Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
14 views13 pages

Test Questions

notes

Uploaded by

devanandarenchu
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views13 pages

Test Questions

notes

Uploaded by

devanandarenchu
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

FINAL ANSWER KEY

Paper: Kerala Financial Code (Paper II)

Date of 31-08-2019
Examination

Question1:-A grant made by the legislative assembly to regularise expenditure incurred in any previous financial year and above the amount
granted for a service during that year is called

A:-Supplementary grant

B:-Resumption

C:-Excess Grant

D:-Grant in aid

Correct Answer:- Option-C

Question2:-_________ is for meeting unforeseen, but unavoidable expenditure pending authorisation by legislature.

A:-contingency fund

B:-public account

C:-consolidated fund

D:-relief fund

Correct Answer:- Option-A

Question3:-Which of the following department included in the list for which the bills are encashable on the first day of month?

A:-agriculture

B:-education

C:-co-operation

D:-registration

Correct Answer:- Option-D

Question4:-Under ___________, the contractor agrees to execute a complete work with all its contingencies in accordance with the drawings and
specifications for a fixed sum.

A:-Schedule contract

B:-Piece-work contract

C:-Lumpsum contract

D:-Percentage rate contract

Correct Answer:- Option-C

Question5:-All works done should be recorded in a measurement book in

A:-Form KPW 18

B:-Form KPW 21

C:-Form KPW 11

D:-Form KPW 6

Correct Answer:- Option-B

Question6:-Contribution towards relief of poor whose houses have been destroyed by fire is made ______ from Discretionary Grant.

A:-District collector

B:-Governor

C:-Chief Minister

D:-Head of Depts.

Correct Answer:- Option-A

Question7:-The disbursement of Grants to the libraries will be completed before the end of ________ in each financial year, as far as possible.

A:-March

B:-January

C:-February

D:-December

Correct Answer:- Option-C

Question8:-No expenditure should be incurred on a __________ even if there are savings within the Grant before supplementary grant is thus
obtained.

A:-Major work

B:-Capital asset
C:-Special service

D:-New service

Correct Answer:- Option-D

Question9:-Which of the following is not included in standard objects of expenditure?

A:-minor work

B:-secret service expenditure

C:-grant in aid and contribution

D:-transfer to contingency fund

Correct Answer:- Option-D

Question10:-One of the following is not a charged items of expenditure.

A:-salary and allowances of deputy speaker of state assembly

B:-salary and allowances of Chief Minister

C:-salary and allowances of PSC Chairman

D:-salary and allowances of Governor

Correct Answer:- Option-B

Question11:-Who is the estimating officer of Suspense Accounts?

A:-Finance Secretary

B:-Accountant General

C:-Treasury Director

D:-Inspector General of Registration

Correct Answer:- Option-B

Question12:-The budget shall be presented to the Assembly on a days as the _________ may appoint.

A:-Speaker

B:-Finance Minister

C:-Governor

D:-Chief Minister

Correct Answer:- Option-C

Question13:-Which of the following is not included in Public Account?

A:-Small savings

B:-Tax revenue

C:-Suspense and miscellaneous

D:-Reserve funds

Correct Answer:- Option-B

Question14:-Public undertakings committee of the Legislature shall not examine and investigate

A:-audit reports of public undertakings

B:-matters of day-to-day administration

C:-efficiency of the public undertakings

D:-matters be allotted by speaker

Correct Answer:- Option-B

Question15:-No _________ will be considered for inclusion in the next years budget, unless it is received by the Finance Dept. before first November
of year.

A:-Part II scheme

B:-Major works

C:-Supplementary Grant

D:-Departmental estimate

Correct Answer:- Option-A

Question16:-In Kerala the first attempt for __________ was made in 1970-71.

A:-zero budgeting

B:-administrative reforms

C:-performance budgeting

D:-vote of credit
Correct Answer:- Option-C

Question17:-A Grant is not always co-extensive with a

A:-sector

B:-major head of account

C:-minor head of account

D:-detailed head of account

Correct Answer:- Option-B

Question18:-__________ acting on behalf of the Comptroller and Auditor General, examines the accounts to ensure that the grants made by the
legislature have been spent according to rules and regulations.

