0 ratings0% found this document useful (0 votes) 2K views121 pagesHuman Resource Development & Organisational Behaviour
Human Resource Development & Organisational behaviour Makaut Organizer of 2023-24
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content,
claim it here.
Available Formats
Download as PDF or read online on Scribd
HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT
SS SS
AND_ORGANTSATIONAL,
BEHAVIOUR
Organizational Behaviour 2
Personality And Attitudes 6
Perception 18
Motivation 29
Group Behaviour 41
Communication 49
Leadership 58
Organizational Politics 76
Conflict Management 81
Organizational Design 92
NOTE:
MAKAUT course structure and syllabus of 6” semester has been changed from 2021
HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT AND ORGANISATIONAL BEHAVIOUR has
been introduced as a new subject in present curriculum. The syllabus of this subject
'S almost same as Organizational Behaviour [HU 801 & 801A]. Taking special care
Of this matter we are providing the relevant MAKAUT university solutions of
Organizational Behaviour [HU 801 & 801A\, so that students oan get an idea about
“nlversity questions patterns.POPULAR PUBLICATIONS
ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR
14 are social inventions for accomplishing goals through group efforts”,
. DWBUT 2014)
a)Management —_b) Organization c) Leadership ) Behaviour
Answer: (b)
2. A study of human behavior in organizational setting is [WBUT 2014)
a) Individual behavior b) Group behavior
¢) Organizational behavior d) None of these
Answer: (c)
3. Organizational behavior is IWBUT 2014)
a) An interdisciplinary approach b) A humanistic approach
¢) Total system approach d) All of these
Answer: (2)
4. Organizatinal behavior is not alan [WBUT 2014]
a) A separate field of study b) Applied science
c) Normative science d) Pessimistic approach
Answer: (c)
5.
. is a relatively permanent change in behavior that occurs as a
result of experience
[WBUT 2014]
a) Behaviour modification b) Learning
c) Motivation d) Skills
Answer: (b)
6. Behaviour, power and conflict are central area of study for [WBUT 2014)
a) Sociologist b) Anthropologist
¢) Social psychologist 4) Operation analysis
Answer: (a)
7. Forces affecting OB are [weuT 2017]
a) people b) environment ¢) technology d) all of these
Answer: (d)
8. Which of the following is/are considered advantage(s) for organizations that
have a successful diversity program in place? (weuT 201
a) Increased worker productivity
b) Decreased worker turnover of a
¢) Ability to make better organizational decisions due to the involvement
more diversified work force offering different Perspectives
d) none of these
Answer: (c)
HOB-2which of the following forms Is the basis for the autocratic model of OB?
9.) Authority b) Power {WBUT 2017, 2016]
¢} obedience €) Dopendonco on bose
Answer: (a)
40. The subjects contributing to OB is/are (WBUT 2019]
a) Sociology b) Social Psychology
c) Peychology 6) all of theso
Answer: (4)
4.What Is the organization effectiveness? (WBUT 2017)
Answer:
© Organisational effectiveness may be described in terms of its ability to adapt and
cope within the changes that are taking place everyday in social, organisational,
environmental, technological and other aspects of modern culture.
© These changes will invariably create new challenges as well as opportunities for the
organisational managers, so as to manage the organisation in an effective way.
© Inother words, organisational effectiveness is the extent to which an organisational
effectiveness is the extent to which an organisation given certain resources and
means achieves its objectives without placing undue strain on its members, and
effectiveness could be defined as the degree to which organisation realises its goals.
© Organisational effectiveness is not one dimensional concept, it is a matte: of degree.
Effectiveness is label to which an organisation has to perform according to its
capacities, potentials and goals.
* Lastly, effectiveness of an organisation can be seen in terns of survival of the
organisation,
Pieter the term organisational behaviour. [MODEL QUESTION)
* In simple Sense, organizational Behaviour is concemed with the systematic study of
the actions and attitude that people at work exhibit within organizational setting.
nizational Behaviour is concemed with understanding the thoughts, values,
Emotions, feelings attitudes and other personal characteristics of the people at work in
&0 organization,
dines Oreanizational behaviour may be defined as a special field of study which is
rectly concemed with understanding, production and control of human behaviour in
n Organisational setting.
% Why
the
Aatstementcouree? Is Incorporated In the syllabus of me cgchnotogy Br
ry
qeestizationa behaviour isa special field of study concemed with understanding,
Tibing, prediction and control of human behaviour in an organizational setting.
HOB-3
.POPULAR PUBLICATIONS
Thus, the study of human and worker behaviour is understood by the Study of
organizational behaviour.
Organizational behaviour helps to unearth all the aspect of human behaviour/action in
an organization, covering the effects of organization on human beings as well as the
effects of organizational people on the organizations. Accordingly, the Practicing
managers, by the knowledge drawn from organizational - behaviour, can take
appropriate measures for channelizing the behaviours of organizational People
towards organizational goals.
OB helps to study all factors that go into the personality of human beings- his Needs,
emotions, feelings, attitudes, ability to relate thoughts and feelings.
OB, through its various disciplines or fields of study, can significantly equip a
practicing manager towards understanding and motivating employees in
organizations.
‘An in-depth study of organizational behaviour helps managers/management to
profitably employ the knowledge secured from this study in organizing and
managing.
A study of OB offers a good insight on human behaviour and action.
A study of OB can offer a lot to practicing managers in order to improve the
accomplishment of organizational objectives.
Lastly, OB is very useful to a student of behaviour, as it is related to the study of
what people do when he is in an organizational setting. The reason for studying OB is
that the student is inclined to make his/her career in management and wants to know
what people do, when people do, what motivates or demotivates that people and thus
understanding, predicting the behaviour of those people, the student. in his/her
management career can apply the knowledge secured from OB in a meaningful way
to make an organization more effective. .
