Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
54 views105 pages

Maths Books - ML Khanna Heights and Distances: Problem Set 1 MCQ S

Hieght and distance numericals

Uploaded by

Rishabh 038
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
54 views105 pages

Maths Books - ML Khanna Heights and Distances: Problem Set 1 MCQ S

Hieght and distance numericals

Uploaded by

Rishabh 038
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 105

MATHS

BOOKS - ML KHANNA

HEIGHTS AND DISTANCES

Problem Set 1 Mcq S

1. The angle of elevation of the top of a tower

from a point 20 metres away from its base is 45



.

The height of the tower is


A. 10 m

B. 20 m

C. 40 m

D. 20√3

Answer: B

Watch Video Solution

2. At a point 15 metres away from the base of a 15

metres high house, the angle of elevation of the

top is
A. 45 ∘

B. 30 ∘

C. 60 ∘

D. 90 ∘

Answer: A

Watch Video Solution

3. From the top of a light house 60 m high with its

base at sea level the angle of depression of aboat


is 15

. The distance of the boat from the light

house is

√3 − 1
A. ( )60m
√3 + 1

√3 + 1
B. ( )60m
√3 − 1

√3 − 1
C. ( ) m
√3 + 1

D. None

Answer: B

Watch Video Solution


4. The angle of elevation of the sun when the

length of the shadow of a pole is √3 times the

height of the pole is

A. 30 ∘

B. 45 ∘

C. 60 ∘

D. 15 ∘

Answer: A

Watch Video Solution


5. The angle of elevation of the top of an

incomplete vertical pillar at a horizontal distance

of 100 m from its base is 45



. If the angle of

elevation of the top of the complete pillar at the

same point is to be 60

, then the height of the

incomplete pillar is to be increased by

A. 50√2m

B. 100 m

C. 100(√3 − 1) m

D. 100(√3 + 1) m

Answer: C
Watch Video Solution

6. The angle of elevation of the top of a T.V. tower

from three points A,B,C in a straight line in the

horizontal plane through the foot of the tower

are α, 2α, 3α respectively. If AB=a, the height of

the tower is

A. a tan α

B. a sin α

C. a sin 2α

D. a sin 3α
Answer: C

Watch Video Solution

7. The angle of elevation of the top of a certain

tower from a point A on the ground is α , at B is


4
2α , at C is 3α . If AB = BC , then which of the
3

following is true.

5
A. sin α = √
12

5
B. cos α = √
12

3
C. sin α =
4
3
D. cos α =
8

Answer: A

Watch Video Solution

8. The angles of depression of two points A and B

on a horizontal plane such that AB= 200 from the

top P of a tower PQ of height 100 are 45 − θ and

45 + θ . If the line AB Passes through Q the foot of

the tower, then angle θ is equal to

A. 45 ∘
B. 30 ∘

C. 22.5 ∘

D. 15 ∘

Answer: C

Watch Video Solution

9. An aeroplane flying at a height of 300 m above

the ground passes vertically above another plane

at an instant when the angles of elevation of two

planes from the same point on the ground are


60

and 45

, respectively. What is the height of

the lower plane from the ground?

A. 100√3

B. 100 / √3

C. 50

D. 150(√3 + 1)

Answer: A

Watch Video Solution


10. ABCD is a square plot. The angle of elevation of

the top of a pole stading at D from A or C is 30


and that from B is θ, then tan θ is equal to

A. √6

B. 1 / √6

C. √3 / 2

D. √2 / 3

Answer: C

Watch Video Solution


11. A tree is broken by wind, its upper part touches

the ground at a point 10 metres from the foot of

the tree and makes an angle of 45



with the

ground . The entire length of the tree is

A. 15 m

B. 20 m

C. 10(1 + √2)m

D. 10(1 + √2 / 2)m

Answer: C

Watch Video Solution


12. The angle of elevation of the top of a tower

standing on a horizontal plane from a point A is α

. After walking a distance d towards the foot of

the tower, the angle of elevation is found to be β .

