EST Question Bank
1. The type of ecosystem with the highest mean plant productivity is _______________
a) Tundra
b) Temperate grassland
c) Desert
d) Tropical rain forest
Answer: d) A Tropical rain forest
2. Which one of the following is not a gaseous biogeochemical cycle in an ecosystem?
a) Carbon cycle
b) Phosphorous cycle
c) Sulfur cycle
d) Nitrogen cycle
Answer: b) Phosphorous cycle
3. An ecosystem which can be easily damaged but can recovered after some time if
damaging effect stops will be having ____________________
a) High stability and high resilience
b) High stability and low resilience
c) Low stability and low resilience
d) Low stability and high resilience
Answer: d) Low stability and high resilience
4. What flows through the ecosystem while matter cycles within them?
a) Energy
b) Force
c) Pressure
d) Wind
Answer: a) Energy
5. Total primary production in an ecosystem is known as____________________
a) Gross final production
b) Gross primary production
c) Gross middle production
d) Net primary production
Answer: b) Gross primary production
6. Generally ecosystem consists of how many basic components?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Answer: b) Two
7. The dominant second tropic level in a lake ecosystem is_____________________
a) Phytoplankton
b) Zooplankton
c) Plankton
d) Benthos
Answer: b) Zooplankton
8. Consumer for food that feeds on producers are known as_____________________
a) Carnivores
b) Consumers
c) Herbivores
d) Producers
Answer: c) Herbivores
9. The process in which green plants and few organisms use sunlight to synthesize
nutrients is known_________________
a) Chemosynthesis
b) Photosynthesis
c) Food chain
d) Food web
Answer: b) Photosynthesis
10. The food chain level in autotrophy is_____________
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) Quaternary
Answer: a) Primary
11. What is called for an organism which breakdown dead or waste matter into simpler
substances?
a) Decomposers
b) Producers
c) Insects
d) Consumers
Answer: a) Decomposers
12. The primary decomposers of most dead plant material are____________________
a) Algae
b) Bacteria
c) Fungi
d) Insects
Answer: c) Fungi
13. What is called for the process of breaking down food to yield energy?
a) Oxidation
b) Photosynthesis
c) Cellular respiration
d) Decomposition
Answer: c) Cellular respiration
14. Other than CO2 and light, which is used as the raw material for photosynthesis?
a) O2
b) CO2
c) H2O
d) MnO2
Answer: c) H2O
15. How many species of plants are used for the production of the drugs currently sold
in the market worldwide?
a) 2 %
b) 35 %
c) 25 %
d) 5 %
Answer: c) 25 %
16. What are secondary pollutants?
a) Pollutants due to fire
b) Pollutants due to emission
c) Pollutants due to a chemical reaction
d) Pollutants due to oxidation
Answer: c) Pollutants due to a chemical reaction
17. Aerosol + solid particles + liquid particles results in____________________
a) Dust
b) Mist
c) Smog
d) Smoke
Answer: d) Smoke
18. What is the main reason for ozone depletion?
a) Releasing of oxygen
b) Releasing of chemicals
c) Releasing of CFCs
d) Releasing of nitrogen
Answer: c) Releasing of CFCs
19. When did India signed the Montreal Protocol?
a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1993
Answer: c) 1992
20. What is called for the mixture of all the contents of soil?
a) Erosion
b) Sublimation
c) Degradation
d) Loams
Answer: d) Loams
21. What are water soluble inorganic chemicals?
a) Compounds of pure metals
b) Compounds of non-metals
c) Compounds of synthetic metals
d) Compounds of toxic metals
Answer: d) Compounds of toxic metals
22. In which unit sound is measured?
a) Kilometer
b) Pascal
c) Kilogram
d) Decibel
Answer: d) Decibel
23. How can we reduce the noise in industries?
a) By not using the heavy machinery
b) By using rigid sealed enclosures
c) By using more robotics
d) By reduce the production of the industries
Answer: b) By using rigid sealed enclosures
24. Why burning waste is not an acceptable practice of solid waste management?
a) Because it is very costly
b) Because it requires modern technologies
c) Because it cause several environmental issues
d) Because it requires lot of space
Answer: c) Because it cause several environmental issues
25. What plan should we make to the disposal of solid waste?
a) Integrated waste management plan
b) Recycling of waste management plan
c) Reducing of waste management plan
d) Use of waste management plan
Answer: a) Integrated waste management plan
26 . What is called for the matured soils which are arranged in a series of zones?