1. Write short notes on the following:
a) Historical background of OB [wBuT 2019]
b) Dependent variables in the OB model [MODEL QUESTION]
Answer: :
a) Historical background of OB:
Historically, the field of OB has developed from the studies conducted by
behavioural scientists such as industrial psychologists, psychologists
sociologists.
The focus of these studies lies in the understanding, predicting and controlling human
behavior in the organisations.
The levels at which these studies have been carried out relate to individuals, the small
group, the inter-group and the total organisation as a socio-economic-technical
system.
HOB-4‘The discipline of OB is based on an empirical studies of human behavior at work
oe eter hand b
On the other juman relations, is the study of behavi in
. working to develop human motivation towards attaining ocpmatina! il .
The study of OB can trace its roots back to Max Weber and earlier organizational
studies.
It is generally considered tohave begun as an academic discipline with the advent of
scientific management in the 1890's, with Taylorism representing the peak of the
movement.
b) The dependent variables:
lent variable refers to a response that is affected by an independent variable. The
primary dependent variables in OB model are productivity, absenteeism, turnover and
job satisfaction.
1. Productivity:
> An organisation may be said to be productive when it achieves its goals and towards
that end transforms its inputs to outputs at the lowest cost possible. So, productivity
implies a concern for both effectiveness and efficiency.
2. Absenteeism:
> Itis very difficult for any organisation to operate smoothly and attain its objectives if
organisation people fail to report to their jobs/tasks. As a result, workflow is
disrupted causing drastic reduction in output, and lastly the complete shutdown of the
production process.
— Levels of absenteeism beyond the normal range in any organisation have a direct
impact on the concerned organisation's effectiveness and efficiency.
3. Turnover:
> Tumover refers to the voluntary and involuntary permanent withdrawal of personnel
from the organisation. a
When employee turnover is excessive, it can be a disruptive factor hindering the
organisation’s effectiveness.
4. Job satisfaction: ,
“> Job satisfaction refers to the satisfaction which one individual gets from his work or
by performing it. oe ;
and well established attitudes which
> In other words, a feeling of fulfillment or strong
& worker/employee gets by performing a particul
Satisfaction. .
> it Satisfaction is highly related to work related behaviour and it can be expressed
one’s feelings towards one’s job. on
~ The terms job satisfaction and ‘attitudes’ are used interchangeably, but the positive
Altitudes towards the job indicate job-satisfaction, while the negative attitudes
towards a job indicate job-dissatisfactions.
jar job/task can be referred to as job
HOB-5POPULAR PUBLICATIONS
PERSONALITY AND ATTITUDES
1. Which of the following is an experimental force that shapes personality?
DWBUT 2014)
a) Gender b) Height c) Experience 4) Brain size
Answer: (d)
2. According to Sigmund Freud's Pshchoanalytical theory, ethical or moral part of
Personality with perfection at its goal is called [WBUT 2016)
a)ld b) Ego c) Super Ego ) Supreme Ego
Answer: (c)
3. The immaturity to maturity continuum of personality development was proposed
by
[WBUT 2015)
a) Chris Argyris b) Max Weber
¢) Sigmund Freud d) Vilfredo Pareto
Answer: (a)
4. The personality type of people who believe that they are the masters of their
destiny is
(WBUT 2016]
a) bureaucratic personality b) internal locus of control
¢) external locus of control d) sensation-feeling style
Answer: (b)
5. All of the following are methods that managers can utilize to promote employee
job satisfaction except which one? [WBUT 2017]
a) Conduct an attitude survey
b) Recognize and reward good performance
¢) Learn the specific facets of the job that may bring about worker
dissatisfaction
4) Assume high performers are well satisfied in thelr job.
Answer: (a)
6. People who have internal locus of control [WBUT 2018]
a) have higher job satisfaction b) believe in luck
c) have higher absenteeism d) are less involved in their jobs
Answer: (a)
7. The type of personality of the individuals who work under prossure for higher
achievement is known as [WBUT 200
) Type A b) Type B c) Type C d) none of th
Answer: (a)
HOB-64. Define extraversion and Introversion. [weur 2014}
Extraversion; :
‘ Extraversion is a personality dimension describing someone who is. sociable,
talkative, assertive and open to establish new relationships.
e Extraverts are gregarious and sociable individuals.
« Extraverts are more suitable for assignments that require considerable interaction
with others.
‘Research findings show that managerial positions are dominated by extraverts.
Introversion:
° Persons with imovert personalities ae basically shy, qui, prefer to be alone and
retiring,
¢ Such persons are intellectuals, introspective and emotionally unexpressive and value
oriented.
© Introverts are more inclined at tasks with analytical skills and they work best alone in
a quiet environment without external influences or imteruption.
2 Discuss how an understanding of atfitudes is useful for the study of
organizational behavior. [WBUT 2016]
© Anin depth study of ‘attitudes’ is highly useful as well as beneficial for a person who
is directly concemed with dealing human behavior and action in any organizational
Settings.
© The benefits derived out of the study of ‘attitudes’ may be in different ways, which
are as follows:
> The study of attitudes is important since it is assumed that there is a relationship
between attitade and behavior. Attitude may only be one of the factors
influencing behavior — there could be other factors, besides attitude which may
be more powerful in influencing human behavior.
~> Understanding of attitudes are significant for the organizational managers
because of their direct impact om the employee behavior, atitudinal influencing,
On perception, job-satisfaction, job-involvement, organizational commitment,
lower rates of tumover and absenteeism.
