Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
114 views3 pages

Maths 1B The Plane

Uploaded by

simhadri.sridhar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
114 views3 pages

Maths 1B The Plane

Uploaded by

simhadri.sridhar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Intermediate 1st Year Maths 1B The Plane Important Questions

Question 1.
Find the equation of the plane if the foot of the perpendicular from origin to the plane is (2, 3,
-5).
Solution:
O (0, 0, 0), P (2, 3, -5) are the given points D.Rs of OP are 2, 3, -5
OP is normal to the plane and it passes through p (2, 3,-5)

Equation of the plane is


2(x – 2) + 3(y – 3) – 5(z + 5)
2x – 4 + 3y – 9 – 5z – 25 = 0
2x + 3y – 5z – 38 = 0

Question 2.
Find the equation to the plane through the points (0, -1, -1) (4, 5, 1) and (3, 9, 4).
Solution:
A (0, -1, -1), B (4, 5, 1), C (3, 9, 4) are the given points.
Equation of the plane through A can be take as
a (x – 0) + b(y + 1) + c (z + 1) = 0 ………………… (1)
The plane passes through B (4, 5, 1), C (3, 9, 4)
4a + 6b + 2c = 0 ………………. (2)
3a + 10b + 5c = 0 ……………… (3)

Substituting in (1) equation of the plane ABC is


5x – 7 (y + 1) + 11 (z + 1) = 0
5x – 7y – 7 + 11z + 11 = 0
5x – 7y + 11z + 4 = 0

Question 3.
Find the equation to the plane parallel to the ZX plane and passing through (0, 4, 4).
Solution:
Equation of ZX plane is y = 0
Equation of the parallel plane is y = k
This plane passes through P(0, 4, 4) = 4 = K
The equation the required plane is y = 4.

Question 4.
Find the equation of the plane through the point, (α, β, γ) and parallel to the plane ax + by +
cz = 0.
Solution:
Equation of the given plane is ax + by + cz = 0
Equation of the parallel plane is ax + by+ cz = K
This plane passes through P(α, β, γ)
aα + bβ + cγ = K
∴ Equation of the required plane is
ax + by + cz = aα + bβ + cγ
i.e., a(x – α) + b(y – β) + c(z – γ) = 0

Question 5.
Find the angle between the plane 2x – y + z = 6 and x + y + 2z = 7. [Mar 11]
Solution:
Equation of the planes are
2x – y + z = 6
x + y + 2z = 7
If θ is the angle between the planes, then
cos θ = |a1a2+b1b2+c1c2|a21+b21+c21√a22+b22+c22√
= |2.1+(−1).1+1.2|4+1+1√1+1+4√ = 36 = 12
= cos π/3
∴ θ = π/3

Question 6.
Find the equation of the plane passing through (2, 0, 1) and (3, -3, 4) and perpendicular to x –
2y + z = 6.
Solution:
Equation of the plane passing through (2, 0, 1) can be taken as
a(x – 2) + by + c(z – 1) = 0 ……………… (1)
This plane passes through B(3, -3, 4)
a – 3b + 3c = 0 ……………… (2)
The plane (1) is perpendicular to x- 2y + z = 6
a – 2b + c = 0 ………………… (3)

Substituting in (1), equation of the required plane is


3(x – 2) + 2y + 1 (z – 1) = 0
3x – 6 + 2y + z – 1 = 0
3x + 2y + z – 7 = 0
3x + 2y + z = 7.
Question 7.
Let us reduce the equation of the plane x + 2y – 2z – 9 = 0 to the normal form and hence find
the direction cosines of the normal to the plane and the length of the perpendicular drawn
from the origin to the given plane.
Solution:
The equation of the given plane is
x + 2y – 2z – 9 = 0
Bringing the constant term to R.H.S.
x + 2y – 2z = 9 ………………. (1)
Square root of the sum of the squares of the coefficients of x, y, z in (1) is
12+22+22−−−−−−−−−−√ = ±3
dividing (1) by 3, we observe that
p = ± (−93) = ±3
±13x ±2yy ±23z = ±3
Choosing the sign of the equation so that the constant on the right is positive, we get,
x3 + 23y – 23z = 3 ………………. (2)
(2) represents the equation of the plane in the normal form. Hence d.c.’s of the normal to the
plane are (12, 23, –23) and the length of the perpendicular from the origin to the plane is 3.

Question 8.
Suppose a plane makes intercepts 2, 3, 4 on the X, Y, Z – axes respectively. The equation of
the plane whose X, Y, Z intercepts are a, b, c is xa + yb + zc = 1.
Solution:
From the equation of the plane is
x2 + y3 + z4 = 1.
i.e., 6x + 4y + 3z = 12
Question 9.
Consider the plane whose equation is x – 3y + 2z = 9.
Solution:
Dividing by 9, x9 + y−3 + z9/2 = 1
Comparing this with xa + yb + zc = 1
a = X-intercept = 9
b = Y-intercept = 3
c = Z-intercept = 92

You might also like