Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
60 views21 pages

EST Assignment

Est assignment

Uploaded by

mayur
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
60 views21 pages

EST Assignment

Est assignment

Uploaded by

mayur
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 21

Assignment No.

1. Nuclear accidents_________ global temperature.


A) Increase
B) Decrease
C) Multiply
D) None
Answer: - Option A
Explanation:- Nuclear accidents causes decrease in temperature.
2.Environmental education is important only at
A) Primary school stage
B) Secondary school stage
C) Collage stage
D) All of the above
Answer: - Option D
Explanation: -Environmental education is important at all stage.
3. The 4Rs principle is applicable for...
A) Public awareness
B) Environmental protection
C) Saving natural resources
D) All of the above
Answer: - Option D
Explanation:- The 4Rs principle is applicable for Public awareness, Environmental protection and
Saving natural resources
4. Ozone layer is found in ....
A)Thermosphere
B)Stratosphere
C) Troposphere
D) Mesosphere
Answer: - Option B
Explanation:- Ozone layer is found in Stratosphere.
5. Which one of the following is an abiotic component of the ecosystem?
A) Bacteria
B) plants
C) humus
D) Fungi
Answer: - Option C
Explanation:- Humus is an abiotic component of the ecosystem
6. Major cause of increment in population growth is......
A) decrease in birth rate
B) decrease in mortality rate
C) Illiteracy
D) none of the above
Answer: - Option D
Explanation:- decrease in mortality rate is a Major cause of increment in population growth.
7.Zone consisting air, water and soil is known as....
A) Atmosphere
B) Hydrosphere
C) Biosphere
D) Lithosphere
Answer: - Option C
Explanation:- Zone consisting air, water and soil is known as Biosphere.
8. Abiotic environment does not include
A)Air
B)Water
C)Soil
D)Plants
Answer: - Option D
Explanation: -Abiotic environment means non-living things.
9. Physical environment is also called as...
A) Abiotic environment
B) Biotic environment
C) Man made environment
D) Psychological environment
Answer: - Option A
Explanation:-Physical environment is also called as Abiotic environment
10. The production of biogas from the waste is includes in.......
A) Reduce
B) Reuse
C) Recycle
D) Recover
Answer: - Option D
Explanation:-The production of biogas from the waste is includes in Recover
11._____% of the Earth's surface is covered with water.
A) 20
B) 80
C) 71
D) 100
Answer: - Option C
Explanation:-71 % of the Earth's surface is covered with water.
12. Formation of Ozone is?
A) Oxidation Reaction
B) Reduction Reaction
C) Photochemical Reaction
D) None of the above
Answer: - Option C
Explanation:-Formation of Ozone is Photochemical Reaction
13. The environment which has been modified by human
A) Natural environment
B) Anthropogenic environment
C) Modern environment
D) Urban environment
Answer: - Option C
Explanation:-The environment which has been modified by human is Anthropogenic environment
14. One of the following is not a type of environment.
A) Physical environment
B) Man made environment
C) Social environment
D) Hydrosphere
Answer: - Option D
Explanation:-Hydrosphere is not a type of environment.
15.03 is known as...
A) Atmosphere
B)Ozone
C)Oxygen
D)All of these
Answer: - Option B
Explanation:-03 is known as Ozone
16. Environmental education emphasises on
A) Air
B) Water
C) Environmental issues
D) None
Answer: - Option C
Explanation:-Environmental education emphasises on Environmental issues
17. Our natural environment has ______ and ______
A) Qualitative and quantitative values.
B) Preservation and conservation.
C) Utilization and recreation
D) None of the above
Answer: - Option A
Explanation:-Our natural environment has Qualitative and quantitative values.
18. Land covers up only__% of the earth's surface
A) 10
B) 29
C) 40
D) 30
Answer: - Option B
Explanation:- Land covers up only 29 % of the earth's surface
20. The 4Rs principle is applicable for...
A) Public awareness
B) Environmental protection
