Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
41 views6 pages

Arithmetic Progression Assignment 18

Uploaded by

vkbhardwaj646
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
41 views6 pages

Arithmetic Progression Assignment 18

Uploaded by

vkbhardwaj646
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Downloaded from www.studiestoday.

com
ARITHMETIC PROGRESSIONS

EASY SCORING IMPORTANT QUESTIONS

LEVEL- 1 (1 Marks)

Q1) For the A.P 3,1,-1,-3…., Write the first term and common difference?

Sol. Here, first term ‘a’=3 & common difference ‘d=1-3 =-2

Q2) Find the10th Term of the A.P, whose first term is 2 and common difference is 5

Sol Here, first term ‘a’=2 & common difference ‘d’=5.

𝑎𝑛 =a+(n-1)×d

om
Or, 𝑎10 =2+ (10-1)×5

=2+45

.c
ay
=47

Q3. Write the formula to find the sum of first n terms of an AP whose first term is a and common
od
difference is d
t
es

n
Sol. sn = {2a +(n+1)d}
2
di

Q4. Write the sum of first n terms of an AP whose first term is a and last term is l
tu
.s

n
Sol. Sn = {a +l}
w

2
w

LEVEL- 2 (2 Marks)
w

Q1. Find the 8𝑡ℎ term of an A.P. 7,10,13,…..?

Sol. Here a = 7 ,d = 10 – 7 =3

Therefore a8 = a+7d

= 7+7x3

= 7+ 21

= 28

Q2. Find the sum of first 10 terms of the A.P 2,5,8,11.......?

Downloaded from www.studiestoday.com


Downloaded from www.studiestoday.com
Sol) a =2 ; d = 5-2 = 3 & n =10

S10 = ?
𝑛
𝑆𝑛 = [ 2a + (n-1) ×d ]
2

10
𝑜𝑟, 𝑆10 = [ 2×2 + (10-1)×3 ]
2

𝑜𝑟, 𝑆10 =5 [ 4+ 9×3 ]

Or, 𝑆10 = 5 [4+27]

Or, 𝑆10 =5×31

𝑜𝑟, 𝑆10 = 155

om
Q3. For what values of n the nth term of AP is 63, 65, 67, ………… and 3,10,17,…… are equal

.c
Sol. For AP 1 : 63, 65, 67, ………… a =63 , d= 65 – 63 = 2

ay
For A P 2 : 3,10,17,…… A = 3 , D = 10 – 3= 7
od
Let nth term is equal => an = An
t
a+(n-1)d= A+(n-1)D
es

63+(n-1)2 = 3+(n-1)7 => 63 – 3= (n-1)7 – (n-1)2


di
tu

60=(n-1)5 =>60/5 =n-1 =>12+1=n


.s

n=13
w

Q 4 Find the 20th term from the last term of an AP 3, 8,13, …… 253 .
w
w

Sol : For AP : a= 3 , d= 8 -3 = 5 , an = 253

For reverse AP : A= 253 D = -5

A20 =A+ (20-1)D

A20 = 253 +19 x(-5)

A20= 253 – 95 =158

LEVEL- 3 (3 Marks)

Q1) Which term of the A.P : 21,18,15,….. is -81?

Downloaded from www.studiestoday.com


Downloaded from www.studiestoday.com
Sol) Here a = 21 , d= 18-21= -3

Let 𝑛𝑡ℎ term = -81

𝑎𝑛 = -81

a+(n-1)×d = -81

or, 21+(n-1)(-3)= -81

or, (n-1)(-3)= -81-21

or, (n-1)=-102/-3

or, (n-1)=34

om
Or, n=35

Hence 35𝑡ℎ term is -81.

