Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
478 views60 pages

Test Bank Database

db

Uploaded by

ahmedabdelmoatyy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
478 views60 pages

Test Bank Database

db

Uploaded by

ahmedabdelmoatyy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 60

1. A _________ is an organized collection of data.

a. Database
b. Digital Document
c. Spreadsheet
d. None of the above

Answer ⟵a. Database

2. A ________ is a software package that can be used for creating and


managing databases.
a. Database Management System
b. Basedata Management System
c. Database Manage System
d. None of the above

Answer ⟵a. Database Management System

3. A_________________ database management system is referred to as a


relational model.
a. DBMS
b. RDBMS
c. DB
d. None of the above

Answer ⟵b. RDBMS

4. Example of the database ________.


a. Microsoft Access
b. OpenOffice Base
c. MySQL
d. All of the above

Answer ⟵d. All of the above


5. The database concept has evolved since the _______.
a. 1980
b. 1960
c. 1955
d. 1950

Answer ⟵b. 1960

6. DBMS Stands for __________.


a. Database Management System
b. Database Manage System
c. Data Manage System
d. None of the above

Answer ⟵a. Database Management System

7. A database management system is a software package with computer


programs that controls the ___________.
a. Creation
b. Maintenance
c. Use of Database
d. All of the above

Answer ⟵d. All of the above

8. A database is an integrated collection of ___________.


a. Data records
b. Files
c. Objects
d. All of the above

Answer ⟵d. All of the above

9. A DBMS enables several user application programs to access the ________


database.
a. Other Database
b. Same Database
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵b. Same Database


10. Data can be organized into __________.
a. Flat File
b. Relational
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵c. Both a) and b)

11. Data stored in a single table is known as __________.


a. Flat File
b. Relational
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵a. Flat File

12. Data is stored in multiple tables, which are connected together via a
common field.
a. Flat File
b. Relational
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵b. Relational

13. __________ are dedicated computers that hold the actual databases and
run only the DBMS and related software.
a. Database Server
b. Decided Server
c. Web Server
d. None of the above

Answer ⟵a. Database Server

14. What are the advantages of database __________.


a. Reduces Data Redundancy
b. Sharing of Data
c. Data Integrity
d. All of the above

Answer ⟵d. All of the above


15. When the same piece of data is stored in two or more locations, it is
called ______________.
a. Data Redundancy
b. Data Integrity
c. Data Consistency
d. None of the above

Answer ⟵a. Data Redundancy

16. _________ prevents creating multiple copies in the database.


a. Data Redundancy
b. Data Integrity
c. Data Consistency
d. None of the above

Answer ⟵a. Data Redundancy

17. __________ means that the data is accurate and consistent in the database.
a. Data Redundancy
b. Data Integrity
c. Data Consistency
d. None of the above

Answer ⟵b. Data Integrity

18. Only authorized users should be allowed to access the database and
their identity should be authenticated using a username and password
known as ________.
a. Data Redundancy
b. Data Consistency
c. Data Security
d. None of the above

Answer ⟵c. Data Security

19. Database Management System automatically takes care of ____________.


a. Data Redundancy
b. Backup and Recovery
c. Data Security
d. None of the above
Answer ⟵b. Backup and Recovery

20. ___________ prevent multiple mismatching copies of the same data in the
database and only valid data will be added in the database.
a. Data Redundancy
b. Backup and Recovery
c. Data Consistency
d. None of the above

Answer ⟵ c. Data Consistency

21. __________ in a table represents a set of information with the same


structure in every row.
a. Tuples
b. Record
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)

22. A __________ is the actual text, number, or date that you enter when
adding data to your database.
a. Values
b. Table
c. Boolean
d. None of the above

Answer ⟵ a. Values

23. The unique field present in the table is called __________.


a. Primary Key
b. Candidate Key
c. Foreign Key
d. None of the above

Answer ⟵ a. Primary Key

24. When the primary key is applied on multiple columns is known as


__________.
a. Primary Key
b. Composite Primary Key
c. Foreign Key
d. None of the above

Answer ⟵ b. Composite Primary Key

25. By default if the primary key is not defined that column is known as
__________.
a. Primary Key
b. Candidate Key
c. Foreign Key
d. None of the above

Answer ⟵ c. Foreign Key

26. __________ key can store multiple same records in the table.
a. Primary Key
b. Candidate Key
c. Foreign Key
d. None of the above

Answer ⟵ c. Foreign Key

27. The relationship between two tables where one table has one record
and another table has many records is known as ___________.
a. One-to-Many
b. Many-to-Many
c. Many-to-One
d. None of the above

Answer ⟵ a. One-to-Many

Session 2: Create and Edit Tables Using Wizard & SQL


Commands
28. SQL stands for _____________.
a. Single Query Language
b. Structured Query Language
c. Semantic Query Language
d. None of the above
Answer ⟵ b. Structured Query Language

29. A ____________ is a collection of data components organized in the form


of vertical columns and horizontal rows.
a. Table
b. Fields
c. Attributes
d. None of the above

Answer ⟵ a. Table

30. A row also called a Record or _________ represents a single, data item in a
table.
a. Column
b. Tuples
c. Fields
d. None of the above

Answer ⟵ b. Tuples

31. You can create tables in the database using _________.


a. Wizard
b. SQL
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)

32. ____________ are the basic building blocks of a database.


a. Table
b. Query
c. Database
d. None of the above

Answer ⟵ a. Table

33. _____________ are used to define the type of data that will be stored in the
database.
a. Data Types
b. Data field
c. Key Data
d. None of the above

Answer ⟵ a. Data Types

34. What are the different types of data type available in OpenOffice base?
a. Numeric Types
b. Alphanumeric Types
c. Binary Types & Date time
d. All of the above

Answer ⟵ d. All of the above

35. __________ types are used for describing numeric values for the field used
in the table of a database.
a. Numeric Type
b. Alphanumeric Type
c. Boolean Type
d. Date & Time

Answer ⟵ a. Numeric Type

36. ___________ data type can store 0 or 1 in the database.


a. Boolean
b. TinyInt
c. Smalint
d. BigInt

Answer ⟵ a. Boolean

37. What are the different numerical data types?


a. Boolean
b. Tinyint & Smallint
c. Integer & Bigint
d. All of the above

Answer ⟵ d. All of the above

38. ____________ data type can store UTF 8 Characters in the database.
a. Longvarchar
b. Char
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)

39. __________ is case sensitive data type in the database.


