What Is Democracy
What Is Democracy
Question 2.
Which is the most common form of democracy in today’s world?
Answer:
Representative Democracy.
Question 3.
Name any two characteristics of democracy.
Answer:
Question 4.
Why are quality decisions a possibility in a democracy?
Answer:
A democratic decision always involves many persons, discussions and meetings.
Question 5.
Whose rule is democracy considered to be?
Answer:
People’s rule e.g., Salvador Allende’s rule in Chile.
Question 6.
With whom does the final decision-making power rest in a democracy?
Answer:
Elected representatives of the people.
Question 7.
Under which form of government political equality given importance?
Answer:
Democratic.
Question 8.
In spite of having a vast social diversity, what keeps the people of India together?
Answer:
Democracy.
Question 9.
What should be done in a democracy if mistakes are committed?
Answer:
There should be public discussion on these mistakes.
Question 10.
When do we say that elections are fair?
Answer:
The elections must offer a real choice between political alternatives.
Question 11.
‘In a democracy, the majority of the people rule through their elected representatives.’ Give
reasons.
Answer:
Question 12.
How does democracy in a country enhance the dignity of an individual? State three points.
Answer:
Democracy is based on the principle of political equality. So all the citizens whether
rich or poor, educated or uneducated have the same status.
People are not subjects of a ruler, they are the rulers themselves.
The ruler has to rule or work according to the wishes and the needs of the people. If the
people do not like the ruler they can change him through election.
Question 13.
When does a citizen have an equal role in decision-making?
Answer:
If a decision involves many persons, discussions and meetings.
Question 14.
What is Referendum?
Answer:
A direct vote in which the entire electorate is asked to either accpet or reject a proposal.
Question 15.
When did the World Trade Organization set up?
Answer:
1955.
Question 16.
Which form of government is considered non-democratic?
Answer:
Military rule or monarchy.
Question 17.
By whom was the ‘Legal Framework Order’ issued in Pakistan?
Answer:
General Pervez Musharraf.
Question 18.
After how many years does Mexico hold elections for electing its president? ‘
Answer:
After every six years.
Question 19.
During which period did China record its worst famine in the world’s history?
Answer:
During 1958-1961.
Question 20.
Before contesting elections in China, whose approval does a candidate need to have?
Answer:
The Chinese Communist Party.
Question 21.
Which country does not give voting rights to minorities?
Answer:
Estonia.
Question 22.
By whom is the President of China appointed?
Answer:
Members of the National People’s Congress.
Question 23.
Name any two countries where free and fair elections are not held.
Answer:
China and Mexico.
Demerits:
Question 2.
How elections in India are different from Mexico?
Answer:
Both the countries have a multi-party system. In case of India, political parties in power
often loose elections whereas in case of Mexico PRI did not loose a single election for
more than 70 years.
Elections in India are held after every 5 years whereas in case of Mexico elections are
held after 6 years.
Government officials work under the Election Commission during the election days
whereas this is not true for Mexico.
Question 3.
Assess any three conditions that apply to the way a democratic government is run after the
elections.
Answer:
People should have the freedom to express their views. They should have freedom to
form associations and to protest also.
Country is governed by the constitutional law. Everyone should be equal in the eye of
law.
People’s rights should be respected and it must be protected by an independent
judiciary whose orders are obeyed by everyone.
Question 4.
What does direct democracy imply? Why can it not be practised in the present day world?
Answer:
(i) Direct democracy implies to the democracy in which every citizen must be able to play
equal role in decision-making.
(ii) (a) Modern democracies involve such a large number of people that it is physically not
possible for them to sit together and take a collective decision. Even the majority does not
rule directly but through their elected representatives.
(b) Moreover, the citizen does not have the time, the desire or the skills to take part in all the
decisions.
Question 5.
‘Democracy is all about political competition and powerplay. There is no scope for morality’.
Justify the statement by giving arguments against democracy.
Answer:
Political parties and candidates use all the dirty tricks to win elections.
Many of them use money and muscle power during the elections.
Political parties or candidates demand votes on the basis of caste, religion etc.
Question 6.
Explain the major features of democracy.
Answer:
Final Authority with the People’s Representatives: In a democracy the final decision-
making power must rest with those elected by the people.
Free and Fair Elections: A democracy must be based on a free and fair elections where
those currently in power have a fair chance of losing.
One Person, One Vote, One Value: In a democracy, each adult citizen must have one
vote and each vote must have one value.
Rule of Law and Respect for Rights: A democratic government rules within limits set
by constitutional law and citizen’s rights.
Question 7.
‘Democracy improves the quality of decision-making.’ Explain.
Answer:
Question 8.
“Democracy is better than other forms of government because it allows us to correct its own
mistakes.” Explain.
