Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
23 views39 pages

Continuity and Differentiation

Uploaded by

freakyresh26
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
23 views39 pages

Continuity and Differentiation

Uploaded by

freakyresh26
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 39

MOUNT ZION INTERNATIONAL SCHOOL(CBSE)

MATHEMATICS

QUESTION BANK (PREVIOUS YEAR QUESTIONS WITH SOLUTIONS)

CHAPTER 5 – CONTINUITY AND DIFFERENTIABILITY

SECTION – A(MCQ,AR)

1. The number of points of discontinuity of 𝑓 defined by 𝑓(𝑥 ) = |𝑥| − |𝑥 + 1| is -------

[Ans: C] (2020)

a) 3 b) 1 c) 0 d) 2

2. If 𝑓 (𝑥 ) = 2|𝑥| + 3|𝑠𝑖𝑛𝑥|+6, then the right hand derivative of 𝑓 (𝑥 ) 𝑎𝑡 𝑥 = 0 𝑖𝑠 − − −


[Ans: D] (2020)

a) 6 b) -5 c) -6 d) 5
3. If (𝑥 ) = 𝑥|𝑥| , then find 𝑓 | (𝑥) (2020,2019)

𝑑2 𝑦
4. If 𝑦 = 𝐴𝑒 5𝑥 + 𝐵𝑒 −5𝑥 , 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑖𝑠 𝑒𝑞𝑢𝑎𝑙 𝑡𝑜 − − − − − − −(2020) [Ans: A]
𝑑𝑥 2

a) 25y b) 5y c) -25y d) 15y

𝑥 2 −9
, 𝑥≠3
5. If 𝑓(𝑥 ) = { 𝑥−3 is continuous at x=3, then the value of k is -------- [Ans: B]
𝑘, 𝑥 = 3
(2020)

a) 3 b) 6 c) 0 d) not defined
𝑥2 𝑑2𝑦
6. If 𝑦 = 𝑙𝑜𝑔𝑒 ( 2 ) then 𝑖𝑠 − − − − − [Ans: D] (2020)
𝑒 𝑑𝑥 2
−1 −1 2 −2
a) b) c) d)
𝑥 𝑥2 𝑥2 𝑥2

7. Let 𝑓(𝑥 ) = 𝑥|𝑥|, for all 𝑥 ∈ 𝑅, check its differentiability at 𝑥 = 0 ? (2020)


8. Differentiate 𝑒 √3𝑥 𝑤. 𝑟. 𝑡 𝑥. (2019)

𝑑𝑦
9. If 𝑦 = 𝑐𝑜𝑠√3𝑥 then find ? (2019)
𝑑𝑥

𝑑 (𝑓𝑜𝑓)(𝑥)
10. If 𝑓(𝑥 ) = 𝑥 + 1, then find (2019)
𝑑𝑥
𝑑 (𝑓𝑜𝑔)(𝑥)
11. If 𝑓(𝑥 ) = 𝑥 + 7 and 𝑔(𝑥 ) = 𝑥 − 7, 𝑥 ∈ 𝑅, then find (2019)
𝑑𝑥

12. Determine the value of k for which the function is continuous at x=3. (2017)

(𝑥 + 3)2 − 36
{ , 𝑥≠3
𝑥−3
𝑘 , 𝑥=3

𝑘𝑥
, 𝑥<0
13. Determine the value of k, so that the function 𝑓 (𝑥 ) = {|𝑥| is continuous at 𝑥 = 0
3, 𝑥 ≥ 0
(2017)
ASSERTION AND REASON

Directions: A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the
correct choice as:

(A) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

(B) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A.

(C) A is true and R is false.

(D) A is false and R is true.