a. Longvarchar
b. Varchar_Ignorecase
c. Varchar
d. All of the above

Answer ⟵ b. Varchar_Ignorecase

40. ___________ data types in a database can be used for storing photos,
music, video or any file format.
a. Numerical Type
b. Alphanumeric Type
c. Binary Type
d. Date & Time

Answer ⟵ c. Binary Type

41. Which datatype is used for storing date and time both in the database.
a. Date
b. Time
c. Timestamp
d. None of the above

Answer ⟵ c. Timestamp

42. A table is a collection of data elements that are organized using a


vertical __________ and horizontal ___________ model.
a. Column & Row
b. Row & Column
c. Column & Column
d. Row & Row

Answer ⟵ a. Column & Row

43. A ________ is a collection of data values of a specific type, one for each
row of a table.
a. Column
b. Row
c. Cell
d. None of the above

Answer ⟵ a. Column

44. In a table, a __________ represents a single data item.


a. Row
b. Truple
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)

45. _____________ are used to identify which type of data we are going to
store in the database.
a. Datatype
b. DataItem
c. DataValue
d. DataCat

Answer ⟵ a. Datatype

46. There are ________ ways to create a table.


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer ⟵ b. 2

47. Field properties can be set in both the ________ and _________ .
a. Length & Default Value
b. Length & Entry
c. Both a) and b)
d. All of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)


Session 3: Perform Operations of Table
48. By default the length of the numerical data type is _______.
a. 05
b. 10
c. 20
d. 30

Answer ⟵ b. 10

49. If the user does not specify a value for a field while putting values into
the table, a _____________ value can be assigned to it.
a. Default Value
b. Length
c. Format
d. None of the above

Answer ⟵ a. Default Value

50. ________ means to arrange the data in either ascending order or


descending order.
a. Filter
b. Sorting
c. Arrangement
d. None of the above

Answer ⟵ b. Sorting

51. ____________ is used to maintain accuracy and consistency of data in a


relationship.
a. Referential data
b. Referential Integrity
c. Referential Value
d. None of the above

Answer ⟵ b. Referential Integrity

52. In base, data can be linked between two or more tables with the help of
____________.
a. Primary Key
b. Foreign Key
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ c. Both a) and b)

53. Referential Integrity helps to avoid ____________.


a. If you want to add a record in the related table and if there is no associated
record available in the primary key table.
b. Changing values in a primary if there are any dependent records in the related
table.
c. Deleting records from a primary key table if there are any matching related
records available in the associated table.
d. All of the above

Answer ⟵ d. All of the above

54. The connection or association between two or more table is known as


____________
a. Connection
b. Relationship
c. Connector
d. None of the above

Answer ⟵ b. Relationship

55. Relationships between tables help to __________.


a. Save time
b. Reduce data-entry errors
c. Summarize data from related tables
d. All of the above

Answer ⟵ d. All of the above

56. What are the different types of relationships which can be created in
table___________.
a. One to One
b. One to Many or Many to One
c. Many to Many
d. All of the above

Answer ⟵ d. All of the above


57. ___________ is the relationship, where both the tables must have primary
key columns.
a. One to One
b. One to Many or Many to One
c. Many to Many
d. All of the above

Answer ⟵ a. One to One

58. ____________ in this relationship, one of them must have a primary key
column.
a. One to One
b. One to Many or Many to One
c. Many to Many
d. All of the above

Answer ⟵ b. One to Many or Many to One

59. A ____________________ is a standard for commands that define the


different structures in a database.
a. Data Manipulation Language (DML)
b. Data Definition Language (DDL)
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ b. Data Definition Language (DDL)

60. A ______________ is a language that enables users to access and


manipulate data in a database.
a. Data Manipulation Language (DML)
b. Data Definition Language (DDL)
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ a. Data Manipulation Language (DML)

61. A ____________ is a subset of DML that just deals with information


retrieval.
a. Query Language
b. Structure Language
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ a. Query Language

62. A popular data manipulation language is _________________.


a. Structured Query Language
b. Machine Level language
c. Low level language
d. None of the above

Answer ⟵ a. Structured Query Language

63. There are __________ types of Relationships in a table.


a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

Answer ⟵ b. 3

Session 4: Retrieve data using Query


64. _________ means that the query hides certain data and displays only what
you want to see based on the criteria you provided.
a. Filtering
b. Sort
c. Query
d. All of the above

Answer ⟵ a. Filtering

65. A __________ statement used to display the zero record or multiple record
from the database.
a. Select
b. Order By
c. Where
d. None of the above

Answer ⟵ a. Select
66. To retrieve all the columns in a table the syntax is ___________.
a. Select $ from <tablename>;
b. Select * <tablename>;
c. Select * from <tablename>;
d. Select % <tablename>;

Answer ⟵ c. Select * from ;

67. To display the records containing the same type of values _________
clause can be used with the Select SQL Command.
a. Where
b. More
c. Order
d. None of the above

Answer ⟵ a. Where

68. Shortcut key for executing query in OpenOffice base.


a. F2
b. F3
c. F4
d. F5

Answer ⟵ d. F5

69. To view records in ascending order from a database.


a. Unorder by
b. Order by
c. Acc by
d. Decc by

Answer ⟵ b. Order by

70. ___________ statement is used for modifying records in a database.


a. Modify
b. Update
c. Delete
d. Select

Answer ⟵ b. Update
71. The syntax of the update statement is _____________.
a. Update <tablename> set <columnname = value> where <condition>;
b. Update <tablename> set <condition> where <condition>;
c. Modify <tablename> set < value> where <condition>;
d. Modify <tablename> set <columnname = value> where <condition>;

Answer ⟵ a. Update set where ;

72. A _______ helps the user to systematically store information in the


database.
a. Form
b. Table
c. Report
d. None of the above

Answer ⟵ a. Form

Database Management System Class 10 MCQ

73. A ________ enables users to view, enter, and change data directly in
database objects such as tables.
a. Table
b. Form
c. Report
d. None of the above

Answer ⟵ b. Form

74. _________ statement retrieves zero or more rows from one or more
database tables or database views.
a. Select
b. Update
c. Delete
d. None of the above

Answer ⟵ a. Select

75. By default, data is arranged in _______ order using ORDER BY clause.


a. Ascending
b. Descending
c. Both a) and b)
d. None of the above

Answer ⟵ a. Ascending

76. __________ statement is used for modifying records in a database.


