Pipe Elements No.1-Refrigeration
Pipe Elements No.1-Refrigeration
1
1. Is the most common dryer used which consist of rotating C. Automatic expansion valve
cylinder inside which the materials flow while getting in D. Capillary tube
contact with hot gas. ANSWER: D
A. Tower dryer 11. As a rule of thumb, for a specified amount of compressed
B. Centrifugal dryer air, the power consumption of the compressor decreases
C. Trey dryer by ______________ for each 3 deg C drop in the
D. Rotary dryer temperature inlet air to the compressor.
ANSWER: D A. 1 percent
2. Is the ratio of the mass of water-vapor in air and the mass B. 1.5 percent
of air if it is saturated is called: C. 2 percent
A. Humidity ratio D. 2.5 percent
B. Mass ratio ANSWER: A
C. Vapor ratio 12. Modern way of detecting air compressor leak is by using
D. Relative humidity A. Soup and water
ANSWER: D B. Air leak detector
3. The hands feel painfully cold when the skin temperature C. Acoustic leak detector
reaches D. Ammonia leak detector
A. 8 deg C ANSWER: C
B. 10 deg C 13. For foundation of stacks, the maximum pressure on the soil
C. 12 deg C is equal to the pressure due to the weight and the
D. 14 deg C ___________.
ANSWER: B A. Soil movement
4. The refrigerant used in steam jet cooling is: B. Wind movement
A. Steam C. Ground movement
B. R-11 D. Engine movement
C. Ammonia ANSWER: B
D. Water 14. Foundation bolts of specified size should be used and
ANSWER: D surrounded by a pipe sleeve with an inside diameter of at
5. The total heat of the air is a function of least
A. WB temperature A. 3 times the diameter of engine bolt
B. DP temperature B. 2 times the diameter of engine bolt
C. DB temperature C. 3 times the diameter of anchor bolt
D. WB depression D. 2 times the diameter of anchor bolt
ANSWER: A ANSWER: C
6. Boiling point of Freon-12 at atmospheric pressure is: 15. For multi stage compression of an ideal Brayton cycle, the
A. 21 deg F back ratio will
B. 15 deg F A. Increase
C. 5 deg F B. Decrease
D. 28 deg F C. Remains the same
ANSWER: A D. None of these
7. Which of the following is NOT a type of water cooled ANSWER: B
condenser in refrigeration? 16. Type of turbine that has a specific speed below 5.