> ‘Attitude’ is a special field of study concerned with understanding, describing,
Prediction and control of human behavior in an organizational seting,
> The practicing messengers by the knowledge drawn from studying attitudes can
take appropriate measures for channelizing the behavior of organizational people
towards organizational goals. c
* Explain the characterfsties and components of etitude, IWBUT 2017]
HOB?POPULAR PUBLICATIONS
Answer:
Characteristics of attitude |
° By the term ‘attitude’ we frequently use to describe people and explaining their
behaviour. . .
© In simple sense, attitudes reflect how one feels about something which may be
concerned with people, objects or events.
© Altitudes are evaluate statements. These statements may be favorable op
unfavorable covering people, objects or events. .
* In another way, attitude refers to a persistent tendency to feel and behave in a
particular way toward some object, people or events.
Components of attitudes
Attitudes consist of three basic components. These are:
i) Emotional component
ii) Informational component and
iii) Behavioural component
i) Emotional Component: The emotional components of attitudes involve the person’s
feelings or affect-positive, neutral, or Negative etc., about an object.
ii) The informational component: The informational component of attitudes consists
of the information and beliefs the individual has about an object.
ili) The behavioural component: The behavioural component of attitudes consists of a
Person's tendencies to behave in a particular way toward an object.
4. Define the relationship of Personality with OB. [MODEL QUESTION]
Answer:
Personality factors are highly important in organisational setting
© As the organisational behaviour is a special field of study concerned with
organisational environment, so, understanding personalities of the organisational
People is of utmost importance, because Personality affects human behaviour as well
each subordinate is unique and as a resul
stimuli, like pay hikes or reprimands,
* Organisational managers are extremely interested in the overall aspects of personality
that induces people at work to behave in a manner required by social or biological
pressures.
* Organisational managers can profitably utilize the knowledge drawn from
understanding personality of the Organisational people ‘in the areas of employee
motivation and selection of individual, etc,
© The concept of personality is needed for understanding human characteristics in
general, apart from understanding Personality in the context of organisational setting.
HOB-8AND ORGANISATIONAL BEHAVIOI
tionship of job satisfaction with
5, Show the relati employee performance, employee
tumov" ind absenteeism. [MODEL QUESTION)
Answer: < ‘
Relationship of job Satisfaction and Employee Performance
There is a long standing controversy as to the relationship between job satisfaction
and employee performance.
e Research findings show that there is no strong linkage between job satisfaction and
employee performance productivity. The study reveled that satisfied employees will
not necessarily be the highest performers
There arc many variable factors like ‘rewards’ (intrinsic and extrinsic) for which
employees may be satisfied and which may result in greater performance.
In conclusion, it could be said that organizations with more satisfied people tended
to be more effective than organizations with less satisfied people.
Relationship of job satisfaction and Employee turnover
Research findings show that there is a moderate relationship between job satisfaction
and employee turmover.
© It is true that job satisfaction helps to keep employee turmover low, similarly
considerable job dissatisfaction leads to high employee turnover. .
© But, there are other factors like labour market conditions, opportunities for alternative
job, commitment to the organisation and length of service in the organisation, etc,
stand as constrains on the decision to leave one’s current. job.
Relationship of job satisfaction and Absenteeism
© Research findings show that when job satisfaction is corsiderab\y high, absenteeism
tends to be low, and on the contrary, when jab satisfaction is low, absenteeism tends
to be high.
© tis true that job satisfaction directly leads to attendance, but with presence of certain
factors, Again, dissatisfied employees are more likely to absence from work.
© Itis evident that high job satisfaction will not necessarily result in low absenteeism,
but low job satisfaction is likely to generate high absenteeism.
6. What are the different ways of employee's expression of their dissatisfaction in
an organisation? ren amployen's exrross [MODEL QUESTION]
Answer;
* There is no doubt as to the saying that 4
employee”.
Job satistaction refers tothe satisfaction which ove individua/employee gets from his
Work or by performing it.
The terms “job satisfaction’ and atitudes ae usd interchangeably, but the positive
attitudes towards the job indicate job satisfaction, While the negative attitudes,
towards a job indicate job-dissatisfaction.
happy employee is a productive
HOB-9POPULAR PUBLICATIONS
Job — dissatisfaction give birth to
i) Employee unrest
ii) high-rate of absenteeism
iii) reflection of tardiness
iv) high employees tum over
v) employees to be complaining,
vi) be insubordinate
vii) stealing organizational property, and
viii) shirking of work responsibilities, etc.
Ways to Expressing employees dissatisfaction
1, Exit/Leaving the organization
> The behaviour of the employees are directed towards leaving the organization and
searching for new assignments.
2. Voice
> The behaviour of the employees are directed towards raising problems and
discussing with their superiors for improving conditions related to work and others,
and also show interest in union activities.
3. Loyalty
> Showing passive loyalty to the organization in the hope of work-conditions be
improved, and amidst external criticism the employees trust the management and the
organization to do the right things.
4. Neglect
> The behaviour of the employees are directed towards passively allowing conditions
to worsen by chronic absenteeism, reduced effort, chronic lateness and increased
error rate, etc.
Responses to job dissatisfaction are shown in a diagram:
HOB-10a8 ype Questions
4. Define personality. Discuss the Big Five Model of personality in detail.
[WBUT 2015)
‘Answer?
1" Part: .
Personality may be referred to a general sum of traits, intemal and external, and
behaviours that characterize and determine his unique patterns of adjustment in his
relationships with others and his environment and which make the individual different
from others.
2" Part:
‘BIG FIVE’ Personality Dimensions
e — Five personality traits have recently emerged from research. The five traits along
with their characteristics are stated as follows:
Traits/Dimension > Characteristics of person
1.Extroversion Assertive, talkative, and Sociable.
2.Agrecablenes Cooperative, Good-natured and Trusting.
3.Conscientiousness + Persistent, dependable, achievement
oriented and responsible.
