Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
46 views4 pages

01 Probability

Lllll

Uploaded by

mdraza4690
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
46 views4 pages

01 Probability

Lllll

Uploaded by

mdraza4690
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Career Expert Bank Job Course 1

Bank Job Premium Course


Class No:07, Lec-01 , Sub: Math, Topics: Probability (m¤¢ve¨Zv)
‡Kvb NUbv NUvi m¤¢ebv‡K m¤¢ve¨Zv e‡j A_©vr †Kvb GKwU wbwÏó NUbv NUv ev bv NUvi Df‡qi wbðqZvi MvwYwZK
cwigvc‡K m¤¢¨ve¨Zv e‡j| ‡hgbt Avcwb wewmGm cixÿv_©x| Avcwb wewmGm K¨vWvi n‡ZI cv‡ib Avevi bvI n‡Z cv‡ib|
 divwm †`kxq `yB weL¨vZ MwYZwe` (Blaise Pascal I Pierre de Fermat) mß`k kZvãx‡Z m¤¢ve¨Zvi ZË¡¸‡jv
cÖ_g cÖKvk K‡ib| G‡K P Øviv cÖKvk Kiv nq| Kvib P G‡m‡Q Probablity †_‡K hvi A_© m¤¢ve¨Zv| †Kvb GKwU NUbvi
m¤¢ebv H NUbvi AbyK~j I †gvU djvd‡ji Ici wbf©ikxj|
 ‡Kvb wKQz NUv hw` Am¤¢e nq Z‡e, P = 0
‡hgbt †Kvb gvbyl g„Zz¨eiY Ki‡e bv GUv G‡Kev‡iB Am¤¢e A_©vrm¤¢e¨Zv, P = 0
 ‡Kvb wKQz NUv hw` wbwðZ nq Z‡e m¤¢e¨Zv, P = 1 ‡hgbt me gvbyl g„Zz¨eiY Ki‡e GUv wbwðZ A_©vr m¤¢e¨Zv, P = 1
 ‡Kvb wKQz NUvi m¤¢ve¨Zv 0 Ges 1 Gi ga¨eZ©x| m¤¢ve¨Zvi m‡e©v”P gvb 1 Ges me©wb¤œ gvb 0 |
 m¤¢ve¨Zvi gvb memgq cÖK…Z fMœvsk nq| †hgbt 5/42 (cÖK…Z fMœvskt †h fMœvs‡ki je †QvU Ges ni eo|)
m~Î: m¤¢e¨Zv (P)=