The height of the tower is

d sin α sin β
A.
sin(β − α)

d sin α sin β
B.
sin(α − β)

d sin(β − α)
C.
sin α sin β

d sin(α − β)
D.
sin α sin β

Answer: A
Watch Video Solution

13. AB is a vertical pole with B at the ground level

and A at the top. A man finds that the angle of

elevation of the point A from a certain point C on

the ground is 60o . He moves away from the pole

along the line BC to a point D such that

CD = 7m . From D the angle of elevation of the

point A is 45o . Then the height of the pole is (1)


.
.
7√3 1 7√3
m (2) √3 + 1m (3)
2 √3 − 1 2
.
.
7√3 7√3 1
√3 − 1m (4) m
2 2 √3 + 1

7√3 1
A. m
2 √3 − 1
7√3
B. ( √3 + 1)m
2

7√3
C. ( √3 − 1)m
2

7√3 1
D. m
2 √3 + 1

Answer: B

Watch Video Solution

14. A man from the top of a 100 metres high tower

observes a car moving towards the tower at an

angle of depression of 30

. After some time, the

angle of depression becomes 60



. The distance

(in metres) travelled by the car during this time is


A. 100√3

200√3
B.
3

100√3
C.
3

D. 200√3

Answer: B

Watch Video Solution

15. At a point on a level plane subtends an angle θ

and flag staff of height a at the top of the tower

subtends an angle ϕ. Find the height of the tower.


a sin θ cos ϕ
A.
cos(θ + ϕ)

a sin ϕ cos(θ + ϕ)
B.
sin θ

a cos(θ + ϕ)
C.
sin θ sin ϕ

D. None

Answer: B

Watch Video Solution

16. A vertical pole PS has two marks at Q and R

such that the portions PQ, PR and PS subtend

angles α, β, γ at a point on the ground distant x


from the pole. If PQ=a, PR=b,PS=c and

α + β + γ = 180

, then x 2
=

a
A.
a + b + c

b
B.
a + b + c

c
C.
a + b + c

abc
D.
a + b + c

Answer: D

Watch Video Solution


17. The shadow of a tower is found to be 60 ft.

longer when the sun's altitude has become 60


from 30

. The height of the tower from the

ground is

A. 350 ft. app.

B. 400 ft. app.

C. 51 ft. app.

D. None

Answer: C

Watch Video Solution


18. An observer standing on a 300 m high tower

observes two boats in the same direction, their

angle of depression are 60



and 30

respectively. The distance between the boats is

A. 173.2 m

B. 346.4 m

C. 25 m

D. 72 m

Answer: B

Watch Video Solution


19. The angle of elevation of the top of two

vertical towers as seen from the middle point of

the line joining the foot of the towers are

60

and 30

respectively. The ratio of the

heights of the tower is

A. 2 : 1

B. √3 : 1

C. 3 : 2

D. 3 : 1

Answer: D
Watch Video Solution

20. Two towers stand on a horizontal plane. P and

Q where PQ = 30 m, are two points on the line

joining their feet. As seen from P the angle of

elevation of the tops of the towers are 30 and 60

but as seen from Q are 60 and 45. The distance

between the towers is equal to

A. 15(4 + √3)m

B. 15(4 − √3)m

C. 15(3 + √3)m

D. 15(2 + √3)m
Answer: A

Watch Video Solution

21. Two vertical poles of height a and b subtend

the same angle 45 at a point on the line joining


their feet, the square of the distance between

their tops is

A. (h
2
+ H)

B. 2(h 2
+ H
2
)

C. h 2
+ H
2
1
D. (h
2
+ H
2
)
2

Answer: B

Watch Video Solution

22. Two vertical AL and BM of heights 20 m and 80

m respectively and stand apart on a horizontal

plane. If A, B be the feet of the poles and AM and

BL intersect at P, then the height of P is equal to

A. 50 m

B. 18 m
C. 16 m

D. 15 m

Answer: C

Watch Video Solution

23. Angle of depression from the top of a light

house of two boats are 45



and 30

due east

which are 60 m apart. The height of the light

house is

A. 60√3
B. 30(√3 + 1)

C. 30(√3 − 1)

D. None

Answer: C

Watch Video Solution

24. PQ is a part of a given height a and AB is a

tower at some distance, α and β are the angles

of elevation of B, the top of the tower at P and Q

respectively. The height of the tower is


a sin α sin β
A.
sin(α − β)

a cos α cos β
B.
sin(α − β)

a sin α cos β
C.
sin(α − β)