a. Select
b. Update
c. Delete
d. None of the above

Answer ⟵ b. Update

77. To remove one or more records from a database, use the _________
statement.
a. Select
b. Update
c. Delete
d. None of the above

Answer ⟵ c. Delete

Session 5: Create Forms and Reports using Wizard


78. A __________ provides the user a systematic way of storing information
into the database.
a. Query
b. Form
c. Table
d. None of the above

Answer ⟵ b. Form

Database Management System Class 10 MCQ

79. __________ will help you to display summarized data from the database.
a. Report
b. Form
c. Table
d. None of the above
Answer ⟵ a. Report

80. To create a form you need to select the _________ option available under
the Database section.
a. Form
b. Query
c. Report
d. All of the above

Answer ⟵ a. Form

81. A ______ helps to collect specific information from the pool of data in the
database.
a. Form
b. Query
c. Report
d. All of the above

Answer ⟵ b. Query

82. ________ is used to display the summary of data.


a. Form
b. Query
c. Report
d. All of the above

Answer ⟵ c. Report

83. _________ are the interfaces with which the user interacts.
a. Form
b. Query
c. Report
d. All of the above

Answer ⟵ a. Form

84. Data from multiple tables can be stored in _______.


a. Data system
b. Database
c. Datatype
d. None of the above
Answer ⟵ a. Database

1) Which of the following is generally used for performing tasks like creating the structure of the
relations, deleting relation?

a. DML(Data Manipulation Language)


b. Query
c. Relational Schema
d. DDL(Data Definition Language)

Answer: D

Explanation: The term "DDL" stands for Data Definition Language, used to perform all other
essential tasks such as deleting relation and related schemas in defining the structure relation.

2) Which of the following provides the ability to query information from the database and insert
tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database?

a. DML(Data Manipulation Language)


b. DDL(Data Definition Language)
c. Query
d. Relational Schema

Answer: A

Explanation: The term "DML" stands for the Data Manipulation Language used to perform the
required changes in the relation's values.

3) The given Query can also be replaced with_______:

1. SELECT name, course_id


2. FROM instructor, teaches
3. WHERE instructor_ID= teaches_ID;

a. Select name,course_id from teaches,instructor where instructor_id=course_id;


b. Select name, course_id from instructor natural join teaches;
c. Select name, course_id from instructor;
d. Select course_id from instructor join teaches;

Answer: B

Explanation: Join clause joins two tables by matching the common column
4) Which one of the following given statements possibly contains the error?

a. select * from emp where empid = 10003;


b. select empid from emp where empid = 10006;
c. select empid from emp;
d. select empid where empid = 1009 and Lastname = 'GELLER';

Answer: D

Explanation: The Query given in option D does not contain the "from" clause, which specifies the
relation from which the values have to be selected or fetched. Therefore the correct answer is D.

5) Ready the Query carefully:

1. SELECT emp_name
2. FROM department
3. WHERE dept_name LIKE ' _____ Computer Science';

In the above-given Query, which of the following can be placed in the Query's blank portion to
select the "dept_name" that also contains Computer Science as its ending string?

a. &
b. _
c. %
d. $

Answer: C

Explanation: In the above-given Query, the "%" (like) operator will be used, which is generally
used while searching for a certain pattern in the strings. It represents the single and multiple
characters. In this case, it used with "Where "louse to select the "dept_name" that contains the
Computer Since as its ending string. To understand it more clearly, consider the following syntax:

Syntax

SELECT column1, column2, ...


FROM table_name
WHERE columnN LIKE pattern;

6) What do you mean by one to many relationships?


a. One class may have many teachers
b. One teacher can have many classes
c. Many classes may have many teachers
d. Many teachers may have many classes

Answer: B

Explanation: We can understand the "one to many" relationship as a teacher who may have
more than one class to attend.

7) In the following Query, which of the following can be placed in the Query's blank portion to display
the salary from highest to lowest amount, and sorting the employs name alphabetically?

1. SELECT *
2. FROM instructor
3. ORDER BY salary ____, name ___;

a. Ascending, Descending
b. Asc, Desc
c. Desc, Asc
d. All of the above

Answer: C

Explanation: To sort the salary from highest to lowest amount and display the employee's name
alphabetically, one can use the "Desc and Asc" in the above-given Query.

8) The given Query can be replaced with ____________:

1. SELECT name
2. FROM instructor1
3. WHERE salary <= 100000 AND salary >= 90000;

a.
1. SELECT name
2. FROM instructor1
3. WHERE salary BETWEEN 100000 AND 90000
b. 1. SELECT name

2. FROM instructor|
3. WHERE salary BETWEEN 90000 AND 100000;

c.
1. SELECT name
2. FROM instructor1
3. WHERE salary BETWEEN 90000 AND 100000;

d. 1. SELECT name
2. FROM instructor!
3. WHERE salary <= 90000 AND salary>=100000;

Answer: C

Explanation: The "SQL" contains a comparison known as the "BETWEEN," which is also used in
one of the given queries, as you can see. The "BETWEEN" operator is generally used to simplify
the "WHERE" clause that is used to specify that the value is greater than one value or greater than
some values, less than one or more values.

9) A Database Management System is a type of _________software.

a. It is a type of system software


b. It is a kind of application software
c. It is a kind of general software
d. Both A and C

Answer: A

Explanation: The DBMS (or Database Management System) is a kind of system software used for
several operations such as creating tables/databases, storing data, managing databases. It also
allows modifying the data stored in the database as well.

10) The term "FAT" is stands for_____

a. File Allocation Tree


b. File Allocation Table
c. File Allocation Graph
d. All of the above

Answer: B

Explanation: The term "FAT" can be described as a file structure (or file architecture). In which all
the information about the files where they are stored and where all these files need to be stored
or in which directory, all that information generally stored in the file structure. Therefore the
Operating system creates a table in which all the files and clusters are stored, known as the file
allocation table.

11) Which of the following can be considered as the maximum size that is supported by FAT?

a. 8GB
b. 4GB
c. 4TB
d. None of the above

Answer: B

Explanation: The files with a size of less than 4 GB or equal to 4GB are easily supported by the
FAT. All files with a size greater than the maximum size (or is 4Gb) are not supported by the FAT.

12) The term "NTFS" refers to which one of the following?

a. New Technology File System


b. New Tree File System
c. New Table type File System
d. Both A and C

Answer: A

Explanation: In the old operating systems, the file structure used to store and manage files is
called the FAT 32 ( or File Allocation Table). Later, when the technology evolves with time, a new
type of file system is introduced, known as the New Technology File System. It overcomes all the
drawbacks, issues that exist in FAT file architecture and has many other new features such as it is
fast, it can handle files whose size is even greater than 4 GB.