a) Soil zones
b) Soil layers
c) Soil horizons
d) Soil benches
Answer: c) Soil horizons
27. What is soil profile?
a) A cross sectional view of the horizons in a soil
b) A front view of the horizons in a soil
c) A cross sectional view of the horizons in rocks
d) A front view of the horizons in rocks
Answer: a) A cross sectional view of the horizons in a soil
28. Why area treatment is important for soil?
a) To reduces the impact of raindrops on the soil
b) To maximize surface run-off
c) Not treating the upper catchment and proceeds towards an outlet
d) Not storing surplus rainwater
Answer: a) To reduces the impact of raindrops on the soil
29. Why continuous contour trenches are used?
a) To decrease the infiltration of air
b) To enhance the infiltration of air
c) To decrease the infiltration of water
d) To enhance the infiltration of water
Answer: d) To enhance the infiltration of water
30. Where is the head office of the Central Pollution Control Board?
a) Mumbai
b) Raipur
c) Mysore
d) New Delhi
Answer: d) New Delhi
31. What is the gallon to use in new toilets according to Federal plumbing standards?
a) 1.6
b) 2.5
c) 3.9
d) 4.3
Answer: a) 1.6
32. Why should people implement rainwater harvesting?
a) In order to play with the water
b) In order to use during scarcity of water
c) In order to pour the rain water directly to the sewage
d) In order to time pass
Answer: b) In order to use during scarcity of water
33. Environmental ethics belongs to which part?
a) Environmental science
b) Environmental chemistry
c) Environmental philosophy
d) Environmental studies
Answer: c) Environmental philosophy
34. When did the Kyoto Protocol entered into force?
a) 1997
b) 2000
c) 2005
d) 2009
Answer: c) 2005
35. What are the substances present in the ozone layer depleting substances controlled
by the Montreal Protocol?
a) Either chlorine or bromine
b) Either carbon or nitrogen
c) Either chlorine or carbon
d) Either carbon or bromine
Answer: d) Either carbon or bromine
36. Who appoints the chairman of the Central Pollution Control Board?
a) Central Government
b) State Government
c) Governor of the State
d) President of India
Answer: a) Central Government
37. In State Pollution Control Boards, how many constitutions of committees can
constitute?
a) One
b) Ten
c) Not constitute any committees
d) As many committees as necessary
Answer: d) As many committees as necessary
38. What is the full form of NAMP?
a) National Air Quality Monitoring Program
b) National Air Quality Measuring Program
c) National Air Quantity Monitoring Program
d) National Air Quality Monitoring Protocol
Answer: a) National Air Quality Monitoring Program
39. When did the National Green Tribunal Act constituted?
a) 2000
b) 2005
c) 2010
d) 2015
Answer: c) 2010
40. Which is the first country to pass the amendment in the parliament to safeguard the
environment?
a) Brazil
b) Denmark
c) China
d) India
Answer: d) India
41. Which one of the following is the best way to protect environment t by individuals?
a) By simply talking about environment
b) By killing organisms and cutting trees
c) By joining NGOs and involve themselves in environmental protection works
d) By simply sitting in a home
Answer: c) By joining NGOs and involve themselves in environmental protection works
42. When we will celebrate World Forestry Day?
a) 21 March
b) 22 April
c) 05 June
d) 11 July
Answer: a) 21 March
43. In India when we will celebrate Wildlife Week?
a) Between April 1 and 8
b) Between July 1 and 8
c) Between August 1 and 8
d) Between October 1 and 8
Answer: d) Between October 1 and 8
44. When did the Zoological Survey of India established?
a) 1900
b) 1909
c) 1916
d) 1920
Answer: c) 1916
45. Which is the India’s oldest conservation research based NGO?
a) Botanical Survey of India
b) Bombay Natural History Society
c) Centre for Environmental Education
d) Madras Crocodile Bank Trust
Answer: b) Bombay Natural History Society