A. Double pipe A. Impulse turbine
B. Double shell B. Propeller turbine
C. Shell and coil C. Francis turbine
D. Shell and tube D. Deriaz turbine
ANSWER: B ANSWER: A
8. Component of absorption refrigeration system in which the 17. A high discharge type of turbine
solution is cooled by cooling water. A. Impulse turbine
A. Rectifier B. Propeller turbine
B. Generator C. Francis turbine
C. Evaporator D. Deriaz turbine
D. Absorber ANSWER: B
ANSWER: D 18. Use to minimize the speed rise due to a sudden load
9. Cascade refrigeration cycle is often used in industrial rejection
process where objects must be cooled to temperature A. Needle valve
below: B. Wicket gate shut-off
A. -46 deg C C. Shut-off valve
B. -56 deg C D. Jet deflector
C. -66 deg C ANSWER: D
D. -76 deg C 19. Is the speed of a turbine when the head on the turbine is
ANSWER: A one meter
10. Type of refrigerant control designed to maintain a pressure A. Specific speed
difference while the compressor is operating. B. Rated speed
A. Thermostatic expansion valve C. Utilized speed
B. Using low side float flooded system D. Unit speed
PIPE ELEMENTS NO. 1
ANSWER: D A. Increase
20. Is a fluid property which refers to the intermolecular B. Decrease
attraction by which the separate particles of the fluid arc C. Remains the same
held together. D. None of these
A. Cohesion ANSWER: A
B. Adhesion 30. By increasing the boiler pressure in Rankine cycle the
C. Surface tension moisture content at boiler exit will.
D. Hypertension A. Increase
ANSWER: A B. Decrease
21. Which of the following is NOT the cause of black smoke in C. Remains the same
diesel engine? D. None of those
A. Fuel valve open too long ANSWER: A
B. High compression pressure 31. Presently the highest steam temperature allowed at the
C. Carbon in exhaust pipe turbine inlet is about ______.
D. Overload on engine A. 340 deg C
ANSWER: B B. 520 deg C
22. Which of the following is not a method of starting a diesel C. 620 deg C
engine? D. 1020 deg C
A. Manual: rope, crank and kick ANSWER: C
B. Electric (battery) 32. Two most common gases employed in Stirling and Ericsson
C. Compressed air cycles are.
D. Using another generator A. Air and helium
ANSWER: D B. Oxygen and helium
23. Two-stroke engine performs ________ to complete one C. Hydrogen and helium
cycle. D. Nitrogen and helium
A. Suction and discharge stroke ANSWER: C
B. Compression and power stroke 33. In most common design of gas turbine, the pressure ratio
C. Power and exhaust stroke ranges from
D. Suction and exhaust stroke A. 10 to 12
ANSWER: B B. 11 to 16
24. A type of geothermal plant used when there is a presence C. 12 to 18
of brine extracted from underground D. 15 to 20
A. Dry geothermal plant ANSWER: B
B. Double-flash geothermal 34. In brayton cycle, the heat is transformed during what
C. Single flash geothermal plant process?
D. Binary geothermal plant A. Constant temperature
ANSWER: D B. Isentropic process
25. Is the most important safety device on the power boiler. C. Isobaric process
A. Check valve D. Isochoric process
B. Gate valve ANSWER: C
C. Safety valve 35. The fuel injection process in diesel engine starts when the
D. Globe valve piston ______
ANSWER: C A. Is at the TDC
26. During hydrostatic test, the safety valves should be B. Leaving TDC
A. Removed C. Approaches TDC
B. Open D. Halfway of the stroke
C. Closed ANSWER: C
D. Partially closed 36. If the cut-off ratio of diesel cycle increases, the cycle
ANSWER: A efficiency will
27. Where deaerating heaters are not employed, it is A. Decrease
recommended that the temperature of the feed water be B. Increase
not less than ______ C. Remains the same
A. 197 deg C D. None of these
B. 102 deg C ANSWER: A
C. 104 deg C 37. The fuel used in a power plant that is used during peak
D. 106 deg C periods.
ANSWER: A A. Gas
28. Is a reaction during which chemical energy is released in the B. Solid
form of heat. C. Liquid
A. Cosmic reaction D. None of these
B. Ethnic reaction ANSWER: C
C. Endothermic reaction 38. Typical compression ratio of Otto cycle is
D. Exothermic reaction A. 6
ANSWER: D B. 8
29. By reheating the steam in an ideal Ranking cycle the heat C. 10
rejected will. D. 12
PIPE ELEMENTS NO. 1
ANSWER: B 48. Any device or portion of the equipment used to increase
39. If Joule Thomson coefficient is equal to zero, then the refrigerant pressure
process will become A. Pressure relief device
A. Isentropic B. Pressure-imposing element
B. Isenthalpic C. Pressure lift device
C. Isobaric D. Pressure limiting device
D. Isothermal ANSWER: B
ANSWER: D 49. The quantity of refrigerant stored at some point is the
40. If the fluid passed through a nozzle its entropy will: refrigeration system for operational, service, or standby
A. Increase purposes.
B. Decrease A. Pressure vessel
C. Remains the same B. Pumpdown charge
D. None of these C. Liquid receiver
ANSWER: C D. Accumulator
41. Refrigerant consisting of mixtures of two or more different ANSWER: B
chemical compounds, often used individuals as refrigerant 50. Secondary refrigerant is a liquid used for the transmission
for other applications. of heat, without a change of state, and having no flash point
A. Suspension or a flash point above ______ as determined from ASTM
B. Compound reaction A. 150 F
C. Blends B. 160 F
D. Mixing of refrigerant C. 180 F
ANSWER: C D. 200 F
42. Pairs of mating stop valves that allow sections of a system ANSWER: A
to be joined before opening these valves or separated after 51. A service valve for dual pressure-relief devices that allows
closing them using one device while isolating the other from the system,
A. Check valve maintaining one valve in operation at all times.
B. Gate valve A. Three-way valve
C. Safety valve B. Two-way valve
D. Companion valve C. One-way valve
ANSWER: D D. Four-way valve
43. An enclosed passageway that limits travel to a single path. ANSWER: A
A. Corridor 52. Tubing that is unenclosed and therefore exposed to
B. Hallway crushing, abrasion, puncture, or similar damage after
C. Lobby installation.
D. Tunnel A. Protected tubing
ANSWER: A B. Bare tubing
44. For immediate dangerous to life or health (IDHL), the C. Open tubing
maximum concentration from which unprotected persons D. Unprotected tubing
are able to escape within _____ without escape-impairing ANSWER: D
symptoms or irreversible health. 53. Refers to blends comprising multiple components of