13) Which of the following can be considered as the maximum size that is supported by NTFS?

a. 4GB
b. 16TB
c. 64TB
d. 8TB

Answer: A

Explanation: The New Technology File System was introduced in 1993 for the very first time as a
part of new Windows operating systems (Windows NT 3.1).

You may be surprised to know that windows are still using it because of its fast speed and can
support files whose size is up to 16TB (16 terabytes), which is much more than that file size
supported by the old system.

14) A huge collection of the information or data accumulated form several different sources is known
as ________:

a. Data Management
b. Data Mining
c. Data Warehouse
d. Both B and C

Answer: C

Explanation: A huge collection of different types of data/information which collected from many
different sources stored in one place is called a data warehouse. It works just like the standard
warehouse, which is generally a type of holding area/building to store the different types of
different goods in huge quantities until they are further distributed. Therefore the correct answer
is Data Warehouse.

15) Which of the following can be used to extract or filter the data & information from the data
warehouse?

a. Data redundancy
b. Data recovery tool
c. Data mining
d. Both B and C

Answer: C

Explanation: The tools used to obtain meaningful information or Data from the large collection
of data (or from the Data Warehouses) are known as the Data mining tools. Through data mining,
one can easily filter the useful information or data from the massive collection of the data.
Therefore the correct answer is Data Mining.
16) Which one of the following refers to the copies of the same data (or information) occupying the
memory space at multiple places.

a. Data Repository
b. Data Inconsistency
c. Data Mining
d. Data Redundancy

Answer: D

Explanation: The data redundancy generally occurs whenever more than one copy of the exact
same data exists in several different places. Sometimes it may cause data inconsistency, which can
result in an unreliable source of data or information that is not good for anyone.

17) Which one of the following refers to the "data about data"?

a. Directory
b. Sub Data
c. Warehouse
d. Meta Data

Answer: D

Explanation: The Mata Data refers to the type of data that describes the other data or
information.

A general file or document is nothing more than a sequence of bytes that contains information
like file name, file size, and date & time when the document was created or modified.

To understand it in more details, consider the following example:

For a common music file, the metadata may include the singer's name, the year it was released,
and the lyrics, etc.

18) Which of the following refers to the level of data abstraction that describes exactly how the data
actually stored?

a. Conceptual Level
b. Physical Level
c. File Level
d. Logical Level

Answer: B
Explanation: Data abstraction means displaying or sharing only the data that is needed and
hiding from all other data until it is necessary to share it. However, the data abstraction level that
describes how the data was actually stored in the user's machine (or system) is known as the
Physical level. Therefore the correct answer is B.

19) To which of the following the term "DBA" referred?

a. Data Bank Administrator


b. Database Administrator
c. Data Administrator
d. None of the above

Answer: B

Explanation: The term "DBA" refers to the Database Administrator that manages the whole
database and updates the database on a regular basis. In short, the database administrator has
the responsibility of the whole database and to maintain it in an optimal & stable state.

20) In general, a file is basically a collection of all related______.

a. Rows & Columns


b. Fields
c. Database
d. Records

Answer: D

Explanation: Whenever we have some related data, information or records, we collect all those
related data (or records), put them together, store them in one place, and give that collection a
name that is known as a file.

21) The term "Data" refers to:

a. The electronic representation of the information( or data)


b. Basic information
c. Row Facts and figures
d. Both A and C

Answer: C
Explanation: In general, the term "data" refers to the row facts and figure, whereas the
information referred to as the data, which is really important for someone or a particular person.
Therefore the correct answer is C.

22) Rows of a relation are known as the _______.

a. Degree
b. Tuples
c. Entity
d. All of the above

Answer: D

Explanation: In SQL, the relation is represented by a table, and a table is a collection of rows and
columns. Therefore the collection of rows & columns is called the table, whereas a table is known
as the relation in the SQL. So in a relation (or we can say table), rows are called the tuples. So, the
correct answer will be tuples.

23) Which of the following refers to the number of tuples in a relation?

a. Entity
b. Column
c. Cardinality
d. None of the above

Answer: C

Explanation: Cardinality refers to the number of tuples of relation because cardinality represents
the number of tuples in a relation.

To understand it in more detail, consider the following given example:

Suppose we have a relation (or table) that contains 30 tuples (or Rows) and four columns, so the
cardinality of our relation will be 30.

24) Which one of the following is a type of Data Manipulation Command?

a. Create
b. Alter
c. Delete
d. All of the above

Answer: C

Explanation: In data manipulation language, the command like select, insert, update, and delete
is used to manipulate the information (or data, records), for example create a table, update table
delete table, etc. Therefore the correct answer is C.

25) Which of the following command is a type of Data Definition language command?

a. Create
b. Update
c. Delete
d. Merge

Answer: A

Explanation: The Data definition language is generally used to maintain or define the structure
of the database. For example, creating a table, drop table, alter table. In short, we can say that the
command of data definition languages is used to work on the table's schemas inside the
database.

26) Which of the following is a top-down approach in which the entity's higher level can be divided
into two lower sub-entities?

a. Aggregation
b. Generalization
c. Specialization
d. All of the above

Answer: C

Explanation: In specialization, the top-down approach is used, and it is apposite to the


generalization.

In the specialization, the higher-level entity can be divided into sub lower entities. It is generally
used for identifying the subset of an entity set which share the distinguishing characteristics.

To understand it more clearly, consider the following example:

Suppose you have an entity, e.g., A vehicle. So through the specialization, you can be divided
further into sub-entities like two-wheelers and four-wheelers. Therefore the correct answer is C.
27) In which one of the following, the multiple lower entities are grouped (or combined) together to
form a single higher-level entity?

a. Specialization
b. Generalization
c. Aggregation
d. None of the above

Answer: B

Explanation:

The bottom-up approach is used in the generalization. The several lower-level sub-entities are
grouped together to make an individual higher-level entity. In short, we can say that it is totally
the opposite of specialization. To understand it more clearly, consider the following example:

Example

Suppose you have several lower entities like bus, car, motorbike etc. So, in order to make a more
generalize (or higher level ) entity, you can combine them under a new higher-level entity such as
a vehicle.

28) In a relation database, every tuples divided into the fields are known as the______.

a. Queries
b. Domains
c. Relations
d. All of the above

Answer: B

Explanation: In a database, the number of rows inside a table is known as tuples, and if we
further divide those tuples (or rows) into those fields, they become the domains. So the correct
answer will be B.