4.Emotional Stability + Insecure, tense and nervous. |
5. 1€SS to fience 2 Sensitive, intelli
Explanations of the personality dimensions of the ‘BIG FIVE’ personality traits
Extroversion
© The personality dimension extroversion describes or characterizes someone who
is talkative, sociable and assertive, and open to establish new relationships.
Agreeableness
© The personality dimension, agreeableness describes or characterizes someone
who is good-natured, able to get along with people, cooperative and trustworthy.
Conscientiousness |
© The personality dimension conscientiousness describes or characterizes someone
who is systematic, careful, responsible, dependable, self-disciplined, persistent
and achievement oriented.
Emotional Stability .
© The personality dimension emotional stability describes or charecterizes someone
Open? is calm, enthusiastic, able to cope with stress and secure.
Penness to Experience .
* The personality dimension openness to experience describes or characterizes
someone who is sensitive, imaginative, innovative ard intellectual.
2% Define personality. Dlecuss the major determinants af personality. Why such
‘rowledge may be vest in managing ar organization? [WBUT 2017]
HOB-11POPULAR PUBLICATIONS
Answer:
1" part:
Personality: Personality may be referred to a general sum of traits, internal and extemal,
and behaviours that characterize and determine his unique pattems of adjustment in his
relationships with others and his environment and which make the individual different
from others.
2" part:
Major Determinants of Personality
The determinants of personality can be grouped into the following broad categories.
1, Biological Factors
2. Family and Social Factors
3. Environment and Cultural Factors, and
4. Situational Factors
The contributing factors / major determinants of personality are discussed in a
chronological order.
Biological Factors
Biological contribution, as determinants of personality, can be categorized into three
major areas — (a) heredity, (b) brain and (c) physical stature of a person.
a) Heredity:
° Heredity refers to the transmission of the qualities from ancestor to descendent.
Each parent, at conception, normally contributes 23 chromosomes containing
thousands of genes which act as the transmitter of traits in certain combinations,
As a result, all the children of the same parents do not posses identical genetic
make-ups.
b) Brain:
© Brain, as a biological factor, is supposed to play an important role in determining
Personality. The structure of brain determines personality, though the evidence is
much less conclusive.
©) Physical Stature:
© Asa biological factor, in determining personality formation, the physical feature!
Stature play an important role.
An individual's physical stature like height (tall or short), weight, facial features,
colour, large or small feet, long or short nose etc., which is biologically
determined, is proved to be having a tremendous effect on his personality, as the
physical attributes are largely attributed to heredity.
Family and Social Factors
Family Factors
* The development of an individual proceeds under the direct influence of the
immediate family, particularly in the early stages. It is a fact that the nature Ke
influence of the family depends upon certain factors like, economic level of
HOB-12family size, birth order, religion, geographic situation and i
tevel etc. All these have a bearing on the development. pee tana
«For instance, an individual who is brought up in a very poor family might have
different attitude and experience towards life than an individual brought up in a
rich family.
The overall home environment created by the parents have also a bearing and.
impact to the development of personality. The parents play a vital role in the
identification process which is important to an individual in the stages of his/her
early development.
e A child in the family, generally, tries to behave like his father or mother — as
model. Identification can be viewed as the similarity of behaviour with same
feelings and attitudes between the child and the model. Identification may be
looked upon as the child’s desires and motives to be the same as that of model;
further, identification can be viewed as the process through which the child, in
practice takes on the attributes of the model.
Social Factors
‘e In addition to family members, there are other dominant factors that exercise
their due role in developing one’s personality. The dominant factors or influences
are — friends, playmates, peer at work, associates and the group to which the
individual belongs and it is commonly called Socialisation process.
© Socialisation process initially starts with contact between mother and her new
infant, and other members of the family and subsequently the social groups
(friends, playmates, peer at work, associates, the groups to which he/she belongs)
influence the socialization process.
© An individual's personality is highly reflected by the behaviours of the social
groups, both within work place as well as outside.
Environmental and Cultural Factors
© Personality development owes much to environmental as well as social factors.
¥ Environment includes elements like culture which influences norms, values,
beliefs, attitudes, pattems of behaviour, perceptions and a code of conduct, which
also influences the behaviour of individuals in a given society.
x ‘These influencing elements are passed along from one generation to the next in a
consistence way.
Y The person and his culture are inseparable and interwoven with each other. As a
result, it is very difficult to distinguish the individuals from his cultural backup.
Thus, on the basis of environmental and cutual upbringing, the values, belief,
Perceptions and attitudes ete., of individual will differ
Situational Factors
An individuals personality, though generally stable ond consistent, yt it can chanige
in different situations.
HOB-13ICATIONS
° Thus, a situation €xerts an important press on the individual and because of changeq
situation, his personality composition changes. :
For example, a person with a shy and timid personality may spontaneously perform
heroic actions so as to save other people’s life without caring for his own safety.
3" part:
Personality factors are hi
.
hly important and useful in organisational setting
As the organisational behaviour is a special field of study concemed with
understanding, describing, prediction and central of human behaviour in an
organisational environment, so, understanding personalities of the organisational
People is of utmost importance, because personality affects human behaviour as
well as perception and attitudes.
¢ A manager must understand that all subordinates around him are not alike and
that each subordinate is unique and as a result, may or may not respond to the
same stimuli, like pay hikes or reprimands.
© Organisational managers are extremely interested in the overall aspects of
personality that induces people at work to behave in a manner required by social
or biological pressures.
© Organisational managers can profitably utilize the knowledge drawn from
understanding personality of the organisational people in the areas of employee
motivation and selection of individual, etc.
© The concept of personality is needed for understanding human characteristics in
general, apart from understanding personality in the context of organisational
setting.
3. a) What do you mean by job satisfaction? [WBUT 2018]
b) What are the cai of job satisfaction?
¢) How job satisfaction is measured?