Answer:
There is no guarantee that mistakes cannot be made in a democracy. No form of government
can guarantee that. The advantage in a democracy is that such mistakes cannot be hidden for
long. There is a space for public discussion on these mistakes. And there is a room for
correction. Either the rulers have to change their decisions, or the rulers can be changed. This
cannot happen in a non-democratic government.
Question 9.
Why is democracy called a “Government by discussion”?
Answer:
Democracy provides all the citizens some basic rights through which they can give
their opinion.
Democracy provides h chance to all the citizens to choose their representatives, and
change them, if they do not work according to their wishes.
In the Parliament, all the members have the right to give their opinions,
Democracy provides the citizens a right to follow any religion.
Question 10.
Which is the most common form of democracy? Why is this form of democracy necessary?
Answer:
The most common form of democracy is representative democracy.
Question 11.
‘Is it good to elect a President for life or is it better to hold regular elections after every five
years’? Express your view with reasons to support them.
Answer:
No, it is not good to elect a President for life. But, it is certainly better to hold regular
elections after every five years.
Reasons:
Question 12.
“A democratic government is a better government because it is a more accountable form of
government.” Explain.
Answer:
Question 13.
Consider the following facts about a country and decide if you would call it a democracy.
Give reasons to support your decision.
(i) All the citizens of the country have right to vote. Elections are held regularly.
(ii) The country took loan from international agencies. One of the conditions for giving loan
was that the government would reduce its expenses on education and health.
(iii) People speak more than seven languages but education is available only in one language,
the language spoken by 52 per cent people of that country.
(iv) Several organisations have given a call for peaceful demonstrations and nation wide
strikes in the country to oppose these policies. Government has arrested these leaders.
(v) The government owns the radio and television in the country.‘All the newspapers have to
get permission from the government to publish any news about government’s policies and
protests.
Answer:
(i) Where citizens have the right to vote and elections are held regularly, it is democracy. But
elections should be free and fair. In India democracy exist because elections are held free and
fair.
(ii) It is democratic. Simply by taking loan from international agency the democratic
government does not became undemocratic.
(iii) It is not democratic. In a democracy education should be given in a language spoken by
the students.
(iv) It is not democratic. People have a right to protest against the policies of government.
Peaceful demonstrations and nation wide strikes are democratic method of protest.
(v) It is undemocratic. For democracy it is essential that radio and television should be
autonomous.
Question 14.
Why was every election won by the party called PRI in China? Explain any three reasons.
Answer:
Every election won by the party called PRI in China because:
Until 2000, every election was won by the dominant party called PRI.
In its presence, opposition parties did contest elections, but never managed to win.
The PRI was known to use many dirty tricks to win elections.
Question 15.
Citizens of a non-democratic nation can bring about a change in the political system of the
country. Write any three traits which can help them to do so.
Answer:
Traits are:
Question 16.
“Elections in China do not represent people’s verdict”. Explain.
Answer:
In China, elections are regularly held after every five years, for electing the country’s
Parliament, called Quanguo Renmin Daibiao Dahui (National People’s Congress). ,
The National People’s Congress has the power to appoint the President of the country.
It has nearly 3,000 members elected from all over China. Some members are elected by
the army.
Before contesting elections, a candidate needs the approval of the Chinese Communist
Party.
Only those, who are member’s of the Chinese Communist Party or eight smaller parties
allied to it were allowed to contest elections held in 2002-03.
The government is always formed by the Communist Party.
Question 17.
Distinguish between a democracy and a good democracy on three points.
Answer:
Question 18.
Distinguish between democratic and non-democratic elections.
Answer:
(i) Under democratic elections, all citizens have Under this, all citizens are not given right to vote.
one vote with equal value.
(ii) Elections are held at regular intervals. Elections are not held at regular intervals.
(iii) Free and fair elections are conducted. Free and fair elections are not conducted.
Question 2.
“Democracy is the most popular form of government emerging in the modem times, still the
shortcomings cannot be ruled out.” Justify the statement by assessing any five shortcomings
of democracy. HOTS
Answer:
Instability: Under democracy, leaders and political parties keep changing. This leads to
political instability.
Low Morality: Democracy is all about political competition and power play. There is
no scope for morality.
Delays in Decision Making: All the decisions are to be approved and discussed in the
Parliament, and many people and institutions are to be consulted. So it leads to delays
in decision making.
Bad Decisions: As most of the leaders do not know the best interest, of the people, it
leads to bad decisions.
Corruption: As the democracy is based on electoral competition, it leads to corruption.
Many political parties use muscle and money power to come to power.
Illiterate and Politically Unconscious Voters: In most of the developing countries,
voters are illiterate and politically unconscious, so they elect wrong candidates.
Question 3.
Why is democracy considered to be the best option among all other political systems
available in world? Explain.