29) The term "TCL" stands for_____.

a. Ternary Control Language


b. Transmission Control Language
c. Transaction Central Language
d. Transaction Control Language

Answer: D
Explanation: The term "TCL" refers to the Transaction Control Language, which is another
language just like the "DDL" and "DML". The commands like commit, save point, rollback come
under the TCL used to control the transactions. Therefore the correct answer will be D.

30) In the relational table, which of the following can also be represented by the term "attribute"?

a. Entity
b. Row
c. Column
d. Both B &C

Answer: C

Explanation: In the database, the number of rows inside a table is called the tuples, and the
numbers of columns are known as the attributes. Therefore the correct answer is C.

31) Which of the following refers to the number of attributes in a relation?

a. Degree
b. Row
c. Column
d. All of the above

Answer: A

Explanation: The column inside the table is called the attribute, and the total number of
attributes inside the table is called the degree. So, here as we can see, degree refers to the
number of attributes in a relation. Therefore the correct answer is C.

32) Which of the following is used in the application programs to request data from the database
management system?

a. Data Manipulation language


b. Data Definition Language
c. Data Control Language
d. All of the above

Answer: A

Explanation: To fetch data from the database management system, generally, the "select"
statement is used. Therefore, the Data Manipulation Language is used in the application
programs while requesting the data from the database management system.
33) Which one of the following command is used to delete the existing row in a table?

a. Delete
b. Update
c. Insert
d. None of the above

Answer: A

Explanation: To delete an existing row in a table the generally, the "delete" command is used.
The "delete" command is one of the commands that belong to the Data manipulation language.

34) Which of the following commands is used to save any transaction permanently into the database?

a. Commit
b. Rollback
c. Savepoint
d. None of the above

Answer: A

Explanation: The Transaction Control Language is used while working with the transactions. To
save any transaction permanently into the database generally, the "commit" command is used, by
which any changes get reflected permanently into the database, and they become irreversible.

35) Which one of the following commands is used for removing (or deleting) a relation forms the SQL
database?

a. Delete
b. Drop
c. Remove
d. All of the above

Answer: B

Explanation: To removing( or deleting) a relation, the "drop" command is used instead of delete
because here we are working on the objects of the database. So, to maintain the objects of a
database, the Data definition language is used. Therefore the "drop" command is used to delete a
relation form a database instead of using the "delete" command.
36) Which one of the following commands is used to restore the database to the last committed
state?

a. Savepoint
b. Rollback
c. Commit
d. Both A & B

Answer: B

Explanation: As we all know that while working with the Transactions, the Transaction Control
Language is used. To restore the database to the last committed state ( or to undo the latest
changes), the "rollback" command is used that belongs to the Transaction Control Language.

37) The database management system can be considered as the collection of ______ that enables us to
create and maintain the database.

a. Translators
b. Programs
c. Keys
d. Language activity

Answer: B

Explanation: The Database management system can also considered as the set of programs that
enables users to create and maintain the database.

38) The term "DFD" stands for?

a. Data file diagram


b. Data flow document
c. Data flow diagram
d. None of the above

Answer: C

Explanation: The term"DFD" stands for the Data Flow Diagram, and to represent the flow of the
data( or information), the data flow diagram is used. The data flow diagram also helps in
understanding how the data is managed in the application. Therefore the correct answer is C.
39) Which of the following refers collection of the information stored in a database at a specific time?

a. Independence
b. Instance of the database
c. Schema
d. Data domain

Answer: B

Explanation: The collection of data (or information) stored in a database at a particular moment
is known as the instance of the database. Therefore the correct answer is B.

40) The term "SQL" stands for

a. Standard query language


b. Sequential query language
c. Structured query language
d. Server-side query language

Answer: C

Explanation: The term "SQL" stands for the structured query language, which is one of the most
widely, used programming languages for relational databases. It can also be used for managing
and organizing data in all sorts of systems in which different data relationships exist. Therefore
the correct answer is C.

41) The term "Data independence" refers to____

a. Data is defined separately and not included in the programs


b. Programs are not dependent on the logical attributes of the data
c. Programs are not dependent on the physical attributes of the data
d. Both B & C

Answer:

Explanation: The term "Data independence" refers that the program should not be dependent
on either the logical attributes of data or physical attributes of data.

42) What is the relation calculus?

a. It is a kind of procedural language


b. It is a non-procedural language
c. It is a high-level language
d. It is Data Definition language

Answer: B

Explanation: In database management systems, relation calculus is a type of non-procedural


query language that describes what data needs to be retrieved. However, it does not explain how
to retrieve the data.

43) Which one of the following refers to the total view of the database content?

a. Conceptual view
b. Physical view
c. Internal view
d. External view

Answer: A

Explanation: The conceptual view refers to the total view of the content available in the
database. Therefore the correct answer is A.

44) For what purpose the DML is provided?

a. Addition of new structure in the database


b. Manipulation & processing of the database
c. Definition of the physical structure of the database system
d. All of the above

Answer: B

Explanation: The term "DML" refers to the data manipulation language, which is commonly used
to perform basic operations such as insert data, delete, and update data in a database. So the
correct answer will be B.

45) The term "ODBC" stands for_____

a. Oral database connectivity


b. Oracle database connectivity
c. Open database connectivity
d. Object database connectivity
Answer: C

Explanation: The term "ODBC" refers to the Open Database Connectivity that is a SQL based
programming interface introduced by Microsoft.

46) The architecture of a database can be viewed as the ________

a. One level
b. Two-level
c. Three-level
d. Four level

Answer: C

Explanation: A database's architecture can be viewed as the three levels of abstraction that are
named as the internal level, external level, and the conceptual level. Therefore the correct answer
is C.

47) In the relation model, the relation are generally termed as ________

a. Tuples
b. Attributes
c. Rows
d. Tables

Answer: D

Explanation: In the relation model, the relations are also referred to as the tables because the
relations are considered as the technical name of the table. So the correct answer is D.

48) The Database Management Query language is generally designed for the _____

a. Support end-users who use English like commands


b. Specifying the structure of the database
c. Support in the development of the complex applications software
d. All of the above

Answer: D

Explanation: The database management query language is generally designed by keeping in


mind that it must support the end-users who are familiar with the English-like commands. It
should also boost the process of development of the complex applications software and helps in
specifying the structure of the database.

