Fundamentals
Fundamentals
furthermore apply and improve them while rendering nursing care to clients.
1. A staff nurse explains to a student nurse that it is truly important for a nurse to establish and develop
an interaction with every client. Who among the following theorists proposed that nursing is a significant
and therapeutic interpersonal process?
A. Florence Nightingale
B. Hildegard Peplau
C. Virginia Henderson
D. Faye Abdella
Answer B: Hildegard Peplau is the author of Interpersonal theory which says that nursing must be a
significant, therapeutic and interpersonal. Nurses participate in structuring health care systems to
facilitate natural ongoing tendency of humans to develop interpersonal relationships.
Nightingale says that the goal of Environmental theory is to facilitate the body’s reparative processes by
manipulating client’s environment. Client’s environment is manipulated to include appropriate noise,
nutrition, hygiene, light, comfort, socialization and hope.
2. Which statement best describes the self-care deficit theory?
A. Nursing care becomes necessary when the client is unable to fulfill biological, psychological,
developmental
or social needs.
B. To assist individuals, families, and groups in attaining and maintaining maximal level of total wellness
by
purposeful interventions.
C. Nurses must help the clients to perform their basic needs, moreover assist them in gaining their
independence as quickly as possible.
D. The delivery of the nursing care for the whole person needs the nurses to meet the physical,
emotional,
intellectual, social and spiritual aspects of the client and family.
Answer: A
Option B: Betty Nueman’s Systems Model of Nursing. Option C: Virginia Henderson’s 14 components of
Basic Nursing. Option D: Faye Abdellah’s Typology of 21 nursing problems.
3. A group of nursing students is discussing the different nursing theories in preparation for their case
study. One of them is correct when she says that “Human Becoming theory and Adaptation Model” are
theories of?
A. Martha Rogers
B. King and Watson
C. Dorethea Orem
D. Callista Roy
Answer: D
According to Adaptation Theory or adaptive model, the goal of nursing is to identify types of demands
placed on the client, assess adaptation to environment. Rogers’ Unitary Human Being says that
human/client continuously changes and coexists with environment. King’s Goal Attainment theory says
the goal of nursing is to use communication to help client re-establish positive adaptation to
environment. Watson’s Science of caring says nursing care does an interpersonal process comprise
interventions that result in meeting human needs. Orem’s Self care deficit theory says nursing care
becomes necessary when the client is unable to fulfill biological, psychological, developmental and social
needs.
4. When a nurse provides discharge instructions to a Chinese client regarding prescribed dietary
modifications, the client continuously turns away from her. Based on the Transcultural Theory, what
nursing action is appropriate for the nurse to do?
A. Continue the instructions, and verify if the client understands.
B. Tell the client the importance of the instructions for the maintenance of health care.
C. Walk around the client so that the nurse continuously faces the client
D. Give the client a dietary booklet and return later to continue with the instructions.
Answer: A
Chinese maintains a formal distance with others, which is a form of respect. They are uncomfortable
with face to face communications, especially when there is direct eye contact. If the client turns away
during the conversation, the nurse
must continue with the conversation. Option C is a direct conflict in the client’s culture. Option B may be
viewed as degrading. Option D may be viewed by the client as a rude gesture.
5. When a nurse educator is providing in-service education to staff nurses in the hospital regarding
transcultural nursing care, a new staff asks the nurse educator to describe the concept of acculturation.
The most appropriate response is:
A. “It is a subjective perspective of the person’s heritage and a sense of belonging to a group”.
B. “It is a group of individuals in a society that is culturally distinct and has a unique identity.”
C. “It is a group that shares some of the characteristics of the larger population group of which it is a
part.”
D. “It is a process of learning a different culture to adapt to a new changing environment.”
Answer: D
Acculturation is a process of learning a different culture to adapt to a new or changing environment.
Option A is ethnic identity. Option B is ethnic group. Option C is a subculture.
Situation: Across all settings in the practice of nursing, nurses are frequently confronted with ethical and
legal issues related to nursing care. It is the responsibility of the professional nurse to be aware of the
ethical principles, laws, and guidelines related to providing safe and quality nursing care.
6. A nurse is unable to contact a physician regarding a new medication which has higher than the
recommended dosage. Which action would the nurse take do next?
A. Hold the medication
B. Administer the dose prescribed
C. Administer the recommended dosage
D. Contact the nursing supervisor
Answer: D
If the physician writes an order that requires clarification, it is the nurse’s responsibility to contact the
physician for clarification. The nurse should then contact the nursing supervisor, if the physician cannot
be contacted or if the order remains as it was after the nurse talks to the physician. Under no
circumstances should the nurse proceed to carry out the order until clarification is obtained.
Reference: Kozier and Erbs Fundamentals of Nursing, 6th edition, pages 64.
7. A nurse gave an inaccurate dose of medication to a client. After assessment, he completes an incident
report, notifies the nursing supervisor of the medication error and calls the physician to report the
occurrence. The nurse who administered the inaccurate medication dose understands that:
A. Error will result in suspension
B. IR is a method of promoting quality care and risk management
C. Incident will be reported to the board of nursing
D. Incident will be documented in the personal file.
Answer: B
Documentation of unusual occurrence, incidents, and accidents, and of the nursing actions taken as a
result of an occurrence, is eternal to the institution or agency and allows the nurse and administration to
review the quality of care and determine any potential risks at present.
Reference: Kozier and Erbs Fundamentals of Nursing, 6th edition, pages 66.
