1) 17, 36, 52, 63, 67, ?
A. 62
B. 63
C. 71
D. 72
Answer – A. 62
2) 10, 28, 64, 115, 175, ?
A. 252
B. 232
C. 272
D. 300
Answer – B. 232
3) 2, 1, 1/2, 1/4, ?
A. 1/3
B. 1/8
C. 2/8
D. 1/16
Answer – B. 1/8
4) 50, 53, 59, 73, 105, ?
A. 165
B. 175
C. 185
D. 195
Answer – B. 175
5) A smaller triangle has three sides of
certain dimensions. Another big triangle is
having sides exactly double the sides of
the smaller triangle. Then, what is the
ratio of Area of Smaller triangle to Area of
the Bigger triangle?
A. 1: 4
B. 4: 1
C. 1: 2
D. 2: 1
Answer – A. 1: 4
6. A rectangular garden is 30 meter long
and 20 meter broad. It has 6-meter-wide
pavement all around it both on its inside
and outside. Find the total area of
pavements?
A. 800
B. 1000
C. 1200
D. 1600
Answer – C. 1200
7. A rectangle whose sides are in the ratio
6:5 is formed by bending a circular wire of
radius 21cm. Find the difference between
the length and breadth of the rectangle?
A. 12 cm
B. 10 cm
C. 8 cm
D. 6 cm
Answer – D. 6 cm
8. If the length of the rectangle is
increased by 20%, by what percent should
the width be reduced to maintain the
same area?
A. 13.37
B. 16.67
C. 21.33
D. 33.33
Answer – B. 16.67
9. An order was placed for the supply of a
carpet whose breadth was 6m and length
was 1.44 times the breadth. What is the
cost of a carpet whose length and breadth
are 40% more and 25% more respectively
than the first carpet? Given that the rate
of carpet is Rs. 45 per sqm?
A. Rs. 3642.40
B. Rs. 3868.80
C. Rs. 4216.20
D. Rs. 4082.40
10. The ratio of the length and the
breadth of a rectangle is 4 : 3 and the area
of the rectangle is 6912 sq. cm. Find the
ratio of the breadth and the area of the
rectangle?
A. 1 : 96
B. 1 : 48
C. 1 : 84
D. 1 : 68
Answer – A. 1 : 96
11. The area of a square is equal to five
times the area of a rectangle of
dimensions l*b is 125 cm * 64 cm. What is
the perimeter of the square?
A. 600 cm
B. 800 cm
C. 400 cm
D. 1000 cm
Answer – B. 800 cm
12. When a square of an odd number is
divided by 8
A) The remainder could be any odd
number.
B) nothing definite can be said about
the remainder.
C) the remainder is always 1.
D) the remainder could be any even
number.
Answer : C
13. A and B undertake to do a piece of
work for Rs. 450. A can do it in 20 days
and B can do it in 40 days. With the help
of C, they finish it in 8 days. How much
should C be paid for his contribution?
A. Rs. 60
B. Rs. 40
C. Rs. 120
D. Rs. 180
Answer – D. Rs. 180
14. X can do a piece of work in 12 days. Y
can do this work in 16 days. X started
work alone. After how many days should Y
join him, so that the work is finished in 9
days?
A. 2 days
B. 3 days
C. 4 days
D. 5 days
Answer – D. 5 days
15. What number has a 5:1 ratio to the
number 10?
A. 42
B. 50
C. 55
D. 62
Answer – B. 50
16. A 70 cm long wire is to be cut into two
pieces so that one piece will be 2/5th of
the other, how many centimetres will the
shorter piece be?
A. 10 cm
B. 20 cm
C. 25 cm
D. 30 cm
Answer – B. 20 cm
17. A batsman scored 110 runs which
included 3 boundaries and 8 sixes. What
percent of his total score did he make by
running between the wickets?
A) 45%
B) 45.45%
C) 54.55%
D) 55%
Answer : B
18. Factorize y2 + 8y - 48 = 0
A) (y-12) (y-4)
B) (y+12) (y-4)
C) (y-12) (y+4)
D) None of these
Answer: B
19. How many ways can 360 be written as
product of two numbers.
A) 10
B) 11
C) 12
D) 18
Answer : C
20. If P happens means Q happens, Q
happens means R happens, R happens
means S happens
Question: S was not happened means?
A) P was happened?
B) P was not happened?
C) R was happened?
D) Nothing can be said certainly about
PQR
Answer : D
21. Find the missing number.
2, 5, 9, ?, 20, 27
A) 14
B) 16
C) 18
D) 24
Answer : A
22. A man walks East and turns right and
then from there to his left and then 45
degrees to his right. In which direction did
he go?
A) South West
B) South East
C) North East
D) None of these
Answer: B
23. A class photograph has to be taken.
The front row consists of 6 girls who are
sitting. 20 boys are standing behind. The
two corner positions are reserved for the 2
tallest boys. In how many ways can the
students be arranged?