49) Which of the following keys is generally used to represents the relationships between the tables?

a. Primary key
b. Foreign key
c. Secondary key
d. None of the above

Answer: B

Explanation: To represent the relationships between the various tables in the database, generally,
the foreign key is used. Therefore the correct answer is the foreign key.

50) Which of the following levels is considered as the level closed to the end-users?

a. Internal Level
b. External Level
c. Conceptual Level
d. Physical Level

Answer: B

Explanation: The database's external level is the one and only level that is considered the closest
level to the end-users. So the correct answer will be the B.

51) A computer security protocol for logging-in can be considered as the example of the ______
component of an information system.

a. Data
b. Software
c. Procedure
d. Hardware

Answer: C

Explanation: A computer security protocol for logging-in can be considered as the procedure
component of an information system. Therefore the correct answer is C.
52) Which one of the following keyword is used to find out the number of values in a column?

a. TOTAL
b. COUNT
c. SUM
d. ADD

Answer: B

Explanation: The "COUNT" keyword is used to find the total number of values inside a column.
So whenever a user wants to find the total values in a column, he can use the keyword "COUNT".

53) Which one of the following is commonly used to define the overall design of the database?

a. Application program
b. Data definition language
c. Schema
d. Source code

Answer: C

Explanation: In order to define the overall design of the database, generally, the schema is used.
Therefore the correct answer is C.

54) Which one of the following commands is used to modify a column inside a table?

a. Drop
b. Update
c. Alter
d. Set

Answer: C

Explanation: To make manipulations in a column of a specific table, the "alter" command is used.
To understand it more clearly, consider the following example:
1. DBMS stands for ______

(a) Database Administrator System


(b) Database Management System
(c) Database Basic Management System
(d) Data Basic Management System
Answer:Option (b)
2. What is the full name of the DBA?

(a) Database Administrator


(b) Database Admin
(c) Database Application
(d) Database Analyst
Option (a)
Answer:
3. _______ is the collection of the interrelated data and set of the program to access them.

(a) Programming Language


(b) Database
(c) Data Structure
(d) Database Management System
Answer:Option (d)
4. Before the use of the DBMS info was stored in the ________

(a) Data System


(b) Cloud Storage
(c) File System
(d) Amazon
Option (c)
Answer:
5. A database is the complex type of the _______

(a) Application
(b) Data Structure
(c) Manager
(d) File
Answer: Option (b)
6. The ability to change the conceptual schema without affecting the external schemas or application programs is known ____________.

(a) Program Data Independence


(b) Physical Data Independence
(c) Logical Data Independence
(d) Data Abstraction

Answer: Option (c)


7. Which of these DBMS languages is employed by end users and programmers to manipulate data in the database?

(a) Data Translation Language


(b) Data Definition Language
(c) Data Presentation Language
(d) Data Manipulation Language

Answer: Option (d)


8. Which of these is not an advantage of database systems?

(a) Data Redundancy


(b) Program Data Independence
(c) Centralized Data Management
(d) Data Abstraction

Answer: Option (d)


9. Which type of users query and update the database by invoking some already written application programs?

(a) Naive Users


(b) Sophisticated Users
(c) Special Users
(d) System Analysts

Answer: Option (a)


10. The information about data in a database is called _______.

(a) Hyper data


(b) Tera data
(c) Metadata
(d) Bigdata

Answer: Option (c)


11. In the architecture of a database system external level is the __________

(a) Physical level


(b) Logical level
(c) Conceptual level
(d) View level

Answer: Option (d)


12. Architecture of the database can be viewed as

(a) Two levels


(b) Three levels
(c) Four levels
(d) One level
Option (b)
Answer:
13. An advantage of the database management approach is

(a) Data is dependent on programs


(b) Data redundancy increases
(c) Data is integrated and can be accessed by multiple programs
(d) Easy to use
Answer: Option (c)
14. Data independence means

(a) Data is defined separately and not included in programs


(b) Programs are not dependent on the physical attributes of data
(c) Programs are not dependent on the logical attributes of data
(d) Both programs are not dependent on the physical attributes of data & programs are not dependent on the logical attributes of data

Answer: Option (d)


15. Which is not the Applications of the database system?

(a) Sales
(b) Accounting
(c) Banking and finance
(d) Calculation based website or apps

Answer: Option (d)


16. DBMS is ________

(a) A collection of the data only


(b) A collection of interrelated data and set of programs to access those data
(c) A collection of the program
(d) A collection of the software

Answer: Option (b)


17. Which of the following is the disadvantage of the file processing system?

(a) Data Redundancy


(b) Easy to use
(c) No trained staff required
(d) Low cost

Answer: Option (a)


18. Redundancy means

(a) Uniqueness
(b) Duplication
(c) Weakness
(d) Slowness

Answer: Option (b)


19. Concurrent access means

(a) Accessing system by only single user at a time


(b) Accessing System by more than one user one by one
(c) Accessing system by more than one user at a time (simultaneously)
(d) Accessing system by single only

Answer: Option (c)


20. How many levels are therer in data abstraction?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer: Option (c)


21. Arrange the following levels of Data abstraction from lowest level to highest level (Logical, View, Physical)

(a) Physical, Logical, View


(b) View, Logical, Physical
(c) View, Physical, Logical
(d) Physical, View, Logical

Answer: Option (a)


22. Which level of abstraction describe How data are actuly stored?

(a) Physical
(b) Logical
(c) External
(d) View

Answer: Option (a)


23. Which level of abstraction describe What data are actuly stored?

(a) Physical
(b) Logical
(c) External
(d) View

Answer: Option (b)


24. How many different types of Database users?

(a) Two
(b) Four
(c) Three
(d) One

Answer: Option (b)


25. Which users is unsophisticated users?

(a) Naive
(b) Sophisticated
(c) Application Programming
(d) Specialized

Option (a)
Answer:
26. Which user can intract with system without writing Application Programming?

(a) Naive User


(b) Sophisticated User
(c) Application Programer
(d) Specialized User

Option (b)
Answer:
27. Which of the following is/are task of DBA?

(a) Schema Defination


(b) Granting of authorization for data access
(c) Schema of Physical Organization Modification
(d) All

Option (d)
Answer:
28. Which of the following is not a Storage Manager Component?

(a) Transaction Manager


(b) Logical Manager
(c) Buffer Manager
(d) File Manager

Answer: Option (b)


29. Which of the following schemas does define a view or views of the database for particular users?

(a) External schema


(b) Physical schema
(c) Conceptual schema
(d) Internal schema
Answer:
Option (a)
30. Which of the following terms does refer to the correctness and completeness of the data in a database?