D. None

Answer: C

Watch Video Solution

25. A ladder rests against a vertical wall at angle α

to the horizontal . If is foot is pulled away from

the wall through a distance 'a' so that it slides a


distance 'b' down the wall making the angle β

with the horizontal , then a =

α + β
A. a = b tan
2

α + β
B. a = b cot
2

tan(α − β)
C. a
2

D. None

Answer: A

Watch Video Solution


26. A man on a cliff observes a boat at an angle of

depression 30 which is sailing towards the shore


to the point immediately beneath him. Three

minutes later the angle of depression of the boat

is found to be 60

. Assuming that the boat sails

at a uniform speed, determine how much more

time it will take to reach the shore.

A. 2 min

1
B. 1 min
2

C. 1 min

D. None
Answer: B

Watch Video Solution

27. A chimeny of 20 m height standing on the top

of a building subtends an angle whose tangent is


1
at a distance of 70 m from the foot of the
6

building, then the height of building is

A. 50 m

B. 40 m

C. 60 m
D. None

Answer: A

Watch Video Solution

28. If a flag staff subtends the same angles at the

points A,B,C and D on the horizontal plane

through its foot, the points A,B,C and D from a

A. square

B. cyclic quadrilateral

C. rectangle
D. None

Answer: B

Watch Video Solution

29. PQ is a vertical tower having P as the foot.

A,B,C are three points in the horizontal plane

through P. The angles of elevation of Q from A,B,C

are equal and each is equal to θ . The sides of the

triangle ABC are a,b,c, and area of the triangle ABC

is . Then prove that the height of the tower is


tan θ
(abc) .

4
A. (abc)tan θ / 4Δ

B. (abc)cot θ / 4Δ

C. (abc)sin θ / 4Δ

D. None

Answer: A

Watch Video Solution

30. A pole stands at the centre of a rectangular

field and it subtends angles of 15



and 45

at

the mid-points of the sides of the field. If the


length of its diagonal is 1200 m, then the height

of the flag staff is

A. 400 m

B. 200 m

C. 300√2 − √3m

D. 300√2 − √3)m

Answer: c

Watch Video Solution


31. A pole stands vertically , inside a triangular

park △ ABC. If the angle of elevation of the top

of the pole from each corner of the park is same,

then in △ ABC the foot of the pole is at the

A. centroid

B. circumcentre

C. incentre

D. orthocentre

Answer: D

Watch Video Solution


32. A and B are two points in the horizontal plane

through O,, the foot of a pillar OP of height h such

that ∠AOB = θ . If the elevation of the top of the

pillar from A and B are also equal to θ, then AB is

equal to

A. h cot θ

θ
B. h cos θsec
2

θ
C. h cot θ sin
2

θ
D. h cos θcosec
2

Answer: B
Watch Video Solution

33. A tower stands at the centre of a circular park .

A and B are two points on the boundary of the

park such that AB(=a) subtends an angle of 60 at ∘

the foot of the tower , and the angle of elevation

of the top of the tower from A or B is 30



. The

height of the tower is

2a
A.
√3

B. 2a√3

a
C.
√3

D. a√3
Answer: C

Watch Video Solution

34. A flag-staff 20 m long standing on a wall 10 m

high subtends an angle whose tangent is 0.5 at a

point on the ground. If θ is the angle subtended

by the wall at this point, then

A. tan θ = 1

B. tan θ = 1/3

C. tan θ = 3
D. tan θ = 1/2

Answer: A::B

Watch Video Solution

35. A tower subtends an angle of 30



at a point

on the same level as the foot of the tower. At a

second point h metre above the first, the

depression of the foot of the tower is 60



. The

horizontal distance of the tower from the point is

A. hcot 60 ∘
1
B. hcot 30

h
C. cot 60

D. hcot 30 ∘

Answer: A::B

Watch Video Solution

36. The angle of elevation of the top of the tower

observed from each of three points A,B , C on the

ground, forming a triangle is the same angle α. If

R is the circum-radius of the triangle ABC, then

find the height of the tower R tan α.