 eR©bkxj NUbv (Mutually Exclusive Events)t


hw` KZ¸‡jv NUbv Ggb nq †h, G‡`i †h †Kv‡bv GKwU NUbv NU‡j evwK¸‡jv NU‡e bv,Z‡e G‡`i‡K eR©bkxj NUbv e‡j|
eR©bkxj NUbvi †ÿ‡Î †Kvb mvaviY (Common) Dc`vb _v‡K bv|
1. ‡hgbt A= {1, 2, 3} Ges {4, 5, 6} ci¯úi eR©bkxj| KviY GLv‡b †Kvb mvaviY Dc`vb bvB| A_©vr A B =
2.GKwU gy`ªv wb‡ÿc Ki‡j †nW (Head) Avm‡j †Uj (Tail) Avm‡Z cv‡i bv|
m~Î: hw` A I B ci¯ci eR©bkxj `ywU NUbv nq
 AeR©bkxj NUbv/ci¯úi Awew”Qbœ NUbv (Not Mutually Exclusive Events)t
hw` `yB ev Z‡ZvwaK NUbv g‡a¨ mvaviY (Common) Dc`vb _v‡K Z‡e Zv‡K AeR©bkxj NUbv e‡j|
‡hgbt A= {1, 2, 3} Ges {3, 5, 6} ci¯úi eR©bkxj| KviY GLv‡b †Kvb mvaviY Dc`vb bvB A_©vr A B=
m~Î: hw` A I B ci¯ci AeR©bkxj `ywU NUbv nq
 kZ©vaxb m¤¢ve¨Zv (Conditional Probablity) :
ci¯ci eR©bkxj `ywU NUbv nq Ges P(B) > 0 nq GKwU NU‡j Ab¨wU N‡U ZLb Zv‡K kZ©vaxb m¤^ve¨Zv e‡j|
m~Î: hw` A I B ci¯ci eR©bkxj `ywU NUbv nq Ges P(B) > 0 nq,
Z‡e B NUvi kZ©vax‡b A NUvi m¤¢ve¨Zv, P(A/B) = P(A B) / P(B)
m~Î: hw` A I B ci¯ci eR©bkxj `ywU NUbv nq Ges P(A) > 0 nq,
Z‡e A NUvi kZ©vax‡b B NUvi m¤¢ve¨Zv, P(B/A) = P(A B) / P(A)
 m¤¢ve¨Zvi ¸Yb wewa :
wewfbœ ¯^vaxb NUbv GK‡Î NUvi m¤¢ve¨Zv Zv‡`i c„_Kfv‡e NUvim¤¢ve¨Zvi ¸Yd‡ji mgvb | ‡hgb: hw` A I B `ywU ¯^vaxb
NUbv nq Z‡e, P(A B) = P(A).P(B)
De Morgan's laws
01.
02.
Career Expert Bank Job Course 2
Exercise
01. A dice is rolled , find the probability of getting an even number?
Soln: Total No of sides are {1,2,3,4,5,6}
The desired number is even and there are 3 even numbers {2,4,6}
Probability of getting even numbers = 3/6 = 1/2

02. A dice is rolled , find the probability of getting not an even number?
Soln: Total No of sides are {1,2,3,4,5,6}
The desired number is even and there are 3 even numbers {2,4,6}
Probability of getting even numbers = 3/6 = 1/2
Probability of getting not an even number = 1-1/2 = 1/2

03. An unbiased dice is tossed , find the probability of getting a multiple of 3 ?


Soln: Total No of sides are {1,2,3,4,5,6}
The desired number of getting a multiple of 3 {3,6}
Probability of getting a multiple of 3 = 2/6 = 1/3

04. An unbiased dice is tossed , find the probability of getting


i) a multiple of 3 or 2 , ii) a multiple of 3 and 2 ?
Soln: i) Total No of sides are {1,2,3,4,5,6}
The desired number of getting a multiple of 3 {3,6}
Probability of getting a multiple of 3 = 2/6 = 1/3
The desired number of getting a multiple of 2 {2,4,6}
Probability of getting a multiple of 3 or 2 = 1/3+1/2=5/6

ii) Total No of sides are {1,2,3,4,5,6}


The desired number of getting a multiple of 3 {3,6}
Probability of getting a multiple of 3 = 2/6 = 1/3
The desired number of getting a multiple of 2 {2,4,6}
Probability of getting a multiple of 3 and 2 = 1/3 1/2=1/6

05. Two coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting
i) exactly one head , ii) at least one tail , iii) no tail , iv) at most one head (Kgc‡ÿ)
Soln:When two coins are tossed the resuls are (HH,HT,TH,TT)
Total No opf outcomes = 4
i) exactly one head = only two cases (HT,TH )
Probability of getting exactly one head = 2/4 = 1/2

ii) at least one tail = only three cases (HT,TH,TT)


Probability of getting at least one tail = 3/4

iii) no tail = only one cases (HH)


Probability of getting no tail = 1/4
iv) at most one head = only three cases (HH,HT,TH) [Janata Bank , Officer-2023]
Probability of getting at most one head = 3/4
Career Expert Bank Job Course 3
06. X and Y have an interview scheduled for Monday. The probability of X clearing the interview is 1/4
and the probability of Y clearing the interview is 1/2. What is the probability that:
1. Both A and B will clear the interview
2. Either of them will clear the interview
3. Only Y will clear the interview
Solution: Probability of X clearing the interview = 1/4
Probability of Y clearing the interview = 1/2
1. Both will clear the interview = =
2. Either will clear the interview = 1/2 + 1/4 = 3/4
3. Only Y will clear the interview = 1/2 × (1- 1/4) = 1/2 ×3/4 = 3/8

