Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
727 views4 pages

Mouse Questions

Uploaded by

Alok kumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
727 views4 pages

Mouse Questions

Uploaded by

Alok kumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Computer Mouse MCQ

1. Computer device which is similar to mouse is


a) joystick
b) keyboard
c) trackball
d) barcode reader
Ans. c

2. Hand-held device which is used to pick options that are displayed on a computer screen is known
as
a) keyboard
b) mouse
c) joystick
d) stylus pen
Ans. b

3. The device which is used to position the screen cursor is


a) Mouse
b) Joystick
c) Data glove
d) Both A and C
Ans. a

4. ____ is used for detecting mouse motion.


a) Optical sensor
b) Rollers on the bottom of mouse
c) Both A and B
d) Sensor
Ans. c

5. Which of the following type of mouse contain a ball on its underside and sensors to detect
direction of ball movement?
a) Mechanical mouse
b) Opto-mechanical mouse
c) Optical mouse
d) None of these
Ans. a

6. Cordless mouse or wireless mouse connects to the computer through


a) Infrared light
b) Radio wave
c) Both A and B
d) None of these
Ans. c

7. The _____ is a pointing device that is much like an inverted mouse.


a) joystick
b) Trackball
c) USB
d) Scanning Device
Ans. b
8. Which is an example of pointing device?
a) Mouse
b) Pointer
c) Cursor
d) HDMI port
Ans. a

9. The ______ helps to move the cursor on screen and point at specific icons.
(a) scanner (b) mouse
(c) keyboard (d) printer
Ans. b

10. Normally, pressing the _______ button of mouse opens a context menu.
(a) left (b) right
(c) centre (d) bottom
Ans. b

11. Normally, ______ button of mouse doubles as a scroller.


(a) left (b) right
(c) centre (d) bottom
Ans. c

12. The computer can be configured to open a program on ______ the icon using mouse.
(a) single clicking
(b) double clicking
(c) both a & b
(d) neither a nor b
Ans. b

13. Mouse may have ______ for sensing movement.


(a) ball
(b) light sensor
(c) either a or b
(d) neither a nor b
Ans. c

14. Which device of computer operation dispenses with the use of keyboard?
a) Joystick
b) Light pen
c) Mouse
d) Touch
Ans. c

15. Optical mouse was developed by ______ in 1999. It uses a light beam to detect the movement.
a) Apple b) Microsoft c) IBM d) TATA
Ans. b

16. Identify the computer device which has resemblance with an animal.
a) Joystick
b) CD
c) Mouse
d) Keyboard
Ans. c
17. The word ‘Mouse’ is very much popular in computer world. The word ‘Mouse’ is originated at the
a) Stanford Research Institute
b) American Research Institute
c) Spanish Research Institute
d) Cambridge Research
Ans. a

18. The mouse pointer moves erratically, what is the possible cause? The mouse
a) ball is dirty
b) is not connected
c) driver is not installed properly
d) has incorrect IRQ setting
Ans. a

1. Mouse left button is called_____.


a) Primary button
b) Secondary
c) Main button
d) Select button

2. Mouse center button is called_____.


a) Scroll Wheel
b) Wheeler
c) Light wheel
d) Control wheeler

3. Computer mouse get its name because


a) it squeaks when moved
b) it’s cable looks like a tail
c) it has ears
d) it has eyes

4. Computer mouse is used for


a) drawing
b) creating lines
c) selecting options
d) all of these

5. Computer mouse is an essential part of


a) software
b) hardware
c) CPU
d) motherboard

6. Computer mouse also known as ____


a) clicking device
b) moving device
c) picking device
d) pointing device

7. The most common input device to control the movement of the cursor on the screen?
a) Arrow keys b) Mouse c) Joysticks d) Plotter
8. Default pointing device of a laptop is –
a) Optical mouse b) Sensitive screen
c) Touchpad d) Tapped

9. Normally, pressing the _______ button of mouse once or twice on an icon opens the program
associated with that icon.
(a) left (b) right
(c) centre (d) bottom

10. The wheel located between the two standard buttons on a mouse is used to ____
a) Click on web pages b) Shut down
c) Click and select item d) Scroll

11. Mouse developed by ______ at Stanford Research Centre in 1963.


a) DauglasEngelbert b) Stan lee
c) Charles babbage d) Allen turing

12. Which is the best position for operating the mouse?


a) Tail away form the user b) Tail towards the user
c) Tail facing the right d) Tail facing the left

Click here for Answers

GK EDITORIAL
Telegram https://t.me/gkeditorialOfficial

Computer Best MCQ Book in Just Rs.39/- [7000+ Question in English]


https://imojo.in/27ql6f4

Computer GK for Competitive Exams [10000 MCQ in English]

You might also like