A. R sin α

B. R cos α

C. R cot α

D. R tan α

Answer: D

Watch Video Solution

37. A flag staff of 5m high stands on a building of

25m high. At an observer at a height of 30 m. The

flag staff and the building subtend equal angles .


The distance of the observer from the top of the

flag staff is

5√3
A.
2

3
B. 5√
2

2
C. 5√
3

D. None

Answer: B

Watch Video Solution


38. From the top of a cliff of height 'a' the angle

off depression of the foot of a certain tower is

found to be double the angle of elevation of the

top of the tower of height h. if θ be the angle of

elevation then its value is

2h
A. cos −1

a

2h
B. sin −1

a

a
C. sin −1

2 − h

2h
D. tan −1
√3 −
a

Answer: D
Watch Video Solution

39. If a flag-staff 6 metres high placed o the top of

a tower throws a shadow of 2√3 m along the

ground, then the angle (in degrees) that the sun

makes with the ground is

A. 60 ∘

B. 30 ∘

C. 45 ∘

D. None

Answer: A
Watch Video Solution

40. The top of a hill observed from the top and

bottom of a building of height h is at angles of

elevation α and β. respectively. The height of

the bill is

h cot β
A.
cot β − cot α

h cot α
B.
cot α − cot β

h tan α
C.
tan α − tan β

D. None

Answer: B
Watch Video Solution

41. The angles of elevation of a cliff at a point A on

the ground and a point B, 100 m vertically above A

are α and β respectively. The height of the cliff is

100 cot α
A.
cot α − cot β

100 cot β
B.
cot α − cot β

100 cot β
C.
cot β − cot α

100 cot β
D.
cot β + cot α

Answer: C
Watch Video Solution

42. The angle of elevation of a cloud from a point

h m above the level of water in a lake is α and the

angle of depression of its reflection in the lake is

β . Then the height of the cloud above the water

level is

h sin(β − α)
A.
sin(β + α)

h sin(β + α)
B.
sin(β − α)

h sin(α + β)
C.
sin(α + β)

D. None
Answer: B

View Text Solution

43. On the level ground, the angle of elevation of

a tower is 30

. On moving 20 m nearer, the angle

of elevation is 60 . The height of the tower is


A. 10 m

B. 20 m

C. 10√3m

D. None
Answer: C

Watch Video Solution

44. A person standing on the bank of a river

observes that the angle subtended by a tree on

the opposite of bank is 60



. when he returns 40

m from the bank, he finds the angle to be 30



.

What is the breadth of the river?

A. 40 m

B. 60 m

C. 20 m
D. 30 m

Answer: C

Watch Video Solution

45. A tower subtends an angle α at a point in the

plane of its base and the angle of depression of

the foot of the tower at a point b ft. just above A

is β . Then , height of the tower is

A. b tan α cot β

B. b cot α tan β
C. b tan α tan β

D. b cot α cot β

Answer: A

Watch Video Solution

46. From an aeroplane vertically over a straight

horizontal road, the angles of depression of two

consecutive milestones on opposite sides of the

aeroplane are observed to be α and β . The height

of the aeroplane above the road is


tan α + tan β
A.
tan α tan β

tan α tan β
B.
tan α + tan β

cot α cot β
C.
cot α + cot β

D. None

Answer: B

Watch Video Solution

47. Each side of an equilateral triangle subtends

an angle of 60

at the top of a tower hm high

located at the centre of the triangle. It a is the


length of each side of the triangle, then prove

that 2a 2
= 3h
2
.

