SOFT SKILL QUESTIONS
1.Negotiation is best described as:
a) a contest of wills between opposing parties.
b) An interpersonal decision making process necessary
whenever people cannot achieve their objectives single -
handedly.
c) A third party mediation.
d) The process of compromise so as to instigate conflict with
one side coming out the victor.
Ans. b.
2. When negotiators are described as being interdependent,
that means people need to know how to:
a) Integrate their interests and work together
b) Have similar incentive structure.
c) The self-sufficient and self focused
d) Develop different norms of communication.
Ans. a.
3. When a negotiator rejects a proposal that is demonstrably
better than any other option available, this is called
a) The agreement bias.
b) The winner’s curse
c) Walking away from the table or hubris
d) Setting for too little
Ans. C
4. Which of the following is a myth that negotiators often hold
about negotiation?
a) Whatever is good for one party must be good for the
counterparty.
b) A negotiator should always approach a counterparty as if
they were of equal status.
c) Good negotiators play it safe and do not take risks.
d) Good negotiators rely on intution.
Ans d
5. Negotiation is a mixed motive enterprise, which refers to the
fact that parties:
a) Manage both economic & psychological dimensions
b) Have incentives to cooperate as well as complete
c) Use both deliberate thought and intention.
d) Balance rewards & costs.
Ans b
6. What are some effective tips for interpersonal
communication?
a) Try to refrain from forming your response before you have
been heard what the other is saying.
b) Be aware of non-verbal cues such as eye contact, facial
expressions or body postures.
c) Try to understand the message from the sender’s
perspective.
d) All the above
Ans d
7. Interpersonal communication includes message sending &
message reception between two or more individuals.
a) True
b) False
Ans.a
8. Body language such as hunched shoulders , fidgeting ,toe
tapping or hair twiddling portrays to the speaker that you are
not interested and not paying attention
a) True
b) False
Ans.a
9. List out the types of listening styles
a) Informational listening
b) Biased listening
c) Sympathetic listening
d) All of the above.
Ans d
10. Why is active listening a must have skill?
a) Because listening to one another generates new ideas.
b) Because listening has the ability to diffuse conflicts.
c) Both a and b
d) None of the above
Ans. C
11. What does it mean to be “other oriented”?
a) When you focus on the needs of the “others” you are
communicating with
b) When you don’t focus on the needs of the “others” you are
communicating with
c) When you forcible , focus on the needs of the “others” you
are communicating with
d) None of the above
Ans. C
12. Sympathetic listening is driven by
a) Listening
b) Emotion
c) Thinking
d) All of the above
Ans. B
13. What is critical listening?
a) It is the process where the listener interprets
b) It is a process of understanding what the speaker is saying
without interrupting the speaker.
c) It is a process of understanding what the speaker is saying
without analyzing anything
d) It is a process of understanding what the speaker is saying
and then forming an opinion after analyzing the statement.
Ans .d
14. What are the rules to be good listener?
a) Stop talking when other’s are
b) Try and put the talker at ease
c) Remove any distraction
d) All of the above.
Ans .d
15. How should verbal communication be?
a) Crisp, clear and confident
b) Messy, sloppy and nervous
c) Shaky , terrified and unable to speak
d) Overconfident, cocky and unaware.
Ans. a
16. The ____ is a type of communication wherein the
message is transmitted through the spoken words.
a) Verbal communication
b) Non-verbal communication
c) Written communication
d) None of these
Ans.a
17. The feedback is immediate in case of --------
a) Verbal Communication
b) Non- verbal communication
c) Written Communication
d) None of these
Ans.a
18. Which of the following is the first stage of listening?
a) Hearing
b) Remembering
c) Understanding
d) Responding
Ans a
19. Importance of listening skill is to
a) Understand assignments in a better way and find what is
expected from a person
b) Build rapport with co-workers,bosses and clients
c) Find underlying meaning in what others say
d) All of these
Ans. a
20. What are soft skills?
a) Specific technical abilities related to a particular job
b) Non-technical interpersonal and personal attributes
c) Computer programming skills
d) Academic qualification and degrees
Ans. b
21. What is emotional intelligence?
a) The ability to understand and manage one’s emotions and
empathize with others
b) The capability to learn programming languages quickly
c) The skill of managing time effectively
d) The aptitude to work well in a team environment
Ans. a
22. How do soft skill differ from hard skill?
a) Soft skills are specific and measurable abilities, while hard
skills are transferable.
b) Soft skills are technical , while hard skills are interpersonal
c) Soft skills are not essential in the workplace
d) Soft skill and hard skill are synonymous term
Ans. a
23. What soft skill involves the capacity to influence and
guide others toward shared goals?
a) Communication
b) Adaptability
c) Leadership
d) Decision making
Ans. c
24. Soft skill is intrapersonal
a) False
b) True
Ans. a
25. --------is one of the five C’s that hampers the right attitude
of communication
a) Counselling
b) Contending
Ans. b
26. When you talk to yourself then that kind of
communication is called------
a) Formal
b) Informal
c) Intrapersonal
d) Interpersonal
Ans c
27. Voice carries intentional and unintentional emotions and
messages
a) True
b) False
Ans .a
28. To be positive in a workplace you should not --- your
weakness.
a) Hide
b) Show
Ans. a
29. Which bodily movements does not come under the forms
of “kinesics”
a) Facial expression
b) Eye contact
c) Using material symbol
d) Postures
Ans. C
30. The volume of voice is an essential aspect of effective
communication.Which one is true about this?
a) Speak loudly in a group of 5 people
b) Be audible
c) Voice should be soft
d) Both b and c
Ans. D