1. Assertion(A): |𝑠𝑖𝑛𝑥| 𝑖𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑙𝑙 𝑥 € 𝑅.

Reason(R): 𝑠𝑖𝑛𝑥 𝑎𝑛𝑑 |𝑥| 𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑖𝑛 𝑅 [Ans: A]

𝜋
2. Assertion(A): 𝑓 (𝑥 ) = 𝑡𝑎𝑛2 𝑥 𝑖𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑥 =
2
𝜋
Reason(R): 𝑔(𝑥 ) = 𝑥 2 𝑖𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑥 = [Ans: D]
2
𝑥 2 +3𝑥−10
, 𝑥≠2
3. Consider the function 𝒇(𝒙) = { 𝑥−2 which is continuous at 𝑥 = 2.
𝑘, 𝑥 = 2
Assertion (A): The value of k is 0

Reason (R): 𝑓 (𝑥 )𝑖𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑥 = 𝑎 𝑖𝑓 lim 𝑓 (𝑥 ) = 𝑓(𝑎) [Ans: D]


𝑥→𝑎

4. Assertion (A): |𝑠𝑖𝑛𝑥| 𝑖𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑥 = 0.

Reason (R): |𝑠𝑖𝑛𝑥| 𝑖𝑠 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡𝑖𝑎𝑏𝑙𝑒 𝑎𝑡 𝑥 = 0. [Ans: C]


5. Assertion (A): If [𝑥 ]𝑖𝑠 𝑛𝑜𝑡 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡𝑖𝑎𝑏𝑙𝑒 𝑎𝑡 𝑥 = 2

Reason (R): [𝑥 ]𝑖𝑠 𝑛𝑜𝑡 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑥 = 2 [Ans: A]

6. Assertion (A): A continuous function is always differentiable.

Reason (R): A differentiable function is always continuous. [Ans:D]


𝑑𝑦 6
7. Assertion (A): If = 𝑠𝑖𝑛 −1(6𝑥√1 − 9𝑥 2 ), 𝑡ℎ𝑒𝑛 = .
𝑑𝑥 √1−9𝑥2

Reason (R): 𝑠𝑖𝑛 −1(6𝑥√1 − 9𝑥 2 ) = 3𝑠𝑖𝑛 −1(2𝑥). [Ans: C]

SECTION – B(2 MARKS)


𝑑𝑦 𝜋
1. Find the value of at θ = , if 𝑥 = 𝑐𝑜𝑠𝜃 − 𝑐𝑜𝑠2𝜃, 𝑦 = 𝑠𝑖𝑛𝜃 − 𝑠𝑖𝑛2𝜃 (2020)
𝑑𝑥 3

2. Find the derivative of 𝑥 𝑙𝑜𝑔𝑥 𝑤. 𝑟. 𝑡 𝑙𝑜𝑔𝑥 (2020)


𝑑2 𝑦
3. If 𝑥 = 𝑎 𝑐𝑜𝑠𝜃 , 𝑦 = 𝑏 𝑠𝑖𝑛𝜃, 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑓𝑖𝑛𝑑 (2020)
𝑑𝑥 2
4. Find the differntial of 𝑠𝑖𝑛2 𝑥 𝑤. 𝑟. 𝑡 𝑒 𝑐𝑜𝑠𝑥 (2020)

1+𝑐𝑜𝑠𝑥
5. Differentiate 𝑡𝑎𝑛−1 ( ) 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡 𝑡𝑜 𝑥 (2018)
𝑠𝑖𝑛𝑥

𝑑𝑦 𝜋
6. Find 𝑎𝑡 𝑥 = 1, 𝑦 = if 𝑠𝑖𝑛2 𝑦 + 𝑐𝑜𝑠𝑥𝑦 = 𝐾 (2017)
𝑑𝑥 4
−1 1 𝑑𝑦
7. If 𝑦 = 𝑠𝑖𝑛 −1(6𝑥√1 − 9𝑥 2 ), <𝑥< then find ? (2017)
3√ 2 3√ 2 𝑑𝑥
SECTION – C( 3 MARKS)

−1 √1+𝑥+√1−𝑥 𝑑𝑦 −1
1. If 𝑦 = 𝑠𝑖𝑛 ( ), then show that = (2020)
2 𝑑𝑥 2√1−𝑥 2
𝑑𝑦
2. If 𝑦 = 𝑙𝑜𝑔𝑥 𝑥 + 𝑥 𝑙𝑜𝑔𝑥 , 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑓𝑖𝑛𝑑 (2020)
𝑑𝑥
𝑑𝑦
3. If 𝑦 = (𝑐𝑜𝑠𝑥)𝑥 + 𝑡𝑎𝑛−1√𝑥, 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑓𝑖𝑛𝑑 (2020)
𝑑𝑥
𝑑𝑦 −1
4. If 𝑥 √1 + 𝑦 + 𝑦√1 + 𝑥 = 0 and 𝑥 ≠ 𝑦, prove that = (2019)
𝑑𝑥 (𝑥+1)2