8. A nurse who works on a night shift enters the medication room and finds a co-worker with a
tourniquet wrapped around the upper arm. The co-worker is about to insert a needle, attached to a
syringe-containing a clear liquid, into the antecubital area. The most appropriate initial action by the
nurse is:
A. Call the police immediately
B. Call the security
C. Lock the co-worker in the medication room until help is obtained
D. Call the nursing supervisor
Answer: D
The nurse should report the impaired nurses. This incident needs to be reported to the nursing
supervisor who will then report to authorities, such as the police, as required. Option C is inappropriate
and unsafe action. Security may be called if disturbances occurred.
9. A nurse has made an error when documenting an assessment finding on a client. The nurse corrects
the error by:
A. Trying to erase the error to provide space to write in the correct data
B. Use whiteout to delete errors and writing in the correct data.
C. Drawing one line through the error, initialing and dating the line, and then documenting the line.
B. Two nurses check the same pulse on opposite sides of the body
C. Two nurses assess the apical and radial pulses and determine the difference
D. The current pulse is compared with previous pulse measurements for differences
Answer: C
Locate apical and radial pulse sites. If two nurses are available, one nurse auscultates the apical pulse
and one nurse palpates the radial pulse. Both nurses count the pulse rate for 60 seconds simultaneously.
Subtract the radial rate from the apical rate to obtain the pulse deficit. The pulse deficit reflects the
number of ineffective cardiac contractions in 1 minute. If a pulse deficit is noted, assess for other signs
and symptoms of decreased cardiac output.
Reference: Kozier, Fundamentals of Nursing, 8th edition, page 545
: Perry Clinical Nursing Skills and technique, 6th edition, page 513
28. When assessing the pulse of a client on digitalis, what rate would the nurse expect when compared
to the pulse prior to starting the medication?
A. It would be doubled
B. It would be slightly higher C. It would not change
D. It would decrease
Answer: D
Digitalis will decrease the heart rate, thereby decreasing the pulse. Reference: Kozier, Fundamentals of
Nursing, 8th edition, page 547
29. A blood pressure cuff is correctly placed above the brachial pulsation at:
A. 1 1⁄2 inch
B. 2 1⁄4 inch
C. 1 inch
D. 2 inches
Answer: C
Position cuff 2.5 cm (1 inch) above site of brachial pulsation (antecubital space). Reference: Kozier,
Fundamentals of Nursing, 8th edition, page 556
30. A false high blood pressure reading may be obtained if the nurse:
A. Defiates the cuff too slowly
B. Has the client’s arm above the heart level
C. Holds the stethoscope too firmly over the antecubital fossa
D. Repeats the blood pressure assessment too quickly
Answer: A
Slowly release pressure valve, and allow manometer needle to fall at rate of 2 to 3 mm Hg/sec. note
point on manometer when first clear sound is heard. The sound will slowly increase in intensity. Too
rapid or slow a decline in mercury level can cause inaccurate readings. Loose-fitting cuff causes false high
readings. Option B: placement of arm above the level of the heart causes false low reading. Option C:
proper stethoscope placement ensures optimal sound reception. Stethoscope improperly positioned
causes muffled sounds that often result in false low systolic and false high diastolic readings. Option D:
continuous cuff inflation causes arterial occlusion, resulting in numbness and tingling of client’s arm.
Reference: Kozier, Fundamentals of Nursing, 8th edition, page 555
: Perry Clinical Nursing Skills and Technique, 6th edition, page 526
31. Blood pressure measurement is performed on the lower extremities when the client has:
A. An IV in the right arm
B. A left arteriovenous shunt
C. A right mastectomy
D. Bilateral upper extremity casts
Answer: D
The lower extremities may be used when the brachial arteries are inaccessible. Option A: the BP could
be taken in the left arm. Option B: the right arm could be used. Option C: the left arm could be used.
Reference: Perry Clinical Nursing Skills and technique, 6th edition, page 525.
32. When selecting the site and placement of the pulse oximetry sensor, the nurse uses: A. The clip-on
probe for obese clients
B. The fingers for hypothermic clients
C. The earlobe for clients with tremors
D. Disposable probes for clients with a latex allergy
Answer: C
If client has tremors or is likely to move, use earlobe. Option A: if client is obese, clip-on probe may not
fit properly; obtain a single use (tape on) probe. Option B: peripheral vasoconstriction related to
hypothermia can interfere with SpO2 determination. Option D: if client has a latex sensitivity or latex
allergy, avoid adhesive sensor that contains latex. Reference: Perry Clinical Nursing Skills and technique,
6th edition, page 534-535
33. The nurse informs a client that the alarm on the pulse oximeter will not produce sound when:
A. The client moves the probe
B. The probe falls off
C. The SpO2 falls below the set limit
D. The display reaches full strength during each cardiac cycle
Answer: D
Leave sensor in place until oximeter readout reaches constant value and pulse display reaches full
strength during each cardiac cycle. Options A and B: inform client that oximeteralarm will sound if sensor
falls off or if client moves sensor. Option C: if continuous Sp02 monitoring is planned, verify Sp02 alarm
limits, which are preset by the manufacturer at a low of 85% and a high of 100%.
Reference: Perry clinical Nursing Skills and technique, 6th edition, page 536 : Lippincott’s Nursing
Procedure, 5th edition, page 518-519.
Situation: Nurses commonly encounter clients with oxygenation problem. The fundamental knowledge
on the principles and interventions that affects the need of clients is much more important in the
practice of nursing.