A. 3a 2
= h
2

B. a 2
= 3h
2

C. 2a 2
= 3h
2

D. 3a 2
= 2h
2

Answer: C

Watch Video Solution


48. ABC is a triangular park in the form of an

equilateral triangle. A pillar at A subtends an

angle of 45 . If θ be the angle of elevation of the


pillar at D, the middle point of BC, then tan θ is

equal to

√3
A.
2

2
B.
√3

C. √3

1
D.
√3

Answer: B
Watch Video Solution

49. Each side of a square subtends an angle of

60

at the tip of a tower of height h metres

standing at the centre of the square. If I is the

length of each side of the square, then what is h


2

equal to ?

A. 3a 2
= 2h
2

B. 2a 2
= 3h
2

C. 2h 2
= a
2

D. h 2
= 2a
2
Answer: C

Watch Video Solution

50. AB is a vertical pole. The end A is on the level

ground .C is the middle point of AB. P is a point on

the level ground . The portion BC subtends an

angles β at P. If AP = nAB, then tan β =

n
A.
2
n − 1

n
B.
2
n + 1

n
C.
2
2n + 1
D. None

Answer: C

Watch Video Solution

Problem Set 1 True And False

1. The angle of elevation of a stationary cloud

from a point 2500m m above a lake is 15 and the ∘

angle of depression of its image in the lake is

45

. The height the cloud above the lake level is

Watch Video Solution


2. From a light house the angle of depression of

two ships on opposite sides of the light house are

observed to be 30

and 45

. If the height of the

light house be 100 metres, then the distance

between the ships of the line joining them passes

through the foot of the light house is

100( √3 − 1) .

Watch Video Solution


3. From the top of a spire the angle of depression

of the top and bottom of a tower of height h are

θ and ϕ respectively. Then the height of the spire

and its horizontal distance from the tower are


h cos θ sin ϕ h cos θ cos ϕ
respectively and
sin(θ + ϕ) sin(θ + ϕ)

Watch Video Solution

4. The angular depressions of the top and the

foot of a chimney as seen from the top of a

second chimney which is 150 meters high and

standing on the same level as the first are θ and ϕ


respectively. Find the distance between their tops,
4 5
when tan θ = , tan ϕ = .
3 2

Watch Video Solution

5. The height of a house subtends a right angle at

the opposite street light. The angle of elevation of

light from the base of the house is 60



. If the

width of the road be 6 meters, then the height of

the house is

Watch Video Solution


6. A vertical tower stands on a horizontal plane

and is surmounted by a vertical flag staff of

height h. at a point P on the plane, the angle of

elevation of the bottom of the flag staff is β and

that of the top is α , then the height of the tower

is
h tan β
.
tan α tan β

Watch Video Solution

7. What should be the height of a flag where a 20

feet long ladder reaches 20 feet below the flag


(The angle of elevationof the top of the flag at the

foot of the ladder is 60 ? ∘

Watch Video Solution

8. The angle of elevation of the top of a tower

which is incomplete at a point 120 ft. from its base

is 45

. If the elevation at the same point of the

top is desired to be 60 then the tower should be


raised by 120(√3 − 1) ft.

Watch Video Solution


9. A ladder leaning against a vertical wall is

inclined at an angle α to the horizontal. The top

of the ladder touches the parapet. On moving its

foot 'a' feet away from the wall, the ladder now

stands inclined at an angle β to the horizon and

its top now touching a window. then the distance


α + β
of the parapet from the window is a cot .
2

Watch Video Solution

10. A vertical tower 50ft high stands on a sloping

groud. The foot of the tower is at the same level


as the middle point of a vertical flag pole. From

the top of the tower the angle of depression of

the top and the bottom of the pole are 15



and

45

respectively. Find the length of the pole.

Watch Video Solution

11. Two pillars of height a and b subtend the same

angle α at a point on the line joining their feet. If

the pillars subtend angles β and γ at another

point in the horizontal plane at which the line

joining their feet subtends a right angle then

2 2 2 2 2
(a + b)cot α = a cot β + b cot γ
Watch Video Solution

Problem Set 1 Fill In The Blanks

1. The angle of elevation of a cloud from a point h

mt. above is θ

and the angle of depression of its

reflection in the lake is ϕ. Then, the height is

Watch Video Solution

2. The width of a road is b feet. On one side of

which there is a window h feet high. A building in


front of it subtends an angle θ at it, then the

height of the building is____

Watch Video Solution

3. The angle of elevation of the top of a pillar at

any point A on the ground is 15



. On walking 100

ft. towards the pillar, the angle becomes 30



.