A. 15 min different volatile that, when used in refrigeration cycles,
B. 1 min change volumetric composition and saturation
C. 20 min temperature as they evaporate (boil) or condense at
D. 30 min constant pressure.
ANSWER: D A. Zeolite
45. The volume as determined from internal dimensions of the B. Blending
container with no allowance for the volume of internal C. Composition
parts. D. Zeotropic
A. Internal allowance ANSWER: D
B. Internal gross volume 54. Is a premises or that of a premise from which, because they
C. Internal interference volume are disabled, debilitated, or confined, occupants cannot
D. Internal fits volume readily leave without the assistance of others
ANSWER: B A. Institutional occupancy
46. A waiting room or large hallway serving as a waiting room B. Public assembly occupancy
A. Terrace C. Residential occupancy
B. Rest room D. Commercial occupancy
C. Compound room ANSWER: A
D. Lobby 55. Is one in which a secondary coolant is in direct contact with
ANSWER: D the air or other substance to be cooled or heated.
47. A continuous and unobstructed path of travel from any A. Double indirect open spray system
point in a building or structure to a public way B. Indirect open spray system
A. Average of aggress C. Indirect closed system
B. Mean of aggress D. Indirected, verted closed system
C. Hallway of aggress ANSWER: B
D. Pathway of aggress 56. Refrigerant number R-744 is
ANSWER: B A. Butane
PIPE ELEMENTS NO. 1
B. Carbon monoxide B. Condenser subcooler
C. Propane C. Desuperheating coils
D. Carbon dioxide D. Liquid receiver
ANSWER: D ANSWER: A
57. Refrigerant number R-1150 is 66. Which of the following is NOT a part of low pressure side in
A. Propylene refrigeration system?
B. Ethene A. Compressor
C. Ethane B. Condenser
D. Methyl formate C. Liquid line
ANSWER: B D. Suction line
58. Refrigerant R-40 is ANSWER: C
A. Chlorodifluoromethane 67. Which of the following is NOT a part of high pressure side
B. Difluoromenthane in refrigeration system?
C. Ammonia A. Compressor
D. Chloromethane B. Condenser
ANSWER: D C. Liquid line
59. When the air duct system serves several enclosed spaces, D. Suction line
the permissible quantity of refrigerant in the system shall ANSWER: D
not exceed the amount determined by using the total 68. Which of the following is NOT a part of condensing unit?
volume of those spaces in which the airflow cannot be A. Compressor
reduced to less than ____ of its maximum when the fan is B. Discharge line
operating C. Condenser
A. One-quarter D. Liquid line
B. One half-quarter ANSWER: D
C. Three-quarter 69. By subcooling the refrigerant in refrigeration system, the
D. One-fourth-quarter compressor power per unit mass will
ANSWER: A A. Increase
60. The space above a suspended ceiling shall not be included B. Decrease
in calculating the permissible quantity of refrigerant in the C. Remains the same