C) Saving natural resources
D) All of the above
Answer: - Option D
Explanation:-The 4Rs principle is applicable in all areas.
21. Ozone layer is found in ....
A) Thermosphere
B) Stratosphere
C) Troposphere
D) Mesosphere
Answer: - Option B
Explanation:- Ozone layer is found in Stratosphere.
22. Which one of the following is an abiotic component of the ecosystem?
A) Bacteria
B) plants
C) humus
D) Fungi
Answer: - Option C
Explanation:- Humus is an abiotic component of the ecosystem
23. Which of the following is the example of impact of development activiti
A) Air Pollution
B) Soil Pollution
C) Noise Pollution
D) Water Pollution
Answer: - Option D
Explanation:-Water Pollution is impact of development activities on Hydrosphe
24. Nuclear accidents ______ global temperature.
A) Increase
B)Decrease
C) Multiply
D) None
Answer: - Option A
Explanation: - Nuclear accidents causes decrease in temperature.
25. The Environmental awareness starts with
A) Country
B) State
C) Individual
D) None of these
Answer: - Option C
Explanation:-The Environmental awareness starts with Individual
26. For sustainable development ______ R are followed
A) 5
B) 2
C) 4
D) 3
Answer: - Option C
Explanation:- For sustainable development 4R are followed
27. The amount of solar radiation reaching the surface of the earth is called as
A) Solar flux
B) Reflected light
C) Minerals
D) Solvents
Answer: - Option B
Explanation:- The amount of solar radiation reaching the surface of the earth is called as Reflected
light
28. Acid rain occurs due to dissolution of ______in rain water
A) Gases
B) Particles
C) Smoke
D) Soot
Answer: - Option A
Explanation:- Acid rain occurs due to dissolution of gases in rain water
29. Hydrosphere covers about________of the surface of earth
A) 70%
B) 90%
C) 60%
D) 50%
Answer: - Option A
Explanation:- Hydrosphere covers about 70% of the surface of earth
30. Color of ozone molecule is
A) Pale Blue
B) White
C) Pale Yellow
D) Pale Green
Answer: - Option A
Explanation:- Color of ozone molecule is Pale Blue
31. Major cause of Ozone depletion is due to which chemical?
A) Chlorofluorocarbons
B) Polyphenols
C) Dioxins
D) None of the above
Answer: - Option A
Explanation:-Major cause of Ozone depletion is due to Chlorofluorocarbons
32. Acid rain contains.....
A) Sulphuric acid
B) Hydrochloric acid
C) Oxalic acid
D) Acetic acid
Answer: - Option A
Explanation: - Acid rain contains Sulphuric acid
33. Biosphere is
A) The solid shell of inorganic materials on the surface of the Earth
B) The thin shell of organic matter on the surface of earth comprising of all the living things
C) The sphere which occupies the maximum volume of all the spheres
D) All of the above
Answer: - Option B
Explanation:- Biosphere is The thin shell of organic matter on the surface of earth comprising of all
the living things.
34. The portion of the earth and its environment which can support life is known as
A) Crust
B) exosphere
C) Biosphere
D) Mesosphere
Answer: - Option C
Explanation:-The portion of the earth and its environment which can support life is
known as Biosphere
35. How is the atmosphere, hydrosphere and lithosphere connected?
A) Hydrological Cycle
B) Nitrogen Cycle
C) Oxygen Cycle
D) Carbon Cycle
Answer: - Option D
Explanation:-By using Carbon cycle atmosphere, hydrosphere and lithosphere connected
36. Exchange of outgoing and incoming radiations that keep Earth warm is known as
A) Greenhouse Effect
B) Radiation Effect
C) Infrared Effect
D) Ozone Layer Depletion
Answer: - Option A
Explanation:-Exchange of outgoing and incoming radiations that keep Earth warm is known
as greenhouse effect
37. Public awareness of environment creates
A) Environment Protection
B) Environment Degradation
C) Environmental Improvement
D) Environmental Cultivation
Answer: - Option A
Explanation:- Public awareness of environment creates Environment protection.
38. Biotic environment includes
A) Producers
B) Consumers
C) Decomposers
D) All Above
Answer: - Option D
Explanation:-Biotic environment includes producers,Consumers and Decomposers.