(a) Data model


(b) Data independence
(c) Data integrity
(d) Data security

Answer: Option (c)


31. Which of the following is/are disadvantages of Database Management System?

(A) Cost of Hardware and Software

(B) Reduce data redundancy

(C) Remove data inconsistency

(a) A
(b) B
(c) C
(d) B and C

Answer: Option (a)


32. Either all of its operations are executed or none is called _________

(a) Consistency
(b) Isolation
(c) Atomicity
(d) Durablity

Answer: Option (c)


33. When data is processed, organized, structured or presented in a given context so as to make it useful, it is called ______

(a) Superdata
(b) Cleandata
(c) Information
(d) Database

Answer: Option (c)


34. _____________ is an information repository which contains metadata.

(a) Data warehouse


(b) Data dictionary
(c) Database
(d) System
Option (b)
Answer:
35. ____________is an information repository which stores data.

(a) Data warehouse


(b) Data dictionary
(c) Hard disk
(d) Server
Option (a)
Answer:
36. Lowest level of 3 level ANSI SPARC architecture is ________

(a) Internal Level


(b) Conceptual Level
(c) View Level
(d) External Level
Option (a)
Answer:
37. ___________ level deals with physical storage of data.

(a) Internal
(b) External
(c) View
(d) Conceptual
Option (a)
Answer:
38. Conceptual level is also know as ____________

(a) Physical Level


(b) View level
(c) Intenal level
(d) Logical level
Option (d)
Answer:
39. External level is also known as ___________
(a) Physical level
(b) Internal level
(c) View level
(d) Conceptual level
Option (c)
Answer:
40. The process of hiding irrelevant details from user is called ____________

(a) Data abstraction


(b) Mapping
(c) Data clapping
(d) Data binding
Answer: Option
(a)
41. Process of transforming requests and results between the three levels is called _____________

(a) Data abstraction


(b) Data moving
(c) Mapping
(d) Data translating
Answer: Option (c)
42. Ability to modify a schema definition in one level without affecting a schema definition in the next higher level is called ________

(a) Data Binding


(b) Data Abstraction
(c) Mapping
(d) Data Independence

Answer: Option (d)


43. ___________ is the ability to modify the physical schema without requiring any change in logical (conceptual) schema and application program s

(a) Logical Data Independence


(b) Physical Data Independence
(c) View Data Independence
(d) External Data Independence

Answer: Option (b)


44. Modifications at the internal levels are occasionally necessary to _____________

(a) Decrease data in database


(b) Increase data in database
(c) Improve performance
(d) Increase space
Answer: Option (c)
45. ____________ is the ability to modify the conceptual schema without requiring any change in application programs.

(a) Physical Data Independence


(b) Logical data independence
(c) View Data Independence
(d) External Data Independence

Option (b)
Answer:
46.Modification at the logical levels is necessary whenever __________________________

(a) we need to reduce data in database


(b) we need to increase space
(c) we need to improve performance
(d) the logical structure of the database is changed.

Option (d)
Answer:
47. The collection of information stored in the database at particular moment is called instance.

(a) True
(b) False

Answer: Option (a)


48. Instances are changed frequently.

(a) True
(b) False

Option (a)
Answer:
49. The overall design of database is called database schema.

(a) True
(b) False

Answer: Option (a)


50. Schemas are changed frequently.

(a) True
(b) False

Option (b)
Answer:
51. Example of Naive User is ___________.

(a) Software developers


(b) Application Programmers
(c) Clerk in bank
(d) DBA

Answer: Option (c)


52. A user who write software using tools such as Java, .Net, PHP etc. is _________________

(a) End Users


(b) Application Programmers
(c) Sophisticated Users
(d) DBA
Option (b)
Answer:
53. Which of following is/are DBMS tools

(A) MS SQL Server

(B) Oracle

(C) .NET

(D) Android

(E) My SQL

(a) Only A and B


(b) Only A, B and E
(c) Only B and C
(d) Only C and D
Option (b)
Answer:
54. Which one of the following is not an DBMS tool.

(a) SQLite
(b) MongoDB
(c) PHP
(d) Oracle
Answer: Option (c)

Data and information are essentially the same thing.

a. True
b. False

ANSWER: False
Data processing can be as simple as organizing data to reveal patterns.

a. True
b. False

ANSWER: True

Data is the result of processing raw facts to reveal its meaning.

a. True
b. False

ANSWER: False

When data are entered into a form and saved, they are placed in the underlying
database as knowledge.

a. True
b. False

ANSWER: False

Data constitute the building blocks of information.

a. True
b. False

ANSWER: True

Metadata describe the data characteristics and the set of relationships that links
the data found within the database.

a. True
b. False

ANSWER: True

The only way to access the data in a database is through the DBMS.

a. True
b. False

ANSWER: True
Database programming languages receive all application requests and translate
them into the complex operations required to fulfill those requests.

a. True
b. False

ANSWER: False

The DBMS reveals much of the database’s internal complexity to the application
programs and users.

a. True
b. False

ANSWER: False

One disadvantage of the DBMS is that it increases the risk of data security
breaches.

a. True
b. False

ANSWER: False

An operational database is sometimes referred to as an enterprise database.

a. True
b. False

ANSWER: False

A data warehouse can store data derived from many sources.

a. True
b. False

ANSWER: True

The same data might be simultaneously structured and unstructured depending


on the intended processing.
a. True
b. False

ANSWER: True

Corporations use only structured data.

a. True
b. False

ANSWER: False

Field refers to a collection of related records.

a. True
b. False

ANSWER: False

Data anomaly is defined as the condition in which all of the data in the database
are consistent with the real-world events and conditions.

a. True
b. False

ANSWER: False

Structural dependence exists when it is possible to make changes in the file


structure without affecting the application program’s ability to access the data.

a. True
b. False

ANSWER: False

An advantage of database systems is that you needn’t perform frequent updates


and apply latest patches.

c. True
d. False

ANSWER: False
Structural dependence exists when it is possible to make changes in the file
structure without affecting the application program’s ability to access the data.

a. True
b. False

ANSWER: False

One disadvantage of a database system over previous data management


approaches is increased costs.

a. True
b. False

ANSWER: True

One advantage of a database system over previous data management


approaches is that the database system is considerably less complex.

a. True
b. False

ANSWER: False

………….is the result of revealing the meaning of raw facts.