Answer:
a) Job satisfaction
Job satisfaction refers to the satisfaction which one individual gets from his work oF
by performing it. .
© In other words, a feeling of fulfillment or strong and well established attitudes which
a worker/employee gets by performing a particular job/task can be referred to as jo!
satisfaction. d
e Job satisfaction is highly related to work related behaviour and it can be express’
as- one’s feelings towards one’s job. itive
© The terms job satisfaction and ‘attitudes’ are used interchangeably, but the Po ties
attitudes towards the job indicate job-satisfaction, while the negative atti
towards a job indicate job-dissatisfactions,
HOB-14{AN RESOURCE DI )PMENT AND ORGANISATIONAL BEHAVI
py The Causes/Indicators of job Satisfaction
« Pridein the work-group
Intrinsic job satisfaction —
* qvalvement with the organization, and
Job status, financial and non-financial satisfaction
Fy Measurement of job satisfaction: Employees’ job satisfaction plays a vital role in the
schievernent of any business or organization. If the employees are satisfied and happy
their management and workplace environment, the employees’ commitment towards the
organization will increase and they will put their best efforts’ in their work.
3 simple and efficient ways to measure employees satisfactions ~
1. Employee suggestion box: Often employees are scared of telling exactly what they
think, One of the simplest way of getting employee's opinions are suggestion box, which
will give the employees a sense ‘of what could be lacking at the workplace.
2, Employee performance review: Management could find out from employees what it
is that they want to get out of their job, what their dream job is and what goals they hope
to achieve. Management is to conduct a one-on-one review with the employees as
management need to focus on individuals and their specific needs.
could set up employee satisfaction
3. Anonymous employee surveys: Management
‘0 that employees do not
survey questions for their employees and making it anonymous s
feel they are being targeted all the time.
Employee satisfaction surveys are the most e
concems of the employee and gives employee:
apprehensive if they have something to communicate or talk about.
Just to be sure to measure employee satisfaction weekly or monthly, employee
satisfaction surveys are the fast way to get feedback to measure employee job
ficient ways to hear out the opinions and
3 a voice where some may feel
Satisfaction.
ste short rites on the following:
2} itravert & Estrovert personally IWBUT 2016]
2} Big Five Model of Personalty (WBUT 2017]
€) Job rein, Cyparsonalty novel QUESTION
at ides
Development of personality [MODEL QUESTION]
er:
4) Refer t0 Question No. 1 of Short Answer Type Questions.
b)
) Refer to Question No. 1(2" Part) of Long Answer Type Questions.
. HOB-15UBLICATIONS
:) Trait theory of personality: ,
© Personality traits may be referred to as the enduring characteristics that describe
an individual's behavior. Traits are psychological entities.
e In other words, a trait may be characterized by any distinguishable, relatively
enduring way in which one individual differs from another.
© Again, traits are common to many individuals and also vary in large degree
between individuals.
Defining Personality Traits r
© Defining personality traits is a very difficult proposition, because thousands of
adjectives could be used to describe personality traits.
© One researcher identified sixteen personality factors which are said to be source or
primary traits. The sixteen source traits are mentioned as under:
1. Reserved Vs outgoing
2. Less intelligent Vs More intelligent
3. Affected feelings Vs Emotionally stable
4, Submissive Vs Dominant
5. Serious Vs _ Happy-go-lucky
6. Expedient Vs Conscientious
7. Timid Vs _ Venturesome
8. Tough-minded Vs Sensitive
9. Trusting Vs — Suspicious
10. Practical Vs — Imaginative
11. Forthright Vs Shrewd
12, Self-assured Vs Apprehensive
13.Conservative Vs Experimenting
14. Group dependent Vs Self-dependent
15. Uncontrolled Vs — Controlled
16. Relaxed Vs Tense
d) Job related attitudes:
© Job-related attitudes which are mainly job satisfaction, job involvement, and
organisational commitment.
© Job satisfaction: job satisfaction refers to one’s feeling towards one’s job. An
individual having satisfaction said to possess positive attitude towards the job.
Conversely, a dissatisfied person will have negative attitude towards his or her job.
Job involvement: it refers to the degree with which an individual indentifies
psychologically with his or her job and perceives his or her perceived level important
to self worth. High degree of job involvement results in fewer absences and lower
resignation rates.
© Organisational commitment: It is understood as one’s indentification with his oF
her organisation and feels proud of being its employee. It implies an employee’
identification with a particular organisation and its goals.
HOB-16EVE AND ORGANISATIONAL BEHA\
) ment of personality:
4 velopment of one’s personality, done in the right manner, i i
The ek fr every individu ht mame is achalenging and
«tis challenging in hat demands hard, methodical abou, preven, and careful
attention. ae
Itis rewarding since no effort in this direction goes in vain,
«Infact, every effort brings success and satisfaction proportionate to the attempt.
It is every person’s duty to work towards it, since development of personality is
necessary for success in any field.
Development of personality implies progressive identification with higher
dimensions of personality.
‘Thus, a person identified only with physical dimension withowt exercising hisIher
higher mental faculties; live not far different from animals, whose pleasure and plain
are restricted to the sensory system.
A pleasing personality is a combination of a person's attitude behaviour and
expressions.
© One will never lose his/her attractiveness regardless of age when the path of one’s
personality flows both one’s face and heart.
© Successfil people build pleasing and magnetic personalities which is what makes
them charismatic, and this helps in getting friendly cooperation from others.