34. A client with a history of asthma visits the clinic with complaint of difficulty of breathing. While
performing initial assessment, the nurse becomes concerned that the client’s respiratory status has
worsened based on which of the following?
A. Wheezing throughout the lung field
B. Noticeably diminished sounds
C. Loud wheezing only on expiration
D. Mild wheezing on expiration
Answer: B
The severity of wheezing is not a reliable way to determine severity of asthma attack. Nurses must be
knowledgeable of both normal and abnormal breath sounds. The significant finding in this assessment is
the absence of or diminished breath sounds which may means reduced or absence of moving air into
and out of the lungs.
35. The nurse receives an order to provide chest physiotherapy for a client for two times a day. The nurse
understands which schedule to be most therapeutic?
A. 7amand1pm
B. 6amand4pm
C. 9amand5pm
D. 8amand8pm
Answer: B
Chest physiotherapy and postural drainage are most effective upon first awakening and during an hour
before meals or two to three hours after the meals and must be followed by oral hygiene. Other options
are shortly before and after the meals.
36. The nurse is reviewing the normal limits for a head and neck assessment. Which of the following
findings would indicate the need for additional investigation?
A. A small, discrete, movable lymph nodes
B. The trachea is to the right of the substernal notch
C. A thyroid gland that is not visible or palpable
D. The muscles of the neck are symmetrical
Answer: B
The trachea should be midline in the substernal notch. It may be normal to feel a small, discrete,
movable lymph node. It is clinically insignificant. Thyroid should not be visible and palpable and muscle
of the neck should be symmetrical.
37. How would the nurse correctly document a low-pitched and gurgling breath sounds as:
A. Sonorous wheezes
B. Coarse crackles
C. Sibilant wheezes
D. Pleural friction rubs
Answer: B
Low pitched gurgling breath sounds are coarse crackles. Sonorous wheezes are low-pitched breath
sounds. Sibilant wheezes are high pitched musical sounds. Pleural friction rubs are creaking sound.
38. During the assessment, the client is unable to respond to questions given by the nurse and cannot
follow instructions. To facilitate the assessment process, which of the following would be the most
appropriate intervention by the nurse?
A. Provide simpler commands
B. Ask short, precise questions
C. Ask for longer, more detailed responses
D. Stop and complete a neurological assessment
Answer: A
If client is unable to respond to questions or orientation, offer simple commands, for example, “Squeeze
my fingers” consciously initiate meaningful behaviors, and unresponsiveness to stimuli. Options B and C:
if a client’s responses are inappropriate, ask short, to-the point questions regarding information the
client should know, for example: “Tell me your name.” “What is the name of this place?” “Tell me where
you live.” “What day is this?” “What month is this?” or “What season of the year is this?” measures
client’s orientation to person, place, and time. This may be noted in documenting “Oriented X 3.” If
disoriented in any way, include subjective and/or objective data rather than just documenting
“disoriented.” Option D: assess speech. Is it understandable and moderately placed? Is there an
improperly fitting dentures, or differences in dialect and language.
Reference: Perry Clinical Nursing Skills and Technique, 6th edition, page 549-551
39. The nurse is performing an assessment of the client’s thorax. Which of the following assessments
does the nurse evaluate to be a normal adult finding?
A. The thorax is barrel shaped
B. The costal margin is greater than 90 degrees
C. The accessory muscles are used during inspiration and expiration
D. The rib articulates at a 45 degree angle with the sternum.
Answer: D
The thorax is slightly elliptical in shape although the barrel shaped chest may be normal in the infant and
older adult. Costal angle should be less than 90 degrees during exhalation and at rest. No accessory
muscle should be used during normal respirations.
40. When preparing a client to collect a sputum specimen, it would be essential for the nurse to explain
which of the following aspects of the procedure?
A. Avoid mouth care prior to collecting the specimen
B. Breathe deeply followed by coughing up sputum
C. Collect the specimen before bedtime
D. Restrict fluids prior to expectorating sputum.
Answer: B
Breathing deeply should be followed by coughing up sputum in the collection of a sputum specimen in
the collection process of a sputum specimen. Mouth care should be offered prior to collecting a sputum
specimen. The specimen should be collected in the morning and fluids encouraged before coughing up
the specimen.
41. When planning care for a client with chronic lung disease who is receiving oxygen through a nasal
cannula, the nurse expects that:
A. The oxygen must always be humidified
B. The rate will be 2L/min
C. Arterial blood gases must be drawn every 4 hours
D. The rate will be 6L/min and above
Answer: B
The rate higher than 2L/min may destroy the hypoxic drive that stimulates respirations in the medulla in
clients with chronic lung disease. Oxygen delivered at low rates does not need to be humidified and
arterial blood gases are not required at regular intervals to determine flow rate.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process, and Practice. 7th edition,
page 1305
42. To perform postural drainage on a patient, the nurse should:
A. Encourage the patient to eat, drink 8 oz of water 30 minutes before the procedure
B. Suction the patient before performing the procedure
C. Ask the patient which position he finds most comfortable
47. The nurse is caring for a client with cirrhosis of the liver. To minimize the effects of the disorder, she
teaches the client about foods that are high in thiamine. The nurse determines that the client has the
best understanding of the dietary measures to follow if the client states an intention to increase the
intake of?
A. Pork
B. Milk
C. Chicken
D. Broccoli
Answer: A
The client with cirrhosis needs to consume foods high in thiamine. Pork products are especially high in
thiamine. Other good source includes nuts, whole grain, cereals and legumes. Milk contains ADEK
vitamins. Broccoli contains CEK and folic acid.
