Backflush and ABC
Backflush and ABC
1-4. Naruto Corporation produces Valentine’s Day merchandise. It uses Just In Time production
system which lead to backflush costing system with three trigger points:
2. If there are only two trigger points: material purchase and sale of finished goods, prepare
summary journal entries for July.
Trigger 1 Record purchases of direct materials
Materials and In-process Inventory 3,200,000
Accounts Payable 3,200,000
Record conversion costs incurred
Conversion Costs Control 799,600
Various Accounts 799,600
Trigger 2 Record cost of good finished units
completed
NO ENTRY
Trigger 3 Record cost of finished goods sold
Cost of Goods Sold 3,811,475.41
3,000,000
Materials and In-process Inventory
(36,000/36,600x3,050,000
Conversion Costs Allocated 811,475.4098
(36,000/36,600x825,000)
Total manufacturing cost= Direct Material
used + Conversion Costs Allocated=
3,875,000.
3. If there are only two trigger points: completion of finished good and sale of finished
goods, prepare summary journal entries for July.
Trigger 1 Record purchases of direct materials
NO ENTRY
Record conversion cost incurred
Conversion Costs Control 799,600
Various Accounts (such as Wages 799,600
Payable Control)
4. If there are only two trigger points: sale of finished goods, prepare summary journal
entries for July.
Trigger 1 Record purchases of direct materials
NO ENTRY
Record conversion costs incurred
Conversion Costs Control 799,600
Various Accounts 799,600
Trigger 2 Record cost of good finished units
completed
NO ENTRY
Trigger 3 Cost of Goods Sold 3,811,475.41
Accounts Payable 3,000,000
(36,000/36,600x3,050,000)
Conversion Costs Allocated 811,475.4098
(36,000/36,600x825,000)
5. The Brian Manufacturing Company uses a raw and in process (RIP) inventory
account and expenses all conversion costs to the cost of goods sold account. At the end of
each month, all inventories are counted, their conversion cost components are estimated,
and inventory account balances are adjusted accordingly. Raw materials cost is back
flushed from RIP to Finished Goods.
The following information is for the month of April:
Solution:
Beginning balance of RIP accounts (31,000 - 1,400) 29,600
Add: Raw Materials on Credit 367,000
Total 396,600
Less: Ending Balance of RIP Inventory per physical count ( 33,000 - 1,800) 31,200
Amount to be back flushed 365,400
6. The RMK Manufacturing Company produces only for customer order and most work is
shipped within thirty-six hours of the receipt of an order. JYD uses a raw and in process (RIP)
inventory account and expenses all conversion costs to the cost of goods sold account. Work is
shipped immediately upon completion, so there is no finished goods account. At the end of
each month, inventory is counted, its conversion cost component is estimated, and the RIP
account balance is adjusted accordingly. Raw material cost is back flushed from RIP to Cost of
goods sold. The following information is for the month of May.
Solution:
Beginning balance of RIP accounts (12,300 - 1,300) 11,000
Add: Raw Materials on Credit 246,000
Total 257,000
Less: Ending Balance of RIP Inventory per physical count ( 12,100 - 2,100) 10,000
Amount to be back flushed 247,000
7. Entries in RIP and Finished Goods. The Lopez Manufacturing Company has a cycle time of 1.5
days, uses a Raw and In Process (RIP) account, and charges all conversion costs to Cost of Goods
Sold. At the end of each month, all inventories are counted, their conversion cost components are
estimated, and inventory account balances are adjusted. Raw material cost is backflushed from RIP
to Finished Goods. The following information is for May:
Required: Prepare all the journal entries that involve the RIP account and/or the finished goods
account.
SOLUTION:
To backflush material cost from RIP to Finished Goods. This is a postdeduction. The calculation is:
To backflush material cost from Finished Goods to Cost of Goods Sold. This is a post deduction. The
calculation is:
Conversion cost in RIP is adjusted from $600 of May 1 to the $850 estimate at May 31. Conversion cost
in Finished Goods is adjusted from the $2,000 at May 1 to the $1,550 estimate at May 31.
8. Jane, owner of Jane Corporation, has provided the following information for transactions that
occurred during August. The Corporation uses a JIT costing system.
Solution:
Raw materials purchased were requisitioned
For production P950,000
9. Using the same information in No. 2, compute the amount of Finished Goods after all transactions
have been completed.
Solution:
Amount to be back flushed from RIP to Finished Goods P950,000
Applied conversion costs to production 8,100,000
Amount of Finished Goods P9,050,000
10. Sweet N Sniff manufactures a product known as “Sweet Melody Lotion”. The transactions for the month
of March 2020 were as follows:
There are no beginning inventories of raw materials, work in process and finished goods. The standard
cost per unit of output is P34.80 (P19.80 for raw materials and P15 for conversion costs, of which P6 is for labor
cost.
7. COGS 1,736,520
Finished Goods (49,900 X P34.80) 1,736,520
4. COGS 1,736,520
Finished Goods 1,736,520
11. The Shiffuden Corporation manufactures books and has the following budgeted data for
2023:
B. Calculate the overhead applied for the following totals for 2023.
The "Other" activity cost pool consists of the costs of idle capacity and organization-
sustaining costs. One particular client, the Lopez family, requested 31 jobs during the year that
required a total of 62 hours of housecleaning. For this service, the client was charged 1,620
Required:
a. Compute the activity rates (i.e., cost per unit of activity) for the activity cost pools.
b. Using the activity-based costing system, compute the customer margin for the
Lopez family. Round off all calculations to the nearest whole cent.
c. Assume the company decides instead to use a traditional costing system in which
ALL costs are allocated to customers based on cleaning hours. Compute the
margin for the Lopez family. Round off all calculations to the nearest whole
cent.