07. There are 16 Girls and 12 Boys in a classroom. The teacher randomly calls out one of them.
What is the probability that the student called out is a girl?
Solution: Total number of students = 28
Girls in the classroom = 16
P(E) = 16/28 = 4/7

08. A drawer contains 4 Red, 7 Black, and 3 White pencils. If the pencils are taken out randomly,
then what is the probability that it is a White pencil?
Solution: Total number of Pencils = 4+7+3 = 14
Number of White Pencils = 3
P(E) = 3/14

09. Shreya throws the dice twice. What is the probability of her getting a total sum of 7 from both
throws?
Solution: Total number of outcomes = 6x6 = 216
Number of possible outcomes = (1,6), (2,5), (3,4), (4,3), (5,2), (6,1) = 6
Probability = 6/36 = 1/6

10 A coin is tossed thrice. What is the probability that at least one head is obtained?
Solution: Total outcomes = {HHH, HTH, THH, HHT, TTH, HTT, THT, TTT} =8
Favorable outcomes = 7 So probability = 7/8

11. A card is drawn from a new pack of cards. What is the probability of getting a numbered card?
Solution: Total number of cards = 52
Numbered cards = 9 of each suit = 4×9 = 36
Probability = 36/52 = 9/13

12. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the
probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?
Solution: Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}.
Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}.
P(E) = n(E)/n(S) = 9/20.
Career Expert Bank Job Course 4
13. A bag contains 6 white and 4 black balls .2 balls are drawn at random. Find the probability that
they are of same colour.
Solution: Let S be the sample space
Then n(S) = no of ways of drawing 2 balls out of (6+4) =10C2
⇒10 =10*9/2*1 =45
Let E = event of getting both balls of same colour
Then,n(E) = no of ways (2 balls out of six) or (2 balls out of 4)
=6C2+4C2
= (6*5/2*1) + (4*3/2*1)
= 15+6 = 21
Therefore, P(E) = n(E)/n(S) = 21/45 = 7/15
14. Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards.what is the probability that either both
are black or both are queen?
Solution: We have n(s) =52C2 = 52*51/2*1 = 1326.
Let A = event of getting both black cards & B = event of getting both queens
A∩B = event of getting queen of black cards
n(A) = 52*51/2*1 = 26C2 = 325,
n(B) = 26*25/2*1 = 4*3/2*1= 6
n(A∩B) = 4C2 = 1
P(A) = n(A)/n(S) = 325/1326;
P(B) = n(B)/n(S) = 6/1326 and
P(A∩B) = n(A∩B)/n(S) = 1/1326
P(A∪B) = P(A) + P(B) - P(A∩B) = (325+6-1) / 1326 = 330/1326 = 55/221

15. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag.
The probability that all of them are red, is:
Solution: Let S be the sample space.
Then, n(S) = number of ways of drawing 3 balls out of 15 = 15C3= 455.
Let E = event of getting all the 3 red balls.
n(E) = 5C3 = 10.
=> P(E) = n(E)/n(S) = 10/455 = 2/91.
16. Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is:
Solution: Clearly, n(S) = 6 x 6 = 36.
Let, E = Event that the sum is a prime number.
Then E={ (1, 1), (1, 2), (1, 4), (1, 6), (2, 1), (2, 3), (2, 5), (3, 2), (3, 4), (4, 1), (4,3),(5, 2), (5, 6), (6, 1), (6, 5}
n(E) = 15.
P(E) = n(E)/n(S)= 15/36 = 5/12.

17In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the
probability of a) getting a prize? b) not getting a prize?
Solution: Total number of outcomes possible, = 10 + 25 = 35
`a) Total number of prizes = 10
Probability of getting a prize = 10/35=2/7
` b) Total number of prizes = 10
Probability of not getting a prize = 1-2/7 = 5/7

You might also like