Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
63 views2 pages

Upload 2

HPGE
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
63 views2 pages

Upload 2

HPGE
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

HPGE Definition of Terms 2

10. A cohesive soil deposit is considered soft if the unconfined compression strength in KPa
is between: Ans: 24 to 48
11. Section 302.2.2 of the National Structural Code of the Philippines provides that the slope
Cut surfaces shall be no steeper than is safe for intended use and shall be no steeper
than Ans: 1 to 2
12. What will happen if the ground water table will be at the ground level? Ans: Decrease in
Vertical Pressure
13. If the ground water table in soil formation rises as a resulting of flooding, the bearing
capacity of the soil ____. Ans: Decrease
14. One of the following foundation conditions does not affect the bearing capacity of the
supporting soil. Ans: Load imposed onto the soil
15. A line joining the points of highest elevation of water in a series of vertical open pipes
rising from a pipeline in which the water flows under pressure is referred to as ___. Ans:
Hydraulic Gradient
16. A pressure surge or wave caused when a fluid in motion is forced to stop or change
direction suddenly (Momentum change) is referred to Hydraulics as ___. Ans: Water
Hammer
17. When at any instant, the number of particles passing every section of the stream are
always equal, the flow is said to be ___. Ans: Continuous
18. One of the following is not a characteristic of a cohesionless soils: Ans: High Shear
Strength
19. The soil which contains finest grain particle is ____. Ans: Clay
20. The fraction of soils passing which sieve number is used for Atterberg Limits test of
soils? Ans: 40
21. The ratio between the volume of the water and the volume of the voids in a soil mass is
referred to as: Ans: Degree of Saturation
22. The ratio between the volume of void and the total volume of the soil mass is referred to
as: Ans: Porosity
23. Water has a maximum unit weight at a temperature of ___. Ans: 4 degrees Celsius
24. The pressure exerted onto a liquid is transmitted undiminished to all portions of the
liquid. The principle of mechanics is attributed to: Ans: Pascal
25. In any stream flowing steadily without friction, the total energy contained is the same at
every point in its path of flow. The principle is attribute to: Ans: Bernoulli
26. The largest grain size that passes a No. 200 sieve in millimeter is ___. Ans: 0.0740 mm
27. When the path line of the individual particles of flowing liquid are irregular curves and
continually cross each other and form a complicated network, the flow is called: Ans:
Turbulent
28. What happens when there is a lowering of water table? Ans: There is a decrease of
lateral pressure
The cohesion strength of a cohesive soil is a compression strength, C = kq u where k is equal to
__. Ans: 0.50
29. According to USCS soil classification of a soil particle whose size is greater than 75 mm
is called __. Ans: Cobbles
30. Section 302.4.5 of the National Structural Code of the Philippines (C101-10) provides
that slope of fill surface shall be no steeper than is safe for its intended use and shall not
be steeper than __. Ans: 1:2
31. Soil derives its strength from its capacity to resist __. Ans: Shear
32. Which of the following is not a component of the soil mass? Ans: None in the list
- Gas
- Minerals
- Organic Matter
33. The component of the shear strength of a rock or soil that interparticle friction is called
__. Ans: Cohesion
34. In accordance with the Unified Soils Classification of Soils, which are considered coarse
grained if the passing thru No. 200 sieve is less than __. Ans: 50
35. One of the following foundation conditions does not affect foundation settlement. Ans:
None of the Above
- Plasticity of soil
- Depth of founding footings
- Position of ground water table
36. A process by which water-saturated soil sediment temporarily loss strength and acts as
a fluid. Ans: Liquefaction
37. A body placed in a liquid is buoyed up by a force equal to the weight of the displaced
liquid. This principle of buoyancy was attributed to __. Ans: Archimedes
38. If with steady flow in any length or reach of a stream, the average velocity at every
cross-section is the same in that reach, the flow is said to be __. Ans: Uniform
39. A ship floating in seawater is stable if the metacentric height is ___. Ans: Above the
center of gravity
40. The volume of liquid passing a cross-section of a stream. Ans: Discharge
41. If the discharge passing a given cross-section of a stress is constant with time, the flow
at that section is called ___. Ans: Steady
42. The surface tension phenomenon is one of the reasons that small insects can walk on
water. Determine the value of surface tension at normal room temperature. Ans: 0.064
N/m
43. Determine the force why small insects can walk on the water. Ans: Surface Tension
44. It is a soil whose present effective over burn pressure is less than that which the soil
experienced in the past. Ans: Over-Consolidated
45. What is the ratio of the volume of voids to the volume of solids? Ans: Void Ratio
46. What is the ratio of the weight of water to the weight of solids in a given volume of soil?
Ans: Water Content
47. What is the ratio of the volume of water to the volume of voids? Ans: Degree of
Saturation
48. What is the ratio of the volume of voids to the total volume? Ans: Porosity

You might also like