A:-Director of State Audit

B:-Advocate General Audit

C:-Accountant General

D:-State performance Audit Officer

Correct Answer:- Option-C

Question19:-________ committee of legislature will examine the Audit Report of Accountant General presented in Assembly.

A:-Public Grievance Committee

B:-Estimate Committee

C:-Local fund Accounts Committee

D:-Public Accounts Committee

Correct Answer:- Option-D

Question20:-_________ are treated as 'charged' expenditure.

A:-travelling expenses of Chief Minister

B:-Decretal claims

C:-Minor repair charges

D:-New service

Correct Answer:- Option-B

Question21:-The power to make grant for meeting an unexpected demand upon resources of the state is

A:-vote on credit

B:-vote on account

C:-extraordinary grant

D:-demand for grant

Correct Answer:- Option-A

Question22:-_________ was introduced with effect from 1.4.1974

A:-supplementary grant

B:-ways and means advance

C:-grant-in-aid

D:-letter of credit

Correct Answer:- Option-D

Question23:-The act of formed acceptance by Finance Dept. of funds in excess of requirements, surrendered by the controlling officers

A:-reappropriation

B:-resumption

C:-cut motion

D:-tocken grant

Correct Answer:- Option-B

Question24:-Accountant General Issues warning slip to Finance Secretary and Chief Controlling officer when

A:-there is appropriation is insufficient to meet demand

B:-there is likelihood of expenditure exceeding the appropriation

C:-there is likelihood to misuse of fund by departmental head

D:-there is diversion of fund from one head to another head

Correct Answer:- Option-B

Question25:-_________ should maintain a register of expenditure and liabilities in Form KBM-12.


A:-controlling officers

B:-treasury officers

C:-finance officers

D:-disbursing officers

Correct Answer:- Option-D

Question26:-Which of the following is not a budget document?

A:-details of staff` `

B:-evaluation report

C:-report of public accounts committee

D:-performance budget

Correct Answer:- Option-C

Question27:-________ is not included in the list of officers responsible to forward consolidated stones and stock accounts to the Accountant
General.

A:-Director fire force

B:-Director of Agriculture

C:-Inspector General of Prison

D:-Director of Panchayath

Correct Answer:- Option-D

Question28:-__________ register is maintained in KFC Form 15.

A:-auction

B:-stock

C:-tender

D:-day book

Correct Answer:- Option-C

Question29:-All articles and materials which came into the possession of a Govt. Servant for use in Public service.

A:-goods

B:-stock

C:-stores

D:-public utilities

Correct Answer:- Option-C

Question30:-In departmental work, separate Muster Roll shall be prepared for each

A:-day

B:-month

C:-week

D:-fortnight

Correct Answer:- Option-B

Question31:-A Govt. employee who sustained injuries while on duty will be paid compensation called

A:-Exgratia

B:-Special injury allowance

C:-Compensatory payment

D:-Gratuity

Correct Answer:- Option-A

Question32:-House building advance to Non Gazetted officer is sanctioned by

A:-head of dept.

B:-head of office

C:-administrative dept.

D:-finance dept.

Correct Answer:- Option-A

Question33:-Transfer advance shall be recovered from the Govt. servants pay in __________ equal instalments.

A:-5

B:-3
C:-4

D:-2

Correct Answer:- Option-B

Question34:-Which of the following is not a Local fund

A:-KSEB working fund

B:-Market committe fund

C:-Library fund

D:-Contingency fund

Correct Answer:- Option-D

Question35:-Register of contingent expenditure in a office shall be preserved for ________ completed years.

A:-10

B:-5

C:-20

D:-25

Correct Answer:- Option-B

Question36:-The Earnest Money Deposit for stores purchase tender may not be accepted as

A:-cash

B:-Govt. Promissory note

C:-Cheque

D:-Demand draft

Correct Answer:- Option-C

Question37:-The department in which first performance budget was introduced in the state

A:-agriculture

B:-fisheries

C:-public works

D:-social justice

Correct Answer:- Option-C

Question38:-The reappropriation between minor heads is done by

A:-Head of department

B:-Finance Dept.

