Height and Distance Problems
Height and Distance Problems
______________________________________________________________________________
Exercise – 14.1
1. A tower stands vertically on the ground. From a point on the ground which is 20 m away
from the foot of the tower, the angle of elevation of its top is found to be 60. Find the
height of the tower. [Take 3 1.732 ]
Sol:
Let AB be the tower standing vertically on the ground and O be the position of the obsrever
we now have:
OA 20 m, OAB 90 and AOB 60
Let
AB h m
2. A kite is flying at a height of 75 in from the level ground, attached to a string inclined at
60. to the horizontal. Find the length of the string, assuming that there is no slack in it.
[Take 3 1.732 ]
Sol:
Let OX be the horizontal ground and A be the position of the kite.
Also, let O be the position of the observer and OA be the thread.
Now, draw AB OX .
We have:
BOA 60, OA 75 m and OBA 90
Height of the kite from the ground AB 75 m
Length of the string OA x m
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
3. An observer 1.5m tall is 30 away from a chimney. The angle of elevation of the top of the
chimney from his eye is 60 . Find the height of the chimney.
Sol:
Let CE and AD be the heights of the observer and the chimney, respectively.
We have,
BD CE 1.5 m, BC DE 30 m and ACB 60
In ABC
AB
tan 60
BC
AD BD
3
30
AD 1.5 30 3
AD 30 3 1.5
AD 30 1.732 1.5
AD 51.96 1.5
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
AD 53.46 m
So, the height of the chimney is 53.46 m (approx).
4. The angles of elevation of the top of a tower from two points at distance of 5 metres and 20
metres from the base of the tower and is the same straight line with it, are complementary.
Find the height of the tower.
Sol:
AB 100
AB 10 m
So, the height of the tower is 10 m.
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
5. The angle of elevation of the top of a tower at a distance of 120 m from a point A on the
ground is 45 . If the angle of elevation of the top of a flagstaff fixed at the top of the tower,
at A is 60 , then find the height of the flagstaff [Use 3 1.732]
Sol:
Let BC and CD be the heights of the tower and the flagstaff, respectively.
We have,
AB 120 m, BAC 45, BAD 60
Let CD x
In ABC ,
BC
tan 45
AB
BC
1
120
BC 120 m
Now, in ABD,
BD
tan 60
AB
BC CD
3
120
BC CD 120 3
120 x 120 3
x 120 3 120
x 120
3 1
x 120 1.732 1
x 120 0.732
x 87.84 87.8 m
So, the height of the flagstaff is 87. 8 m.
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
6. From a point on the ground 40m away from the foot of a tower, the angle of elevation of the
top of the tower is 30 . The angle of elevation of the top of a water tank (on the top of the
tower) is 45 , Find (i) the height of the tower, (ii) the depth of the tank.
Sol:
In AOB, we have:
AB 1
tan 30
OA 3
h 1
75 3
75 75 3
h m 25 3 m
3 3 3
In AOC, we have:
AC
tan 60 3
OA
H
3
75
H 75 3m
Required height H h 75 3 25 3 50 3m 86.6 m
10. On a horizonal plane there is a vertical tower with a flagpole on the top of the tower. At a
point, 9 meters away from the foot of the tower, the angle of elevation of the top and
bottom of the flagpole are 60 and 30 respectively. Find the height of the tower and the
flagpole mounted on it.
Sol:
Let OX be the horizontal plane, AD be the tower and CD be the vertical flagpole
We have:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
AB 9 m, DBA 30 and CBA 60
Let:
AD hm and CD x m
11. Two poles of equal heights are standing opposite to each other on either side of the road
which is 80m wide, From a point P between them on the road, the angle of elevation of the
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
top of one pole is 60 and the angle of depression from the top of another pole at P is 30 .
Find the height of each pole and distance of the point P from the poles.
Sol:
Let AB and CD be the equal poles; and BD be the width of the road.
We have,
AOB 60 and COD 60
In AOB,
AB
tan 60
BO
AB
3
BO
AB
BO
3
Also, in COD,
CD
tan 30
DO
1 CD
3 DO
DO 3CD
As, BD 80
BO DO 80
AB
3CD 80
3
AB
3 AB 80 (Given: AB = CD)
3
1
AB 3 80
3
1 3
AB 80
3
4
AB 80
3
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
80 3
AB
4
AB 20 3m
AB 20 3
Also, BO 20 m
3 3
So, DO 80 20 60 m
Hence, the height of each pole is 20 3 m and point P is at a distance of 20 m from left pole
ad 60 m from right pole.