system unless such space is continuous and is part of the D. None of these
air return system ANSWER: C
A. Partition 70. Superheating the refrigerant in refrigeration system
B. Plenums without useful cooling, the refrigeration effect per unit
C. Separator mass will
D. Plate divider A. Increase
ANSWER: B B. Decrease
61. Which of the following is not a possible location of service C. Remains the same
valve? D. None of these
A. Suction of compressor ANSWER: C
B. Discharge of compressor 71. By subcooling the refrigerant in refrigeration system, the
C. Outlet of liquid receiver specific volume at compressor suction will
D. Outlet of condenser A. Increase
ANSWER: D B. Decrease
62. A coil in series with evaporator that is use to prevent the C. Remains the same
liquid refrigerant entering the compressor D. None of these
A. Accumulator ANSWER: C
B. Liquid superheater 72. Pressure loss due to friction at the condenser, the
C. Drier loop compressor power per unit mass will
D. Liquid suction heat exchanger A. Increase
ANSWER: C B. Decrease
63. A type of valve connected from discharge of compressor C. Remains the same
directly to suction that is normally closed and will open D. None of these
automatically only if there is high discharge pressure ANSWER: C
A. Check valve 73. Which of the following is NOT a type of air-cooled
B. Solenoid valve condenser?
C. King valve A. Shell and tube
D. Relief valve B. Natural draft
ANSWER: B C. Forced draft
64. Use to increase the capacity of condenser D. Induced draft
A. Water regulating valve ANSWER: A
B. Desuperheating coils 74. A type of refrigerant control typically used in household
C. Liquid-suction heat exchanger refrigeration
D. Condenser heating coils A. Thermostatic expansion valve
ANSWER: B B. Automatic expansion valve
65. Is use to subcooled the refrigerant from the condenser C. Capillary tube
A. Liquid subcooler D. High side float
PIPE ELEMENTS NO. 1
ANSWER: C D. 700 F
75. Type of condenser that operates like a cooling water ANSWER: D
A. Air-cooled condenser 85. Refrigerant piping crossing an open space that affords
B. Evaporative condenser passageway in any building shall be not loss than ______
C. Shell and tube condenser above the floor unless the piping is located against the
D. Water cooled condenser ceiling of such space and is permitted by the authority
ANSWER: B having jurisdiction
76. The major problem of heat pump is A. 2.2 m
A. Refrigerant used B. 3.2 m
B. Outside air C. 4.2 m
C. Supply air D. 5.2 m
D. Frosting ANSWER: A
ANSWER: D 86. Methyl chloride shall not be in contact with
77. Dominant refrigerant used in commercial refrigeration A. Aluminum
system B. Zinc
A. R11 C. Magnesium
B. R22 D. All of these
C. R12 ANSWER: D
D. R502 87. Shall not be in contact with any halogenated refrigerants
ANSWER: D A. Aluminum
78. Cascade refrigerant system are connected in B. Zinc
A. Series C. Magnesium
B. Parallel D. All of these
C. Series-parallel ANSWER: C
D. Parallel 88. Are suitable for use in ammonia system
ANSWER: A A. Copper
79. Is use to heat up the solution partially before entering the B. Aluminum and its alloy
generator in absorption refrigeration system C. Plastic
A. Rectifier D. Cast iron
B. Absorber ANSWER: B
C. Regenerator 89. In a pressure-relief device is used to protect a pressure
D. Pump vessel having an inside dimension of 6 in or less, the
ANSWER: C ultimate strength of the pressure vessel so protected shall
80. The COP of actual absorption refrigeration system is usually be sufficient to withstand a pressure at least ____ the
A. Less than 1 design pressure
B. Less than 2 A. 2 times
C. Less than 3 B. 3 times
D. Less than 4 C. 4 times
ANSWER: A D. 5 times
81. Sight glass is often located at ANSWER: B
A. Discharge line 90. Seats and discs shall be limited in distortion, by pressure or
B. Liquid line other cause, to set pressure change of not more than ____
C. Between condenser and liquid receiver in a span of five years.
D. Suction line A. 1%
ANSWER: B B. 5%
82. Use to detects a vibration in current caused by the C. 10%
ionization of decomposed refrigerant between two D. 50%
opposite charged platinum electrodes ANSWER: B
A. Electronic detector 91. Liquid receivers, if used or parts of a system designed to
B. Halide torch receive the refrigerant change during pumpdown charge.
C. Bubble method The liquid shall not occupy more than ____ of the volume
D. Pressurizing when temperature of the refrigerant is 90F
ANSWER: A A. 80%
83. The ability of oil to mix with refrigerants B. 85%
A. Carbonization C. 90%
B. Purging D. 95%
C. Mixing ANSWER: C
D. Miscibility 92. The discharge line (B4) shall be vented to the atmosphere
ANSWER: D through a ____ fitted to its upper extremity.
84. Joints and all refrigerants-containing parts of a refrigerating A. Nozzle
system located in an air duct carrying conditioned air to and B. Convergent-divergent nozzle
from an occupied space shall be constructed to withstand C. Pipe
a temperature of ____ without leakage into the airstream. D. Diffuser
A. 550 F ANSWER: D
B. 600 F 93. Convert fossil fuels into the shaft work
C. 650 F A. Nuclear power plant
PIPE ELEMENTS NO. 1
B. Gas turbine power plant
C. Dendrothermal power plant
D. Thermal power plant
ANSWER: D
94. Ultimate strength drops by 30% as steam temperature
raises from ____ for unalloyed steel
A. 300 to 400 c
B. 400 to 500 c
C. 600 to 700 c
D. 700 to 800 c
ANSWER: B
95. Recent practice limits steam temperature to
A. 438 C
B. 538 C
C. 648 C
D. 738 C
ANSWER: A
96. In a closed feed water heater, the feed water pass through
A. Inside the tube
B. Outside the tube
C. Inside the shell
D. Outside the shell
ANSWER: A
97. Is use if extracted steam upon condensation gets subcooled
A. Trap
B. Deaerator
C. Filter
D. Drain cooler
ANSWER: D
98. Needs only single pump regardless of number of heaters
A. Open heater
B. Closed heater
C. Mono heater
D. Regenerative heater
ANSWER: B
99. Is also known as deaerator
A. Open heater
B. Closed heater
C. Reheat heater
D. Regenerative heater
ANSWER: A
100. Dissolve gases like _____ makes water corrosive react with
metal to form iron oxide
A. O2 and N2
B. O2 and CO
C. O2 and CO2
D. N2 and SO2
ANSWER: C