a. End-user data
b. An encoded sample
c. An encrypted bit
d. Information

ANSWER: d

………….is the body of information and facts about a specific subject.

a. Validation
b. A format
c. Knowledge
d. A database

ANSWER: c
Accurate, relevant, and timely information is the key to ………………….

a. data management
b. good decision making
c. knowledge
d. understanding

ANSWER: b

End-user data is ……………………..

a. knowledge about the end users


b. raw facts of interest to the end user
c. information about a specific subject
d. accurate, relevant and timely information

ANSWER: b

……………provide a description of the data characteristics and the set of


relationships that link the data found within the database.

a. Queries
b. End-user
c. data Metadata
d. Schemas

ANSWER: c

………………….. serve as the intermediary between the user and the database.

a. DBMSs
b. Metadata
c. End-user data
d. Programming languages

ANSWER: a

The database structure in a DBMS is stored as a …………………

a. single file
b. collection of files
c. set of key/value pairs
d. collection of queries

ANSWER: b

A(n)…………….might be written by a programmer or it might be created through a


DBMS utility program.

a. query
b. operating syste
c. database management system
d. application

ANSWER: d

……………….. exists when different versions of the same data appear in different
places.

a. Data inconsistency
b. Poor data security
c. Structural dependence
d. Conceptual dependence

ANSWER: a

………….. refer to a type of database that stores most of its data in RAM rather
than in hard disks.

a. Integrated databases
b. Cloud databases
c. Desktop databases
d. In-memory databases

ANSWER: d

The response of the DBMS to a query is the ………………

a. ad hoc query
b. ad hoc response
c. query result set
d. integrated view of the data
ANSWER: c

A(n) ………………database is used by an organization and supports many users acr


oss many departments.

a. desktop
b. workgroup
c. enterprise
d. transactional

ANSWER: c

A(n) ……………database supports a relatively small number of users (usually fewer


than 50) or a specific department within an organization.

a. desktop
b. workgroup
c. enterprise
d. transactional

ANSWER: b

A workgroup database is a(n)…………. database.

a. single-user
b. multiuser
c. desktop
d. distributed

ANSWER: b

………..is defined as the condition in which all of the data in the database are
consistent with the real-world eventsand conditions.

a. Data integrity
b. Data anomaly
c. Data ubiquity
d. Data quality

ANSWER: a
A desktop database is a ……………. database.

a. single-user
b. multiuser
c. workgroup
d. distributed

ANSWER: a

Data warehouse contains historical data obtained from the …………………

a. operational databases
b. desktop database
c. enterprise databases
d. workgroup databases

ANSWER: a

Data is said to be verifiable if :

a. the data always yields consistent results.


b. the data cannot be changed or manipulated.
c. the data is obtained from trusted sources.
d. the data is stored in different places within the database.

ANSWER: a

……………….. data exist in the format in which they were collected.

a. Structured
b. Semistructured
c. Unstructured
d. Historical

ANSWER: c

………………data exist in a format that does not lend itself to processing that yields
information.

a. Structured
b. Semistructured
c. Unstructured
d. Historical

ANSWER: c

…………are the result of formatting disorganized data in order to facilitate


storage, use and generation ofinformation.

a. Structured data
b. Raw data
c. Unstructured data
d. Obsolete data

ANSWER: a

Most data that can be encountered are best classified as …………………

a. structured
b. semistructured
c. unstructured
d. historical

ANSWER: b

Which of the following is true of spreadsheet applications?

a. They provide enhanced security and robust data sharing


b. They do not allow manipulation of datafeatures. onceentered.
c. They are a better alternative to databases.
d. They enhance the user’s ability to understand the data.

ANSWER: d

An XML database supports the storage and management of………. XML data.

a. structured
b. multistructured
c. fullystructured
d. semistructured

ANSWER: d
The organization of data within folders in a manual file system is determined by
……..

a. its date of creation


b. its expected use
c. the title of the documents in the folder
d. the data processing specialist

ANSWER: b

A ………is a logically connected set of one or more fields that describes a person,
place, or thing

a. Database
b. Column
c. Record
d. File

ANSWER: c

Which of the following refers to the situation where different versions of the
same data are stored at different places because they weren’t updated
consistently?

a. Data query
b. Data integrity
c. Data dictionary
d. Data redundancy

ANSWER: d

The term……………… refers to an organization of components that define and reg


ulate the collection,storage,management and use of data within a database
environment.

a. structured data
b. transaction
c. management system
d. database system
ANSWER: d

………..relates to the activities that make the database execute transactions more
efficiently in terms of storage and access speed.

a. Performance tuning
b. Database design
c. Query access
d. Database management

ANSWER: a

……………… is the result of processing raw data to reveal its meaning.

ANSWER: Information

To reveal meaning, information requires …………..

ANSWER: context

Raw data must be properly………………… for storage, processing and presentation.

ANSWER: formatted.

Information is produced by processing …………….

ANSWER: data

………….is data about data through which the end-user data are integrated and
managed.

ANSWER: Metadata

A(n)……………… is a collection of programs that manages the database structure a


nd

controls access to the datastoredin the database.

ANSWER: DBMS (database management system)database management


system (DBMS)database management systemDBMS58.

A(n)…………….. is a specific request issued to the DBMS for data manipulation.

ANSWER: query
………..databases focus primarily on storing data used to generate information
required to make tactical or strategicdecisions.

ANSWER: Analytical

……………..is a special language used to represent and manipulate data elements


in a textual format.

ANSWER: XML (Extensible Markup Language) Extensible Markup Language


(XML) Extensible Markup Language XML

A(n) ……………………is a spur-of-the-moment question.

ANSWER: ad hoc query

………………..exists when it is possible to make changes in the data storage


characteristics without affecting an applicationprogram’s ability to access data.

ANSWER: Data independence

The term………….. refers to scattered locations storing the same basic data.

ANSWER: islands of information

…………….exists when different and conflicting versions of the same data appear
in different places.

ANSWER: Data inconsistency

…………………exists when the same data are stored unnecessarily at different


places.

ANSWER: Data redundancy

A(n)………………… develops when all required changes in the redundant data are n
ot made successfully.

ANSWER: data anomaly / anomaly

The DBMS uses the………….. to look up the required data component structures

and relationships, thus relievingprogrammers from having to code such complex


relationships in each program.
ANSWER: data dictionary

…………..relates to activities that make a database operate more efficiently in


terms of storage and access speed.

ANSWER: Performance tuning

You might also like