48. A clear liquid diet has been prescribed for a client who is recovering from gastric surgery. The nurse
would check with the dietary department to ensure that the nursing kitchen is stocked with which food
item that is allowed in this diet?
A. Chicken broth
B. Sherbet
C. Orange juice
D. Ice cream
Answer: A
Clear liquid diet consists of foods that are relatively transparent. Other options are included in full liquid
diet.
49. A client has been diagnosed with gout. When developing a dietary plan for him, the nurse plans to
include which item on a list of foods to be avoided?
A. Liver
B. Chocolate
C. Carrots
D. Tapioca
Answer: A
Liver should be omitted from the diet because of high purine content. All other options contains
negligible amounts of purine which may be consumed by the client.
50. The nurse is planning for care for a patient who is to receive total parenteral nutrition (TPN). Which
of the following nursing actions should be included in the immediate plan?
A. Teach the patient to test the urine for metabolites
B. Slow the infusion rate during periods of patient activity C. Test the patient’s blood glucose every 4 to 6
hours
D. Place the patient on a high fiber diet
Answer: C
Due to the concentrated amounts of glucose delivered to the patient with TPN, it is important to monitor
the patient blood glucose level. Option A: it is unnecessary to do this for this patient. Option B: the
infusion rate should not be slowed unless it is ordered by the physician. Option D: usually the patient is
NPO while on TPN. A high fiber-diet is unnecessary. Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of
Nursing, Concepts, Process, and Practice. 7th edition, page 1216-1217
51. The nurse is about to administer a tube feeding to a client via NGT. What is the proper technique
with gravity tube feeding?
A. Feeding bag is hung 1 foot higher than the tube’s insertion point into the client
B. Nurse administers the next feeding only if there is less than 25 ml of residual volume from the
previous
feeding
C. Place the client in the left lateral position
D. Feeding is administered directly from the refrigerator
Answer: A
Option B: the residual volume should be less than 100 ml and the nurse should refer to agency policy if
she will continue to administer the next feeding. Option C: the client should be placed in sitting position,
a position of eating. The client should be placed in a Fowler’s position (at least 30 degrees elevation) in
bed. If it is contraindicated, the client should be placed in a slightly elevated right-side lying position that
is acceptable. Option D: Warm the feeding to room temperature because cold feeding may cause
abdominal cramping.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process, and Practice. 8th edition,
page 1216-1272
Situation: Fluids and electrolytes imbalance constitute a content area that is sometimes complex and
difficult to understand, however nurses often experiences working with client with fluids and electrolytes
problem. Therefore, nurses must have a good foundation of this concept.
52. During the routine assessment, the nurse auscultates crackles bilaterally over the lungs, and the
client complains of dyspnea. The client has been receiving IV fluids for the treatment of hyponatremia.
The most appropriate response by the nurse would be:
A. Obtain a blood sample to check serum sodium level
B. Notify the physician to stop the infusion
C. Weigh the client and record the result on the bedside of the flow sheet
D. Maintain the present rate of IV infusion and continue to monitor the respiratory status
Answer: B
Because the client is displaying signs of hypervolemia, the nurse should notify the physician to stop the
present infusion. The client may be receiving fluid too quickly, or the volume may have exceeded the
client’s needs. Maintaining the present IV rate could worsen his respiratory status and place him in a
state of respiratory distress. If the fluid excess is related to excessive administration of sodium-containing
fluids, discontinuing the infusion may all that is needed. Reference: Suzanne Smeltzer, Brunner and
Suddarth’s Medical Surgical Nursing 11th edition, page 313.
53. Several mechanisms in the movement of fluids are identified by the nurse. Which of the following
mechanisms requires adenosine triphosphate (ATP) to function?
A. Diffusion
B. Osmosis
C. Active transport
D. Capillary filtration
Answer: C
ATP is a form of energy that is required for active transport mechanism to function. Passive transport
mechanism- such as diffusion, osmosis, and filtration -require no energy to perform.
Reference: Suzanne Smeltzer, Brunner and Suddarth’s Medical Surgical Nursing 11th edition, page 303
54. The most appropriate nursing intervention for a client with hypercalcemia is:
A. Ambulate as soon as possible
B. Encourage compliance with fluid restrictions
C. Maintain the client on strict bed rest
D. Encourage the consumption of green, leafy vegetables
Answer: A
The client with hypercalcemia should be ambulated as soon as possible to prevent bones from releasing
calcium and increasing serum levels. The client should increase fluid intake to promote calcium excretion
from the kidneys and to prevent the risk of calculi formation. Green, leafy vegetables are calcium-rich
foods and should be avoided by the client with hypercalcemia.
Reference: Suzanne Smeltzer, Brunner and Suddarth’s Medical Surgical Nursing 11th edition, page 328
55. Signs and symptoms of acute hyperphosphatemia are usually caused by the effect of which
electrolyte imbalance?
A. Hypokalemia
B. Hypocalcemia
C. Hypomagnesemia
D. Hypochloremia
Answer: B
Hyperphosphatemia alone causes few clinical problems. However, because phosphorus and calcium have
an inverse relationship, calcium levels are low when phosphorus levels are high. Signs and symptoms are
effective of hypocalcemia. Tachycardia, palpitations and restlessness are among the earliest
manifestations. Anorexia, nausea, vomiting, hyperreflexia, tetany, and more serious dysrythmias may
follow if the imbalance worsens.