12. Two men are on opposite side of tower. They measure the angles of elevation of the top of
the tower as 30 and 45 respectively. If the height of the tower is 50 meters, find the
distance between the two men.
Sol:
Let CD be the tower and A and B be the positions of the two men standing on the opposite
sides.
Thus, we have:
DAC 30, DBC 45 and CD 50 m
Let AB x m and BC y m such that AC x y m.
x 50 50 3
x 50 50 3 50
3 1 136.6 m
Distance between the two men AB x 136.6 m
13. From the point of a tower 100m high, a man observe two cars on the opposite sides to the
tower with angles of depression 30 and 45 respectively. Find the distance between the
cars
Sol:
15. A TV tower stands vertically on a bank of canal. Form a point on the other bank directly
opposite the tower, the angle of elevation of the top of the tower is 60 . From another
point 20m away from the point on the line joining this point to the foot of the tower, the
angle of elevation of the top of the tower is 30 . Find the height of the tower and the width
of the canal.
Sol:
Let PQ=h m be the height of the TV tower and BQ= x m be the width of the canal.
We have,
AB 20 m, PAQ 30, BQ x and PQ h
In PBQ,
PQ
tan 60
BQ
h
3
x
hx 3 ......... i
Again in APQ,
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
PQ
tan 30
AQ
1 h
3 AB BQ
1 x 3
[Using (i)]
3 20 3
3x 20 x
3x x 20
2 x 20
20
x
2
x 10 m
Substituting x 10 in (i), we get
h 10 3m
So, the height of the TV tower is 10 3 m and the width of the canal is 10 m.
16. The angle of elevation on the top of a building from the foot of a tower is 30 . The angle of
elevation of the top of the tower when seen from the top of the second water is 60 .If the
tower is 60m high, find the height of the building.
Sol:
17. The horizontal distance between two towers is 60 meters. The angle of depression of the
top of the first tower when seen from the top of the second tower is 30 . If the height of the
second tower is 90 meters. Find the height of the first tower.
Sol:
Let DE be the first tower and AB be the second tower.
Now, AB = 90 m and AD = 60 m such that CE = 60 m and BEC 30.
Let DE = h m such that AC = h m and BC = 90 h m.
90 h 1
60 3
90 h 3 60
h 3 90 3 60
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
60
h 90 90 34.64 55.36 m
3
Height of the first tower DE h 55.36 m
18. The angle of elevation of the top of a chimney form the foot of a tower is 60 and the angle
of depression of the foot of the chimney from the top of the tower is 30 . If the height of
the tower is 40 meters. Find the height of the chimney.
Sol:
19. From the top of a 7 meter high building, the angle of elevation of the top of a cable tower is
60 and the angle of depression of its foot is 45 . Determine the height of the tower.
Sol:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
20. The angle of depression form the top of a tower of a point A on the ground is 30 . On
moving a distance of 20 meters from the point A towards the foot of the tower to a point B,
the angle of elevation of the top of the tower to from the point B is 60 . Find the height of
the tower and its distance from the point A.
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Sol:
h
180 3 1
3
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
h 60
3 1
60 1.732 1
60 0.732
Also, h 43.92 m
So, the height of the tower is 43. 92 m.
23. A man on the deck of a ship, 16m above water level, observe that that angle of elevation
and depression respectively of the top and bottom of a cliff are 60 and 30 . Calculate the
distance of the cliff from the ship and height of the cliff.
Sol:
Let AB be the deck of the ship above the water level and DE be the cliff.
Now,
AB 16 m such that CD 16 m and BDA 30 and EBC 60
If AD x m and DE h m, then CE h 16 m.
h 16 3
x
h 16 x 3
h 16 16 3 3 48 x 16 3
h 48 16 64 m
Distance of the cliff from the deck of the ship AD x 27.68 m
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
And,
Height of the cliff DE h 64 m
24. The angle of elevation of the top Q of a vertical tower PQ from a point X on the ground is
60 . At a point Y, 40m vertically above X, the angle of elevation is 45 . Find the height
of tower PQ.
