Rayat Shikshan Sanstha's
Dahiwadi College Dahiwadi
Department of Physics
Physics Paper IV:- Magnetism II
Class:- B.Sc I
Multiple Choice Questions
Unit :- A.C. Circuits
1. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the
current in the resistor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
Answer: a
Explanation: In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor
and the current in the resistor is 00 because same current flows in the capacitor as well as the
resistor.
2. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor and the
current in the resistor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
Answer: a
Explanation: In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor
and the current in the resistor is 00 because same current flows in the inductor as well as the
resistor.
3. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the capacitor and the
current in the inductor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
Answer: a
Explanation: In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the inductor
and the current in the capacitor is 00 because same current flows in the inductor as well as the
capacitor.
4. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage
across the resistor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
Answer: a
Explanation: In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the
resistor and the current in the circuit is 00 because they are in phase.
5. In a series RLC circuit, the phase difference between the current in the circuit and the voltage
across the capacitor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
Answer: b
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across capacitor lags the current in the circuit by
900 so, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the
circuit is 900.
6. _________ the resonant frequency, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC
circuit.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Depends on the circuit
Answer: a
Explanation: The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit if a circuit is
inductive dominant i.e. if XL > XC ωL > 1/ωC => ω > 1/√LC => ω > ω0.
So, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant
frequency.
7. _________ the resonant frequency, the current in the capacitor leads the voltage in a series
RLC circuit.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Depends on the circuit
Answer: b
8. In a parallel circuit, we consider _____________ instead of impedance.
a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Admittance
Answer: d
Explanation: In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where
admittance is the reciprocal of impedance.
9. In a parallel circuit, we consider admittance instead of _________
a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Impedance
Answer: d
Explanation: In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where
admittance is the reciprocal of impedance.
10. Which, among the following is the correct expression for impedance?
a) Z=Y
b) Z=1/Y
c) Z=Y2
d) Z=1/Y2
Answer: b
Explanation: We know that impedance is the reciprocal of admittance, hence the correct
expression for impedance is: Z=1/Y.
11. Which, among the following is the correct expression for admittance?
a) Y=Z
b) Y=1/Z
c) Y=Z2
d) Y=1/Z2
Answer: b
Explanation: We know that admittance is the reciprocal of impedance, hence the correct
expression for admittance is: Y=1/Z.
12. What is the unit of admittance?
a) ohm
b) henry
c) farad
d) ohm-1
Answer: d
Explanation: The unit for admittance is ohm-1 because the unit of impedance is ohm and
admittance is the reciprocal of impedance.
13. As the impedance increases, the admittance ____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
Answer: b
Explanation: As the impedance increases, the admittance decreases because admittance is equal
to 1/impedance.
14. If the impedance of a system is 4 ohm, calculate its admittance.
a) 0.25 ohm-1
b) 4 ohm-1
c) 25 ohm-1
d) 0.4 ohm-1
Answer: a
Explanation: We know that: Y=1/Z.
Substituting the value of Z from the question, we get Y = 1/4 = 0.25 => Y= 0.25 ohm-1.
15. The admittance of a system is 10 ohm-1, calculate its impedance.
a) 10 ohm
b) 0.1 ohm
c) 1 ohm
d) 1.1 ohm
Answer: b
Explanation: We know that: Z=1/Y.
Z = 1/10 = 0.1 => Z = 0.1 ohm.
16. In A parallel circuit, with any number of impedances, The voltage across each impedance is?
a) equal
b) divided equally
c) divided proportionaly
d) zero
Answer: a
Explanation: In parallel circuits, the current across the circuits vary whereas the voltage remains
the same. So, voltage across each impedance is equal in parallel circuit.
17. In a parallel circuit, current in each impedance is_____________
a) equal
b) different
c) zero
d) infinite
Answer: b
Explanation: In parallel circuits, the current across the circuits vary whereas the voltage remains
the same. So, current in each impedance is different.
18. In an impedance parallel network, the reactive component will ____________ the voltage by
90 degrees.
a) Lead
b) Lag
c) Either lead or lag
d) Depends on the circuit
Answer: c
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the
voltage by 90 degrees.
19. In an impedance parallel network, the reactive component will either lead or lag the voltage
by _________ degrees.
a) 0
b) 90
c) 45
d) 180
Answer: b
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the
voltage by 90 degrees.
20. In an impedance parallel network, the reactive component will either lead or lag the
________ by 90 degrees.
a) Voltage
b) Current
c) Either voltage or current
d) Cannot be determined
Answer: a
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the
voltage by 90 degrees.