A) 6! * 1440
B) 18! * 1440
C) 18! *2! * 1440
D) None of these
Answer: B
24. The letters of the word LABOUR are
permuted in all possible ways and the
words thus formed are arranged as in a
dictionary. What is the rank of the word
LABOUR?
A) 275
B) 251
C) 240
D) 242
Answer : D
25. Two students appeared at an
examination. One of them secured 9
marks more than the other and his marks
was 56% of the sum of their marks. The
marks obtained by them are:
A) 39, 30
B) 41, 32
C) 42, 33
D) 43, 34
Answer : C
26. A works thrice as much as B. If A takes
60 days less than B to do a work, then find
the number of days it would take to
complete the work if both work together?
A) 22.1 days
B) 22.5 days
C) 23.5 days
D) None of these
Answer: B
27. 8 men work for 6 days to complete a
work. How many men are required to
complete the same work in 1/2 day.
A) 49 Men
B) 96 Men
C) 89 Men
D) None of these
Answer : B
28. Anand and Deepak started a business
investing Rs. 22,500 and Rs. 35,000
respectively. Out of a total profit of Rs.
13,800, Deepak’s share is:
a. Rs. 5400
b. Rs.7200
c. Rs. 8400
d. Rs. 9600
Answer: c
29. A, B and C enter into a partnership and
their shares are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4.
After two months, A withdraws half of his
capital and after 10 months, a profit of
Rs.378 is divided among them. What is B’s
share?
a. Rs.129
b. Rs.144
c. Rs.156
d. Rs.168
Answer: B
30. Kiran received Rs. 6000 as his share
out of the total profit of Rs.9000 which he
and Arun earned at the end of one year. If
Kiran invested Rs. 30,000 for 6 months,
whereas Arun invested his amount for the
whole year, what was the amount invested
by Arun?
a. Rs.5000
b. Rs.6000
c. Rs.7000
d. Rs.7500
Answer: D
31. The ratio between the perimeter and
the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the
area of the rectangle is 216 sq. cm, what is
the length of the rectangle?
A. 16 cm
B. 18 cm
C. 17 cm
D. 19 cm
Answer: B
32. If a 10-litre mixture contains milk and
water in the ratio 2:1 then, how much
more water should be added to change
the ratio to 1:2?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Answer: C
33. A shopkeeper sells 18 mangoes for the
purchase price of 20 mangoes. The
percent profit made by the shopkeeper is :
a) 10%
b) 11.11%
c) 9.09%
d) 12%
ANSWER: B
34. A shopkeeper allows a discount of 10%
on the marked price and still gains 17% on
the whole. Find at what percent above the
cost price did he mark his goods?
A. 35%
B. 25%
C. 30%
D. 45%
ANSWER: C
35. A shop dealer marks his goods 25%
above C.P. and then while selling gives a
discount of 12% on M.P. Find his profit %?
A. 15%
B. 12%
C. 11%
D. 10%
Answer – D. 10%
36. A merchant marks his goods up by
75% above his cost price. What is the
maximum % amount that he can offer so
that he ends up selling at no profit or loss?
a) 75%
b) 46.67%
c) 300%
d) 42.85%
ANSWER: D
37. In how much time would the simple
interest on a certain sum be 0.125 times
the principal at 10% per annum?
A. 2.75 years
B. 1.25 years correct
C. 2.25 years
D. 3.25 years
38. A truck covers a distance of 376 km at
a certain speed in 8 hours. How much time
would a car take at an average speed
which is 18 kmph more than that of the
speed of the truck to cover a distance
which is 14 km more than that travelled
by the truck?
a. 7 hours
b. 5 hours
c. 6 hours CORRECT
d. 8 hours
39. A girl goes to her office for work
which is 50 miles. She goes to her office
few distance by bicycle and remaining by
train. The speed of bicycle is 15 mph and
that of train is twice of the bicycle. If she
spends 20 min. more on bicycle, then total
time taken is:
a) 1 hr 30 min
b) 2 hr 20 min
c) 2 hr 30 min
d) 2 hr 50 min
ANSWER : B
40. The average age of 30 boys in a class is
equal to 14 years. When the age of the
class teacher is included, the average
becomes 15 years. Find the age of the
class teacher?
A. 45 c
B. 42
C. 50
D. 44
Answer – A. 45
41. The average score of boys in an
examination in a school is 71 and that of
the girls is 73. The average score of the
school is 71.8. The ratio of the number
of boys to that of the girls that
appeared in the examination is
a. 1:2
b. 3 : 2 CORRECT
c. 2:2
d. 4:2
42. The average of 11 numbers is 10.9. If
the average of the first six is 10.5 and that
of the last six is 11.4, the sixth number is?
A. 11.4
B. 11.5
C. 11.0
D. 11.3
Answer – B. 11.5