Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
63 views6 pages

Week 1 Assignment 1 Rerun

Uploaded by

Ben Tennyson
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
63 views6 pages

Week 1 Assignment 1 Rerun

Uploaded by

Ben Tennyson
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

NPTEL Online Certification Courses

Indian Institute of Technology Kharagpur

Rheology and processing of paints, plastic and elastomer based composites


Assignment- Week 1

TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ


Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10

MCQ/MSQ Question
QUESTION 1:
Choose the ‘semi-crystalline’ polymer from below.

a. Syndiotactic polystyrene
b. Atactic polystyrene
c. Atactic polypropylene

d. Poly (methyl methacrylate)

Correct Answer: a. Syndiotactic polystyrene

Detailed Solution: high degree of molecular order gives rise to the ability of syndiotactic and
isotactic polystyrene to crystallize

QUESTION 2:
Choose the option which is relevant to Glass transition temperature (Tg)

a. First order transition


b. Phase transition
c. Second order transition

d. Third order transition

Correct Answer: c. Second order transition

Detailed Solution: Glass transition temperature (Tg)

 Temperature at which polymer transform from a glassy state to rubbery state

 Movement of chain segment sets in


 Free volume decreases to a critical value

 Second order transition

 Distinctly visible in amorphous polymer.

QUESTION 3:
Climbing of the fluid on the rod rotating in the fluid- name the phenomenon

a. Die Swell Effect


b. Siphon Effect
c. Barus Effect

d. Weissenberg Effect

Correct Answer: d. Weissenberg Effect

Detailed Solution: Weissenberg Effect is the climbing of the fluid on the rod rotating in the fluid.
Elastic forces cause the fluid to climb up the rod.

QUESTION 4:
The fluid which require a certain force to develop known as yield stress is termed as?

a. Viscoplastic fluid
b. Bingham plastic fluid
c. Dilatant fluid

d. Thixotropic fluid
Correct Answer: b. Bingham plastic fluid

Detailed Solution: Bingham plastic fluids require a certain force to develop known as yield
stress 𝜏𝑦 before the start of flow and then flow like Newtonian liquids.

QUESTION 5:
In case of pseudoplastic fluids, viscosity is found to ________ with shear rate.

a. Remains constant
b. Increase
c. Decrease

d. None of the above


Correct Answer: c. Decrease

Detailed Solution: Viscosity is either found to decrease with shear rate in case of
pseudoplastic fluids. Viscosity increases with shear rate in case of dilatant fluids.

QUESTION 6:
For polymer melts the activation energy of flow depends on,

a. Molecular weight of the polymer


b. Extent of molecular chain flexibility
c. Temperature

d. All of the above


Correct Answer: d. All of the above

Detailed Solution: For polymer melts and solutions the activation energy of flow depends on,

Molecular weight of the polymer, temperature, extent of molecular chain flexibility and
interaction, such as

i. Chain microstructure

ii. Extent of polarity in the chain

iii. Extent of side branching and its distribution


QUESTION 7:
Weissenberg Effect is seen only in ________ fluids.

a. Viscoplastic
b. Viscoelastic
c. Plastic

d. Bingham
Correct Answer: b. Viscoelastic

Detailed Solution:

QUESTION 8:
Relative roughness of a pipe strongly influences _________ equation.

a. Colebrook
b. Hagen–Poiseuille
c. Darcy Weisbach

d. All of the above


Correct Answer: a. Colebrook

Detailed Solution: The friction factor for turbulent flow depends strongly on the relative
roughness. The Colebrook equation determines it. It must be noted that the friction factor is
independent of the Reynolds number at very large Reynolds numbers.
QUESTION 9:

this is the representation of ________ model.

a. Kelvin Voigt
b. Yeoh
c. Power Law

d. Maxwell
Correct Answer: d. Maxwell

Detailed Solution:

QUESTION 10:
Among the following which combination falls under the category of time-dependent fluids?

a. Thixotropic and Rheopectic


b. Pseudoplastic and Dilatant
c. Bingham and Viscoplastic

d. All of the above


Correct Answer: a. Thixotropic and Rheopectic
Detailed Solution:

You might also like