Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
104 views6 pages

Model Test Paper 1 (Solved)

Uploaded by

aaa385268
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
104 views6 pages

Model Test Paper 1 (Solved)

Uploaded by

aaa385268
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

AN

MODEL TEST PAPER 1


(Based on Latest CBSE Sample Paper)

H
Max. Time: 2 Hours Max. Marks: 50

AS
1. Answer any 4 out of the given 6 questions on Employability Skills [1 × 4 = 4 marks]
(i) ___________ refers to the interpretation of the movement of the body or its separate parts which may
be culture bound. [1]

AK
(a) Chronemics (b) Kinesics (c) Olfactics (d) Haptics
Ans. (b) Kinesics
(ii) Which of the following statements is true about stress? [1]
(a) Living a healthy lifestyle is one way to reduce stress.

PR
(b) Meditation cannot help you to deal with stress.
(c) Stress cannot be controlled.
(d) There are no stress management techniques.
Ans. (a) Living a healthy lifestyle is one way to reduce stress.
(iii) Which text case helps to reverse the case of each letter in the selection? [1]
(a) Toggle case
Ans. (a) Toggle case
S
(b) Uppercase (c) Lowercase (d) None of these
ER
(iv) Which of the following is NOT present in the Formula bar? [1]
(a) Sum (b) Function (c) Rename Sheet (d) Name Box
Ans. (c) Rename Sheet
(v) Which key cannot be NULL in DBMS?
H

[1]
(a) Secondary key (b) Primary key (c) Both keys (d) Any keys
Ans. (b) Primary key
OT

(vi) ___________ hazards are caused by repetitive movements, improper set up workstations,etc. [1]
(a) Psychological Hazards (b) Ergonomic Hazards
(c) Slipping Hazards (d) Safety HAzards
Ans. (b) Ergonomic Hazards
BR

2. Answer any 5 out of the given 6 questions [1 × 5 = 5 marks]


(i) The Ctrl + 0 shortcut by default applies the: [1]
(a) Text body style (b) Heading 1 style (c) Heading 2 style (d) Heading 3 style
Ans. (a) Text body style
L

(ii) Which of the following skills is important skill that keep you and your actions in track for successful
completion of the task at hand? [1]
YA

(a) Communication skills (b) Flexibility


(c) Discipline (d) Organisational skills
Ans. (c) Discipline
(iii) Which of the following selections is used when a new selection is added to an existing selection? [1]
GO

(a) Adding selection (b) Block selection


(c) Extend selection (d) Standard selection
Ans. (a) Adding selection

Information Technology Class-10 (Subject Code-402) 1


AN
(iv) Which is the correct full form of DBMS? [1]
(a) Distinguish management system (b) Database Management system
(c) Data ware house system (d) Relational Database management system

H
Ans. (b) Database Management system
(v) To use the Image dialog, right-click on the image and select __________ from the context menu. [1]

AS
(a) Image (b) Tools (c) Properties (d) Crop
Ans. (c) Properties
(vi) Which of the following statements are FALSE to maintain health,safety and secure working
environment. [1]

AK
(a) Eat fresh vegetables.
(b) Encourage consumption of foods high in salt,sugar and saturated and trans fat.
(c) Watch your weight

PR
(d) Make a tobacco-free hiring policy.
Ans. (b) Encourage consumption of foods high in salt,sugar and saturated and trans fat.

3. Answer any 5 out of the given 6 questions [1 × 5 = 5 marks]


(i) A set of the various fields is called a ____________ [1]
(a) Fields (b) File (c) Data (d) Record
Ans. (d) Record
S
ER
(ii) Press ___________ + ___________ keys to delete the files and folders from the computer permanently
without sending them to Recycle Bin. [1]
(a) Ctrl, Delete (b) Shift, Backspace (c) Shift + D (d) Shift, Delete
Ans. (d) Shift, Delete
H

(iii) Can you add data in the midst of other data in the table of DBMS? [1]
(a) Yes (b) No
OT

Ans. (b) No
(iv) ____________ is a new agent that extinguishes the fire by removing the heat of the fire triangle. [1]
(a) Wet chemical (b) Ordinary dry chemical
(c) Residential chemical (d) Organic chemical
BR

Ans. (a) Wet chemical


(v) ____________ amounts to a more elaborate form of Goal Seek? [1]
(a) Tools > Edit (b) Tools > Elaborate (c) Tools > Goal Seek (d) Tools > Solver
Ans. (d) Tools > Solver
L

(vi) Which of the following qualities is NOT present in an Entrepreneur? [1]