𝑑𝑦
5. If (𝑐𝑜𝑠𝑥)𝑦 = (𝑠𝑖𝑛𝑦)𝑥 then find ? (2019)
𝑑𝑥
𝑑𝑦 2 3/2
[1+( ) ]
𝑑𝑥
6. If (𝑥 − 𝑎)2 + (𝑦 − 𝑏)2 = 𝑐 2 , for some c > 0, prove that 𝑑2 𝑦
is a constant
𝑑𝑥2
independent of a and b? (2019)
2
𝑑 𝑦 𝑑𝑦
5. If (𝑎 + 𝑏𝑥 )𝑒 𝑦/𝑥
= 𝑥, thrn prove that: 𝑥3 2 = (𝑥 − 𝑦)2 (2019)
𝑑𝑥 𝑑𝑥

𝑑𝑦 𝑥+𝑦
6. If 𝑥 = 𝑎𝑒 𝑡 (𝑠𝑖𝑛𝑡 + 𝑐𝑜𝑠𝑡) and 𝑦 = 𝑎𝑒 𝑡 (𝑠𝑖𝑛𝑡 − 𝑐𝑜𝑠𝑡) then prove that = (2019)
𝑑𝑥 𝑥−𝑦
7. Differentiate 𝑥 𝑠𝑖𝑛𝑥 + (𝑠𝑖𝑛𝑥)𝑐𝑜𝑠𝑥 with respect to 𝑥? (2019,2016)
𝑦 𝑑𝑦 𝑥+𝑦
8. If 𝑙𝑜𝑔(𝑥 2 + 𝑦 2 ) = 2𝑡𝑎𝑛−1 ( ), show that = (2019)
𝑥 𝑑𝑥 𝑥−𝑦
𝑑𝑦
9. If 𝑥 𝑦 − 𝑦 𝑥 = 𝑎 𝑏 , 𝑓𝑖𝑛𝑑 (2019 , 2017(instead of -, + came))
𝑑𝑥
𝑑2𝑦 𝑑𝑦
10. If 𝑦 = (𝑠𝑖𝑛 −1𝑥)2, prove that (1 − 𝑥 2 ) −𝑥 −2=0
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥
𝑡 𝑑2 𝑦 𝑑2 𝑦 𝜋
11. If 𝑥 = 𝑐𝑜𝑠𝑡 + 𝑙𝑜𝑔𝑡𝑎𝑛 ( ) , 𝑦 = 𝑠𝑖𝑛𝑡, then find the values of and at 𝑡 =
2 𝑑𝑥 2 𝑑𝑥 2 4
(2019)
𝑑𝑦
12. If (𝑥 2 + 𝑦 2 )2 = 𝑥𝑦, then find (2018)
𝑑𝑥

𝑑𝑦 𝜋
13. If 𝑥 = 𝑎(2𝜃 − 𝑠𝑖𝑛2𝜃) and 𝑦 = 𝑎(1 − 𝑐𝑜𝑠2𝜃), then find 𝑤ℎ𝑒𝑛 𝜃 = (2018)
𝑑𝑥 3
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
14. If 𝑦 = sin(𝑠𝑖𝑛𝑥), prove that: + 𝑡𝑎𝑛𝑥 + 𝑦𝑐𝑜𝑠 2 𝑥 = 0 (2018)
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
15. If 𝑒 𝑦 (𝑥 + 1) = 1, then show that = ( )2. (2017)
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥

16. Differentiate (𝑠𝑖𝑛𝑥)𝑥 + 𝑠𝑖𝑛 −1√𝑥 𝑤. 𝑟. 𝑡 𝑥 (2017)


𝑑2 𝑦
17. If 𝑥 𝑚 𝑦 𝑛 = (𝑥 + 𝑦)𝑚+𝑛 , prove that =0 (2017)
𝑑𝑥 2
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
18. If 𝑦 = 2 cos(𝑙𝑜𝑔𝑥 ) + 3sin(𝑙𝑜𝑔𝑥), prove that 𝑥 2 +𝑥 +𝑦=0 (2016)
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥
𝑑𝑦 𝜋
19. If 𝑥 = 𝑎 𝑠𝑖𝑛2𝑡(1 + 𝑐𝑜𝑠2𝑡) and 𝑦 = 𝑏 𝑐𝑜𝑠2𝑡(1 − 𝑐𝑜𝑠2𝑡) find 𝑎𝑡 𝑡 = (2016)
𝑑𝑥 4