21. The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when the current
_________ the voltage.
a) Leads
b) Lags
c) Either leads or lags
d) Cannot be determined
Answer: a
Explanation: The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when
the current leads the voltage.
22. The active component in an impedance parallel circuit will __________ the voltage.
a) Leads
b) Lags
c) Be in phase with
d) Either leads or lags
Answer: c
Explanation: The active component in an impedance parallel network will always be in phase
with the voltage in the circuit.
23. The phase difference between the active component of an impedance parallel circuit and the
voltage in the network is __________
a) 0
b) 90
c) 180
d) 360
Answer: a
Explanation: The active component in an impedance parallel network will always be in phase
with the voltage in the circuit. Hence the phase difference is 0.
24. The quadrature component is also known as?
a) Active component
b) Reactive component
c) Either active or reactive component
d) Neither active nor reactive component
Answer: b
Explanation: The quadrature component is also known as the reactive component because the
reactive component forms a quadrature with the voltage.
25. Find the expression for the current I from the given circuit.
basic-electrical-engineering-questions-answers-parallel-impedance-circuits-q8
a) I=IL
b) I=IR
c) I=IL+IR
d) I=0
Answer: c
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total
current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence
I=IR+IL.
26. Find the value of IR if I=10A and IL=8A.
basic-electrical-engineering-questions-answers-parallel-impedance-circuits-q8
a) 5A
b) 18A
c) 12A
d) 2A
Answer: d
Explanation: We know that I=IR+IL.
10=IR+8 => IR=2A.
27. In an R-L-C series resonance circuit, if inductance of the circuit is made double and the
capacitance is made half, which of the following will be affected ?
A. Resonant frequency
B. Selectivity of the circuit
C. Current at resonant frequency
D. Impedance at resonant frequency
Answer :- B. Selectivity of the circuit
28. When resonant frequency for an R-L-C parallel circuit is given by 1/2 pi root LC, the
essential condition is that
A. Inductance must be non-resistive
B. Capacitance must be non-leaky
C. Current is minimum at resonance
D. All of the above
Answer :- D. All of the above
29. A parallel circuit is said to be in resonance when the admittance is purely
A. Capacitive
B. Inductive
C. Susceptive
D. Conductive
Answer:- D. Conductive
30. In a purely resistive, the average power Pav is..........the peak power Pmax
A. Double
B. One-half of
C. One-fourth
D. Equal to
Answer:- B. One-half of
31. In a pure resistive circuit
A. Current lags behind the voltage by 90o
B. Current leads the voltage by 90o
C. Current can lead or lag the voltage by 90o
D. Current is in phase with the voltage
Answer:- D. Current is in phase with the voltage
32. For a purely resistive circuit the following statement is in correct
A. Work done is zero
B. Power consumed is zero
C. Heat produced is zero
D. Power factor is unity
Answer:- D. Power factor is unity
33. In a power system, reactive power is necessary for
A. Power transmission
B. Stabilising the voltage level
C. Counteracting the effect of reactance in the transmission system
D. None of the above
Answer:- C. Counteracting the effect of reactance in the transmission system
34. In a loss free R-L-C circuit the transient current is
A. Oscillating
B. Square wave
C. Sinusoidal
D. Non-oscillating
Answer:- C. Sinusoidal
35. The power factor at resonance in R-L-C parallel circuit is
A. Zero
B. 0.08 lagging
C. 0.8 leading
D. Unity
Answer:- D. Unity
36. Magnitude of current at resonance in R-L-C circuit
A. Depends upon the magnitude of R
B. Depends upon the magnitude of L
C. Depends upon the magnitude of C
D. Depends upon the magnitude of R, L and C
Answer:- A. Depends upon the magnitude of R
37. The quality factor of R-L-C circuit will increase if
A. R increases
B. R decreases
C. Impedance increases
D. Voltage increases
Answer:- B. R decreases
38. Higher the Q of a series circuit
A. Broader its resonance curve
B. Narrower its pass band
C. Greater its bandwidth
D. Sharper its resonance
Answer:- B. Narrower its pass band
39. Q-factor of a parallel resonant circuit is
A. 2 Π fr/ bandwidth
B. 2 Π × maximum stored energy/energy dissipated per cycle
C. Maximum stored energy/energy dissipated per cycle
D. None of the above
Answer:- B. 2 Π × maximum stored energy/energy dissipated per cycle
40. A high Q coil has
A. Large bandwidth
B. High losses
C. Low losses
D. Flat response
Answer:- C. Low losses
41. Higher the Q of a series circuit, narrower its
A. Passband
B. Resonance curve
C. Bandwidth
D. All of these
Answer:- D. All of these