C:-Administrative Dept.

D:-Accountant General

Correct Answer:- Option-B

Question39:-The Contingency fund has been created under Article _______ of constitution.

A:-267 (2)

B:-212

C:-118

D:-213 (1)

Correct Answer:- Option-A

Question40:-Public Accounts committee have ________ members.

A:-7

B:-5

C:-11

D:-15

Correct Answer:- Option-C

Question41:-The admissibility of cut motion in Legislative Assembly decided by

A:-Leader of opposition

B:-Speaker

C:-Chief Minister

D:-Governor
Correct Answer:- Option-B

Question42:-Which of the following is not included in the term 'stores' in KFC?

A:-Dietary products

B:-Office furniture

C:-Laboratory equipments

D:-Books

Correct Answer:- Option-A

Question43:-Who will sign the report of Estimate committee?

A:-Legislature Secretary

B:-Speaker

C:-Chairman

D:-Finance Secretary

Correct Answer:- Option-C

Question44:-The proposal for reappropriation of funds by administrative department shall reach finance dept. on or before

A:-31 March

B:-20 March

C:-25 February

D:-20 February

Correct Answer:- Option-C

Question45:-The last tier classification of Govt. Accounts is

A:-Minor head

B:-Detailed head

C:-Sub bead

D:-Sector

Correct Answer:- Option-B

Question46:-The introduction of new major head or minor head will require approval of

A:-Comptroller and Auditor General

B:-Govt. of India

C:-Governor

D:-General Administrations Dept.

Correct Answer:- Option-A

Question47:-_______ for the current year should form the basis for preparing Budget estimates for the coming year.

A:-estimate

B:-appropriation

C:-revised estimate

D:-supplementary estimate

Correct Answer:- Option-C

Question48:-The procedure to be followed for obtaining an excess grant has been described in _________ of Kerala Budget Manual.

A:-Appendix 3

B:-Appendix 12

C:-Appendix 8

D:-Appendix 15

Correct Answer:- Option-D

Question49:-_______ is the estimating officer of Grants for Central plan schemes.

A:-Finance dept.

B:-Heads of depts.

C:-Accountant General

D:-Commissioner of Rural development

Correct Answer:- Option-B

Question50:-Obtaining additional appropriation is


A:-reappropriation

B:-reallocation

C:-supplementary grant

D:-none of the above

Correct Answer:- Option-C

Question51:-Construction or purchase of Boats require the sanction of

A:-Fisheries Director

B:-Transport Commissioner

C:-Govt.

D:-Fire Force Director

Correct Answer:- Option-C

Question52:-Which of the following taluk is not included in the list of places where there is risk of filariasis?

A:-Kozhikode

B:-Ponnani

C:-Kayamkulam

D:-Eranad

Correct Answer:- Option-D

Question53:-The Procedure to be followed for bank guarantee scheme is explained in

A:-Appendix 18 KFC Vol-2

B:-Appendix 9 KFC Vol-2

C:-Appendix 11 KFC Vol-2

D:-Appendix 14 KFC Vol-2

Correct Answer:- Option-B

Question54:-Statement showing particulars of officers occupying Govt. residential building is to be prepared in KFC

A:-KFC Form 1A

B:-KFC Form 22

C:-KFC Form 18

D:-KFC Form 28

Correct Answer:- Option-A

Question55:-Register of __________ of establishment of a Govt. office is prepared in KFC Form 9-A

A:-Advance T.A.

B:-Promotions

C:-Increment

D:-Service Book

Correct Answer:- Option-C

Question56:-Sanction of purchase of a wall clock for a sub office may sanctioned by

A:-Head of office

B:-Head of Dept.

C:-Stationary Director

D:-Govt.

Correct Answer:- Option-B

Question57:-The cost of tender form may be accepted in the form of

A:-Promissory note

B:-Bank Guarantee

C:-Cash

D:-Postal order

Correct Answer:- Option-C

Question58:-Security deposit is _______ of the total value of the contract in Stores Purchase.

A:-5%

B:-10%
C:-2%

D:-1%

Correct Answer:- Option-A

Question59:-_________ will arrange the payment for Stores purchased from foreign countries.

