Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
1. A company has a few projects it would like to get done, but due to the budget, the company can
only choose one project. Project A has a BCR of 1.5 and Project B had a BCR of 2.5. Which
project should the company choose?
a. Project A
b. Project B
c. Project A and B
d. None since they are both projects that will run the company at a loss
Answer: B. BCR (benefit cost ratio) compares the gains to the cost of a project. Any number
higher than one is good. The higher BCR in the question would return the company more
money.
2. A project manager is about to start planning a new sales software development project and will
work with the project team to create the project management plan. What will the project
manager and the team not use during planning a project?
a. Work performance information
b. Scope statement
c. Scope baseline
d. Risk register
Answer: A. The work performance information is an output of monitoring and controlling
and is not used during planning the project. Scope statement, scope baseline, and risk
register are all created during the planning processes.
3. The project manager has received a change request from the project sponsor to reduce the
budget by 20%. After the project manager has reviewed the change, he decides that the only
way this can be done is by removing a part of the project that was not completed yet. Who
would best approve this change?
a. Project team
b. Change approval board
c. Change management board
d. Change control board
Answer: D. The change control board (CCB) is a group that helps the project manager to
assess and denied, or approve changes. The project team may just help assess the change.
Change approval and management boards are made up terms.
4. The CEO of a small business has requested that the companies accounting software be upgraded
to better support the financial records. He has requested that the software include a report that
can forecast the following month expenses. Where would be the best place the CEO can outline
why this project needs to get done?
a. Business documents
b. Scope outline
c. Scope statement
d. WBS
Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
Answer: A. The business documents contain two parts, the business case and the benefits
management plan. In this question the business case would be use to explain why the
project would need to get done. The scope outline is a made up term. Scope statement and
the WBS only has the work needed to finish the project.
5. Project manager Mike worked with the sponsor Chris to the get the project charter approved for
the new office reorganizing project. While reviewing the requirements both Mike and Chris is
sure that there is no need to upgrade the current wireless network in the office. Where is the
best place Mile and Chis can store this information?
a. Project Charter
b. Business case
c. Assumption documentation
d. Assumption log
Answer: D. Mike and Chris is making an assumption since they are sure but don’t know for a
fact. Assumption log is used to track all assumptions made throughout the project. A project
charter and business case will not have assumptions. Assumption documentation is a made
up term.
6. While working on creating a project management plan, the project manager has brought a
group of expert programmers and planner to ensure it is created correctly. What tool best
describes this approach?
a. Meeting
b. Interpersonal and team skills
c. Data analysis
d. Data gathering
Answer: D. The tool that is being used is a focus group which is part of Data gathering.
Meeting and interpersonal and team skill does not contain a focus group. Data analysis is
used to analyze data that that was already gathered.
7. When a project has been executed, what input would best help the project manager
determined how to manage changes to the project?
a. Change Control Plan
b. Project management plan
c. Change control board
d. Change control charts
Answer: B. The project management plan contains the change management plan. The
change control board is a tool. Change control plan and change control charts are made up
terms.
8. Company XYZ has been executing a new business development project for the last 4 months. A
few stakeholders has requested a few changes to the scope and have gotten them approve.
When a change is approved what is next best step to conduct on a project?
a. Execute the approved change request in the process of direct and manage project work
Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
b. Execute the approved change request in the process of monitor and control project
work
c. Validate the change in the validate scope process
d. Close the change request in the close project or phase process
Answer: A. Once a change request has been approved in the perform integrated change
control process, the project manager will then execute the change in the direct and manage
project work process. Approved change request is not an input into monitor and control
project work, validate scope, and close project or phase.
9. A change control board has informed the project manager that a change request made by
stakeholder Mark to reduce the schedule of the project by 2 weeks was rejected. What is the
first step the project manager should take?
a. Resubmit the change request
b. Ask Mark to change his request to 1 week
c. Consult the project team to see how to get this change approve
d. Update the change log
Answer: D. Once a change has been approved or rejected the project manager should
update the change log to reflect the status of the change. Asking Mark to reduce his change
request by 1 week would need a new change request. The change was already rejected,
there is no need to get the team involved. Resubmitting the change request, without any
new changes would result in the same outcome.
10. The deliverable for the product improvement project has been accepted by the sponsor. What
should the project manager do next?
a. Move onto the next phase or project
b. Release the project team
c. Move to the close project or phase process
d. Determine what went wrong and right on this project
Answer: C. Once a deliverable has been accepted the project manager should then conduct
the close project or phase process. In that process the project manager will then conduct
the lesson learned and release or reassign the project team. A project manager should never
leave a project without formally closing it.