39. What type of radiation is trapped on the earth's surface by the green house effect?
A) UV Rays
B)?-Rays
C) X-Rays
D) IR Rays
Answer: - Option A
Explanation:-UV radiation is trapped on the earth's surface by the green house effect
40. The 4Rs principle is applicable in...
A) Agriculture Areas
B) Industrial Areas
C) Municipal Areas
D) All Of The Above
Answer: - Option D
Explanation:-The 4Rs principle is applicable in all areas.
41. DDT is a pesticide which is
A) Not soluble in water
B). More soluble in fat than water
C) Less soluble in fat than water
D) Not soluble in fat
Answer: Option B
42. National Science Day is celebrated on
A) 22 Feburary
B) 28 Feburary
C) 26 Feburary
D) 27 Feburary
Answer: Option B
43. Environmental friendly products are given ISO certification called ISO.
A) 12000
B) 13000
C) 14000
D) 15000
Answer: Option C
44. A sudden uncontrolled descent of a mass of earth under the force gravity is called
A) Soil Erosion
B) Mining
C) Earth Quake
D) Landslide
Answer: Option D
45. Public awareness can be generated by
A) Campaigns
B) Posters
C) Mass Media
D) All of the above
Answer: Option D
46. Along with government,______ are also found effective to educate people regarding
environment protection.
A) Company
B)School
C) None of above
D)NGOS
Answer: Option D
47. The study of living organisms with the environment is known as
A) Ecosystem
B) Environment
C) Community
D) Ecology
Answer: Option D
48. The word „Environment" is derived from OLYTECHNIC
A) Greek
B) French
C) Spanish
D) English
Answer: Option B
49. WWF stands for
A) World Wildlife fund for Nature
B) World Wildlife found in Nature
C) World Wide fund for Nature
D) World Wide fund for Wildlife
Answer: Option C
50. The collection of the same species within an area is called a population.
A) True B) False
Answer: Option A
51. World environment day is on
A) 5 May
B) 5 June
C) 18 July
D)16 August
Answer: Option B
52. Social awareness encourages people to use
A) Biomass and solar energy
B) Fossil fuel
C) Both A & B
D) Electricity
Answer: Option A
53. Rain fall is measured in.......... units
A) Pounds
B) mm/cms
C) Kg/Tons
D) Metres
Answer: Option B
54. Conservation of forests by planting trees is
A) Afforestation
B) None of the abve
C) Reforestation
D) Deforestation
Answer: Option A
55. Environmental Studies means
A) Is an interdisciplinary academic field
B) Includes the natural environment, built environment, and the sets of relationships between them
C) Methodically studies human interaction with the environment
D) All of the above
Answer: Option D
56. Environmental degradation is due to
A) Rapid industrialization
B) Deforestation
C) Growing urbanization
D) All above
Answer: Option D
57. Non-Governmental Organizations
A) Are located primarily in more developed countries
B) Have become a powerful aspect of environmental protection
C) Work for a social change
D) All of the above
Answer: Option D
58. Addition of contaminants to atmosphere causing disturbance in natural condition
A) Polluter
B) Polluting
C) Pollution
D) Pollutant
Answer: Option C
59. The Unlimited exploitation of nature by human being has not resulted in
A) Health Problem
B) Decrease in biodiversity
C) Tsumanis
D) Environmental pollution
Answer: Option C
60. Acid rain occurs due to dissolution of in rain water
A) Smoke
B) Particles
C) Gases
D) Soot
Answer: Option C
61. The unlimited Exploitation of Nature by Human being resulted in..
A) Environmental pollution
B) Health Problems
C) decrease in biodiversity
D) all the given
Answer: Option D
62. The conservation of natural resources
A) Was not encouraged in ancient India
B) Was encouraged in ancient india.
C) Is recently being used in India
D)None of these
Answer: Option B
63. The Global Action plan adopted at Earth summit held at Rio de Janeiro in June 1972 is also
known as
A) Agenda 20
B) Agenda 22
C) Agenda 23
D) Agenda 21
Answer: Option D
64. Environmental Issues are discussed and solved in subject
A) Sociology
B) Economics
C) EVS
D) None of the above
Answer: Option C
65. As per the French word Environner means
A) Atmosphere