(a) Trust in self (b) Demotivated (c) Goal-oriented (d) Risk-taking
YA

Ans. (b) Demotivated

4. Answer any 5 out of the given 6 questions [1 × 5 = 5 marks]


(i) Internet security consists of ____________ security and ____________ security. [1]
GO

(a) Password, Cookies (b) Virus, Spyware


(c) System, Application (d) Network, Browser
Ans. (d) Network, Browser

2 Model Test Paper 1 (Solved)


AN
(ii) Give a path to enable macro recorder. [1]
(a) Tools > Options > Libre Office > Advanced > Enable Macro recording option
(b) Options > Libre Office > Advanced > Enable Macro recording option

H
(c) Tools > Libre Office > Advanced > Enable Macro recording option
(d) Tools > Options > Libre Office > Enable Macro recording option

AS
Ans. (a) Tools > Options > Libre Office > Advanced > Enable Macro recording option
(iii) Which of the following is the major problem of Sustainable development? [1]
(a) Poor management of natural resources.
(b) Turning the concept of sustainability into policies.

AK
(c) Renewable resources are unvalued.
(d) All of the above
Ans. (d) All of the above

PR
(iv) To draw relationship between tables, use the ____________ command. [1]
(a) Tools > Relationships (b) Format > Relationships
(c) View > Relationships (d) Create > Relationships
Ans. (a) Tools > Relationships
(v) ____________ provides a way to combine data from two or more ranges of cells into a new range

(a) Data > Filter


S
while running one of several functions on the data.
(b) Data > Subtotals
[1]
ER
(c) Data > Consolidate (d) Tools > Scenarios
Ans. (c) Data > Consolidate
(vi) Which is the way to launch Mail Merge Wizard? [1]
H

(a) View > Mail Merge Wizard (b) Format > Mail Merge Wizard
(c) Image > Mail Merge Wizard (d) Tools > Mail Merge Wizard
OT

Ans. (d) Tools > Mail Merge Wizard


5. Answer any 5 out of the given 6 questions [1 × 5 = 5 marks]
(i) Under which tab Image Toolbar is present? [1]
(a) Home (b) View (c) Design (d) Insert
BR

Ans. (b) View


(ii) Where is System and Security option given in Windows 7? [1]
(a) Control Panel (b) Windows Explorer (c) Antivirus (d) System
Ans. (a) Control Panel
L

(iii) Total number of Cell References are: [1]


(a) Two (b) Three (c) Five (d) Four
YA

Ans. (b) Three


(iv) Which of the following helps you to create,alter,and drop schema objects? [1]
(a) DCL (b) TCL (c) DDL (d) DTL
GO

Ans. (c) DDL


(v) Which of the statements prove that Organizations can become more effective if they have safer and
healthy workplaces? [1]

Information Technology Class-10 (Subject Code-402) 3


AN
(a) They can have less loss which will lead to higher productivity.
(b) They can increase efficiency and quality.
(c) (a) and (b)

H
(d) None of the above
Ans. (c) (a) and (b)

AS
(vi) Which of the following statements are true for Template? [1]
(a) A template is a document model that can be used to create other documents.
(b) You can create a template for business reports that has your company’s logo on the first page.
(c) All of these

AK
(d) None of these
Ans. (c) All of these

SECTION B: SUBJECTIVE TYPE QUESTIONS

PR
Answer any 3 out of the given 5 questions on Employability Skills [2 × 3 = 6 marks]
Answer each question in 20 – 30 words.
6. What are the components that make non-verbal communication effective? Explain any two? [2]
Ans. Learning objectives of Effective communication are:

S
Components that make non-verbal communication effective are-body language, proxemics, kinesics,
ER
haptics, vocalics, chromatics and olfactics.
• Body Language: It is a complex mixture of gestures,movement,posture,and tone of voice.
• Kinesics: It refers to the interpretation of the movement of the body or its separate parts which
may be culture bound.
H

7. What do you mean by working independently? [2]


Ans. Working independently actually means:
OT

• Being self-aware,self-monitoring and self-regulating.


• Taking initiative rather than waiting for someone else to give us instructions on what to do.
• Taking ownership of our mistakes and not looking for the excuses.
BR

• Not letting our self-doubt or negative emotions hamper our present or future actions.
8. Give the steps to create a New folder. [2]
Ans. To create a new folder, follow the given steps:
1. Right-click on the Desktop.
L

2. Select New. A submenu appears.


3. Click on the Folder.
YA

4. Type the name of folder as you want, for example, My Folder.


9. Give the role and significance of Entrepreneur. [2]
Ans. 1. Enterprising man: A business does not get started by itself. It is the entrepreneur who takes the
GO

risk and is willing to face devastating failure.