Reference: Joyce M. Black, Joyce M. Black, Medical Surgical Nursing 8th edition, page 163
56. The nurse encountered a 75-year old client in the emergency room with complaints of nausea,
diarrhea, and anorexia. Upon evaluation, it was determined that he can be treated at home. When
discussing the guidelines of managing diarrhea, the nurse knew that the client understood his care
measures when he said:
A. “I will drink two glasses of water a day to prevent dehydration.”
B. “I will drink tea when I get home.”
C. “I will increase foods with fiber, like oatmeal.”
D. “I will eat fried chicken for supper.”
Answer: C
Increasing roughage (fiber) in the diet helps to add bulk to the stool. Eight glasses of water remains the
recommended fluid recommendation, although there is some disagreement. Beverages with caffeine,
like tea, and fatty foods like fried chicken aggravate diarrhea.
Reference: Kozier, Fundamentals of Nursing, 8th edition, page 1337
Situation: Nurse Kurt is working in Del Carmen Hospital and is caring for clients with tubes. He responds
competently with every situation that requires his nursing care.
57. Nurse Kurt is observing the nurse trainee while preparing to insert a nasogastric tube. Which of the
following supplies if obtained by the nurse trainee would indicate a need for further education regarding
this procedure?
A. Half inch or 1 inch tape
B. Oil-soluble lubricant
C. A glass of tap water with a straw
D. A 50 ml catheter tip syringe
Answer: B
Water soluble lubricant is used to lubricate 3 to 4 inches of the tube at the insertion end. An oil based
lubricant should not be used for it might cause lipid pneumonia if accidentally inserted going to the
lungs. Option A is used to secure the tube. Option D is used to aspirate gastric contents to confirm
placement. The client will be asked to take a sip of water through a straw to facilitate passage of the
tube.
58. Nurse Kurt is observing now the nurse trainee who is inserting an NGT in an adult client. The trainee
is determining the length of tube insertion. Which of the following observation indicates accurate
measurement of the length of the tube to be inserted?
A. The trainee places the tube at the tip of the nose and measures by extending the tube to the earlobe
and then down to the xyphoid process
B. The trainee places the tube at the tip of the nose and measures by extending the tube to the earlobe
and then down to the top of sternum
C. The trainee marks the tube at 10 inches
D. The trainee marks the tube at 32 inches.
Answer: A
All other options are incorrect. Only Option A could guarantee a proper measurement for the insertion
of the tube. Adult average length is about 22-26 inches.
59. During the insertion, the client begins to cough and has difficulty of breathing. Which of the
following is the most appropriate nursing action?
A. Remove the tube and reinsert again when the respiratory distress subsides
B. Pull back on the tube and wait until the respiratory distress subsides
C. Notify the physician immediately
D. Quickly insert the tube
Answer: B
During the insertion of an NGT if the client experiences difficulty of breathing or respiratory distress,
withdraw the tube slightly, stop advancement, and wait until distress subsides.
60. Nurse Kurt is caring for client with NGT which was inserted for feeding purposes. Nurse Kurt knows
that reason why the stomach is used as a reservoir for food is because of its advantage in preventing
which complication?
A. Dumping syndrome
B. Duodenal ulcers
C. Hyperglycaemia
D. Gastric ulcers
Answer: A
When the stomach is used as a reservoir, the formula is released at a controlled rate, preventing the
occurrence of dumping syndrome.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process, and Practice. 7th edition,
page 1204
61. The physician has ordered an indwelling catheter inserted in a hospitalized male patient. Nurse Kurt
is aware that:
A. The male urethra is vulnerable to injury during insertion
B. Normally, a clean technique is used
C. The catheter is inserted 2-3 inches into the meatus.
D. Smaller catheters are usually necessary because of the size of the urethra.
Answer: A
Because of its length, the male urethra is prone to injury and requires that the catheter be inserted 6-8
inches or until urine flows. This procedure requires asepsis to prevent introducing bacteria into the
urinary tract. Larger catheters are used for male catheterization.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
page 1274
62. A client is admitted with frequent, loose stools. Prior to implementing orders to insert a Foley
catheter, which would be the initial action of the nurse?
A. Apply fecal incontinence bag
B. Perform perineal care
C. Administer an antidiarrheal agent
D. Insert a rectal tube
Answer: B
Careful perineal care should be performed prior to beginning the catheterization procedure to give
added cleanliness to the area, especially when diarrhea is present.
Option A: is not necessary. Option C and D: require a physician’s order and are not appropriate.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1276-1278
63. Which would be the first priority when inserting an indwelling urinary catheter should Nurse Kurt
take into consideration?
A. Aseptic technique
B. Taping the catheter to the leg
C. Instilling water into the balloon
D. Inserting the catheter to the point where the urine flows.
Answer: A
Prevention of infection is a priority, whenever a foreign tube is being introduced into the body; there is
always a chance for infection to occur. Option B is incorrect. Option C is incorrect because it should be
sterile water and even then, it is not a priority. Option D contains incorrect information as the catheter is
usually inserted 2-3 inches beyond the flow of urine. Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of
Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition, pages 1276-1278
64. After securing the catheter to the client, Nurse Kurt should also secure the catheter to the bed linens
and hang the urine drainage bag:
A. Above the level of the bladder
B. At the level of the bladder
C. Below the level of the bladder
D. At any level the nurse prefers
Answer: C
The nurse should hang the urine drainage below the level of the bladder, and no tubing shall fall below
the top of the bag.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1277
65. What is the priority of care after the urinary catheter is removed?
A. Encourage the client to eliminate fluid intake
B. Document size of catheter and client’s tolerance of procedure C. Evaluate the client for normal voiding
D. Documentation of client teaching
Answer: C
This is a priority. Within 24 hours clients should be voiding normally. Option A should be increased.
