Student Name:________________ Extensive Worksheet
Date: ___________________ Class: IV
Mathematics
SECTION - A
Q1. Choose the correct option.
a) The numbers to be added are called ___________.
i) sum ii) addition iii) addends iv) plus
b) 200 more than 1800 is _________.
i) 1820 ii) 2000 iii) 18200 iv) 20000
c) 3897 + 9632 = _________ + 3897
i) 9632 ii) 3897 iii) Order property iv) 0
d) Minuend – __________ = Difference
i) difference ii) subtrahend iii) minuend iv) minus
e) 1 less than the smallest 6-digit number is ____________
i) 9,99,999 ii) 9,99,998 iii) 99,999 iv) 99,998
f) Which is the greatest among the following?
i) The 2 nd multiple of 5. ii) The 3rd multiple of 6. iii) The 7th multiple of 5. iv) The 1st odd
prime number.
g) 200 × 40 × 0 = ______
i) 80000 ii) 8000 iii) 0 iv) 8
h) In 3 × 6 = 18, 6 is known as ____________
i) multiplicand ii) multiplier iii) product iv) multiple
i) Which of the following is correct?
i) 7 × 1 = 170 ii) 17 × 1 = 17 iii) 17 × 10 = 1700 iv) 17 × 1 = 100
j) There are _____ days in 5 weeks
i) 30 ii) 35 iii) 25 iv) 45
k) 300 × 200 = __________
i) 600 ii) 6000 iii) 60000 iv) 6
l) The answer we get after the division is called ___________.
i) remainder ii) dividend iii) quotient iv) divisor
m) 56300 ÷ 100 = _________
i) 5630 ii) 56 iii) 563 iv) 56300
n) _________ is a factor of every number
i) 0 ii) Number itself iii) 1 iv) 2
o) The largest common factor for 24 and 36
i) 6 ii) 8 iii) 12 iv) 24
p) Which of the following is a prime number?
i) 21 ii) 29 iii) 34 iv) 45
Sarvottam International School/2024-25 Page-1
Q2. Fill in the blanks.
a) 26,895 + (2,387 + 22,654) = (26,895 + 2,387) + 22,654
b) 34,523 + 0 = 34,523
c) When a number is divided by 8, its quotient is 12 and the remainder is 4. The number is 100.
d) A quantity or number that has to be subtracted from another number is called subtrahend.
e) Multiplicand × Multiplier = Product
f) Dividend = (Divisor × Quotient) + remainder
g) 0 ÷ 456 = 0
h) 9 less than 1 lakh is 99,991.
i) 2 is the smallest even prime number.
j) First 3 multiples of 7 are 7, 14 and 21
k) In a division, the number to be divided is called dividend.
l) The property exhibited by the expression 2 × 9 = 9 × 2 is known as order property/Commutative property
SECTION - B
Q3. Write the multiplication sentence for the given picture.
3×3=9
Q4. Krishna goes to the market with Rs. 1500 and buys these two items. How much money will be left with
her?
Cost of the shoes = Rs. 498
Cost of the bag = Rs. 809
Total cost of both the items = Rs 498 + Rs. 809
= Rs 1307
Total money with Krishna = Rs. 1500
Amount left with Krishna = Rs. 1500 – Rs. 1307
= Rs. 193
Ans. Rs. 193 is left with Krishna
Sarvottam International School/2024-25 Page-2
Q5. Write the number shown on the abacus. Write the number as the product of its prime factors.