B) Earth & Sun


C) Encircle & Surround
D) Earth & Energy
Answer: Option C
66. USCB is short form for
A) United states Census Bureau
B) United states Community Bureau
C) United Society for Communist & Beaurocrates
D) None of the above
Answer: Option B
67. Earth Day is on
A) Jan-22
B) Feb-22
C) Mar-22
D)Ape-22
Answer: Option D
68. Environmental Studies:
A) Is an interdisciplinary academic field
B) Methodically studies human interaction with the environment
C) Includes the natural environment, built environment, and the sets of relationship between them
D) All of the above
Answer: Option D
69. Environmental Studies does not involve:
A) psychology
B) demography
C) ethics
D) literature
Answer: Option D
70. Which of the following global trend is of great concern for the future of our environment?
A) degradation of fertile soils
B) change in the global atmosphere
C) species extinction leading to the loss of biodiversity
D) All of the above
Answer: Option D
71. High level radioactive waste can be managed in which of the following ways?
A) Open dumping
B) Composting
C) Incineration
D) Dumping in sealed container
Answer: Option D
72. The objective of environmental education is
A) Raise consciousness about environmental education
B) To teach environmentally appropriate behaviour
C) Create an environmental ethic that fosters awareness about ecological inter-dependence of
economics, social and political
D) All of the above
Answer: Option D
73. Which of the following is an example of impact of development activities on the
Hydrosphere?
A) Air pollution
B) Noise pollution
C) Soil erosion
D) Water pollution
Answer: Option D
74. Important abiotic factor in environment include which of the following?
A) Temperature
B) Wind
C) Water
D) All of the above
Answer: Option D
75. Atmosphere may extents to a height of .......km above the earth surface
A) 80
B) 8000
C) 800
D) 8
Answer: Option C
76. Which of the following is the correct sequence of 4Rs principle in waste hierarchy?
A) Reduce-Reuse-Recycle-Recover
B) Recover-Recycle-Reuse-Reduce
C) Recycle - Recover - Reuse- Reduce
D) Reuse-Recover-Reduce - Recycle
Answer: Option A
77. Why carbon dioxide is called a greenhouse gas?
A) Because they absorb heat
B) Because they absorb moisture
C) Because they absorb oxygen
D) Because they absorb hydrogen
Answer: Option a
Explanation: Carbon dioxide, water vapor, methane, ozone, nitrous oxide, and fluorinated gases
are examples of greenhouse gases. Because they absorb heat, these molecules in our atmosphere are
known as greenhouse gases.
78. Which of the following statements means water vapor?
A) Water vapor is the gaseous phase of water
B) Water vapor is the liquid phase of water
C) Water vapor is the solid phase of water
D) All of the mentioned
Answer: Option A
79. Which of the following is a renewable source of energy?
A) Ocean Currents
B) Solar Energy
C) Biomass
D) All of the above
Answer: Option D
Explanation: Solar energy, wind, falling water, the earth's heat (geothermal), plant materials
(biomass), waves, ocean currents, temperature differences in the oceans, and the energy of the tides
are all renewable resources.
80. he size of the particles categorized as aerosols?
A) Less than 0.01 micron
B) Greater than 1 micron
C) Less than 1 micron
D) Between 0.01-1 micron
Answer: Option D
Explanation: Aerosol is made up of solid/fluid particles with sizes ranging from 0.01 to 1 micron.
81. Which of these is NOT a primary pollutant?
A) Oxygen
B) Ground-level ozone
C) Carbon monoxide
D) Carbon Dioxide
Answer: Option a
Explanation: Ozone is not a primary pollutant since it is formed by the photo-chemical reaction of
oxygen with the UV rays and not directly discharged into the atmosphere by a source.
82. Which gas is released when alum is added to water?
A) Ca (OH)3
B) CO2
C) AI (OH)3
D) CaSO4
Answer: Option B
Explanation: Carbon dioxide gas is released when alum is added to water, which is corrosive to
metals.
83. Which of the following plants is extremely sensitive towards sulphur dioxide?
A) Tomato
B) Onion
C) Potato
D) Corn
Answer: Option A
Explanation: Tomato is sensitive towards sulphur dioxide whereas onion, potato and corn are
relatively tolerant.
84. Which of the following is not commonly used as a filter material in the treatment of water?
A) Garnet sand
B) Crushed rock
C) Sand
D) Anthracite
Answer: Option B
Explanation: Sand, Anthracite and Garnet sand are used as a filter material but crushed rock is not
used in the treatment of water.
85. The value of specific gravity for Garnet sand is
A) 4.2
B) 5.1
C) 3.6
D) 2.1
Answer: Option A
Explanation: Garnet sand is a dense material with a specific gravity of 4.2 and is used as a
constituent in mixed media filter. It is a costlier filter material.
86. The process of decomposition of biodegradable solid waste by earthworms is called
A) Composting
B) Land fills