Height of the pillar and its distance from A are

____and____respectively.

Watch Video Solution


4. The angle of elevation of a tower from a point

on the same level as the foot of the tower is 30


0
.

On advancing 150 metres towards the foot of the

tower, the angle of elevation of the tower

becomes 60 Show that the height of the tower is


0
.

129.9 metres (Use √3 = 1. 732 ).

Watch Video Solution

5. The angle of elevation of the top of a tower at a

point A on the ground is 30



. On walking 20

meters toward the tower, the angle of elevation is


60

. Find the height of the tower and its distance

from A.

Watch Video Solution

6. The height f a chimney when it is found that on

walking towards it 100 ft. in a horizontal line

through its base the angular elevation of its top

changes from 30 to 45 is____


∘ ∘

Watch Video Solution


7. The shadow of a tower standing on a level

ground is found to be 60 metres longer when the

sun's altitude is 30

than when it is 45

. The

height of the tower is____

Watch Video Solution

8. A man in a boat rowed away from a cliff 150 m

high takes 2 min, to change the angle from 60 to ∘

45

. The speed of the boat is

Watch Video Solution


9. An aeroplane flying horizontally , 1km above the

ground , is observed at an elevation of 60



,after

10 seconds , its elevation is observed to be 30



.

Find the speed of the aeroplane in km/hr.

Watch Video Solution

10. The angle of elevation of the top and bottom

of a flag staff fixed at the top of a tower at a point

distant 'a' ft. from the foot of the tower are

α and β . The height of the tower is____

Watch Video Solution


11. From the top of a cliff 200 ft. high, the angles

of depression of the top and bottom of a tower

are observed to be 30

and 60

respectively. The

height of the tower is____

Watch Video Solution

12. A balloon moving in a straight line passes

vertically above two points A and B on a

horizontal plane 1000 ft. apart, when above A it

has an altitude of 60 as seen from B when above


B it has an altitude of 45

as seen from A. the
distance of A from the point at which it will touch

the plane is _____

Watch Video Solution

13. A balloon moving in a straight line passes

vertically above two points A and B on a

horizontal plane 1000 ft. apart. When above A it

has an altitude of 60

as seen from B and when

above B 30

as seen from A. the distance from A

of the point at which it will touch the plane is_____

Watch Video Solution


14. A vertical pole (more than 100 ft. high) consists
1
of two portions the lower being rd of the
3

whole. If the upper portion subtends an angle


1
tan
−1
at a point in a horizontal plane through
2

the foot of the pole and distance 40 ft. from it,

then the height of the pole is _____

Watch Video Solution

15. The angles of elevation of the top of a tower

standing on a horizontal plane from two points

on a line passing through the foot of the tower at


distances a and b respectively are complementry

angles. If the line joning the two points subtend

an angle θ at the top of the tower then h =

____and sin θ = ____.

Watch Video Solution

16. A tower of x metres height has flag staff at its

top. The tower and the flag staff subtend equal

angles at a point distant y metres from the foot

of the tower. Then, the length of the flag staff in

metres is

Watch Video Solution


17. A wireless pole 25 metres high is fixed on a top

of a verandah of a house which is 15 metres high.

At a point R on the ground, directly opposite, the

wireless pole and verandah subtend equal angles.

The distance of R from the verandah is____

Watch Video Solution

18. A round balloon of radius 'r' subtends an angle

α at the eye of the observer, while the angle of


elevation of its centre is β . Find the height of the

centre of balloon.