HOB-17POPULAR PUBLICATIONS
PERCEPTION
4. Thematic Apperception Test (TAT) is designed to understand - [WBUT 2014)
a) Perception of individual b) Personality of individual
c) Learning of individual d) None of these
Answer: (a)
2. What do we call it when we judge someone on the basis of our perception?
[WBUT 2014)
a) Stereotyping —_b) Categorizing c) Halo effect d) Prototyping
Answer: (a)
3. Perception consists of: [WBUT 2015)
a) information at the elementary sensory level
b) sensory reduction of impulses in the nervous system
c) the process of interpreting sensations and giving them meaning
d) the processes in the brain the underlie sensation
Answer: (c)
4. The first step in making a decision is [WBUT 2016]
a) developing alternatives b) identifying the decision criteria
¢) defining the problem d) allocating weights to the criteria
Answer: (c)
5... ... refers to the tendency of judging a person entirely on the basis of a
single trait that may be favourable or unfavourable [WBUT 2016]
a) stereotyping b) halo effect
c) pygmallion effect d) perpetual defense
Answer: (b)
6. Which of the foliowing helps in raising the individual perceptions of low level of
self esteems? [WBUT 2016, 2018]
a) situation b) empowerment —_c) job enrichment d) reinforcement
Answer: (a)
7... is the process by which individuals select, organize and interpret
stimuli into a meaningful and coherent picture of the environment in which they
live. [MODEL QUESTION]
a) Conception _b) Perception ¢) Cognition d) Confrontation
Answer: (b)
HOB-18HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT AND ORGANISATIONAL BEHAVIOUR
Halo effect caused by JODEL QUE:
s a) Telephonic voice b) Projection mi QUESTION]
c) Stereotyping d) None of these
Answer? (d)
9. The cognitive approach to organisational behaviour emphasizes on
[MODEL QUESTION]
a) Stimulus b) Response
c) Consequence d) Psychological process
Answer: (4)
40. What Is the degree to which people believe that they are masters of their own
fate called? (MODEL QUESTION]
a) Self-esteem b) Locus of contro!
c) Self-monitoring d) Machiavellianism
Answer: (b)
44. Which of the following play(s) an important role in determining perceptual
selectivity? {MODEL QUESTION]
2) Motivation —_b) Learning ) Personality d) All of these
Answer: (d)
12, Which of the following provides meaning and value to stimuli objects, events,
situations and people in the environment? [MODEL QUESTION]
a) Perpetual selectivity b) Perpetual constancy
¢) Perpetual context d) Perpetual defence
Answer: (c)
1. Explain briefly the process of perception through an input-output model.
prose es percept 3 (WBUT 2014)
Answer:
The Perceptual Process
The pereeptual process involves a series of steps consis
which relate to one another.
ing of several sub-processes
Thesteps consisting of several sub-process are:
Stimulus or situation
Registration
Interpretation
Feedback, and
Reaction
Vids
HOB-19POPULAR PUBLICATIONS
© The first step involved in the perceptual process is the presence of stimulus or
situation that confronts the human being. This confrontation may either be with the
immediate sensual stimulation or the total physical and socio-cultural environment.
e The second step involved in the perceptual process is the internal cognitive process
of registration phenomenon which occurs because of the presence of stimulus.
Here, at this step, the physiological mechanisms, both sensory and neural are affected
and as a result, the physiological ability to hear and see will affect the process of
perception.
© The third step involved in the process of perception is the interpretation.
Interpretation is the most important aspect in the process of perception. After the
information has been selected and organized, the perceiver interprets the information
through a subjective and judgemental process.
Here, at this stage, the perceiver tries to attach meaning to the stimulus. In this stage
of interpretation, the other psychological processes, like learning and motivation, etc.,
will affect the process of interpretation of a stimulus.
© The fourth stage involved in the process of perception is another sub-process, called
feedback. Feedback is required to clarify the response whether it is in the form of
kinesthetic feed-back, i.e., sensory impressions from muscles, or psychological feed-
back, i.e., raised eyebrow or change in voice inflection, etc. Both these feed-back
may influence in the process of an individual's perception.
e The fifth step involved in the process of perception is the behaviour. The
behavioural termination of perception may be in the form of covert behaviour ie.,
moving rapidly or slowly in the work situation or convert behaviour, i.e., to make a
self-evaluation.
¢ The final step involved in the process of perception is the consequence and the
consequences of the behaviour make up the final step in the process of perception.
e It is to be noted that the sub-processes involved in the process of perception like
registration, interpretation and feedback are internal cognitive processes which are
unobservable, but the behaviour and consequences indicate perception related to the
behaviour.
‘Stumulus or Situation ‘An Individual
External
Environment
=]
Physical
Environment
ovat
Environment
The Perceptual Process: At A Glance
2. What is perception? Write in brief about the factors that influence perception.
[WBUT 2018)
HOB-20Answer:
1* part:
«In simple sense, perception may be explained as the interpretation of sensory data,
that is, the process of selection, organization and interpretation of sensation, so aS
to provide a meaningful experience for the individual.
# In other words, perception may be referred to a process which an i vidual selects,
organizes and interprets his sensory data into 2 meaningful picture around his
environment.
«Thus, perception is primarily an individual process and as a result, what one
individual perceives may be vast different from objective reality — that is, what one
perceives reality to be and not necessarily as what reality is.
2™ part:
Factors influencing perception or three influences on the concept of perception
The factors that influence perception are summarised as under:
The three influencing factors on the concept of perception are:
A. The perceiver and his/her characteristics
B. The perceived — its characteristics
C. The situation— its characteristics
A: The perceiver and his/her characteristics
¢ An individual’s perception towards a target or an event and his or her attempt to
interpretation of the same is largely influenced by the personal characteristics of the
individual perceiver, like needs, values, experiences, personality and attitudes, etc.
© An individual’s perception is determined by his/her inner needs. The needs and
motives of an individual play a vital role in perception. When an individual is not
able to satisfy his/her needs, he/she remains engaged in wishful thinking which is a
way to satisfy the need not in real world but in imaginary world. Perception. ofa
happy individual is completely different from frustrated individual.
e An individual’s values beliefs and cultural upbringing have profound influence on
his/her tion about others.