Option B is not totally correct. The size of the catheter should have been documented when it is placed.
Option D is important but is not a priority for this question.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1276-1278
66. Another client has a chest tube inserted for the drainage of excess fluid in the lung cavity. On
assessment of the patency of the chest tube system, which finding would Nurse Kurt identify as
interfering with the effective functioning of chest tubes?
A. 15 cm water suction on chest tube system
B. An air leak in water seal chamber
C. Leaking blood around chest tube site
D. Clots of blood in the chest tube
Answer: B
An air leak would not allow negative pressure to be reestablished and would hinder complete resolution
of the pneumothorax. Therefore, partial atelectasis could be noted. Option A is an appropriate order for
chest tubes
Option C does not hinder the chest tube functioning. Option D would be an expected finding. It would be
important for the nurse to ensure tube patency.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1325-1326
67. What action should Nurse Kurt take if pleur-evac attached to a chest tube breaks?
A. Immediately clamp the chest tube
B. Notify the physician
C. Place the end of the tube in sterile water
D. Reposition the client in the Fowler’s position
Answer: C
This is the safest for the client and will allow the nurse time to set up another pleurevac. Option A is
unsafe and could result in a mediastinal shift. The majority of physicians will request the chest tubes not
be clamped. Option B is not a priority. Option D is incorrect.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1325-1326
68. Which nursing action would compromise safety when administering a tube feeding to a client with a
tracheostomy?
A. Place the client in supine position
B. Aspirate and return residual stomach contents
C. Determine placement of tube
D. Check bowel sounds
Answer: A
To minimize risk for aspiration, the client should be maintained in semi-Fowler’s position. Option B, C
and D are not specific for this procedure.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1314-1317
69. To administer a soap-suds enema to an adult before abdominal surgery, the nurse should:
A. Fill the container with cold water to soothe the intestinal mucosa
B. Insert the tip of the rectal tube 1-2 inches into the rectum
C. Raise the fluid container 12-18 inches above the patient’s anus
D. Remove and place the rectal tube several times during the procedure.
Answer: C
This is the correct height for an adult. The container should be raised 3 inches above the anus for an
infant. Option A the container should be filled with warm water. Cold water will cause abdominal
cramping. Option B the tube should be inserted 3-4 inches for an adult, 2-3 inches for a child, and 1-1.5
inches for an infant. Option D the nurse should hold the tubing in the rectum constantly until the end of
the fluid instillation.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1240-1244
70. The kind of laxative that acts by causing the stool to absorb water an swell is known as: A. Bulk
forming
B. Emollient C. Lubricant D. Stimulant
Answer: A
Emollients lubricate the stool; lubricants soften the stool making it easier to pass while stimulants
promote peristalsis by irritating the intestinal mucosa or stimulating the nerve endings of the intestinal
wall.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1238
71. Nurse should recommend to their clients the avoidance of the habitual use of laxatives. Which of the
following is the rationale for this?
A. It will cause fecal impaction
B. It will cause chronic constipation
C. It will change the pH of the gastrointestinal tract
D. It will inhibit intestinal enzymes
Answer: B
Habitual use of laxatives is the most common cause of chronic constipation. The continuous/habitual use
of laxatives weakens the bowel’s natural responses to fecal distention. The nurse should teach the client
about dietary fiber intake, regular exercise, taking sufficient fluids and establishing a regular defecation
habit.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition,
pages 1238
Answer: A
After the extracorporeal shock wave lithotripsy, the nurse should monitor for biliary colic (there is pain in
the upper right abdomen that radiates to the back or right shoulder) and nausea. The colicky pain is
caused by passage of stone fragments through the biliary tree into the small intestine. Headache,
diarrhea, and hiccups are unrelated manifestations.
Reference: Bare, B.G. and Smeltzer, S.C. (2004). Brunner and Suddarth’sTextbookl of Medical-Surgical
Nursing, 10th edition vol. 2, page 1127
77. A client undergoes extracorporeal shock wave lithotripsy. Before discharge, the nurse should provide
which instruction?
A. “Take your temperature every 4 hours.”
B. “Increase your fluid intake to 2 to 3 L per day.”
C. “Apply an antibacterial dressing to the incision daily.”
D. “Be aware that your urine will be cherry red for 5 t0 7 days.”
Answer: B
Increasing fluid intake flushes the renal calculi fragments through, and prevents obstruction of the
urinary system. Option A measuring temperature every 4 hours isn’t needed. Option C Lithotripsy
doesn’t require an incision. Option D Hematuria may occur a few hours after lithotripsy but then should
disappear.
Reference: Bare, B.G. and Smeltzer, S.C. (2004). Brunner and Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical
Nursing. 10th edition, vol. 2 page 1339-1341
78. A client is diagnosed with the syndrome of inappropriate antidiuretic hormone (SIADH). The nurse
should anticipate which laboratory test result?
A. Decreased serum sodium level
B. Decreased serum creatinine level
C. Increased hematocrit
D. Increased blood urea nitrogen (BUN) level
Answer: A
In SIADH, the posterior pituitary gland produces excess antidiuretic hormone (vasopressin), which
decreases water excretion by the kidneys. This, in turn, reduces the serum sodium level, causing
hyponatremia. Option B and C in SIADH, the serum creatinine level isn’t affected by the client’s fluid
status and remains within normal limits. Option D typically, the hematocrit and BUN level decrease.