A:-Indian Embassy

B:-Central Finance Dept.

C:-Ministry of foreign affairs

D:-Accountant General

Correct Answer:- Option-D

Question60:-All wages not claimed within __________ months should be forfeited.

A:-one

B:-four

C:-three

D:-two

Correct Answer:- Option-C

Question61:-Which of the following is an interest free advance?

A:-Motor cycle advance

B:-Advance for officers deputed for training

C:-Advance for motor cycle

D:-Advance for house building

Correct Answer:- Option-B

Question62:-If the security is furnished in the form of _________, registration of security is compulsory.

A:-Promissory note

B:-Fixed deposit

C:-Share certificate

D:-Immovable property

Correct Answer:- Option-D

Question63:-The Articles which deposited treasury for safe custody shall be verified

A:-once in 5 years

B:-once in 6 months

C:-once in a year

D:-once in 3 months

Correct Answer:- Option-C

Question64:-Expenditure incurred with the object of increasing concrete asset is

A:-revenue expenditure

B:-capital expenditure

C:-civil expenditure

D:-sundry expenditure

Correct Answer:- Option-B

Question65:-Log book is maintained in the offices with

A:-photostat machine

B:-computer and printer

C:-vehicles

D:-internet connection

Correct Answer:- Option-C

Question66:-The value of Govt. land and building transferred to a commercial department shall be fixed by

A:-Thahsildar

B:-RDO

C:-Revenue Secretary

D:-None of the above


Correct Answer:- Option-D

Question67:-Commercial departments are following

A:-Simple accounts

B:-Capital accounts

C:-Proforma accounts

D:-Revenue accounts

Correct Answer:- Option-C

Question68:-A deposit credited to the Govt. on lapse should only be repaid with the previous sanction of

A:-Accountant General

B:-Govt.

C:-Head of Dept.

D:-District collector

Correct Answer:- Option-A

Question69:-Sale proceeds of interstate property is included in

A:-civil deposits

B:-civil court deposit

C:-personal deposit

D:-criminal court deposit

Correct Answer:- Option-B

Question70:-________ will furnish the Govt. with the annual statement of outstanding loans to enable the Govt. to review the transactions.

A:-Head of depts.

B:-Controlling officers

C:-Disbursing officers

D:-Accountant General

Correct Answer:- Option-D

Question71:-Utilisation certificate of loans to local bodies are issued by

A:-Accountant General

B:-Director of State audit

C:-Director of Panchayath

D:-Director of Performance audit

Correct Answer:- Option-B

Question72:-Rate contract is settled by

A:-Head of Dept.

B:-Stores purchase Dept.

C:-Finance Dept.

D:-Accountant General

Correct Answer:- Option-B

Question73:-The minimum time allow tenderer to submit tender for ordinary stores which can be procured within the country is

A:-3 months

B:-21 days

C:-one month

D:-15 days

Correct Answer:- Option-C

Question74:-When jail works are executed by the contract system, _______ should be employed by the 'contractor'.

A:-hired labour

B:-surplus labour

C:-labour from labour contract society

D:-jail labour

Correct Answer:- Option-D

Question75:-The allowances paid in lieu of the rights enjoyed by some former Rajas chieftains
A:-Jemibogan

B:-Arthapalisa

C:-Tsadic allowance

D:-Malikhanas

Correct Answer:- Option-D

Question76:-No money can be withdrawn from consolidated fund without

A:-supplementary demand for Grant

B:-revised budget

C:-appropriation act

D:-resumption

Correct Answer:- Option-C

Question77:-Appropriation account and finance accounts are prepared with reference to the book of account of

A:-Treasury Director

B:-Finance Secretary

C:-Accountant General

D:-Controlling officers

Correct Answer:- Option-C

Question78:-Kerala Contingency act was passed in the year

A:-1971

B:-1957

C:-1959

D:-1960

Correct Answer:- Option-B

Question79:-The treasury of officer maintain ______ register to watch budget allocation.

