment of inertia 4 kg.𝐦𝟐 , rotates side by side at a rate of 120 rpm and 240
rpm in opposite direction. If both the wheels are coupled by a light shaft so that they now rotate with
a common angular speed, find the new rate of rotation.
Sol: Data I1 = I2 = 4kgm2 , N1 = 120 rpm N2 = 240 rpm
Balaji Tutorials 11
Using law of conservation of angular momentum
Total angular momentum before being coupled = Total angular momentum after coupled
−I1 ω1 + I2 ω2 = Iω
Here, I = 2I1 , and ω is common angular speed
2πN1 2πN2 2πN
∴ −I1 ( ) + I1 ( ) = 2I1 ( )
60 60 60
−N1 + N2 = 2N
−120 + 240 = 2N
120
N= = 𝟔𝟎 𝐫𝐩𝐦
2
Q26: A solid sphere of mass 1kg rolls on a table with a linear speed 2m/s, find its total kinetic energy.
Sol: Data: M = 1kg, V = 2m/s
Kinetic energy of rolling body is
1 2
K2
K. E = MV [1 + 2 ]
2 R
For solid sphere,

2 2
I= MR2 , thus K = √ R
5 5

1 2
KE = MV 2 [1 + ]
2 5
7 7
KE = MV 2 = × 1 × 22 = 𝟐. 𝟖 𝐉
10 10
Q27: A ring and a disc roll down an inclined plane through the same height. Compare their speeds at
the bottom of the plane.
Sol: For disc K disc = R/√2 and for ring K ring = R

2gh
Velocity of rolling body v = √
K2
1+ 2
R

4gh
∴ vdisc = √ and vring = √gh
3

vring √gh 𝟑
= =√
vdisc 𝟒
√4gh
3
Balaji Tutorials 12
Unsolved problems
Q1: A disc starts rotating with constant angular acceleration π rad/s2 about a fixed axis perpendicular to its
plane and through its centre. Find the angular velocity of the disc after 4s. [Ans: 4π rad/s 2 ]
Q2: In the above example what is the angular displacement the disc after 4s? [Ans: 8π rad]
Q3: The motor of an engine is rotating about its axis with an angular velocity of 100 r.p.m. It come to rest in
15 s, after being switched off. Assuming constant angular deceleration. What are the number of revolutions
made by it before coming to rest? [Ans: 12.5 revolutions]
Q4: Find the ratio of radii of gyration of a hollow sphere and a solid sphere of same radii about a tangential
axis. [Ans: 5/√21]
Q5: Three mass points m1 , m2 and m3 are located at the vertices of an equilateral triangle of length ‘a’.
What is the moment of inertia of the system about an axis along the altitude of the triangle passing through
a2
m1 ? [Ans: (m2 + m2 ]
4

Q6: A grind stone in the form of a solid cylinder, has a radius of 0.5 m and a mass 50 kg. What torque will
bring it from rest to an angular velocity of 300 rev/min in10 s. [Ans: 19.6 Nm]
Q7: Two discs have same mass and thickness. Their materials have densities d1 and d2 . Find the ratio of
d
their moments of inertia about central axis. [Ans: d2 ]
1

Q8: If the earth suddenly changes its radius x times the present value, Find the new period of rotation.
[Ans: 24x 2 hours]
Q9: A big dumb-bell is prepared by using a uniform rod of mass 60 g and length 20 cm. Two identical solid
spheres of mass 50 g and radius 10 cm each are at the two ends of the rod. Calculate moment of inertia of
the dumb-bell when rotated about an axis passing through its centre and perpendicular to the length.
[Ans: 24000g/cm2 ]

Q10: Part of a racing track is to be designed for a curvature of 72 m. We are not recommending the vehicles
to drive faster than 216 kmph. With what angle should the road be tilted? By what height will its outer edge
be, with respect to the inner edge if the track is 10 m wide? [Ans: θ = tan−1 5, h = 9.8 m]

Q11: A metallic ring of mass 1 kg has moment of inertia 1 kg-m2 when rotating about one of its diameters.
It is molten and remoulded into a thin uniform disc of the same radius. How much will its moment of inertia
be, when rotated about its own axis.

Q12: Coefficient of static friction between a coin and a gramophone disc is 0.5. Radius of the disc is 8 cm.
Initially the centre of the coin is π cm away from the centre of the disc. At what minimum frequency will it
start slipping from there? By what factor will the answer change if the coin is almost at the rim? (Use g =π2
rev 1
m/s2 ) [Ans: 2.5 s , n2 = 2 n1 ]

Q13: A flywheel used to prepare earthenware pots is set into rotation at 100 rpm. It is in the form of a disc of
mass 10 kg and radius 0.4 m. A lump of clay (to be taken equivalent to a particle) of mass 1.6 kg falls on it
and adheres to it at a certain distance x from the centre. Calculate x if the wheel now rotates at 80 rpm.
[Ans: 0.35m]

Q14: Starting from rest, an object rolls down along an incline that rises by 3 in every 5 (along it). The object
gains a speed of √10 m/s as it travels a distance of 5/3 m along the incline. What can be the possible
shape/s of the object?
[Ans: Ring or Hollow cylinder]
Q15: A solid sphere rolls down without slipping on an inclined plane at angle 60° over a distance of 10 m.
Find the acceleration (in m/s 2 ) [Ans: 6.06m/s2 ]
Balaji Tutorials 13
Q16: A ballet dancer spins with 2.8 rev/s with her arms out stretched. When the moment of inertia about
the same axis becomes 0.7 I, Find the new rate of spin. [Ans: 4 rev/s]
Q17: A ring of radius 0.5 m and mass 10 kg is rotating about its diameter with angular velocity of 20 𝑟𝑎𝑑/𝑠.
Find its kinetic energy. [Ans: 250J]
Q18: A disc of mass 2 kg and radius 0.2 m is rotating with angular velocity 30rad/s. What is angular
velocity, if a mass of 0.25 kg is put on periphery of the disc? [Ans: 24 rad/s]
Q19: Two wheels A and B are mounted on the same axle. Moment of inertia of A is 6 kgm2 and it is
rotating at 600 rpm when B is at rest. What is moment of inertia of B, if their combined speed is 400 rpm?
[Ans: 3 kgm2 ]
Q20: Three particles each of mass m gram, are situated at the vertices of an equilateral triangle ABC of side
l cm (as shown in figure). Find the moment of inertia of the system about a line AX perpendicular to AB and
in the plane of ABC in g-cm2 . [Ans: 5ml2 /4]

You might also like