1. What is computer?
Answer: A computer is an electronic device which takes dates from user and process the data and gives the meaningful result to the
user.
2. What are the basic parts of computer?
Answer: The basic are as parts of a computer follows:
1. Monitor
2. CPU (Central Processing Unit)
3. Keyboard
4. Mouse
3. How does a computer work? Explain with an example?
Answer: Computer takes data and instruction as input and process the input data and gives output, simple Input Process Output. An
example: input (2+2) computer process the data and give output (4).
4. List the main four functions of a computer.
Answer: The main four functions of a computer are as follows:
1. Taking input
2. Processing data
3. Displaying output
4. Storing data and files
5. Write any four characteristics of a computer?
Answer: Four characteristics of a computer are as follows:
1. High speed
2. Accuracy
3. Reliability
4. High storage
6. What is the use of storage device?
Answer: The use of storage device is to store data and information permanently for future use.
7. Why computer is called an accurate machine?
Answer: Computer is called an accurate machine because it does not make any mistakes; it can give 100% accurate result.
8. Why computer is called a diligent machine?
Answer: Computer is called a diligent machine because it can work for many hours continuously without taking any rest and without
decreasing its speed.
9. Why computer is called a versatile machine?
Answer: Computer is called versatile machine because it can perform various tasks by a single machine.
10. What is computer hardware? Give any two examples of it.
Answer: The physical parts of a computer are called computer hardware. Mouse and keyboard are two examples of computer
hardware.
11. What is computer software? Give any two examples of it.
Answer: A set of programs is called computer software. Microsoft and VLC player are two examples of software.
12. What are the limitations of a computer?
Answer: The limitations of a computer are as follows:
1. Computer cannot think and decide on its own.
2. It cannot work without electricity.
13. What is a computer mouse?
Answer: Computer mouse is an input device. It is also called pointing device.
14. What is an input device? Give any four examples of it.
Answer: The device which is used to enter data and instructions into a computer is called input device. Keyboard, Mouse, trackball,
joystick are four examples of it.
15. What is an output device? Give any four examples of it.
Answer: output device is a device that is used for displaying output. Monitor, Printer, Speaker, headphones are four examples of
output device.
16. What is monitor? Write its types.
Answer: Monitor is an output devices it displays output on screen. There are three types of monitor they are CRT, LED, and LCD
monitor.
17. What is printer? Write it types.
Answer: Printer is output device which prints output into paper. There are three types of printer they are Matrix, Inkjet and Laser
printer.
18. What is the use of Mouse?
Answer: Mouse is used to make menu selection and draw images.
19. What is the use of touchpad?
Answer: Touchpad is used to move the cursor on screen.
20. What is speaker?
Answer: Speaker is an output device used to hear the sound generated by computer.
21. What is plotter?
Answer: Plotter is an output device generally used for printing large engineering drawings.
22. What is scanner?
Answer: Scanner is an input device used to scan images printed text etc.
23. What is joystick?
Answer: Joystick is an input device used to play games.
24. What is web camera?
Answer: Web camera is an input device used to takes photo and video and sends it to computer.
25. What is the difference between LED and CRT monitor?
Answer:
CRT Monitor LED Monitor
It consumes high power. It consumes very less power.
It is heavier in weight. It is lighter.
It occupies more space. It occupies less space.
26. What is the difference between impact printer and non-impact printer? Give an example of each.
Answer:
Impact Printer Non-impact Printer
Printing quality is low. Printing quality is high.
It is noisy than non-impact printer. It is less noisy.
Examples: Do matrix, Daisy Wheel. Examples: Inkjet, Laser.
27. What is a Central Processing Unit?
Answer: Central Processing Unit is the main processing unit of a computer where all the processing tasks take place.
