Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
4K views35 pages

Class 9 Mathematics Notes Chapter 1 Number Systems

This chapter introduces the number system, exploring the classification of numbers into real and irrational numbers. It explains the concept of rational numbers, irrational numbers, and their representation on the number line. The chapter also covers important properties of real numbers, such as decimal expansion and the use of the square root. Additionally, it provides insights into laws of exponents and how they apply to real numbers.

Uploaded by

Artham Resources
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4K views35 pages

Class 9 Mathematics Notes Chapter 1 Number Systems

This chapter introduces the number system, exploring the classification of numbers into real and irrational numbers. It explains the concept of rational numbers, irrational numbers, and their representation on the number line. The chapter also covers important properties of real numbers, such as decimal expansion and the use of the square root. Additionally, it provides insights into laws of exponents and how they apply to real numbers.

Uploaded by

Artham Resources
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 35

Artham

Resource Material
For Revised Syllabus Session 2024-25

EXEMPLAR
SOLUTIONS
MATHS
Chapter 1 :Number Systems
Class
9

Powered by
Chapter 1-
Number Systems

Exercise 1.1
Write the correct answer in each of the following:
1. Every rational number is
(A) a natural number
(B) an integer
(C) a real number
(D) a whole
number Solution:
(C) a real
number
Explanation:
We know that rational and irrational numbers taken together are known as real numbers.
Therefore, every real number is either a rational number or an irrational number. Hence,
every rational number is a real number.
Hence, (C) is the correct option.

2. Between two rational numbers


(A) there is no rational number
(B) there is exactly one rational number
(C) there are infinitely many rational numbers
(D) there are only rational numbers and no irrational
numbers Solution:
(C) there are infinitely many rational
numbers Explanation:
Between two rational numbers there are infinitely many rational number
. Hence, (C) is the correct option.

3. Decimal representation of a rational number cannot be


(A) terminating
(B) non-terminating
(C) non-terminating repeating
(D) non-terminating non-repeating
Solution:
(D) non-terminating non-
repeating Explanation:
The decimal representation of a rational number cannot be non-terminating and non- repeating
. Hence, (D) is the correct option

4. The product of any two irrational numbers is


(A) always an irrational number
(B) always a rational number
(C) always an integer
(D) sometimes rational, sometimes irrational
Solution:
(D) sometimes rational, sometimes irrational
Explanation:
The product of any two irrational numbers is sometimes rational and sometimes irrational.
Hence, (D) is the correct option

5. The decimal expansion of the number √2 is


(A) a finite decimal
(B) 1.41421
(C) non-terminating recurring
(D) non-terminating non-recurring
Solution:
(D) non-terminating non-recurring
Explanation:
The decimal expansion of the number √2 = 1.41421356237…
Hence, (D) is the correct option

6. Which of the following is irrational?


(A) √4/√9
(B) √12/√3
(C) √7
(D) √81
Solution:
(C) √7
Explanation:
(A) √4/√9 = 2/3
(B) √12/√3 = 2√3/√3 = 2
(C) √7 = 2.64575131106
(D) √81 = 9
Here, (C) √7 = 2.64575131106, is a non terminating decimal expansion.
Hence, (C) is the correct option

7. Which of the following is irrational?

Solution:
(D) 0.4014001400014…
Explanation:
A number is irrational if and only of its decimal representation is non-terminating and non-
recurring.
(A) is a terminating decimal and therefore cannot be an irrational number.
(B) is a non-terminating and recurring decimal and therefore cannot be irrational.
(C) is a non-terminating and recurring decimal and therefore cannot be irrational.
(D) is a non-terminating and non-recurring decimal and therefore is an irrational number.
Hence, (D) is the correct option.
8. A rational number between √2 and √3 is
(A) (√2+√3)/2
(B) (√2. √3)/2
(C) 1.5
(D) 1.8
Solution:
(C) 1.5
Explanation:
√2 =1.4142135.... and √3 =1.732050807....
(A) (√2+√3)/2 = 1.57313218497… is a non-terminating and non-recurring decimal and therefore
is an irrational number.
(B) (√2. √3)/2 = 1.22474487139… is a non-terminating and non-recurring decimal and therefore
is an irrational number.
(C) 1.5 is a terminating decimal and therefore is a rational number.
(D) 1.8 is a terminating decimal and therefore is a rational number.
Here both 1.5 and 1.8 are rational numbers. But, 1.8 does not lie in between √2 =1.4142135....
and √3 =1.732050807.... Whereas 1.5 lies in between √2 =1.4142135.... and √3 =1.732050807....
Hence, (C) is the correct option.