11. Project team member Josh has learned a new method to program the financial application. He
learned the new method from reading a book about functions in applications. What kind of
knowledge is this?
a. Explicit
b. Tacit
c. Common
d. Programming
Answer: A. Explicit knowledge is gain from words, pictures, and numbers, such as reading
books. Tacit is generally from beliefs, insights and experiences. Common and programming
are not types of knowledge.
Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
12. While executing a project the project manager has learned that a vendor will delay the delivery
of the sever that will be needed to implement the phone system. This problem will need to get
resolve soon. What should the PM do first?
a. Update the project management plan
b. Update the issue log
c. Update the sponsor
d. Find a new vendor
Answer: B. The first step in managing any issues on a project is to add it to the issue log.
From there the PM can get a change request to either change the vendor or add more time
to the project. Once a change request has been approved then the PM can update the
project management plan
13. The project team is currently working on the office move project and they have completed
moving one of the floors to the other building. While the work is progressing what document
would be best for the project manager to update?
a. Work Performance data
b. Issue logs
c. Change logs
d. Work logs
Answer: A. The work performance data will describe what is happening to the deliverable as
it is being done. The issue log is only updated when they are issues on the project. Change
logs are only updated once a change request is filed. Work logs are a made-up term.
14. The project sponsor has been asking the project manager to close the project as soon as
possible, since the deliverable has been created. The project manager has informed the sponsor
that the project cannot close yet. What best explains why the project manager cannot close the
project?
a. There are defects in the deliverable
b. The project is over budget
c. The project team has not been release
d. The deliverable has not been accepted.
Answer: D. In order for the project or phase to be close the deliverable has to be accepted.
Accepted Deliverable is a key input to the process of close project or phase. You will release
the project team during the close project or phase. If the deliverable was defected, then it
would not be considered done.
15. A company has plans to improve one their products. They have started to work with Mary to get
this project authorize by the board of directors. What is the output of this process?
a. Project management plan
b. Project charter
c. Stakeholder register
d. Business documents
Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
Answer: B. The project charter is used to authorized a project. The project management
plan and stakeholder register come after the charter is created. The business documents is
an input to create project charters.
16. When creating a project management plan what component will address how to approve
changes on a project?
a. Change approval management plan
b. Change management plan
c. Change control board plan
d. Change Plans
Answer: B. The change management plan is a part of the project management plan that will
describes how to manage changes on a project. That includes getting them requested,
assess, approved or rejected. The other choices are made up plans.
17. A project team has just completed a major module in a new application. They were able to
complete it in about half the time that was approved for them. They used a new method from a
recently published programmers publication. What should the project manager do first with this
new programming method?
a. Update the project management plan
b. Update the sponsor about the work
c. Close the project or phase
d. Update the lessons learned register
Answer: D. Once new knowledge had been learned, the project manager should update the
lesson learned register. This will ensure that the knowledge is saved and can be used
throughout the project as well as future projects. Updating the plan or sponsor will not
update the lesson learned register or document the method. You cannot close a project or
phase if it had not been completed and accepted.
18. While executing a large project about building a bridge, the PM has received a request that
would affect the structure of the bridge and may need it to be completely redesign. The change
came from the local transportation department. What should the PM do next?
a. Stop all work on the bridge
b. Inform the department that work has already stated and they cannot stop
c. Review the change and determine how they will impact the overall project
d. Inform the project sponsors and customers that the project will need to stop until this
can be done.
Answer: C. The first step would be to assess the changes and understand how it would affect
the project, which may lead to stopping the work and redesigning the bridge. You should
never stop work on a project without first understanding the impact of a change on a
project. Never take actions without first reviewing and assessing.
19. A phase of a long software development project had been completed. The phase was
considered very successful. The team was able to complete the deliverables in about half the
Andrew Ramdayal PMP Exam Prep Integration Questions and Answers
time and under the budget. The deliverables were successfully transferred to the next phase of
the project. What should the project manager do next for this phase?
a. Create the final report
b. Initiate the next phase of the project
c. Update the project management plan
d. Start working on the project management plan for the next phase
Answer: A. The final report is an output of the close project or phase process that will
document what happen on the project. While you can initiate or plan another phase on a
project, the question does state for this phase. Update project management plan is not an
output of close project or phase.
20. While monitoring and controlling the project, the project manager notices that for the last 3
weeks the project has been behind schedule 2 out of the 3 weeks. The PM thinks it will also be
behind schedule this week also. What kind of Data analysis is this?
a. Variance analysis
b. Trend analysis
c. Prediction analysis
d. Expert Judgement
Answer: B. Trend analysis is used to analyze when a trend might be forming and where it’s
going. Variance analysis is used to see a variance only, not to predict it. Prediction analysis is
made up. Expert judgement is not part of Data analysis.