Sol:
We have
XY 40 m, PXQ 60 and MYQ 45
Let PQ h
Also, MP XY 40 m, MQ PQ MP h 40
In MYQ,
MQ
tan 45
MY
h 40
1
MY
MY h 40
PX MY h 40 .......... i
Now, in MXQ,
PQ
tan 60
PX
h
3 [From (i)]
h 40
h 3 40 3 h
h 3 h 40 3
h
3 1 40 3
40 3
h
3 1
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
h
40 3 3 1
3 1 3 1
40 3 3 1
h
3 1
h
40 3 3 1
2
h 20 3 3 1
h 60 20 3
h 60 20 1.73
h 60 34.6
h 94.6 m
So, the height of the tower PQ is 94. 6 m.
25. The angle of elevation of an aeroplane from a point on the ground is 45 after flying for
15seconds, the elevation changes to 30 . If the aeroplane is flying at a height of 2500
meters, find the speed of the areoplane.
Sol:
Let the height of flying of the aero-plane be PQ = BC and point A be the point of
observation.
We have,
PQ BC 2500 m, PAQ 45 and BAC 30
In PAQ,
PQ
tan 45
AQ
2500
1
AQ
AQ 2500 m
Also, in ABC ,
BC
tan 30
AC
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
1 2500
3 AC
AC 2500 3 m
Now, QC AC AQ
2500 3 2500
2500
3 1 m
2500 1.732 1
2500 0.732
1830 m
PB QC 1830 m
PB
So, the speed of the aero-plane
15
1830
15
122 m / s
3600
122 km / h
1000
439.2 km / h
So, the speed of the aero-plane is 122 m / s or 439.2 km / h.
26. The angle of elevation of the top of a tower from ta point on the same level as the foot of
the tower is 30 . On advancing 150 m towards foot of the tower, the angle of elevation
becomes 60 Show that the height of the tower is 129.9 metres.
Sol:
Let AB be the tower
We have:
CD 150 m, ACB 30 and ADB 60
Let:
AB hm and BD x m
27. As observed form the top of a lighthouse, 100m above sea level, the angle of depression of
a ship, sailing directly towards it, changes from 30 and 60 . Determine the distance
travelled by the ship during the period of observation.
Sol:
Let OA be the lighthouse and B and C be the positions of the ship.
Thus, we have:
OA 100 m, OBA 30 and OCA 60
Let
OC x mand BC y m
In the right OAC, we have
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
OA
tan 60 3
OC
100
3
x
100
x m
3
Now, in the right OBA, we have:
OA 1
tan 30
OB 3
100 1
x y 3
x y 100 3
100
On putting x in the above equation, we get:
3
100 300 100 200
y 100 3 115.47 m
3 3 3
Distance travelled by the ship during the period of observation B y 115.47 m
28. From a point on a bridge across a river, the angles of depression of the banks on opposite
sides of the river are 30 and 45 respectively. If the bridge is at a height of 2.5m from the
banks, find the width of the river.
Sol:
Let A and B be two points on the banks on the opposite side of the river and P be the point
on the bridge at a height of 2.5 m.
Thus, we have:
DP 2.5, PAD 30 and PBD 45
In the right APD, we have:
DP 1
tan 30
AD 3
2.5 1
AD 3
AD 2.5 3m
In the right PDB, we have:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
DP
tan 45 1
BD
2.5
1
BD
BD 2.5 m
Width of the river AB AD BD 2.5 3 2.5 6.83 m
29. The angle of elevation of the top of a tower from to points at distances of 4m and 9m from
the base of the tower and in the same straight line with it are complementary. Show that the
height of the tower is 6 meters.
Sol:
Let AB be the tower and C and D be two points such that AC 4 m and AD 9 m.
Let:
AB h m, BCA and BDA 90
36 h 2
h 6
Height of a tower cannot be negative
Height of the tower = 6 m
30. A ladder of length 6meters makes an angle of 45 with the floor while leaning against one
wall of a room. If the fort of the ladder is kept fixed on the floor and it is made to lean
against the opposite wall of the room, it makes an angle of 60 with the floor. Find the
distance between two walls of the room.
Sol:
Let AB and CD be the two opposite walls of the room and the foot of the ladder be fixed at
the point O on the ground.