Reference: Bare, B.G. and Smeltzer, S.C. (2004). Brunner and Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical
Nursing. 10th edition, vol. 2 page 1212
79. The nurse is preparing the client for an abdominal paracentesis. The nurse should place the client in
which of the following positions?
A. Supine
B. Left lateral position with legs flexed
C. Sitting position
D. Right side-lying position
Answer: C
Abdominal paracentesis is carried out to obtain a fluid specimen for laboratory study and to relieve
pressure on the abdominal organs due to the presence of excess fluid. The client should assume a sitting
or upright position in bed, in a chair or on the edge of the bed supported by pillows.
Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice, 7th edition, pages 774,
779
80. In obtaining the cerebrospinal fluid, the needle is inserted:
A. Between L1 and L2
B. Between L3 and L4
C. Between S1 and S2
D. Between L2 and L3
Answer: B
In a lumbar puncture, cerebrospinal fluid is aspirated through a needle inserted into the subarachnoid
space of the spinal canal between L3 and L4 or L4 and L5. At this level, the needle avoids damaging the
spinal cord and major nerve roots. Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process
and Practice, 7th edition, page 774
81. A client who is scheduled for a bone marrow aspiration asks the nurse about the site that will be
used for the procedure. The nurse tells the client that in addition to the iliac crest, the _____ may be
used.
A. Femur
B. Ribs
C. Sternum D. Scapula
Answer: C
The most common sites for bone marrow aspiration in adults are the iliac crest and the sternum. These
areas are rich in marrow and are easily accessible for testing. The femur, scapula, and ribs are incorrect
sites.
Reference: Phipps, W., Monahan, F., Sands, J., Marek, J., & Neighbors, M. (2003). Medical-surgical
Nursing: Health and Illness perspectives (7th edition). St. Loius: Mosby, p. 810.
Kozier, B. et.al. (2004)Fundamentals of Nursing, Concepts, Process, and Practice. 7th edition, page 777
82. A patient with pneumonia should have which of the following tests performed to determine an
appropriate antibiotic?
A. Arterial blood gas
B. Chest X-ray
C. Complete blood count
D. Sputum culture and sensitivity
Answer: D
Sputum culture and sensitivity will identify the organism and the antibiotic to which the organism is
sensitive. The other diagnostic tests can’t determine the organism’s sensitivity to an antibiotic.
Reference: Archer E. & Ward, B. Fundamentals of Nursing. 2nd edition.Springhouse Publishing.
83. The nurse understands that which of the following foods should be omitted from a patient’s diet
before an electroencephalogram (EEG)?
A. Coffee
B. A glass of orange juice
C. Cheese
D. Strawberry ice cream
Answer: A
Coffee contains caffeine, beverage that contain caffeine are usually restricted prior to an
electroencephalogram (EEG) for 1 to 2 days. The nurse should advise the client not to consume coffee,
tea and chocolate prior to the test. Option B without coffee, tea and other stimulants, orange juice is not
a stimulant. Option C lemon sherbet acceptable.Option D strawberry ice cream acceptable.
Reference: Bare, B.G. and Smeltzer, S.C. (2004). Brunner and Suddarth’s Textbook of Medical –Surgical
Nursing. 10th edition, vol. 2, page 1845
Situation: A number of factors other than the drug itself can affect its action. The nurse should be aware
that a client may not respond in the same manner to successive dosages of the drug. In addition, the
identical drug and dosage may affect clients differently. Nurses should possess vital knowledge in the
administration of medications.
84. What is the best way for the nurse to improve client compliance with the prescribed medication
schedule?
A. Encourage the client to hire a visiting nurse
B. Give all instructions at least three times
C. Change the administration schedule to longer intervals
D. Devise the simplest medication schedule possible
Answer: D
To improve client compliance, nurses should simplify the medication schedule. Compliance drops sharply
when more than three medications are prescribed, geriatric clients tend to use more than one
medication concurrently. It’s too costly and impractical to hire a visiting nurse in most instances.
Although instructions may need to be repeated, giving all instructions at least three times doesn’t
necessarily ensure compliance. Moreover, a physician, not the nurse, must decide how often a
medication should be given.
85. Why would the nurse be interested in a client’s dietary history when administering drugs?
A. Vegetarian diets can cause more adverse drug reactions than diets containing meat
B. The number of calories consumed can alter a drug’s metabolism
C. Dietary intake can alter the effectiveness of some drugs
D. High-sodium diets can increase the half-life of some drugs
Answer: C
Dietary intake can alter the effectiveness of some drugs; for example, certain antibiotics are bound and
made ineffective by dairy products. A vegetarian diet doesn’t cause more adverse drug reactions than
does a diet containing meat.
Although excessive calories may alter the distribution of a drug, caloric intake doesn’t affect a drug’s
metabolism. Dietary intake, including sodium, doesn’t affect the half-life of any drug.
86. Nurse Athena is administering a client’s dose of sublingual nitroglycerin. The client asks the nurse
why it is administered sublingually rather than orally. Which of the following is the best response to
Nurse Athena?
A. “It is absorbed more rapidly sublingually than when swallowed.”
B. “It is absorbed more rapidly when swallowed than sublingually.”
C. “The absorption rates are the same so it does not matter.”
D. “Sublingual provides a sustained release of the medication.”
Answer: A
The thin layer of epithelium and the vast network of capillaries under the tongue enhance sublingual
absorption. This medication dissolves rapidly and is absorbed immediately. The other options are
incorrect.