9. The value of 1.999... in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0 , is
(A) 19/10
(B) 1999/1000
(C) 2
(D) 1/9
Solution:
(C) 2
Explanation:
(A) 19/10 = 1.9
(B) 1999/1000= 1.999
(C) 2
(D) 1/9= 0.111….
Let x = 1.9999..... --- ( 1 )
Multiply equation ( 1 ) with 10
10x = 19.9999..... --- ( 2 )
Subtract equation (1) from equation(2) ,
We get,
9x = 18
x = 18 / 9
x=2
Therefore,
x = 1.9999... = 2
Hence, (C) is the correct option.

10. 2√3 + √3 is equal to


(A) 2√6
(B) 6
(C) 3√3
(D) 4√6
Solution:
(C) 3√3
Explanation:
2√3 + √3
Taking √3 common,
We get,
√3(2+1) = √3(3) = 3√3
Hence, (C) is the correct option.

Exercise 1.2

1. Let x and y be rational and irrational numbers, respectively. Is x + y necessarily an irrational


number? Give an example in support of your answer.
Solution:
Yes, if x and y are rational and irrational numbers, respectively, then x+ y is an irrational
number.
For example,
Let x = 5 and y = √2.
Then, x+y = 5 + √2 = 5 + 1.414… = 6.414...
Here, 6.414 is a non-terminating and non-recurring decimal and therefore is an irrational number.
Hence, x + y is an irrational number.

2. Let x be rational and y be irrational. Is xy necessarily irrational? Justify your answer by an


example.
Solution:
No, if x is rational number and y is irrational number, then, xy is not necessarily an irrational
number. It can be rational if x = 0, which is a rational number.
For Example:
Let y = √2, which is irrational.
Consider x = 2, which is rational.
Then, x × y = 2 × √2 = 2√2, which is irrational.
Consider x = 0, which is rational.
Then xy = 0 × √2 = 0, which is rational.
∴, we can conclude that, the product of a rational and an irrational number is always irrational,
only if the rational number is not zero.
Exercise 1.3

1. Find which of the variables x, y, z and u represent rational numbers and which irrational
numbers:
(i) x2 = 5
(ii) y2 = 9
(iii) z2 = .04
(iv) 𝑢2 = 17/4
Solution:
(i) x2 = 5
On solving, we get
⇒ x = ± √5
Hence, x is an irrational number.

(ii) y2 = 9
On solving, we get
⇒y=±3
Hence, y is a rational number.

(iii) z2 = .04
On solving, we get
⇒ z = ± 0.2
Hence, z is a rational number.

(iv) u2 = 17/4
On solving, we get
⇒ u = ± √17/2
√17 is irrational.
Hence, u is an irrational number

2. Find three rational numbers between


(i) –1 and –2
(ii) 0.1 and 0.11
(iii) 5/7 and 6/7
(iv) 1/4 and 1/5
Solution:
(i) –1 and –2
Three rational numbers between –1 and –2 are –1.1, –1.2 and –1.3.

(ii) 0.1 and 0.11


Three rational numbers between 0.1 and 0.11 are 0.101, 0.102 and 0.103.

(iii)5/7 and 6/7


5/7 can be written as (5 × 10)/(7 × 10) = 50/70
Similarly,
6/7 can be written as (6 × 10)/(7 × 10) = 60/70
Three rational numbers between 5/7 and 6/7 = three rational numbers between 50/70 and 60/70.
Three rational numbers between 5/7 and 6/7 are 51/70, 52/70, 53/70.