Solution for Requirement (A).
Activity Cost Pool Total Cost Total Activity Activity rates
13. Tom would like to institute an activity-based costing system to price products. The
company’s Purchasing Department incurs costs of 550,000 per year and has six employees.
Purchasing has determined the three major activities that occur during the year.
Activity Allocation Measure No. of People Total Cost
Issuing Purchase Order No. of purchase 1 150,000
Reviewing receiving reports No. of receiving reports 2 175,000
Making Phone Calls No. of phone calls 3 225,000
During the year 50,000 phone calls were made in the department: 15,000 purchase orders
were issued; and 10,000 shipments were received. Product A required 200 phone calls,
150 receiving reports, and 50 purchase orders. Product B required 350 phone calls, 400
b. Determine purchasing department cost per unit if 1,500 units of Product A and
SOLUTION:
REQUIREMENT (A)
Product A Product B
50 Purchase orders * 10 500
100 Purchase orders * 10 1000
150 Receiving Reports *17.50 2625
400 Receiving Reports *17.50 7000
200 Phone Calls * 4.50 900
350200 Phone Calls * 4.50 1575
Total Cost 4025 9575
REQUIREMENT (B)
Product A= 4,025/1,500 = 2.68 per unit
Product B= 9,575/3,000 = 3.19 per unit
14. The MeNyou Co produces three products, A, B and C, all made from the same material. Until
now, it has used traditional absorption costing to allocate overheads to its products. The
company is now considering an activity-based costing system in the hope that it will improve
profitability, Information for the three products for the last year is as follows:
A B C
Production and sales volumes (units) 15,000 12,000 18,000
Selling price per unit 7.5 12 13
Raw Materials usage (kg) per unit 2 3 4
Machine hours per unit 0.1 0.15 0.2
Number of production runs per annum 16 12 8
Number of purchase orders per annum 24 28 42
Number of deliveries to retailers per annum 48 30 62
The price for raw materials reamained constant throughout the year at 1.20 per kg. Similarly the direct labor cost for the whole workforce
was 14.80 per hour. The annual overhead costs were as followss:
Requirements:
a. Calculate the full cost per unit for products A. B and C under traditional absorption costing,
using direct labor hours as the basis for appointment.
b. Calculate the full cost per unit of each product using activity based costing.
Solution for requirement (A): Cost per unit under full absorption costing
Cost Drivers:
Machine Set up Costs 26,550 Production runs (16+12+8) 36
Machine running Costs 66,400 Machine hours (7,500+8,400+16,200) 32,100
Procurement Costs 48,000 Purchase orders (24+48+42) 94
Delivery Costs 54,320 Deliveries (48+30+62) 140
TOTAL 195,270
A B C TOTAL
Machine Set up Costs 11,800 8,850 5,900 26,550
Machine running Costs 15,514 17,375 33,510 66,400
Procurement Costs 12,255 14,298 21,447 48,000
Delivery Costs 18,624 11,640 24,056 54,320
TOTAL 58,193 52,163 84,913 195,270
15. Triple Limited makes three types of gold watch – the Diva (D), the Classic (C) and the Poser (P). A
traditional product costing system is used at present; although an activity based costing (ABC) system is
being considered. Details of the three products for a typical period are:
Total production overheads are $654,500 and further analysis shows that the total production overheads can
be divided as follows:
%
Costs relating to set-ups 35
Costs relating to machinery 20
Costs relating to materials handling 15
Costs relating to inspection 30
Total production overhead 100
The following total activity volumes are associated with each product line for the period as a whole:
Number of set-ups Number of movements of materials Number of inspections
Product D. 75. 12 150
Product C 115 21 180
Product P 480 87 670
670 120 1,000
Direct labor costs $6 per hour and production overheads are absorbed on a machine hour basis. The
overhead absorption rate for the period is $28 per machine hour.
Required:
(a) Calculate the cost per unit for each product using traditional methods, absorbing overheads on the basis
of machine hours.
(b) Calculate the cost per unit for each product using ABC principles (work to two decimal places).
SOLUTION:
D C P
Material 20 12 25
Labor ($6/hour) 3 9 6
Direct costs 23 21 31
Production overhead
($28/machine hour) 42 28 84
Total production cost/unit 65 49 115
16. A company makes two products using the same type of materials and skilled workers. The following
information is available.
Product A Product B
Budgeted Volume (Units) 1,000 2,000
Materials per unit 10 20
Labor per unit 5 20
Fixed costs relating to material handling amount to $100,000. The cost driver for these costs is the volume of
material purchased.
General fixed costs, absorbed on this basis of labor nouns, amount $180,000
Requirement:
Using the Activity Based Costing, what is the total fixed overhead amount to be absorbed into each unit of
product B to the nearest whole amount?
SOLUTION:
Total material budget ((1,000 units x 10) + (2,000 units x 20)) = 50,000
Fixed costs related to material handling = $100,000
OAR = 2/$ of material
Product B = 2 x 20 = 40
17-20. A company manufactures conference tables and follows ABC to absorbs overhead. The
company has chosen the following cost pools and cost drivers for the production overhead:
ADDITIONAL INFORMATION:
o The company receives a special order of 20 conference tables that requires the
following number of support activities.
o Number of machines set ups: 60, number of production order: 25, number of machine
hours:400, number of parts to be repaired: 50
o Direct material Cost per unit-4000, direct wages per unit: 2500, Direct expense per
unit-Rs1,000
Requirements:
Main Actiivity Cost Pool Prodcution Overhead Cost Driver Quantity Cost Driver Rate
Machine set up 400,000 5,000 set ups 80 per set up
Production orders 100,000 200 orders 500 per order
Machine maintenance 160,000 4000 hours 40 per hour
Parts Repairs 240,000 8000 hours 30 per hour