Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
185 views7 pages

Class IX Maths: Coordinate Geometry

Uploaded by

nithishkumarak3
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
185 views7 pages

Class IX Maths: Coordinate Geometry

Uploaded by

nithishkumarak3
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Swamy’s School

Madhanandapuram, Chennai-600 125


Class-IX; Maths (2021-2022)
Coordinate Geometry, Date:15-Aug-2021
_______________________________________________________________________________________________
I. OBJECTIVE QUESTIONS
1. Point (-2,3) lies in the
(a) first quadrant (b) second quadrant (c) third quadrant (d) fourth quadrant

Ans: (b) second quadrant


Since z-coordinate of (-2,3) is negative and y -coordinate is positive. Point (-2,3) lies in the li
quadrant.

2. Point (-2,0) lies


(a) on the negative part of the z-axis (b) on the negative part of the y-axis
(c) in the third quadrant (d) in the fourth quadrant

Ans: (a) on the negative part of the x-axis


Since x -coordinate of (-2, 0) is negative and y -coordinate is zero point (-2,0) lies on
negative part of the
x –axis or OX’ axis.

3. Abscissa of (2,3) is
(a) -2 (b) 3 (c) 2 (d) none of these
Ans: (c) 2
In the ordered pair (z, y), z is the abscissa and y is the ordinate.
In (2, 3), abscissa is 2.

4. If P (a, b) lies in II quadrant then which of the following is true about an and b
(a) a > 0, b > 0 (b) a > 0, b < 0 (c) a < 0, b > 0 (d) a < 0, b < 0

Ans: (c) a < 0, b > 0


In second quadrant, abscissa is negative and ordinate is a positive number.
a < 0, b > 0

5. Abscissa of a point is positive in


(a) I quadrant only (b) II quadrant only
(c) I and II quadrants (d) I and IV quadrants

Ans: (d) I and IV quadrants


Points with abscissa positive are of the form (+, +) and (+, -). They lie in I and IV quadrants
respectively.
1|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

6. If perpendicular distance of a point P from the x -axis be 3 units along the negative
direction of the y -axis, then the point P has
(a) x coordinate = - 3 (b) y -coordinate= - 3 (c) y -coordinate= 3 (d) none of these
Ans: (b) y -coordinate=- 3

7. Signs of the coordinates of a point in the III quadrant are


a) (+, +) b) (-, +) c) (+, -) d) (-, -)

Ans: (-, -)

8. In which quadrant abscissa is negative and ordinate is positive?


a) II (b) III (c) I (d) IV

Ans: (a) II Coordinates in the II quadrant are of the form (-, +)

9. The point for which the abscissa and ordinate have same signs will lie in
(a) I and II quadrants (b) I and III quadrants
(c) I and IV quadrants (d) III and IV quadrants

Ans: (b) I and III quadrants.

10.In how many parts does the axes divide the plane?
a) 1 part (b) 2 parts (c) 3 parts (d) 4 parts

Ans: (d) 4 parts


Axes divide the plane in 4 parts. Each part is called a quadrant.

II Fill in the blanks:

1. Abscissa of a point is positive in .......... and .......... quadrants.


Ans: first and fourth

2. A point both of whose coordinates are negative will lie in .......... quadrants.
Ans: third

3. The y -coordinate of every point on the x -axis is ..........


Ans: 0

2|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

4. If x > 0 and y < 0, then the point (x, - y) lies in .......... quadrant.
Ans: First

5. If the point (x, y) lies in the second quadrant, then x is .......... and y is ..........
Ans: Negative, Positive

III Say whether the given statement is TRUE/FALSE

1. The ordinate of a point is its x -co-ordinate.


Ans: False

2. The point (4, - 5) lies in the third quadrant.


Ans: False

3. The point (a, b) lies on y -axis if b = 0.


Ans: False

4. The origin lies in the first quadrant.


Ans: False

5. The point (- 1, -1) lies on the x -axis.


Ans: False

6. If the ordinate of a point is equal to its abscissa, then the point lies either in the first
quadrant or in the second quadrant.
Ans: False

7. The point (3, -2) lies below the x -axis.


Ans: True

8. The y -axis is the vertical number line.


Ans: True

9. The point (- 1, 2) lies below the x -axis.


Ans: False

10. Every point is located in one of the four quadrant


Ans: False

3|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

IV Match the following:


1.

4|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

2.

(T) Y- Axis

P – 6; Q – 2; R – 4; S - (1, 5); T-3

3.

5|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

V Assertion and Reasoning:

1. Assertion: The points ( -3, 5) and (5, - 3) are at different positions in the coordinate
plane.
Reason: If x ≠ y, then (x, y) ≠ (y, x)

Ans: (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of
assertion.
( -3, 5) and (5, -3) are different points as, ( -3, 5) lies in II quadrant and, (5, -3) lies in IV
quadrant. Also, abscissas and ordinates of both points are different.

2. Assertion: The point ( -5, 0) lies on y -axis and (0, -4) on x -axis.
Reason: Every point on the x -axis has zero distance from x -axis and every point on
the y -axis has zero distance from y -axis.

Ans: (d) Assertion is false but reason is true.


( -5, 0), lies on x -axis whereas (0, -4) lies on the y-axis
Every point on x -axis has zero distance from x -axis and every point of y -axis has zero
distance from y -axis.

6|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai
Swami’s School - 2021-22 -Question Bank - Class-IX-Maths
Coordinate Geometry

VI Case Study Based question:

1. DPS school provides free education to girl students from weaker sections. The local
body of a town want to open a DPS school in the town for which a rectangular plot
ABCD as shown in the figure is very suitable. But this plot belongs to Shan Lal. Shan
Lal agrees to exchange it with triangular plot PQR as shown in the same figure.

i) Write the coordinates of point C.


a) (9, 8) b) (8, 9) c) (7, 9) d) (8, 7)

ii) Write the coordinates of point A.


a) (6, 3) b) (3,6) c) (5,3) d) (3,5)

iii) Write the coordinates of point Q.


a) (4, 3) b) (3,6) c) (5,3) d) (6,4)

iv) Find the area (in sq. units) of rectangle ABCD.


a) 15 b) 10 c) 8 d) 12

v) Find the area (in sq. units) of triangle PQR.


a) 4 b) 8 c) 6 d) 10

*********************
7|Page
© Swamy’sGroup of Schools, Porur, Chennai

You might also like