CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.
Introduction to Computer System
1. What does CPU stand for?
- a) Central Processing Unit
- b) Central Programming Unit
- c) Computer Personal Unit
- d) Centralized Processing Unit
- Answer: a) Central Processing Unit
2. Which memory is known for its high speed and is placed between the CPU
and primary memory?
- a) Cache Memory
- b) Secondary Memory
- c) RAM
- d) ROM
- Answer: a) Cache Memory
3. What is the primary role of the memory controller?
- a) To manage data flow into and out of the main memory
- b) To control the CPU speed
- c) To regulate power supply to the computer
- d) To manage external storage devices
- Answer: a) To manage data flow into and out of the main memory
Evolution of Computer
4. Which device is considered the first computing device?
- a) Abacus
- b) Pascaline
- c) Analytical Engine
- d) EDVAC
- Answer: a) Abacus
5. Who is known as the 'father of the computer' for his concept of the Analytical Engine?
- a) Charles Babbage
- b) Blaise Pascal
- c) Alan Turing
- d) John Von Neumann
- Answer: a) Charles Babbage
6. What significant technology replaced vacuum tubes in computers?
- a) Transistors
- b) Integrated Circuits
- c) Microprocessors
- d) Punch Cards
- Answer: a) Transistors
Computer Memory
7. Which type of memory is volatile and used for temporary storage?
- a) RAM
- b) ROM
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 1
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
- c) HDD
- d) SSD
- Answer: a) RAM
8. Which of the following is a type of secondary memory?
- a) Hard Disk Drive (HDD)
- b) Cache Memory
- c) Registers
- d) Processor
- Answer: a) Hard Disk Drive (HDD)