A:-payment register

B:-reappropriation register

C:-appropriation control register

D:-cash book

Correct Answer:- Option-C

Question80:-Chief controlling officers submit monthly returns of Expenditure in form

A:-KBM 16

B:-KBM 19

C:-KBM 22

D:-KBM 6

Correct Answer:- Option-A

Question81:-General services in Expenditure Heads (Revenue Account) does not include

A:-posts and telegraph

B:-fiscal services

C:-administrative services

D:-defence services

Correct Answer:- Option-A

Question82:-The system of Appropriation control introduced in __________ Department in 1.4.1974.

A:-Police

B:-Ports

C:-Economics and statistics

D:-Indian systems of Medicine

Correct Answer:- Option-A

Question83:-KFC Form 19 is used for

A:-Day book of stores

B:-stock account of furniture


C:-bill for advance

D:-stock register of books and periodicals

Correct Answer:- Option-D

Question84:-Report of damage to immovable Govt. property to be sent to Accountant General in

A:-KFC Form 28

B:-KFC Form 44

C:-KFC Form 47

D:-KFC Form 52

Correct Answer:- Option-C

Question85:-A Register in Form 16 should be maintained to show the details of

A:-Day book of stores

B:-EMD received

C:-Late tender received

D:-Security Deposit received

Correct Answer:- Option-A

Question86:-An appropriation lapse

A:-at the close of calendar year

B:-at the close of financial year

C:-at the close of month allotted

D:-none of the above

Correct Answer:- Option-B

Question87:-Departmental heads should prepare budget estimate

A:-in original

B:-in duplicate

C:-in triplicate

D:-none of the above

Correct Answer:- Option-B

Question88:-Revenue expenditure are met from

A:-capital receipts

B:-public account

C:-revenue receipts

D:-revenue deficit

Correct Answer:- Option-C

Question89:-The second stage of Budgetary cycle is

A:-preparation of budget

B:-execution of budget

C:-review of budget

D:-passing of budget

Correct Answer:- Option-D

Question90:-In classification of accounts a scheme or activity is represented by

A:-Minor head

B:-Sub-head

C:-Sector

D:-Object head

Correct Answer:- Option-B

Question91:-The Liability Register as per KBM is maintained in Form No.

A:-18

B:-21

C:-14

D:-12
Correct Answer:-Question Cancelled

Question92:-If Govt. building is let to a Pensioner, rent shall be paid

A:-after the close of the month

B:-in advance

C:-in two instalment in a month

D:-in the form of security deposit

Correct Answer:- Option-B

Question93:-Every head of Dept. should submit annually, on or before __________ to the Accountant General a statement showing waivers of
Revenue sanctioned during the preceding year.

A:-31 March

B:-1st June

C:-1st July

D:-30th April

Correct Answer:- Option-B

Question94:-___________ become due for payment on the last day of month in which they are earned.

A:-Grant in aid

B:-Electricity charges

C:-Medical Reimbursement

D:-Pay and allowances

Correct Answer:- Option-A

Question95:-When Govt. servants are transferred from one office to another, their service books should be made available in new office within
__________ of transfer.

A:-three months

B:-15 days

C:- one month

D:-7 days

Correct Answer:- Option-C

Question96:-Copies of tender notices issued by purchasing officers will be sent to __________ for information.

A:-Economics and statistics dept.

B:-Indian standard institution

C:-Central statistical organisation

D:-Accountant General

Correct Answer:- Option-B

Question97:-Advance for eradication of plant pests is _________ advance.

A:-civil

B:-forest

C:-revenue

D:-special

Correct Answer:- Option-D

Question98:-Who is the treasurer of Charitable endowment for the State?

A:-Director of State Audit

B:-Accountant General

C:-Director of Social Justice Dept.

D:-Finance Secretary

Correct Answer:- Option-A

Question99:-The Lapsing of Civil court deposits to the Govt. is governed by the rules issued by the

A:-Advocate General

B:-Accountant General

C:-Finance Dept.

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-D


Question100:-Grant in aid to medical institutions should be drawn on bills signed by the Managers of such institution and counter signed by

A:-District collector

B:-Director of Health services

C:-District Medical officer

D:-Health Secretary

Correct Answer:- Option-C

You might also like