2. Job creations: Entrepreneur creates organisations. He integrated resources and technologies into

profitable business venture.

4 Model Test Paper 1 (Solved)


AN
10. Give any two long term solutions to sustainable development. [2]
Ans. 1. Governement must take recourse to legal framework and policy making to stop illegal activities
which are not environment-friendly.

H
2. Awareness and responsibility campaigns intended for farmers and industrialists should be launched.

Answer any 4 out of the given 6 questions in 20 – 30 words each [2 × 4 = 8 marks]

AS
11. State the usage of Fill Format mode. [2]
Ans. Fill Format mode is used to apply a style to many areas quickly. This method is useful for formatting
scattered paragraphs,words or other items with the same style, and it may be easier to use than making
multiple selections first and then applying a style to all of them.

AK
12. Give steps to delete a template in Writer. [2]
Ans. To delete a template, follow the given steps:
1. Click on File > Templates > Manage Templates option.

PR
2. In the Templates dialog, select the category that contains the template you want to delete.
3. Select the template to delete.
4. Right-click to open the context many of the template and click on Delete. Message box appears
and click on Yes.
13. State one difference between absolute and relative link. [2]
S
Ans. A relative link will stop working only if the start and target locations change relative to each other
whereas an absolute link will stop working only if the target is moved.
ER
14. Define RDBMS. [2]
Ans. RDBMS stands for Relational Database Management System which is used for databases that are
developed by using the relational database model. It stores the data as collection of tables, which
H

might be related by common fields. It also provides relational operators to manipulate the data stored
in the database tables.
The most popular RDBMS are MS SQL server, Oracle, etc.
OT

15. Explain any two ways to maintain healthy lifestyle? [2]


Ans. 1. Watch your plate:
•  Encourage conscious calorie reduction
BR

• Discourage consumption of food high in salt, sugar and saturated fats.


2. Watch your weight and waist:

• Encourage the use of weighing scales to measure weight on regular basis.
• Promote physical exercises.
16. What is Emergency Procedure Maps? [2]
L

Ans. Emergency procedures diagrams are located within buildings throughout each campus. These diagrams
YA

provide floor plans showing the location of emergency exits and emergency equipment (Such as fire
extinguishers) and maps for evacuation routes and emergency assembly areas.
Answer any 3 out of the given 5 questions in 50 – 80 words each [4 × 3 = 12 marks]
GO

17. Suppose your class teacher has asked you to make notes on the “Role of AI in modern warfare and
its impact on military strategies and operation.” You wrote in Writer but you found some red wavy
lines under some words. Can you tell why some words were with red wavy lines and which feature
does it? [4]

Information Technology Class-10 (Subject Code-402) 5


AN
Ans. Writer provides a spelling checker,which checks to see if each word in the document is in the installed
dictionary. Also provided is a grammar checker,which can be used separately or in combination with
the spelling checker.
Automatic spell-checking checks each word as it is typed and displays a wavy red line under any

H
unrecognized words.
18. What do you mean by Hazards? Explain any two types of Hazards. [4]

AS
Ans. A hazard is any source of potential damage, harm or adverse health effects of the people at the
workplace. It is a potential source of harm to the health of the worker or employee.
• Biological Hazards: Caused by bacteria, viruses, insects, plants, etc. It includes exposure to harm
or disease associated with working with animals, people, or infectious plant materials.

AK
• Chemical Hazards: It depends on the physical, chemical and toxic properties of the chemical in
any form (solid, liquid, gaseous). This type of hazards can cause skin irritation, illness or breathing
problems.
19. State the difference between Tools > Goal Seek and Tools > Solver. [4]

PR
Ans. Using Tools > Goal Seek you can discover what values will produce the result that you want whereas
Tools > Solver amounts to a more elaborate form of Goal Seek,
The difference is that the Solver deals with equations with multiple unknown variables.
20. What do you mean by Primary key? Give example. [4]
Ans. Data redundancy does not occur in DBMS, every row of the data stored is different from the other.

S
Giving a field which is necessarily different for each of the rows of data is the Primary key. For example
Employee_ID.
ER
Employee_ID Employee_Name
101 John
201 Alex
301 Smarth
H

21. Complete the table [4]


OT

Ans.
Type Option Storage Space
Integer 4 Byte
Double Double [Precision] Float
BR

Text Text Variable


Time 4 Byte
Binary field
Decimal
Text(fix) Fixed
L

Integer Integer 4 Byte


YA

Double Double [Precision] Float 8 Byte


Text Text Variable
Time Time 4 Byte
GO

Binary field Varbinary Fixed


Decimal Decimal Variable
Text (fix) Char Fixed

6 Model Test Paper 1 (Solved)

You might also like