We have,
AO CO 6 m, AOB 60 and COD 45
In ABO,
BO
cos 60
AO
1 BO
2 6
6
BO
2
BO 3 m
Also, in CDO,
DO
cos 45
CO
1 DO
2 6
6 2
DO
2 2
6 2
DO
2
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
DO 3 2 m
Now, the distance between two walls of the room = BD
BO DO
33 2
3 1 2
3 1 1.414
3 2.414
7.242
7.24 m
So, the distant between two walls of the room is 7. 24 m.
31. From the top of a vertical tower, the angles depression of two cars in the same straight line
with the base of the tower, at an instant are found to be 45 and 60 . If the cars are 100 m
apart and are on the same side of the tower, find the height of the tower.
Sol:
Let OP be the tower and points A and B be the positions of the cars.
We have,
AB 100 m, OAP 60 and OBP 45
Let OP h
In AOP,
OP
tan 60
OA
h
3
OA
h
OA
3
Also, in BOP,
OP
tan 45
OB
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
h
1
OB
OB h
Now, OB OA 100
h
h 100
3
h 3h
100
3
h 3 1 100
3
h
3 1
100 3
3 1 3 1
100 3 3 1
h
3 1
h
100 3 3
2
h 50 3 1.732
h 50 4.732
h 236.6 m
So, the height of the tower is 236.6 m.
Disclaimer. The answer given in the textbook is incorrect. The same has been rectified
above.
32. An electrician has to repair an electric fault on a pole of height 4 meters. He needs to reach
a point 1 meter below the top of the pole to undertake the repair work. What should be the
length of the ladder that he should use, which when inclined at an angle of 60 to the
horizontal would enable him to reach the required position?
Sol:
33. From the top of a building AB, 60m high, the angles of depression of the top and bottom
of a vertical lamp post CD are observed to the 30 and 60 respectively. Find
(i) The horizontal distance between AB and CD,
(ii) the height of the lamp post,
(iii) the difference between the heights of the building and the lamp post.
Sol:
We have,
AB 60 m, ACE 30 and ADB 60
Let BD CE x and CD BE y
AE AB BE 60 y
In ACE ,
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
AE
tan 30
CE
1 60 y
3 x
x 60 3 y 3 ............. i
Also, in ABD,
AB
tan 60
BD
60
3
x
60
x
3
60 3
x
3 3
60 3
x
3
x 20 3
Substituting x 20 3 in (i), we get
20 3 60 3 y 3
y 3 60 3 20 3
y 3 40 3
40 3
y
3
y 40 m
(i) The horizontal distance between AB and CD = BD = x
20 3
20 1.732
34.64 m
(ii) The height of the lamp post CD y 40 m
(iii) the difference between the heights of the building and the lamp post
AB CD 60 40 20 m
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
1. If the height of a vertical pole is equal to the length of its shadow on the ground, the angle of
elevation of the sun is
(a) 0 (b) 30 (c) 45
(d) 60
Sol:
Let AB represents the vertical pole and BC represents the shadow on the ground and
represents angle of elevation the sun.
In ABC ,
AB
tan
BC
x
tan (As, the height of the pole, AB the length of the shadow, BC x )
x
tan 1
tan tan 45
45
Hence, the correct answer is option (c).
2. If the height of a vertical pole is 3 times the length of its shadow on the ground the angle
of elevation of the sun at that time is
(a) 30 (b) 45 (c) 60
(d) 75
Sol:
Here, AO be the pole; BO be its shadow and be the angle of elevation of the sun.
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Let BO x
Then, AO x 3
In AOB,
AO
tan
BO
x 3
tan
x
tan 3
tan tan 60
60
Hence, the correct answer is option (c).
3. If the length of the shadow of a tower is 3 times its height then the angle of elevation of
the sun is
(a) 45 (b) 30 (c) 60
(d) 90
Ans: (b)
Sol:
Let AB be the pole and BC be its shadow.
4. If a pole of 12 m high casts a shadow 4 3 long on the ground then the sun’s elevation is
(a) 60 (b) 45 (c) 30 (d)
90
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Sol:
5. The shadow of a 5-m-long stick is 2m long. At the same time, the length of the shadow of a
12.5-m-high tree is
(a) 3m (b) 3.5m (c) 4.5m (d) 5.