(iv)1/4 and 1/5


Here, according to the question,
LCM of 4 and 5 is 20.
Let us make the denominators common, 80.
(4 × 20) = 80 and (5 × 16) = 80
Hence,
1/4 can be written as (1 × 20)/(4 × 20) = 20/80
Similarly,
1/5 can be written as (1 × 16)/(5 × 16) = 16/80
Three rational numbers between 1/4 and 1/5 = three rational numbers between 16/80 and 20/80.
Therefore, the three rational numbers are 17/80, 18/80 and 19/80.

3. Insert a rational number and an irrational number between the following:


(i) 2 and 3
(ii) 0 and 0.1
(iii) 1/3 and 1/2
(iv) – 2/5 and 1/2
(v) 0.15 and 0.16
(vi) √2 and √3
(vii) 2.357 and 3.121
(viii) .0001 and .001
(ix) 3.623623 and 0.484848
(x) 6.375289 and 6.375738.
Solution:
(i) 2 and 3
So, rational number between 2 and 3 = 2.5
And, irrational number between 2 and 3 = 2.040040004...

(ii) 0 and 0.1


So, rational number between 0 and 0.1 = 0.05
And, irrational number between 0 and 0.1 = 0.007000700007…

(iii) 1/3 and 1/2


LCM of 3 and 2 is 6.
1/3 = 0.33
1/3 can be written as (1 × 20)/(3 × 20) = 20/60
½ = 0.5
1/2 can be written as (1 × 30)/(2 × 30) = 30/60
So, rational number between 1/3 and 1/2 = 25/60
And, irrational number between 1/3 and 1/2 = irrational number between 0.33 and 0.5 =
0.414114111...
(iv) – 2/5 and 1/2
LCM of 5 and 2 is 10.
-2/5 = -0.4
-2/5 can be written as (-2 × 2)/(5 × 2) = -4/10
1/2 = 0.5
1/2 can be written as (1 × 5)/(2 × 5) = 5/10
So, rational number between -2/5 and 1/2 = rational number between -4/10 and 5/10 = 1/10
And, irrational number between -2/5 and 1/2 = irrational number between -0.4 and 0.5 =
0.414114111...

(v) 0.15 and 0.16


Rational number between 0.15 and 0.16 = 0.151
Irrational number between 0.15 and 0.16 = 0.151551555...

(vi) √2 = 1.41 and √3 = 1.732


Rational number between √2 and √3 = rational number between 1.41 and 1.732 = 1.5
Irrational number between √2 and √3 = irrational number between 1.41 and 1.732 =
1.585585558...

(vii) 2.357 and 3.121


Rational number between 2.357 and 3.121 = 3
Irrational number between 2.357 and 3.121 = 3.101101110...

(viii) .0001 and .001


Rational number between .0001 and .001 = 0.00011
Irrational number between .0001 and .001 = 0.0001131331333...

(ix) 3.623623 and 0.484848


Rational number between 3.623623 and 0.484848 = 1
Irrational number between 3.623623 and 0.484848 = 1.909009000...

(x) 6.375289 and 6.375738.


Rational number between 6.375289 and 6.375738 = 6.3753
Irrational number between 6.375289 and 6.375738 = 6.375414114111...

4. Represent the following numbers on the number line:


7, 7.2, −3/2 , −12/5
Solution:
5. Locate √5, √10 and √17 on the number line.
Solution:
√5 on the number line:

5 can be written as the sum of the square of two natural numbers:


i.e., 5 =1+ 4 =12 + 22
On the number line,
Take OA = 2 units.
Perpendicular to OA, draw BA = 1 unit.
Join OB.
Using Pythagoras theorem,
We have, OB= √5
Draw an arc with centre O and radius OB using a compass such that it intersects the number line
at the point C.
Then, we get, C corresponds to √5. Or we can say that OC = √5
√10 on the number line:

10 can be written as the sum of the square of two natural numbers:


i.e., 10 =1+ 9 =12 + 32
On the number line,
Take OA = 3 units.
Perpendicular to OA, draw BA = 1 unit.
Join OB.
Using Pythagoras theorem,
We have, OB= √10
Draw an arc with centre O and radius OB using a compass such that it intersects the number line
at the point C.
Then, the point C corresponds to √10. Or we can say that OC = √10

√17 on the number line:

