Basic Computer Quiz Questions with Answers
1. A temporary storage are, used generally for cut/copied of text or graphics–
(A) buffer (B) clip board
(C) window (D) none of these
Answer: clip board
2. The term ‘operating system’ refers to–
(A) a set of programs which controls computer working
(B) the way a computer operator works
(C) conversion of high level language into machine language
(D) the way a floppy disk drive operates
Answer: a set of programs which controls computer working
3. The term used to refer to horizontal page orientation–
(A) portrait (B) alignment
(C) table (D) landscape
Answer: landscape
4. The ascending order of a data hierarchy is–
(A) bit, byte, field ,record, file, database
(B) bite, byte, record, field, file, database
(C) byte, bit ,field, record, file, database
(D) byte, bit, record, field, file, database
Answer: bite, byte, record, field, file, database
5. What are symbol used to identify items in a list?
(A) icons (B) markers
(C) bullets (D) graphics
Answer: bullets
6. How are data organized in a spread-sheet?
(A) Lines & spaces (B) Layers & Planes
(C) Height & Width (D) Rows & Columns
Answer: Rows & Columns
7. The blinking symbol on the computer screen is called the–
(A) mouse (B) logo
(C) hand (D) cursor
Answer: cursor
8. One megabyte equals approximately–
(A) 1,000 bits (B) 1,000 bytes
(C) 1 million bytes (D) 1 million bits
Answer: 1 million bytes
9. Data going into the computer is called?
(A) Output (B) Algorithm
(C) Input (D) Calculations
Answer: Input
10. Which of the following refers to the memory in your computer?
(A) RAM (B) DSL
(C) USB (D) LAN
Answer: RAM
11. What is the ultimate purpose of Defragmentation ?
(A) Make the PC faster (B) Create more free space
(C) Delete temporary files (D) Reduce power consumption
Answer: Create more free space
12. Computers process data into information by working exclusively with–
(A) multimedia (B) words
(C) characters (D) numbers
Answer: numbers
13. You must install a/an ………………….. on a network if you want to share a
broadband Internet connection.
(A) router (B) modem
(C) node (D) cable
Answer: router
14. The purpose of the primary key in a database is to–
(A) unlock the database (B) provide a map of the data
(C) uniquely identify a record (D) establish constraints on database operations
Answer: provide a map of the data
15. The design of the network is called the network–
(A) architecture (B) server
(C) transmission (D) type
Answer: architecture
16. Which of the following language support garbage collection–
(A) java (B) C++
(C) C (D) small talk
Answer: java
17. Procedural programming language is–
(A) COBOL (B) BASIC
(C) C++ (D) PASCAL
Answer: COBOL
18. PASCAL is–
(A) structured programming language (B) procedural programming
(C) monolithic programming (D) object oriented
Answer: structured programming language
19. Class is–
(A) a template which associates code and data (B) data-abstraction
(C) implementation of abstract data type (D) object oriented
Answer: object oriented
20. The most common system security method is–
(A) password (B) encryption
(C) fire wall (D) all of the above
Answer: fire wall
Answer the following Basic Computer Quiz Questions and
Answers about its Uses and Inventors for Kids:
1. Who is the Father of the Computer?
a. Charles Babbage
b. Thomas Edison
c. Albert Einstein
d. Isaac Newton
2. What is the full form of E-Mail?
a. Electric Mail
b. Exchange Mail
c. Electronic Mail
d. Engagement Mail
3. In the virtual world, WWW stands for
___________________________.
a. World Without Windows
b. World Wide Web
c. World Wide Web Applications
d. World Wide Warehouse
4. What do you call a person who uses the internet to explore
and communicate?
a. Citizen
b. Resident
c. Cybernaut
d. None of the above
5. Who invented Compact Disc?
a. James T. Russell
b. Fujio Masuoka
c. Thomas Edison
d. Martin Cooper
6. Which one of the following is not an Operating System (OS)?
a. Windows 10
b. Linux
c. DOS
d. MS Excel
7. What do you need to use to connect to the internet?
a. Mouse
b. Modem
c. CPU
d. Keyboard
8. What is also known as a portable computer?
a. Laptop
b. CPU
c. Monitor
d. Desktop
9. Name the device that is used to take a printout of a document
from a computer.
a. CPU
b. Mouse
c. Keyboard
d. Printer
10. How much is a byte equal to?
a. 8 bits
b. 16 bits
c. 32 bits
d. 64 bits
e. Answers:
1. a) Charles 2. c) Electronic 3. b) World 4. c) 5. a) James T.
Babbage Mail Wide Web Cybernaut Russell
6. d) MS Excel 7. b) Modem 8. a) Laptop 9. d) Printer 10. a) 8 bits