C) Shredding
D) Vermi-composting
Answer: Option D
Explanation: The process of decomposition of biodegradable solid waste by earthworms is called
Vermi- composting.
87. What is the frequency of cleaning of a slow sand filter?
A) 2-3 days
B) 2-3 weeks
C) 1-3 months
D) 1 week
Answer: Option C
Explanation: The slow sand filter requires cleaning, depending upon the impurities present in water
and normally it is done after 1-3 months.
88. Which type of filter is used in treating swimming pool water?
A) Pressure filter
B) Dual media filter
C) Slow sand filter
D) Rapid sand filter
Answer: Option A
Explanation: The pressure filter is used for treating swimming pool water. It is also used for
clarifying softened water at industrial plants.
89. Which of the following is a biodegradable waste?
A) Paper
B) Food waste
C) Polythene bags
D) Synthetic fiber
Answer: Option B
Explanation: Polythene bags, synthetic fiber and paper are non-biodegradable wastes whereas food
waste is a biodegradable waste.
90. Which water treatment process is done after filtration of water?
A) Secondary sedimentation
B) Flocculation
C) Primary sedimentation
D) Disinfection
Answer: Option D
Explanation: Disinfection is a process which is done to kill microorganism present in the water after
the filtration process.
91. In the lower layers of atmosphere, what range of wavelengths of light is predominant?
A) Between 100-300 nm
B) Less than 100 nm
C) Greater than 300 nm
D) All wavelengths are equally present
Answer: Option C
Explanation: In the lower layers of atmosphere, light of wavelengths greater than 300nm are present
and it is because of this reason, there is generally no ozone formation at the ground level.
92. What is the significance of the ionosphere?
A) Regulates weather
B) Aviation movements
C) High frequency radio transmission
D) All of the mentioned
Answer: Option C
Explanation: Ionosphere contains ionized atmospheric particles due to solar radiation and is useful in
the propagation of radio waves.
93. Which of the following radiations of the sun do greenhouse gases trap?
A) Infrared radiations
B) UV radiations
C) Visible radiations
D) All the radiations
Answer: Option A
Explanation: Greenhouse gases trap the infrared radiations from the sun and reflect it back to the
Earth's surface thereby heating up the planet.
94. Below which of the following pH is rain regarded as „,acid rain"?
A) 5.6
B) 7.4
C) 2.7
D) 8
Answer: Option A
Explanation: Though the pH of neutral water is 7, rainwater is acidic due to mixing up with
atmospheric carbon dioxide and is said to have a 5.6 pH. Hence acid rain has a pH less than 5.6.
95. Which of the following greenhouse gas is contributed by cattle farming?
A) Carbon monoxide
B) Nitrous oxide
C) Methane
D) All of the mentioned
Answer: Option C
Explanation: Methane is a gas released by the digestive processes of cattle and hence cattle farming
also contributes to the greenhouse effect.
96. Organic contaminants are removed from the water by the process of
A) Adsorption
B) Absorption
C) Demineralization
D) Water softening
Answer: Option A
Explanation: Organic contaminants are removed from the water by the attraction and accumulation
of one substance on the surface of another.
97. Which of the following gases are main contributors to acid rain?
A) Carbon dioxide and carbon monoxide
B) Sulphur dioxide and carbon dioxide
C) Sulphur dioxide and nitrogen dioxide
D) Sulphur dioxide and nitrous oxide
Answer: Option D
Explanation: Sulphur dioxide and nitrogen dioxide have a high tendency to mix with water to form
sulphurous/sulphuric acid and nitric acid.
98. Glass containers are generally not preferred for sampling rain water. Why?
A) Glass containers are expensive
B) Glass containers are not easy to maintain
C) Glass containers affect the pH of the rain water
D) All of the mentioned
Answer: Option C
Explanation: Glass containers can alter the pH of the rain water and hence not suitable to use
for sampling rain water.
99. Who discovered the phenomenon of acid rain?
A) George Brown
B) James T. Stewart
C) Robert Angus Smith
D) Charles David
Answer: Option C
Explanation: The phenomenon of acid rain was discovered by Robert A. Smith during the industrial
revolution.
100. What is the pH required for the survival of aquatic animals and plants?
A) 7
B) 7.5
C) 6.5
D) 4.8
Answer:- Option D
Explanation: Aquatic organisms require a moderately acidic pH of 4.8 and if it goes below this level,
it proves to be detrimental to their survival.
101. Which of the following gases is responsible for the yellowing of the Taj Mahal?
A) Organic carbon
B) Black carbon
C) Brown carbon
D) All of the mentioned
Answer: Option D
Explanation: Organic carbon, black carbon and brown carbon (generated due to biomass
combustion) are light absorbing particles responsible for the yellowing of the Taj Mahal.

You might also like