17 can be written as the sum of the square of two natural numbers:


i.e., 17 =1+ 16 =12 + 42
On the number line,
Take OA = 4 units.
Perpendicular to OA, draw BA = 1 unit.
Join OB.
Using Pythagoras theorem,
We have, OB= √17
Draw an arc with centre O and radius OB using a compass such that it intersects the number line
at the point C.
Then, the point C corresponds to √17. Or, we can say that OC = √17
6. Represent geometrically the following numbers on the number line:
(i) √4.5
(ii) √5.6
(iii) √8.1
(iv) √2.3
Solution:
(i) √4.5
Draw a line segment such that AB = 4.5 units.
Mark C at a distance of 1 unit from B.
Mark O, the mid-point of AC.
Draw a semicircle with centre O and radius OC.
Draw a line perpendicular to AC, passing through B and intersecting the semicircle at D.
Now, BD = √4.5.
Draw an arc with centre B and radius BD, meeting AC produced at E.
Then BE = BD = √4.5 units.

(ii) √5.6
Draw a line segment such that AB = 5.6 units.
Mark C at a distance of 1 unit from B.
Mark O, the mid-point of AC.
Draw a semicircle with centre O and radius OC.
Draw a line perpendicular to AC, passing through B and intersecting the semicircle at D.
Now, BD = √5.6
Draw an arc with centre B and radius BD, meeting AC produced at E.
Then BE = BD = √5.6 units.

(iii) √8.1
Draw a line segment such that AB = 8.1 units.
Mark C at a distance of 1 unit from B.
Mark O, the mid-point of AC.
Draw a semicircle with centre O and radius OC.
Draw a line perpendicular to AC, passing through B and intersecting the semicircle at D.
Now, BD = √8.1.
Draw an arc with centre B and radius BD, meeting AC produced at E.
Then BE = BD = √8.1 units.

(iv) √2.3
Draw a line segment such that AB = 2.3 units.
Mark C at a distance of 1 unit from B.
Mark O, the mid-point of AC.
Draw a semicircle with centre O and radius OC.
Draw a line perpendicular to AC, passing through B and intersecting the semicircle at D.
Now, BD = √2.3.
Draw an arc with centre B and radius BD, meeting AC produced at E.
Then BE = BD = √2.3 units.

7. Express the following in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0 :
(i) 0.2
(ii) 0.888...
(iii)
(iv)
(v) 0.2555...
(vi)
(vii) .00323232...
(viii) .404040...
Solution:
(i) 0.2
We know that,
0/2 can be written as,
0.2 = 2/10 = 1/5

(ii) 0.888...
Assume that 𝑥 = 0.888 …
⇒ 𝑥 = 0.8 ……………. Eq.(1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 10,
We get
10 𝑥 = 8.8 ……………. Eq.(2)
Subtracting equation (1) from (2),
We get
10 𝑥 − 𝑥 = 8.8 − 0.8
⇒ 9𝑥 = 8
⇒ 𝑥 = 8/9

(iii)
Assume that 𝑥 = 5.2 ……………. Eq.(1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 10,
We get
10 𝑥 = 52.2 …………… Eq. (2)
Subtracting equation (1) from (2),
We get
10 𝑥 − 𝑥 = 52.2 − 5.2
⇒ 9𝑥 = 47
⇒ 𝑥 = 47/9

(iv)
Assume that 𝑥 = 0.001 ……………. Eq. (1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 1000,
We get
1000 𝑥 = 1.001 …………… Eq. (2)
Subtracting equation (1) from (2),
We get
1000𝑥 − 𝑥 = 1.001 − 0.001
⇒ 999𝑥 = 1
⇒ 𝑥 = 1/999

(v) 0.2555...
Assume that 𝑥 = 0.2555 …
⇒ x = 0.25 ……………. Eq. (1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 10,
We get
10 x = 2.5 ……………. Eq. (2)
Multiply L.H.S and R.H.S by 100,
We get
100 x = 25.5 …………. Eq. (3)
Subtracting equation (2) from (3),
We get
100 x-10x = 25.5 - 2.5
⇒ 90𝑥 = 23
⇒ 𝑥 = 23/90