Sol:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Let AB be a stick and BC be its shadow, and PQ be the tree and QR be its shadow.
We have,
AB 5 m, BC 2 m, PQ 12.5 m
In ABC ,
AB
tan
BC
5
tan .......... i
2
Now, in PQR,
PQ
tan
QR
5 12.5
[Using (i)]
2 QR
125 2 25
QR
5 5
QR 5 m
Hence, the correct answer is option (d).
6. A ladder makes an angle of 60 with the ground when placed against a wall. If the foot of
the ladder is 2m away from the wall, the length of the ladder is
4
(a) (b) 4 3 (c) 2 2m (d) 4m
3
Sol:
7. A ladder 15m long just reaches the top of a vertical wall. If the ladder makes an angle of
60 with the wall then the height of the wall is
15 3 15
(a) 15 3 (b) (c) (d) 15 m
2 2
Sol:
8. From a point on the ground, 30m away from the foot of a tower, the angle of elevation of
the top of the tower is 30 . The height of the tower is
(a) 30m (b) 10 3 (c) 10 m (d) 30 3
Sol:
Let AB be the tower and point C be the point of observation on the ground.
We have,
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
BC 30 m and ACB 30
In ABC ,
AB
tan 30
BC
1 AB
3 30
30
AB
3
30 3
AB
3 3
30 3
AB
3
AB 10 3 m
Hence, the correct answer is option (b).
9. The angle of depression of a car parked on the road from the top of a 150-m. high tower is
30 . The distance of the car from the tower is
(a) 50 3 (b) 150 3 (c) 150 2 (d) 75
m
Sol:
11. From the top of a cliff 20m high, the angle of elevation of the top of a tower is found to be
equal to the angle of depression of the foot of the tower, The height of the tower is
(a) 20m (b) 40m (c) 60m (d) 80m
Sol:
12. If a 1.5 m tall girl stands at a distance of 3m from a lamp post and casts a shadow of length
4.5m on the ground, then the height of the lamp post is
(a) 1.5m (b) 2m (c) 2.5m (d) 2.8m
Sol:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
13. The length of the shadow of a tower standing on level ground is found to be 2x meter
longer when the sun’s elevation is 30 than when it was 45 . The height of the tower is
(a) 2 3x m
(b) 3 2x m (c)
3 1 x m (d)
3 1 x m
Sol:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Let CD = h be the height of the tower.
We have,
AB 2x, DAC 30 and DBC 45
In BCD,
CD
tan 45
BC
h
1
BC
BC h
Now, in ACD,
CD
tan 30
AC
1 h
3 AB BC
1 h
3 2x h
2x h h 3
h 3 h 2x
h
3 1 2x
h
2x
3 1
3 1 3 1
2 x 3 1
h
3 1
2 x 3 1
h
2
h x
3 1 m
Hence, the correct answer is option (d).
14. The length of a vertical rod and its shadow are in the ratio 1: 3 . The angle of elevation of
the sun is
(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d)
90
Sol:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Let AB be the rod and BC be its shadow; and be the angle of elevation of the sun.
We have,
AB : BC 1: 3
Let AB x
Then, BC x 3
In ABC ,
AB
tan
BC
x
tan
x 3
1
tan
3
tan tan 30
30
Hence, the correct answer is option (a).
15. A pole casts a shadow of length 2 3 m on the ground when the sun’s elevation is 60 . The
height of the pole is
(a) 4 3 (b) 6m (c) 12m (d) 3m
Sol:
16. In the given figure, a tower AB is 20m high and BC, its shadow on the ground is 20 3 m
long. The sun’s altitude is
(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d) None of these
Sol:
17. The tops of two towers of heights x and y, standing on a level ground subtend angle of 30
and 60 respectively at the centre of the line joining their feet. Then x:y is
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
(a) 1:2 (b) 2:1 (c) 1:3 (d) 3:1
Sol:
18. The angle of elevation of the top of a tower from the a point on the ground 30m away from
the foot of the tower is 30 . The height of the tower is
(a) 30m (b) 10 3 (c) 20m (d) 10 2
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
Ans: (b)
Sol:
Let AB be the tower and O be the point of observation.
Also,
AOB 30 and OB 30 m
Let:
AB h m
In AOB, we have:
AB 1
tan 30
OB 3
h 1
30 3
30 3 30 3
h 10 3m.