9. What is the key characteristic of secondary memory?
- a) Non-volatile
- b) High speed
- c) Small storage capacity
- d) Expensive
- Answer: a) Non-volatile
Data Transfer Between Memory and CPU
10. What is a bus in computer terminology?
- a) A physical wire used for data transfer
- b) A type of software
- c) A storage device
- d) A type of processor
- Answer: a) A physical wire used for data transfer
11. Which bus is used to transfer data between different components of a computer?
- a) Data Bus
- b) Address Bus
- c) Control Bus
- d) System Bus
- Answer: a) Data Bus
12. Which bus is used to specify memory addresses?
- a) Address Bus
- b) Data Bus
- c) Control Bus
- d) System Bus
- Answer: a) Address Bus
Microprocessors
13. What is a microprocessor?
- a) A CPU on a single microchip
- b) A type of secondary memory
- c) An input device
- d) A high-speed cache memory
- Answer: a) A CPU on a single microchip
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 2
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
14. Which generation of microprocessors introduced the use of integrated circuits (ICs)?
- a) First Generation
- b) Second Generation
- c) Third Generation
- d) Fourth Generation
- Answer: c) Third Generation
15. Which of the following microprocessors belongs to the fifth generation?
- a) Intel 8080
- b) Motorola 6800
- c) Intel 80386
- d) Pentium
- Answer: d) Pentium
Software
16. What type of software provides core functionality to a computer system?
- a) System Software
- b) Application Software
- c) Utility Software
- d) Open-Source Software
- Answer: a) System Software
17. Which software category includes programs like word processors and spreadsheets?
- a) General Purpose Software
- b) Customised Software
- c) System Software
- d) Embedded Software
- Answer: a) General Purpose Software
18. Which of the following is an example of Free and Open-Source Software (FOSS)?
- a) Adobe Photoshop
- b) Microsoft Word
- c) Mozilla Firefox
- d) CorelDRAW
- Answer: c) Mozilla Firefox
Operating System
19. What is the primary function of an operating system?
- a) To manage computer hardware and software resources
- b) To develop new software
- c) To provide internet security
- d) To create graphics
- Answer: a) To manage computer hardware and software resources
20. Which of the following is not an operating system?
- a) Windows
- b) Linux
- c) Android
- d) Photoshop
- Answer: d) Photoshop
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 3
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
21. What is multitasking in operating systems?
- a) Running multiple applications simultaneously
- b) Enhancing graphics performance
- c) Installing new software
- d) None of the above
- Answer: a) Running multiple applications simultaneously
Additional Questions
22. What was the primary function of the Analytical Engine?
- a) Perform arithmetic calculations
- b) Store data on punched cards
- c) Control industrial machines
- d) None of the above
- Answer: a) Perform arithmetic calculations
23. Which device is used for data transfer between a USB port and a hard disk?
- a) Bus
- b) Processor
- c) Memory controller
- d) Cache
- Answer: a) Bus
24. Which component manages the flow of data in and out of the computer’s main memory?
- a) Memory controller
- b) CPU
- c) Cache
- d) Bus
- Answer: a) Memory controller
25. Which generation of microprocessors had a word size of 32 bits?
- a) Fourth Generation
- b) First Generation
- c) Second Generation
- d) Third Generation
- Answer: a) Fourth Generation
26. What is an example of customised software?
- a) School management software
- b) Web browser
- c) Media player
- d) Word processor
- Answer: a) School management software
27. Which software can a computer not function without?
- a) System Software
- b) Application Software
- c) Utility Software
- d) None of the above
- Answer: a) System Software
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 4
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
28. Who invented the tabulating machine?
- a) Herman Hollerith
- b) Charles Babbage
- c) Blaise Pascal
- d) Alan Turing
- Answer: a) Herman Hollerith
29. What does ROM stand for?
- a) Read Only Memory
- b) Random Access Memory
- c) Run-time Operating Memory
- d) Remote Operations Manager
- Answer: a) Read Only Memory
30. What is the primary function of application software?
- a) To perform tasks specific to the user's needs
- b) To manage hardware resources
- c) To provide core system functionality
- d) To enhance security
- Answer: a) To perform tasks specific to the user's needs
31. Which operating system is known for its open-source nature?
- a) Linux
- b) Windows
- c) macOS
- d) iOS
- Answer: a) Linux
32. Which type of memory is used for permanent storage of data and
instructions?
- a) Secondary Memory
- b) Cache Memory
- c) Primary Memory
- d) Virtual Memory
- Answer: a) Secondary Memory
33. What is the function of the control bus in a computer system?
- a) Communicate control signals between different components
- b) Transfer data between memory and CPU
- c) Specify memory addresses
- d) None of the above
- Answer: a) Communicate control signals between different components
34. Which generation of microprocessors introduced multicore processors?
- a) Fifth Generation
- b) First Generation
- c) Third Generation
- d) Second Generation
- Answer: a) Fifth Generation
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 5
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
35. What type of software is used to develop new software applications?
- a) System Software
- b) Application Software
- c) Utility Software
- d) Programming Software
- Answer: d) Programming Software
36. Who is credited with inventing the first mechanical computer?
- a) Charles Babbage
- b) Blaise Pascal
- c) Alan Turing
- d) John Von Neumann
- Answer: a) Charles Babbage
37. Which of the following is an example of embedded software?
- a) Software in a washing machine
- b) Office suite
- c) Web browser
- d) Media player
- Answer: a) Software in a washing machine
38. What is the primary purpose of an operating system’s kernel?
- a) Manage system resources and hardware
- b) Provide graphical user interface
- c) Facilitate user authentication
- d) Manage network connections
- Answer: a) Manage system resources and hardware
39. What kind of software is an antivirus program?
- a) Utility Software
- b) System Software
- c) Application Software
- d) Development Software
- Answer: a) Utility Software
40. Which of the following is an example of first-generation computers?
- a) ENIAC
- b) UNIVAC
- c) IBM 701
- d) Apple II
- Answer: a) ENIAC
41. What is the primary characteristic of volatile memory?
- a) Data is lost when power is turned off
- b) Data is permanently stored
- c) It is very slow
- d) It is used for long-term storage
- Answer: a) Data is lost when power is turned off
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 6
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
42. Which bus system component is used to specify memory addresses?
- a) Address Bus
- b) Data Bus
- c) Control Bus
- d) System Bus
- Answer: a) Address Bus
43. Which of the following is a characteristic of fourth-generation computers?
- a) Use of microprocessors
- b) Use of vacuum tubes
- c) Use of transistors
- d) Use of integrated circuits
- Answer: a) Use of microprocessors
44. Which type of software is used for managing computer hardware and software resources?
- a) System Software
- b) Application Software
- c) Utility Software
- d) Programming Software
- Answer: a) System Software
45. What is the main function of cache memory?
- a) To store frequently accessed data and instructions
- b) To store data permanently
- c) To execute arithmetic operations
- d) To control peripheral devices
- Answer: a) To store frequently accessed data and instructions
46. What is the role of an operating system in a computer?
- a) Manage hardware resources and provide common services for application software
- b) Develop new software
- c) Protect the computer from viruses
- d) Design graphics
- Answer:
a) Manage hardware resources and provide common services for application software
47. Which of the following is a non-volatile memory?
- a) ROM
- b) RAM
- c) Cache Memory
- d) Register
- Answer: a) ROM
48. What does GUI stand for in computer terminology?
- a) Graphical User Interface
- b) General User Interface
- c) Graphical Unified Interface
- d) General Unified Interface
- Answer: a) Graphical User Interface
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 7
CH1: COMPUTER SYSTEM (MCQ’S) - MS. RASHMI.S
49. Which component is referred to as the 'brain' of the computer?
- a) CPU
- b) RAM
- c) Hard Disk
- d) Motherboard
- Answer: a) CPU
50. Which type of software typically includes operating systems, device drivers,
and utilities?
- a) System Software
- b) Application Software
- c) Customised Software
- d) General Purpose Software
- Answer: a) System Software
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
ST. JOSEPH’S PU COLLEGE 8