.c
ay
Q 2 Determine the A.P whose 3𝑟𝑑 term is 5 and 7𝑡ℎ term is 9?
od
Sol) Let first term of A.P =a & common difference =d

since,𝑎3 = 5
t
es

or, a+(3-1)d=5
di

or, a+2d =5 …………..(1)


tu

&𝑎7 = 9
.s
w

Or, a+(7-1)d=9
w

Or, a+6d=9 …………..(2)


w

Subtracting (1) & (2),we get

a+6d-a-2d = 9-5

or, 4d =4

Or, d=1

Putting d=1 in eq. (1), we get

a+2×1 = 5

Downloaded from www.studiestoday.com


Downloaded from www.studiestoday.com
a+2 =5

a= 5-2

or, a=3

Required A.P is a, a+d, a+2d, a+3d

i.e. 3, (3+1),3+2×1,3+3×1

i.e. 3,4,5,6….

Q 3 Find the common difference of an A.P. whose first term is ½ and the 8th term is 17 . Also write
its 4th term.
Sol.3 Here, first term (a) = 1
2

om
and eighth term a8 = 17
6

.c
 a + 7d = 17  1 + 7d = 17
6 2 6
 7d = 17 - 1 = 14
ay  d=1
od
6 2 6 3
Now, a4 = a + 3d = 1 + 3 1 = 1 +1 = 3
t
2 3 2 2
es

Q4. Find the sum of integers between 100 and 200 that are divisible by 9.
di

Integers divisible by 9 between 100 and 200 are 108, 117, 126, 135, ……198
tu

an = 198
.s

a + (n-1)d = 198
w

108 + (n-1)9 = 198


w

(n-1)9 = 90/9
w

(n-1) = 10
n = 11

Now Sn = n (a + an)
2
S11 = 11 (108 + 198) = 11 x 306 = 1683
2 2
LEVEL- 4 (4 Marks)

Q1 lf the numbers x-2, 4x-1 and 5x+ 2 are in A.P. Find the value of x.
Ans.12

Downloaded from www.studiestoday.com


Downloaded from www.studiestoday.com
Sol. x-2, 4x-l and 5x+2 are in A.P.
 (4x-1)- (x-2) = (5x+2) - (4x-1)
 4x-1-x+2 = 5x+2- 4x+ 1
2x=2
x=1
Q2. Determine the AP whose 3rd term is 16 and when fifth term is subtracted from 7th
term, we get 12.

1) Given a3 = 16 i.e a + 2d = 16-------------------(1)


Also a7 –a5 = 12
a + 6d – ( a + 4d) =12
a +6d – a – 4d = 12

om
2d = 12
d=6

.c
Put d = 6 in (1)

ay
a + 2X6 = 16
a + 12 = 16
od
a =4
therefore required AP : 4 , 10 , 16 , 22 ……………..
t
es
di

Q3.Find the sum of the first 31 terms of an AP. Whose nth term is given by 3 + 2n/3.
tu

1) Given a n= 3 + 2n/3
.s

Put n= 1 , 2 , 3 ……
w

a =11/3 , a2 =13/3, a3 = 15/3 and so on


w

therefore a =11/3 and d = 13/3 – 11/3 = 2/3


w

Sn = n/2[ 2a + (n-1)d]
= 31/2 [ 2 X11/3 + 30X 2/3]
= 31/2[ 22/3 + 60/3]
= 31/2 X 82/3
=1271/3 (Ans)

Q4. If the 8th term of an A.P is 31 and 15th term is 16 more than the 11th term, find the A.P.

1. Let a be the first term and d be the common difference of the A.P

a8 = 31 and a15 = 16+a11

Downloaded from www.studiestoday.com


Downloaded from www.studiestoday.com
⇒ a +7d = 31 a + 14d = 16 +a + 10d

---------(1) 14d-10d = 16

⇒ 4d =16

⇒d=4

Putting the value d in eq. (1)

a + 7x4 =31

⇒ a = 31-28 =3

∴ the A.P is 3, 3+d, 3+2d, 3+3d,………..

om
= 3, 3+4, 3+2x4, 3+3x4,………..

=3, 7, 11, 15, …………

.c
ay
t od
es
di
tu
.s
w
w
w

Downloaded from www.studiestoday.com

You might also like