(vi)
Let 𝑥 = 0.134 ………….…. Eq. (1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 10,
We get
10 𝑥 = 1.34 ………………. Eq. (2)
Multiply L.H.S and R.H.S by 1000,
We get
1000 𝑥 = 134.34 …………. Eq. (3)
Subtracting equation (2) from (3),
We get
1000 𝑥 − 10𝑥 = 134.34 − 1.34
⇒ 990𝑥 = 133
⇒ 𝑥 = 133/990

(vii) .00323232...
Let 𝑥 = 0.00323232 …
⇒ x = 0.0032 ………….…. Eq. (1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 100,
We get,
100x = 0.32 ……………. Eq. (2)
Multiply L.H.S and R.H.S by 10000,
We get
10000 x = 32.32 …………. Eq. (3)
Subtracting equation (2) from (3),
We get
10000 x-100x = 32.32 – 0.32
⇒ 9900𝑥 = 32
⇒ 𝑥 = 32/9900 = 8/2475

(viii) .404040...
Let 𝑥 = 0.404040 …
⇒ 𝑥 = 0. 40 ………..….…. (1)
Multiply L.H.S and R.H.S by 100,
We get
100 𝑥 = 40.40 ……….…. (2)
Subtracting equation (1) from (2),
We get
100 𝑥 − 𝑥 = 40.40 − 0.40
⇒ 99𝑥 = 40
⇒ 𝑥 = 40/99
Exercise 1.4
1. Express in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0.
Solution:
Let x = 0.6
Multiply by 10 on L.H.S and R.H.S,
10x = 6
x = 6/10
x = 3/5
So, the p/q form of 0.6 = 3/5
Let y = 0.77777…
Multiply by 10 on L.H.S and R.H.S,
10y = 7.7777…
10y – y = 7.7777777……. – 0.7777777…………..
9y = 7
y = 7/9
So the p/q form of 0.7777… = 7/9
Let z = 0.47777…
Multiply by 10 on L.H.S and R.H.S,
10z = 4.7777…
10z – z = 4.7777777… – 0.47777777…
9z = 4.2999
z ≈ 4.3/9
z = 43/90
So the p/q form of 0.4777… = 43/90
Therefore, p/q form of is,
x+y+z = 3/5 + 7/9 + 43/90
= (54 + 70 + 43)/90
= 167/90

2. Simplify:

Solution:

Let us first make the denominators same,

To make the denominators same, Cross multiply the first and second terms of the equation.
Now, again make the denominators same by cross-multiplying the obtained term and the third
term of the given equation in the question.

3. If √2 =1.414, √3 =1.732, then find the value of

Solution:

Let us first make the denominators same by cross multiplication method

Observing the denominator, we can say that,


Denominators is of the form,
(a + b) × (a – b) = (a2 – b2)
Here a = 3√3
b = 2√2
a2 = (3√3)2 = 27
b2 = (2√2)2 = 8
CLICK TO DOWNLOAD NCERT EXEMPLAR
SOLUTIONS
CLASS 9: MATHEMATICS (ALL CHAPTERS)
JOIN OUR
WHATSAPP
GROUPS
FOR FREE EDUCATIONAL
RESOURCES
JOIN SCHOOL OF EDUCATORS WHATSAPP GROUPS
FOR FREE EDUCATIONAL RESOURCES
We are thrilled to introduce the School of Educators WhatsApp Group, a
platform designed exclusively for educators to enhance your teaching & Learning
experience and learning outcomes. Here are some of the key benefits you can
expect from joining our group:

BENEFITS OF SOE WHATSAPP GROUPS

Abundance of Content: Members gain access to an extensive repository of


educational materials tailored to their class level. This includes various formats such
as PDFs, Word files, PowerPoint presentations, lesson plans, worksheets, practical
tips, viva questions, reference books, smart content, curriculum details, syllabus,
marking schemes, exam patterns, and blueprints. This rich assortment of resources
enhances teaching and learning experiences.

Immediate Doubt Resolution: The group facilitates quick clarification of doubts.


Members can seek assistance by sending messages, and experts promptly respond
to queries. This real-time interaction fosters a supportive learning environment
where educators and students can exchange knowledge and address concerns
effectively.