Answer:
Question 4.
Explain the major features of democratic governments.
Answer:
Question 5.
Which characteristics make democratic government so popular?
Answer:
Question 6.
“Though democracy is considered to be the best form of government, it is not an ideal form
of government.” Give five arguments to prove the above statement.
Answer:
It is not an ideal form of government because every citizen does not play equal role m
decision-making. Even the majority does not rule directly. But, it rules through their
elected representatives.
Democracy provide only political equality but people also need social and economic
equality.
An ideal government is a government which is not run by few powerful people.
An ideal government is free of corruption.
An ideal government is a government where there is a gender equality.
Question 7.
Explain the representative democracy. Why is the representative democracy the most
common form of government in modem times? Explain any four reasons.
Answer:
(i) When the majority of people rule through their elected representatives, this is called
representative democracy.
(ii)
The most common form that democracy takes in our times is that of a representative
democracy. In a democracy, all the people do not rule. Direct rule by people is not
possible.
So, in a democracy, the majority is allowed to take decisions on
behalf of all the people. Even the majority does not rule directly. It rules through its
elected representatives.
A representative democracy becomes necessary. Modem democracies comprise a large
number of people. It is physically impossible for them to sit or collect together at a
place and take a collective decision.
Even if they could collect together, all the citizens do not have the time, the desire, or
the skills to take part in all the decisions.
Question 8.
Write any five arguments in favour and five against democracy as a form of government.
Answer:
Arguments in Favour of Democracy:
Question 9.
Write some common features of the non-democratic countries.
Answer:
Some common features of the non-democratic countries are:
(i) In non-democratic countries, the people are not allowed to criticise the government. Doing
so means imprisonment, harassment and trouble one after the other.
(ii) In non-democratic countries, the rule of the king or the so-called military rule prevails and
the question of elections does not arise.
(iii) In non-democratic countries, no opposition is tolerated. So the question of political
parties, especially of the opposition parties does not arise. Only those political parties can
survive which toe to the line of the government.
(iv) In non-democratic countries, the workers are not allowed to form their independent trade
unions. Only such trade unions can survive, who rightly or wrongly, support the policies of
the government.
(v) In non-democratic countries, all the people are at the mercy of the dictator or the military
rulers. Anybody can be detained, arrested or even put to death without any trial.
(vi) In non-democratic countries, nobody can even aspire for any big post. If he is ready to be
a tool in the hands of the ruler/ dictator/military leaders, he can hope to get some good post.
But he will have to kill his conscience and become dumb and deaf.
Question 10.
Why is Zimbabwe not considered a democratic country?
Answer:
(i) Same Party Ruling: Zimbabwe attained independence from white minority rule in 1980.
Since then the country has been ruled by the party ZANU-PF. Its leader Robert Mugabe, has
been ruling the country since independence.
(ii) Unfair Elections: Elections have been held regularly and . always won by the ruling party.
They have not been free and fair.
(iv) Suppression of Opposition: Opposition party workers are often harassed and their
meetings disrupted by ruling party.
(v) Right to Freedom Missing: Public protests and demonstrations against the government are
declared illegal. There is a law that limits the right to criticise the President. Television and
radio are controlled by the government.
(vi) Absence of Independent Judiciary: The government has ignored some court judgements
that went against it and has pressurised judges.
Question 11.
How far was the communist government responsible for the famine that occurred in China in
1958-1961? Explain.
Answer:
China’s famine of 1958-1961 was the worst recorded famine in the world history. Nearly
three crore people died in this famine. During those days, India’s economic condition was not
much better than China. Yet India did not have a famine of the kind China. Economists think
that this was a result of different government policies in the two countries. The existence of
democracy in India made the Indian government respond to food scarcity in a way that the
Chinese government did not. They point out that no large-scale famine has ever taken place
in an independent and democratic country, If China too had multi parti elections, an
opposition party and a press free to criticize the government, then so many people may not
have died in the famine.
NCERT Solutions
Exercises Page No. 15
1. Here is some information about the four countries. Based on this information, how
would you classify each of these countries? Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not
sure’ against each of these.
a. Country A: People who do not accept the country’s official religion do not have a right to
vote.
b. Country B: The same party has been winning elections for the last twenty years.
c. Country C: The Ruling party has lost in the last three elections.
d. Country D: There is no independent election commission.
Answer.
a. Country A: Undemocratic
b. Country B: Not sure
c. Country C: Democratic
d. Country D: Undemocratic
2. Here is some information about four countries. Based on this information, how would
you classify each of these countries? Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not sure’
against each of these.
a. Country P: The parliament cannot pass a law about the army without the consent of the
Chief of the Army.
b. Country Q: The parliament cannot pass a law reducing the powers of the judiciary.
c. Country R: The country’s leaders cannot sign any treaty with another country without
taking permission from its neighbouring country.
d. Country S: All the major economic decisions about the country are taken by officials of the
central bank, which the ministers cannot change.