28. What are the function of Central Processing Unit?
Answer: The functions of Central Processing Unit are as follows:
1. To carry out processing task.
2. To read data and instructions from memory.
3. To give commands to all parts of computer.
29. What are the three functional parts of Central Processing Unit?
Answer: The three functional parts of Central Processing unit are as follow:
1. Control Unit (CU)
2. Arithmetic and Logic Unit (ALU)
3. Memory Unit (MU)
30. What are the functions of Arithmetic Logic Unit?
Answer: The functions of Arithmetic Logic Unit are as follow:
1. It performs all the mathematical calculation addition, subtraction, multiplication and division.
2. It also makes comparisons of data.
31. What are the functions of Control Unit?
Answer: The functions of Control Unit are as follow:
1. It controls all the parts of the computer.
2. It tells computer memory, arithmetic logic unit, output, input device how to respond to an instruction.
32. What is a Random Access Memory?
Answer: Random Access Memory (RAM) is the working space for microprocessor.
33. What is a Read Only Memory?
Answer: Read Only Memory (ROM) is a computer memory on which data has been pre-recorded.
34. What is a computer memory? Write examples.
Answer: Computer memory is any physical device capable of storing information. RAM, ROM, hard disk are example of computer
memory.
35. What is primary memory? Write examples.37
Answer: The main memory of computer is known as primary memory, they are RAM and ROM.
36. What is secondary memory? Write examples.
Answer: Secondary memory is a device used to store large volume of data and instruction permanently. Hard disk, CD, floppy disk
are the examples of secondary memory.
37. What are the three optical storage devices?
Answer: CD, DVD and Blu-Ray are three optical storage.
38. What is firmware?
Answer: Program stored in ROM is called firmware.
39. What is hard disk?
Answer: Hard disk is a secondary memory which is used to stored large volume of data. Operating system is also stored in hard disk.
40. What is difference between RAM and ROM?
Answer:
RAM ROM
Temporary memory. Permanent memory.
It is read and write memory. It is read only memory.
It lost data when switched off. It never lost date.
41. What is the difference between primary and secondary memory?
Answer:
Primary memory Secondary memory
Direct connected to motherboard. Use cables to connect to motherboard.
It is faster than secondary memory. It is slower than primary memory.
It stores less amount of data. It stores large amount of data.
42. What are the two major component of a computer?
Answer: The two main major component of a computer are as follow:
1. Hardware
2. Software
43. What is computer hardware?
Answer: Computer hardware is the physical parts of a computer like monitor, CPU, keyboard, mouse etc.
44. What are the different types of hardware?
Answer: The different types of hardware are as follows:
1. Input hardware
2. Processing hardware
3. Output hardware
4. Memory and Storage hardware
45. Define computer software. List the different types of software.
Answer: Software is collection of programs that enables a user to interact with the computer. The different types of software are as
follow:
1. System software
2. Application software
46. What is system software?
Answer: System software is a set of one or more programs which manages the hardware components and create a platform on
which other software can run.
47. What is application software? Give any two of application software and also list the different categories of
application software.
Answer: The software which is used to fulfill the daily requirements of the user is called application software. Two examples of
application software are Microsoft Word for Word processing and Microsoft Power Point for Creating Presentation. The different
categories of application software are as follow:
1. Customized software
2. Package software
48. What is storage device?
Answer: The device which stores data and information is known as storage device like RAM, ROM, Hard disk CD, etc.
49. What is an input hardware?
Answer: Device which is used to input data or give instruction to the computer are called input hardware like mouse, keyboard,
scanner etc.
50. What is an operating system?
Answer: An operating system is the most important software that manages the computer memory process and all of its software
and hardware.
51. Define device driver.
Answer: A device driver is a software that tells the operating system and other software how to communicate with the piece of
hardware.
52. What is utility software? Give any two examples of utility software.
Answer: The software which is used to maintain the performance of the computer system is known as utility software. Virus scanner
and Network Managers are examples of utility software.
53. Define language translator. What are the types of language translator?
Answer: A language translator is a computer program that translates a program written in any programming language into computer
language. The types of language translator are assemble computer of interpreter.
54. What is the difference between compiler and interpreter?
Answer:
Compiler Interpreter
It converts the programs written in high level language into It converts high level language into machine language by
machine level language. converting one line at a time.