Access to Previous Years' Question Papers and Topper Answers: The group
provides access to previous years' question papers (PYQ) and exemplary answer
scripts of toppers. This resource is invaluable for exam preparation, allowing
individuals to familiarize themselves with the exam format, gain insights into scoring
techniques, and enhance their performance in assessments.
Free and Unlimited Resources: Members enjoy the benefit of accessing an array of
educational resources without any cost restrictions. Whether its study materials,
teaching aids, or assessment tools, the group offers an abundance of resources
tailored to individual needs. This accessibility ensures that educators and students
have ample support in their academic endeavors without financial constraints.

Instant Access to Educational Content: SOE WhatsApp groups are a platform where
teachers can access a wide range of educational content instantly. This includes study
materials, notes, sample papers, reference materials, and relevant links shared by
group members and moderators.

Timely Updates and Reminders: SOE WhatsApp groups serve as a source of timely
updates and reminders about important dates, exam schedules, syllabus changes, and
academic events. Teachers can stay informed and well-prepared for upcoming
assessments and activities.

Interactive Learning Environment: Teachers can engage in discussions, ask questions,


and seek clarifications within the group, creating an interactive learning environment.
This fosters collaboration, peer learning, and knowledge sharing among group
members, enhancing understanding and retention of concepts.

Access to Expert Guidance: SOE WhatsApp groups are moderated by subject matter
experts, teachers, or experienced educators can benefit from their guidance,
expertise, and insights on various academic topics, exam strategies, and study
techniques.

Join the School of Educators WhatsApp Group today and unlock a world of resources,
support, and collaboration to take your teaching to new heights. To join, simply click
on the group links provided below or send a message to +91-95208-77777 expressing
your interest.

Together, let's empower ourselves & Our Students and


inspire the next generation of learners.

Best Regards,
Team
School of Educators
Join School of Educators WhatsApp Groups

You will get Pre- Board Papers PDF, Word file, PPT, Lesson Plan, Worksheet, practical
tips and Viva questions, reference books, smart content, curriculum, syllabus,
marking scheme, toppers answer scripts, revised exam pattern, revised syllabus,
Blue Print etc. here . Join Your Subject / Class WhatsApp Group.

Kindergarten to Class XII (For Teachers Only)

Class 1 Class 2 Class 3

Class 4 Class 5 Class 6

Class 7 Class 8 Class 9

Class 10 Class 11 (Science) Class 11 (Humanities)

Class 11 (Commerce) Class 12 (Science) Class 12 (Humanities)

Class 12 (Commerce) Kindergarten


Subject Wise Secondary and Senior Secondary Groups
(IX & X For Teachers Only)
Secondary Groups (IX & X)

SST Mathematics Science

English Hindi-A IT Code-402

Hindi-B Artificial Intelligence

Senior Secondary Groups (XI & XII For Teachers Only)

Physics Chemistry English

Mathematics Biology Accountancy

Economics BST History


Geography Sociology Hindi Elective

Hindi Core Home Science Sanskrit

Psychology Political Science Painting

Vocal Music Comp. Science IP

Physical Education APP. Mathematics Legal Studies

Entrepreneurship French IT

Artificial Intelligence

Other Important Groups (For Teachers & Principal’s)

Principal’s Group Teachers Jobs IIT/NEET


Join School of Educators WhatsApp Groups

You will get Pre- Board Papers PDF, Word file, PPT, Lesson Plan, Worksheet, practical
tips and Viva questions, reference books, smart content, curriculum, syllabus,
marking scheme, toppers answer scripts, revised exam pattern, revised syllabus,
Blue Print etc. here . Join Your Subject / Class WhatsApp Group.

Kindergarten to Class XII (For Students Only)

Class 1 Class 2 Class 3

Class 4 Class 5 Class 6

Class 7 Class 8 Class 9

Class 10 Class 11 (Science) Class 11 (Humanities)

Class 11 (Commerce) Class 12 (Science) Class 12 (Humanities)

Class 12 (Commerce) Artificial Intelligence


(VI TO VIII)
Subject Wise Secondary and Senior Secondary Groups
(IX & X For Students Only)
Secondary Groups (IX & X)

SST Mathematics Science

English Hindi IT Code

Artificial Intelligence

Senior Secondary Groups (XI & XII For Students Only)