© Experience has a direct influence on perception. If an individual possesses a
positive experience with a person, his attitude towards him is likely to be positive
and conversely negative experiences tend to make him cautious. Experiences
become reference points in our daily lives,
© Our attitude determines how we perceive at an object or event. To a positive
thinker, attitude can be a way of success. To a negative thinker, it can act as a
major block.
B: The Perceived
© The individual's perceptions about others are largely influenced by their physical
characteristics like appearance, facial expressions, gender, age, manner of ©
communications, personality traits and other patterns of behaviour.
HOB-21POPULAR PUBLICATIONS
+ For example, when we see a person dressed in business suits, we assume him to be
a high level executive and conversely when ordinarily dressed, we assume him to
be an ordinary worker.
° One’s appearance may put the other into resistant or even a hostile attitude or
induce in him a receptive mood.
® The body movement of a person, position of hands and legs and other parts of the
body reveal his personality, whether he is vibrant, dynamic, nervous and confident,
etc.
° Sir i arly, a smile (friendliness), a frown (discontent), raising the eyebrows
(disbelief), or tightening the jaw muscles (antagonism), etc, can add to the meaning
being conveyed through verbal means.
C: The situation — Its characteristics
e The situation has a constant influence on perception. An individual’s perception
about others are influenced by the situational characteristics, like physical location,
social setting and organizational setting of the situation.
© For example, at a social gathering a subordinate behaves with his superior officer
differently than when in the office place. Here, location of the event acting is an
important factor in determining behaviour.
© Again, in a social setting if you find one gentle lady, whom you respect and
admire, with a person whom you most dislike, then you will create a bad image
about that gentle lady in your mind.
Factors influencing perception are shown at a glance:
° The perceiver — Characteristics
=> Needs
— Values
— Attitudes
> experiences
SS Appearance
— Facial Expressions
—> Manner of Communication
—> Personality
—> Patterns of behaviour
—> Physical Location
+ Social Setting
> Organisational Setting
Overall
understanding
of perception,
3. What do you mean by the term ‘perception’? [MODEL QUESTION]
HOB-22swer?
Anse mple sense, perception may be explained asthe interpretation of sensor data,
that is, the process of selection, organization and interpretation of sensation, so &s to
rovide a meaningful experience for the individual.
« Inother words, perception may be referred to a process which an individual selects,
organizes and interprets his sensory data into @ meaningful picture around his
environment.
Thus, perception is primarily an individual process and as a result, what one
individual perceives may be vast different from objective reality — that is, what one
perceives reality to be and not necessarily as what reality is.
4, What are the managerial implications of perception? {MODEL QUESTION]
Answer:
‘The organizational managers are to be aware of whether or not the organizational
members share similar or least compatible perceptions.
If it is observed that organizational members do not share similar perceptions, then
the problems of the organizations are greater.
Insuch a situation, the managers should intend to improve the behaviour of people at
work which is the product of their individual or group perceptions of environmental
factors, both physical environment and socio-cultural environment.
© The managers should attempt to identify the areas under which employee's behaviour
could be improved. This could be done by deciding the structural and technological
stimuli and determining reward and punishment context of behavioural
consequences.
© Conflict is a part of organizational life. So, organizations are not free of conflict.
Much conflict among groups take place in organizations because of the
i fing of each group about the functioning and interest of other groups.
In such a situations, managers are to provide an integrating and co-operative situation
in the organization.
© Lastly, training and development programmers in the areas of behavioural sciences,
may be initiated by the organizational managers, so as to enable the organizational
People to leam to perceive correctly. The managers are to design and apply
appropriate training methodologies to increase the perceptual accuracy of the
organizational people.
4. What is perceptual sotectivity? What factors influence perceptual selectivity?
Seveeet IWBUT 2015)
1" Part: :
Perceptual Selectivity
© Perceptual Selection or selectivity seeks to explain hi
Feo cca ofthe sony sla tbey ke muting tee ee ee
_HOB-23ULAR PUBLICATIONS
© Perceptual Selectivity depends on internal set factors like learning, motivation and
personality.
© On the other hand, intensity, size repetition and familiarity are extemal attention
factors which influence the perceptual selection of individuals.
2™ Part:
Factors influencing perceptual selectivity
The factors both external and internal that influence perceptual selectivity are summed up
as under:
A: External Factors
External factors such as intensity, size, contrast, repetition, motion and novelty and
familiarity, etc, affect perpetual selectivity.
e Intensity
—» The more intense the external stimulus, the more likely it is to be perceived.
— Example, bright lights, a loud noise, a strong odor, a big hoarding in the highway,
etc, attract attention of a person much more than ordinary lighting and a soft sound.
° Size
> The larger the size of the object, the more likely that it will be noticed and perceived
> Example, a seven feet tall man will stand out in ‘a crowed and may receive more
attention from the public.
e° Contrast
—» According to the principle of contrast if an object in some way contrasts with its
background, it is more noticeable.
—» Example, plant safety signs / road safety signs that have black letteri
background or a white lettering on a red background are more attention-getting,
Similarly, when the seven feet tall man is placed next to a four feet height man, the
smaller one (four feet height man) will probably receive as much notice as the bigger one
(seven feet tall man)
e Repetition |
—> Arepeated external stimulus is more attention-drawing that a single one.
>
Example, a worker in a workplace, will generally hear/receive better when work
instructions for a dull task are given more than once.
Motion
Moving object are more likely to be percei
Example, a flashing neon sign is more easil
Novelty and Familiarity .
Either a novel or a familiar factor can serve as an attention getter.
Under this principle, new objects in a familiar setting or familiar objects in a new
setting will draw attention.