87. Nurse Athena is about to administer 25 mg of promethazine (Phenergan) intramuscularly to a client
weighing 180 lbs. Nurse Athena knows that this medication should be given into a large and well-
developed muscle mass. The preferred site of injection for this client would be which of the following?
A. Deltoid muscle
B. Dorsogluteal muscle
C. Vastuslateralis D. Ventrogluteal
Answer: D
For an adult with a well-developed muscle mass, the preferred IM injection site for the medications
requiring a large muscle mass is the ventrogluteal. The vastuslateralis muscle is the preferred IM
injection site for children under 7 months of age. The other options are incorrect.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice.7th edition,
page 826.
88. Aphrodite, a 23 year old nursing student, went to the clinic to have Hepatitis B vaccine. The nurse
attendant knows that she will administer the vaccine in the:
A. Ventrogluteal site
B. Vastuslateralis site
C. Dorsogluteal site
D. Deltoid site
Answer: D
The deltoid site/muscle is found on the lateral aspect of the upper arm. It is not often used for
intramuscular injections because it is relatively small and very close to the radial nerve. It is sometimes
considered for adults because of the rapid absorption from the deltoid area but no more than 1 ml of
the solution can be administered. This site is the recommended site for the administration of Hepatitis B
vaccine in adults.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice.7th edition,
page 827.
89. Nurse Athena is preparing an IM injection of vistaril which is irritating to the subcutaneous tissue. To
prevent staining of the medication and irritation to the tissues, it is best to take which of the following
action?
A. Apply ice to the injection site
B. Use a small gauge needle
C. Use the Z-track technique
D. Administer at a 45-degree angle
Answer: C
The Z-track technique prevents “tracking” and is used for administering medications that are especially
irritating to the subcutaneous tissue. With Z-track, the skin is pulled approximately 1 inch laterally away
from the injection site, the medication is injected, the needle is withdrawn and the tissue is released.
The other options are incorrect.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice. 7th edition,
page 830
90. Nurse Athena is preparing a liquid medication and knows than an appropriate technique for the
nurse to use when preparing a liquid medication is to?
A. Measure the level of the medication at the meniscus
B. Draw up small amounts with a needle and a syringe
C. Pour from the same side as the medication label on the bottle
D. Place the cup on a counter and pour and measure from above
Answer: A
Medications poured into medication cups should be done so at eye level. Pour the desired volume of
liquid so that the base of the meniscus is level with line on scale. Nurse looks at base of meniscus to
confirm volume poured. Option B:
medications drawn into syringes (without a needle) should be drawn slowly to prevent air bubbles from
entering the syringe. Air displaces medications and may lead to inaccurate measurement of doses.
Option C: pour liquid medications away from a label to ensure that liquid will not run down a label,
making it difficult to read. Option D: Medications poured into medication cups should be done so at eye
level.
Reference: Perry and Potter. Fundamentals of Nursing, 6th edition. Page 853
Situation: In all settings and clients, nurses require applying her knowledge in physical assessments and
should be able to elicit and distinguish normal and abnormal findings.
91. Nurse Odette is palpating the client’s pulse. Her finger pads are over the inner side of a client’s ankle,
just below the medial malleolus. Based on the position of Nurse Odette’s finger pads, she is palpating:
A. Femoral
B. Dorsalispedis
C. Popliteal
D. Posterior tibial
Answer: D
This is the right pulse. Option A: this pulse site is located just below the inguinal ligament between the
symphysis pubis and the anterior iliac spine. Option B: this pulse site is located along the top of the foot,
between the great and first toe. Option C: this pulse site is located behind the knee.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Process and Practice. 7th edition,
page 498-500
92. When discussing the pulse of the client to a group of student, Nurse Odette mentions about the
difference between the apical and the radial pulse. The student correctly understands if she identifies
that what Nurse Odette’s discussing refers to:
A. Heart arrhythmia
B. Pulse amplitude
C. Pulse deficit
D. Ventricular rhythm
Answer: C
The difference between the apical and radial pulse is also called pulse deficit. The other terms refer to
the volume and the rhythm of the pulse.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Theories and Practice.7th edition,
New Jersey Prentice Hall.Page 499, 503.
93. Nurse Odette is about to take the temperature of the elder client. However, the client reports that
she has just drunk hot chocolate. Nurse Odette knows that she would wait for how long before taking
the temperature orally?
A. 5 minutes B. 15 minutes C. 30 minutes D. 1 hour
Answer: C
If a client has been taking cold or hot foods and fluids or smoking, the nurse should wait 30 minutes
before taking the temperature orally to ensure that the temperature of the mouth is not affected by the
temperature of the food, fluid or warm smoke.
Reference: :Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Theories and Practice.7th edition,
New Jersey Prentice Hall.Page 490.
94. An elevation of the body temperature above normal is referred to as: A. Afebrile
B. Pyrexia
C. Hypothermia D. Hypertension
Answer: B
Pyrexia is an elevation of body temperature. Hypothermia is low body temperature. Hypertension is
elevated blood pressure. Afebrile means that the client has no fever.
Reference: Kozier, B. et.al. (2004) Fundamentals of Nursing, Concepts, Theories and Practice.7th edition,
New Jersey Prentice Hall.Page 488.
95. What type of fever would Nurse Odette document if the client had a wide range of temperature
fluctuations over normal for a period of 24 hours?