3 3 3
Hence, the height of the tower is 10 3 m.
19. The string of a kite is 100 m long and it makes an angle of 60 with the horizontal. If there
is no slack in the string, the height of the kite from the ground is
(a) 50 3 (b) 100 3 (c) 50 2 (d) 100m
Ans: (a)
Sol:
Let AB be the string of the kite and AX be the horizontal line.
If BC AX , then AB 100 m and BAC 60
Let:
BC h m
BC 3
sin 60
AB 2
h 3
100 2
100 3
h 50 3 m
2
Hence, the height of the kite is 50 3 m.
20. If the angles of elevations of the top of a tower from two points at distances a and b from
the base and in the same straight line with it are complementary then the height of the
tower is
a
(a) (b) ab (c) a b (d) a b
b
Ans: (b)
Sol:
Let AB be the tower and C and D bee the points of observation on AC.
Let:
ACB , ADB 90 and AB h m
Thus, we have:
AC a, AD b and CD a b
h 2 ab
h ab m
Hence, the height of the tower is ab m.
21. On the level ground, the angle of elevations of a tower is 30 . On moving 20m nearer, the
angle of elevation is 60 . The height of the tower is
(a) 10m (b) 10 3 (c) 15m (d) 20m
Ans: (b)
Sol:
Let AB be the tower and C and D be the points of observation such that
BCD 30, BDA 60, CD 20 m and AD x m.
20 x
3x
3
3x 20 x
2 x 20 x 10
Height of the tower AB 3 x 10 3 m
22. In a rectangle, the angle between a diagonal and a side of 30 and the lengths of this
diagonal is 8cm. The area the rectangle is
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
16
(a) 16 cm 2 (b) cm2 (c) 16 3cm2 (d) 8 3cm2
3
Ans: (c)
Sol:
Let ABCD be the rectangle in which BAC 30 and AC 8 cm.
In BAC , we have:
AB 3
cos 30
AC 2
AB 3
8 2
3
AB 8 4 3m
2
Again,
BC 1
sin 30
AC 2
BC 1
8 2
8
BC 4 m
2
Area of the rectangle AB BC 4 3 4 16 3 cm 2
23. From the top of a hill, the angles of depression of two consecutive km stones due east are
found to be 30 and 45 . The height of the hill is
(a) 3 1 km
(b) 3 3 km (c)
1
2
3 1 km (d)
1
2
3 3 km
Ans: (b)
1
2
3 1 km
Sol:
Let AB be the hill making angles of depression at points C and D such that
ADB 45, ACB 30 and CD 1 km.
Let:
AB h km and AD x km
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
In ADB, we have:
AB
tan 45 1
AD
h
1 h x .......... i
x
In ACB, we have:
AB 1
tan 30
AC 3
h 1
.......... ii
x 1 3
On putting the value of h taken from (i) in (ii), we get:
h 1
h 1 3
3h h 1
3 1 h 1
1
h
3 1
On multiplying the numerator and denominator of the above equation by
3 1 , we get:
3 1 3 1 1
3 1
h
1
3 1 km
3 1 3 1 3 1 2 2
24. If the elevation of the sun changes from 30 and 60 then the difference between the
lengths of shadows of a pole 15m high, is
(a) 7.5m (b) 15m (c) 10 3m (d) 5 3m
Ans: (c)
Sol:
Let AB be the pole and AC and AD be its shadows.
We have:
Class X Chapter 14 – Height and Distance Maths
______________________________________________________________________________
ACB 30, ADB 60 and AB 15 m
In ACB, we have
AC
cot 30 3
AB
AC
3 AC 15 3m
15
Now, in ADB, we have:
AD 1
cot 60
AB 3
AD 1 15 15 3 15 3
AD 5 3 m.
15 3 3 3 3 3
Difference between the lengths of the shadows AC AD 15 3 5 3 10 3 m
25. An observer 1.5m tall is 28.5 away from a tower and the angle of elevation of the top of the
tower from the eye of the observer is 45 . The height of the tower is
(a) 27m (b) 30m (c) 28.5m (d) None of these
Ans: (b)
Sol:
Let AB be the observer and CD be the tower.
h 1.5 1
28.5
h 1.5 28.5
h 28.5 1.5 30 m
Hence, the height of the tower is 30 m.