𝑑2 𝑦 1 𝑑𝑦 𝑦
20. If 𝑦 = 𝑥 𝑥 , prove that − ( )2 − = 0 (2016)
𝑑𝑥 2 𝑦 𝑑𝑥 𝑥
1−𝑠𝑖𝑛3 𝑥 𝜋
, 𝑖𝑓 𝑥 <
3𝑐𝑜𝑠 2 𝑥 2
𝜋
21. Find the values of p and q for which 𝑓(𝑥 ) = 𝑝 , 𝑖𝑓 𝑥 = is continuous
2
𝑞(1−𝑠𝑖𝑛𝑥) 𝜋
, 𝑖𝑓 𝑥 >
{ (𝜋−2𝑥)2 2
𝜋
at 𝑥 =
2
22. Show that the function 𝑓 (𝑥 ) = |𝑥 − 1| + |𝑥 + 1| for all 𝑥 ∈ 𝑅 is not differentiable at the
points 𝑥 = −1 𝑎𝑛𝑑 𝑥 = 1? (2015)
−1 𝑥 𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
23. If 𝑦 = 𝑒 𝑚𝑠𝑖𝑛 , then show that (1 − 𝑥 2 ) −𝑥 − 𝑚2𝑦 − 0 (2015)
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥
𝑥+1
24. If 𝑓 (𝑥 ) = √𝑥 2 + 1 , 𝑔(𝑥 ) = and ℎ(𝑥 ) = 2𝑥 − 3 then find 𝑓 | [ℎ| (𝑔| (𝑥))] (2015)
𝑥 2 +1

2 2
−1 √1+𝑥 +√1−𝑥 𝑑𝑦
25. If 𝑦 = 𝑡𝑎𝑛 ( ) , 𝑥 2 ≤ 1, then find ? (2015)
√1+𝑥 2 −√1−𝑥 2 𝑑𝑥
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
26. If 𝑥 = 𝑎𝑐𝑜𝑠𝜃 + 𝑏𝑠𝑖𝑛𝜃, 𝑦 = 𝑎𝑠𝑖𝑛𝜃 − 𝑏𝑐𝑜𝑠𝜃, show that 𝑦 2 −𝑥 +𝑦 = 0 (2015)
𝑑𝑥 2 𝑑𝑥
SECTION – E(CASE BASED QUESTIONS)

Read the following text and answer the following questions on the basis of same:

I. Ms. Remka of city school is teaching chain rule to her students with the help of a flow
chart. The chain rule says that if h and g are functions and 𝑓 (𝑥 ) = 𝑔(ℎ(𝑥 )), 𝑡ℎ𝑒𝑛

Let 𝑓 (𝑥 ) = 𝑠𝑖𝑛𝑥 𝑎𝑛𝑑 𝑔(𝑥 ) = 𝑥 3

1. What is the value of 𝑓𝑜𝑔(𝑥 )?

2. What is the value of 𝑔𝑜𝑓 (𝑥 )?

𝑑(𝑠𝑖𝑛3 𝑥)
3. Find the value of
𝑑𝑥
?

𝑑(𝑠𝑖𝑛𝑥 3 )
4. What is the value of ?
𝑑𝑥
𝑑(sin 2𝑥) 𝜋
5. Find the value of at 𝑥 = ?
𝑑𝑥 2

II. A potter made a mud vessel, where the shape of the pot is based on

𝑓(𝑥 ) = |𝑥 − 3| + |𝑥 − 2|, where 𝑓(𝑥) represents the height of the pot.

1. When 𝑥 > 4, what will be the height in terms of x?

2. Will the slope vary with x value? [Ans: Yes]

𝑑𝑦
3. What is the value of 𝑎𝑡 𝑥 = 3?
𝑑𝑥
4. When the value of 𝑥 lies between (2,3) then what will be function?

5. If the potter is trying to make a pot using the function 𝑓 (𝑥 ) = [𝑥], will he get a pot or not?
why? [Ans: No]

You might also like