Number = 332
2 332
2 166
83
Ans. 332 = 2 × 2 × × 83
Q6. Write 2 division facts for the given multiplication fact.
a) 6 × 8 = 48 b) 12 × 9 = 108
48 ÷ 6 = 8 108 ÷ 12 = 9
48 ÷ 8 = 6 108 ÷ 9 = 12
Q7. Check the divisibility rules for the given numbers.
a) 144 – Divisible by - 2, 3, 4, 6 8 and 9
b) 252 – Divisible by – 2, 3, 4, 6 and 9
c) 1386 – Divisible by – 2, 3, 6 and 9
d) 2430 – Divisible by – 2, 3, 5, 6, 9 and 10
e) 512 – Divisible by - 2, 4 and 8
Q8. Divide and verify your answer.
a) 5544 ÷ 25 Verify
25 5544 221 Dividend =Divisor × Quotient + remainder
- 50 5544 = 25 × 221 + 19
54 5544 = 5,525 + 19
- 50 5544 = 5544
44
- 25
19
Sarvottam International School/2024-25 Page-3
9. List down all the prime factors of the following.
a) 72 b) 120
2 72 2 120
2 36 2 60
2 18 2 30
3 9 3 15
3 3 5 5
1 1
Q10. Observe the division. Can we say that 24 is a factor of 13032? Explain why/why not?
Ans. Yes, 24 is a factor of 13,032 because 24 divides 13,032 completely. Leaving
no remainder
Q11. Fill in the boxes with the correct number.
3
5
Sarvottam International School/2024-25 Page-4
Q12. By using successive division method, express the following numbers in the form of products of their
prime factors.
a) 1200 b) 525
2 1200 3 525
2 600 5 175
2 300 5 35
2 150 7 7
3 75 1
5 25
5 5
1
Ans. 1200 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 5 525 = 3 × 5 × 5 × 7
SECTION – C
Q13. Mr. Verma has Rs. 12,50,000 in his bank account. Out of that he bought a car for Rs.8,56,342,
an oven for Rs. 32,665, a music system for Rs. 13,654 and a toaster for Rs. 6,943. How much
money is left with Mr. Verma now?
Total amount in the account = Rs, 12,50,000
Cost of the car = Rs. 8,56,342
Cost of an oven = rs. 32,665
Cost of a music system = Rs.13,654
Cost of a toaster =- Rs. 6,943
Total money spent = Rs. 8,56,342 + rs. 32,665 + Rs.13,654 + Rs. 6,943
= Rs. 9,09,604
Amount left = Rs. 12,50,000 – Rs. 9,09,604
= Rs. 3,40,396
Ans. Rs. 3,40,396 is left with Mr. Verma
Q14. For Independence Day, each teacher was given 45 flags to be distributed in the class. If there are 275
teachers in a school, how many totals flags were given?
No. of flags given to each teacher -= 45
No. teachers in a school = 275
Total no. of flags given = 275 × 45
= 12,375
Ans. 12,375 flags were given in all.
Sarvottam International School/2024-25 Page-5
Q15. Sam has 10 sets of dinner sets in his shop. Each set contains:
• 6 dinner plates,
• 6 small plates,
• 6 bowls
• 2 serving bowls
How many total pieces are there in dinner sets?
No. of sets = 10
Total no. of dinner plates = 6 × 10 = 60
Total no. of small plates = 6 × 10 = 60
Total no. of bowls = 6 × 10 = 60
Total no. of serving bowls = 2 × 10 = 20
Total no. pieces = 60 + 60 + 60 + 20
= 200
Ans There are 200 pieces in all.
Q16. There are 6 tetra packs each of 300 ml fruit juice. How many litres of juice is that? If one child is to be
given 200 ml, how many children can have the juice?
Total no. of tetra packs = 6
Capacity of each pack = 300ml
Total capacity of the juice = 6 × 300
= 1800ml
Capacity of juice given to each child = 200ml
No. of children that can have the juice = 1800ml ÷ 200ml
=9
Ans. 9 children can have the juice.
Q17. The product of two numbers 1944. If one of the numbers is 36, what is the other number?
Product = 1944
One number = 36
Other number = 1944÷ 36 = 54
Ans. The other number is 54.
Q18. When a number is divided by 9, the quotient is 63 and the remainder is 8. What is the number?
Divisor = 9 QUOTIENT = 63 Remainder = 8
Dividend = Divisor × Quotient + Remainder
= 9 × 63 + 8
= 567 + 8 = 575
Ans. The number is 575.
Sarvottam International School/2024-25 Page-6