Physics Chemistry English

Mathematics Biology Accountancy

Economics BST History


Geography Sociology Hindi Elective

Hindi Core Home Science Sanskrit

Psychology Political Science Painting

Music Comp. Science IP

Physical Education APP. Mathematics Legal Studies

Entrepreneurship French IT

AI IIT/NEET CUET
Groups Rules & Regulations:
To maximize the benefits of these WhatsApp groups, follow these guidelines:

1. Share your valuable resources with the group.


2. Help your fellow educators by answering their queries.
3. Watch and engage with shared videos in the group.
4. Distribute WhatsApp group resources among your students.
5. Encourage your colleagues to join these groups.

Additional notes:
1. Avoid posting messages between 9 PM and 7 AM.
2. After sharing resources with students, consider deleting outdated data if necessary.
3. It's a NO Nuisance groups, single nuisance and you will be removed.
No introductions.
No greetings or wish messages.
No personal chats or messages.
No spam. Or voice calls
Share and seek learning resources only.

Please only share and request learning resources. For assistance,


contact the helpline via WhatsApp: +91-95208-77777.
Join Premium WhatsApp Groups
Ultimate Educational Resources!!

Join our premium groups and just Rs. 1000 and gain access to all our exclusive
materials for the entire academic year. Whether you're a student in Class IX, X, XI, or
XII, or a teacher for these grades, Artham Resources provides the ultimate tools to
enhance learning. Pay now to delve into a world of premium educational content!

Click here for more details

Class 9 Class 10 Class 11

Class 12

📣 Don't Miss Out! Elevate your academic journey with top-notch study materials and secure
your path to top scores! Revolutionize your study routine and reach your academic goals with
our comprehensive resources. Join now and set yourself up for success! 📚🌟

Best Wishes,

Team
School of Educators & Artham Resources
SKILL MODULES BEING OFFERED IN
MIDDLE SCHOOL

Artificial Intelligence Beauty & Wellness Design Thinking & Financial Literacy
Innovation

Handicrafts Information Technology Marketing/Commercial Mass Media - Being Media


Application Literate

Data Science (Class VIII Augmented Reality /


Travel & Tourism Coding
only) Virtual Reality

Digital Citizenship Life Cycle of Medicine & Things you should know What to do when Doctor
Vaccine about keeping Medicines is not around
at home

Humanity & Covid-19 Blue Pottery Pottery Block Printing


Food Food Preservation Baking Herbal Heritage

Khadi Mask Making Mass Media Making of a Graphic


Novel

Kashmiri Embroidery Satellites


Rockets
Embroidery

Application of Photography
Satellites
SKILL SUBJECTS AT SECONDARY LEVEL (CLASSES IX – X)

Retail Information Technology Automotive


Security

Introduction To Financial Introduction To Tourism Beauty & Wellness Agriculture


Markets

Food Production Front Office Operations Banking & Insurance Marketing & Sales

Health Care Apparel Multi Media Multi Skill Foundation


Course

Artificial Intelligence
Physical Activity Trainer Electronics & Hardware
Data Science
(NEW)

Foundation Skills For Sciences Design Thinking & Innovation (NEW)


(Pharmaceutical & Biotechnology)(NEW)
SKILL SUBJECTS AT SR. SEC. LEVEL
(CLASSES XI – XII)

Retail InformationTechnology Web Application Automotive

Financial Markets Management Tourism Beauty & Wellness Agriculture

Food Production Front Office Operations Banking Marketing

Health Care Insurance Horticulture Typography & Comp.


Application

Geospatial Technology Electrical Technology Electronic Technology Multi-Media


Taxation Cost Accounting Office Procedures & Shorthand (English)
Practices

Shorthand (Hindi) Air-Conditioning & Medical Diagnostics Textile Design


Refrigeration

Salesmanship Business Food Nutrition &


Design
Administration Dietetics

Mass Media Studies Library & Information Fashion Studies Applied Mathematics
Science

Yoga Early Childhood Care & Artificial Intelligence Data Science


Education

Physical Activity Land Transportation Electronics & Design Thinking &


Trainer(new) Associate (NEW) Hardware (NEW) Innovation (NEW)

You might also like