Answer.
a. Country P: Undemocratic
b. Country Q: Democratic
c. Country R: Undemocratic
d. Country S: Undemocratic
Answer.
D. Democracies are more prosperous than others is not a good argument in favour of
democracy. There are examples of countries being democratic but not as prosperous as other
countries which are not democratic. Democracy means that the citizen of the country is
involved in the decision-making process and electing the leaders. It does not necessarily
guarantee prosperity, as there are other factors like geography, economic capacity,
government policies, human resources, mineral resources, etc.
4. Each of these statements contains a democratic and undemocratic element. Write out
the two separately for each statement.
a. A minister said that some laws have to be passed by the parliament in order to conform to
the regulations decided by the World Trade Organisation (WTO).
b. The Election Commission ordered re-polling in a constituency where large-scale rigging was
reported.
c. Women’s representation in parliament has barely reached 10 per cent. This led women’s
organisations to demand one-third of seats for women.
Answer.
a. Democratic element – A minister said that some laws have to be passed by the parliament.
Undemocratic element – Conform to the regulations decided by the World Trade Organisation
(WTO).
b. Democratic element – The Election Commission ordered re-polling in a constituency.
Undemocratic element – Large-scale rigging was reported.
c. Democratic element – Women’s organisations to demand one-third of seats for women.
Undemocratic element – Women’s representation in parliament has barely reached 10 per cent.
5. Which of these is not a valid reason for arguing that there is a lesser possibility of
famine in a democratic country?
Answer.
D. The statement, ‘People are free to believe in and practice any religion’, is not a valid
reason for arguing that there is a lesser possibility of famine in a democratic country.
6. There are 40 villages in a district where the government has made no provision for
drinking water. These villagers met and considered many methods of forcing the
government to respond to their needs. Which of these is not a democratic method?
a. Filing a case in the courts claiming that water is part of the right to life.
b. Boycotting the next elections to give a message to all parties.
c. Organising public meetings against the government’s policies.
d. Paying money to government officials to get water.
Answer.
a. The army is the most disciplined and corruption-free organisation in the country. Therefore,
the army should rule the country.
b. The rule of the majority means the rule of ignorant people. What we need is the rule of the
wise, even if they are in small numbers.
c. If we want religious leaders to guide us in spiritual matters, why not invite them to guide us
in politics as well? The country should be ruled by religious leaders.
Answer.
a. The army is a disciplined organisation. However, it is unfair if an army rules, as the army was not
chosen by the citizens, and hence, it will be an undemocratic practice.
b. The rule of the majority is not the rule of ignorant people. Wisdom is subjective, and the
government is run by people who know law and order.
c. Religion and politics are two different things. While religion can guide someone towards religious
affairs, it cannot guide anyone towards politics, which is an important segment of a nation.
a. Father to daughter: I don’t want to hear your opinion about your marriage. In our family,
children marry where the parents tell them to.
b. Teacher to student: Don’t disturb my concentration by asking me questions in the
classroom.
c. Employee to the officer: Our working hours must be reduced according to the law.
Answer.
a. The statement does not keep with democracy as a value, as the daughter is not allowed to express
her opinion.
b. The statement does not keep with democracy as a value, as students are not allowed to ask
questions, which is their right.
c. The statement keeps with democracy as law, as the employee voices their opinion for their right
under the law.
9. Consider the following facts about a country and decide if you would call it a
democracy. Give reasons to support your decision.
a. All the citizens of the country have the right to vote. Elections are held regularly.
b. The country took loans from international agencies. One of the conditions for giving loans
was that the government would reduce its expenses on education and health.
c. People speak more than seven languages, but education is available only in one language, the
language spoken by 52 per cent of people in that country.
d. Several organisations have given a call for peaceful demonstrations and nationwide strikes
in the country to oppose these policies. The government has arrested these leaders.
e. The government owns the radio and television in the country. All the newspapers have to get
permission from the government to publish any news about the government’s policies and
protests.
Answer.
a. From this statement, we can understand that it is a democratic country where citizens are allowed
to vote and choose their government.
b. While taking a loan from international agencies, the country is compromising on the welfare of the
people by reducing their expenditure on education and health, which is totally undemocratic.
c. The provision of making education accessible in only one language is undemocratic. It is the
fundamental right for people to have an education, and it is the government’s duty to provide them
with the language they know.
d. The right to assemble and peacefully demonstrate is a basic right of an individual. Hence,
arresting the protestors is undemocratic.
e. When the government owns the radio and television, it is debarring people from availing their
right to a free press. It is undemocratic.