Example, walking of an el
ing on a yellow
ved than stationery objects.
ly noticed than a ordinary static light.
bo bucdyy?
ephant along a city street is noticed very quickly by the
people.
— People with unusual clothing will be attention getters than a well-dressed man next to
him.
HOB-24DEVE! (GANISATIONAL BEHAVIOl
B: Internal Factors
e Learning
4 Learning plays an important role in developing perceptual set.
_» Learning, being a cognitive factor, has considerable influence on perception.
e Motivation
+ Motivation also plays an important role in influencing the process of perception.
Needs play a significant role in perpetual selectivity.
_ Example, a hungry man should be very sensitive to sight or smell of food than a non-
hungry man.
e Ambivalence
_» Ambivalence or mixed feelings about a situation is also an influencing factor for
perpetual selectivity.
2. What is perception? Explain the various perceptual errors. Mention the factors
affecting perception. [WBUT 2019]
Answer:
1" part: Refer to Question No. 2 (1 part) of Short Answer Type Questions.
2" part:
‘There are some factors which affect the correctness of perception and thus perceptual
distortion or perceptual error occurs. Perceptual distortion/error is @ position where the
person docs not perceive the thing, particularly person, as it may be. The factors behind
such perceiving are:
© Hallo-Effect:
_> The halo effect, in social perception, refers to the tendency of judging an individual
entirely on the basis of a single trait, like intelligence. sociability or appearance etc.,
which may be favourable or unfavourable.
Example, in the process of selection of employees, acandidate’s physical appearance
2»,
may override all other characteristics while appraising the candidate’s performance.
¢ Projection: ;
—> Projection refers to the tendency to attribute one’s own characteristics to other
individuals. | | *
> Im the case of projection about others, they project their own characteristics into
others.
> Example, a person who himself is not bright, energetic, enthusiastic and
hardworking may ‘consider others also at that of himself. ¢
© Stereotyping:
> Stereotyping, as an important
the basis of one’s perception ©:
area of social perception, refers to judging someone on
f the group to which that person belongs.
HOB-25LIC)
+ Instereotyping, people are categorized into groups according to several criteria like
age, race, sex and occupation. It is inferred that all people within a particular group
possess the same traits.
> Example, common strereotyped groups include doctors, professors, engineers,
artists, minorities, women, functional and staff specialists, accountants, sales
executives and computer programmers, etc.
3™ part: Refer to Question No. 2 (2" part) of Short Answer Type Questions.
3. Write short notes on the following:
2) Attribution theory [WBUT 20165]
b) Factors influencing perception [WBUT 2016]
2) Stereotyping & Halo effect [WBUT 2016]
4) Perceptual process [WBUT 2018]
2) Development of managerial perceptual skills [MODEL QUESTION]
Answer:
a) Attribution theory:
—> Attribution refers to the process how people interpret; explain the cause of author’s or
their own behaviour.
— Attribution is a process by which individuals search for causes (attributes) in making
interpretations of other individuals’ behaviour or of oneself.
—> Attribution theory suggests that when individuals observe behaviour, they attempt to
determine whether the behaviour is caused internally or externally.
— The determination, whether intemal or external, largely depends on certain factors.
These are (i) distinctiveness, (ii) Consensus and (iii) Consistency.
b) Factors influencing perception are:
1. Attribution and
2. Selective perception
1. Attribution
— Attribution refers to the process how people interpret; explain the cause of author’s or
their own behaviour.
— Attribution is a process by which individuals search for causes
interpretations of other individuals’ behaviour or of oneself.
2. Selective Perception
— In the case, of selective perception, individuals selectively interpret what they see on
the basis of their interests, experience, attitude and background.
° Selective Perception takes place when it becomes impossible for individuals to
3 ee everything they see — only certain stimuli can be taken to be considered,
© The halo effect, in social perception, refers
entirely on the basis of a single trait, like i
which may be favourable or unfavourable.
(attributes) in making
to the tendency of judging an individual
intelligence, sociability or appearance etc.,
HOB-264, Projection
_ Projection refers to the tendency to attribute one’s own characteristics to other
individuals.
o In the case of projection about others, they project their own characteristics into
others.
_» Example, a person who himself is not bright, energetic, enthusiastic and hardworking
may consider others also at that of himself.
5, Stereotyping |
> Stereotyping, as an important area of social perception, refers to judging someone on
the basis of one’s perception of the group to which that person belongs.
c) Stereotyping:
> Stereotyping, as an important area of social perception, refers to judging someone on
the basis of one’s perception of the group to which that person belongs.
+ In stereotyping, people are categorized into groups according to several criteria like
age, race, sex and occupation. It is inferred that all people within a particular group
possess the same traits.
Hallo-Effect:
> The halo effect, in social perception, refers to the tendency of judging an individual
entirely on the basis of a single trait, like intelligence, sociability or appearance etc.,
which may be favourable or unfavourable.
~ Example, in the process of selection of employees, a candidate’s physical appearance
may override all other characteristics while appraising the candidate's performance.
4) Perceptual process: Refer to Question No. I of Short Answer Type Questions.
¢) Development of managerial perceptual skills:
For an organizational Manager, understanding of human perception is of utmost
importance in understanding and controlling the behavior of people at workplace. So, a
manager is to acquire certain skills in the perception process. These are:
© Managers should possess a high level of self-awareness.
© Managers should minimize the biases of personal perceptions by inviting view
points of others.
© Managers should be empathetic enough and should remove his/her personal
impressions to understand problems as seen by other people.
© Managers should have the capacity/ability to influence the perceptions of other
people at the workplace for continuous accurate flow of work events and that for
advantage of all concemed.
© Mangers should avoid common perceptional distortions that take place in the
workplace situations and should try to minimize these distortions to avoid adverse
impact,
HOB-27