Watch Video Solution

19. A stationary balloon is observed from three

points A, B and C on the plane ground and is

found that its angle of elevation from each of

these points is α , if ∠ABC = β and AC = b ,

the height of the balloon is____

Watch Video Solution


20. From the top of a pole of height h, the angle

of elevation of the top of the tower is α . The pole

subtends an angle β at the top of the tower. The

height of the tower is____

Watch Video Solution

21. A tower subtends an angle α at a point in the

plane of its base and the angle of depression of

the foot of the tower at a point b ft. just above A

is β . Then , height of the tower is

Watch Video Solution


Problem Set 2 Mcq S

1. A mean observes that when he moves up a

distance c metres on a slope, the angle of

depression of a point on the horizontal plane

from the base of the slope is 30 ,


0
and when he

moves up further a distance c metres, the angle of

depression of that point is 45


0
. The angle of

inclination of the slope with the horizontal is.

A. 60 ∘

B. 75 ∘
C. 70 ∘

D. None

Answer: B

Watch Video Solution

Problem Set 2 True And False

1. Two stations due south of a leaning tower

which leans towards the north are respectively at

distance x and y from its foot (y > x) . If α and β

be the elevations of the top of the tower from


these stations and θ is inclination of the tower to

the horizontal then cot θ equals

Watch Video Solution

2. A tree standing on a horizontal plane is leaning

towards East. At two points situated at distances

a and b exactly due West of it, the angle of

elevation of the top are respectively α and β .

Height of the top from the ground is


(b − a)tan α tan β

tan α + tan β

Watch Video Solution


3. A chimney leans towards North. At equal

distances due north and south of it in a

horizontal plane the elevation of the top are α, β .

The inclination of the chimney to the vertical is


sin(α − β)
−1
tan
2 sin α sin β

1
or tan −1
(cot β − cot α)
2

Watch Video Solution

4. A flag leaning towards East is inclined at an

angle θ to the level ground. A man walks a

distance l from the foot of the flag towards West


and observes the angle of elevation of the top of

the flag to be α. On walking further distance l in


1

the same direction, the angle of elevation is

decreased by β , then
l1
tan θ =
(l + l2 )cot α − l cot(α − β)

View Text Solution

Problem Set 2 Fill In The Blanks

1. A train is moving at a constant rate at an angle

θ East of North. Observations of the train are

made from a fixed point. It is due north at some


instant. Ten minutes earlier its bearing was α1

West of North whereas ten minutes afterwards its

bearing α East of North, then tan θ


2
= ____.

Watch Video Solution

Problem Set 3 Mcq S

1. ABC is a triangular park with AB+AC=100 m. a

clock tower is situated at the mid-point of BC. The

angles of elevation of the top of the tower at A

and B are cot


−1
3 ⋅ 2 and cosec
−1
2 ⋅ 6

respectively. The height of the tower is


A. 16 m

B. 25 m

C. 50 m

D. None

Answer: B

Watch Video Solution

2. A vertical tower stands on a declicity which is

inclined at 15

to the horizon. From the foot of

the tower a man ascends the declivity for 80 feet


and then finds that the tower substends an angle

of 30 . The height of the tower is


A. 20(√6 − √2)

B. 40(√6 − √2)

C. 40(√6 + √2)

D. None

Answer: B

Watch Video Solution


3. A tower PQ of height h subtends an angle of

45

at a point A on the horizontal plane. At

another point B on AB inclined to horizontal at

angle of 30 , the elevation of top of the tower is


found to be 60 . If AB=a,, then


A. a = h( √3 + 1)

B. a = h( √3 − 1)

C. h = a( √3 + 1)

D. h = a( √3 − 1)

Answer: B
View Text Solution

4. From a point on a horizontal plane, the

elevation of the top of a hill is 45



. The elevation

becomes 75 after walking a distance of 500 m up


a slope of inclined at an angle of 15



to the

horizon. The height of the hill is

A. 500√6

B. 500√3

C. 250√6

D. 250√3
Answer: C

Watch Video Solution

5. At each end of a horizontal base AB of length 2a

the angular height of a certain peak is 15



and

that at the mid-point C of base AB it is 45



. The

height of the peak is

√3 − 1
A. a
6

√3 − 1
B. 3/4
3 a
6

3 − √3
C. a
2
√3 − 1
D. a
2√3

Answer: B

Watch Video Solution

6. The angle of elevation of a certain peak when

observed from each end of a horizontal base line

of length 2a is found to be θ. When observed from

the mid-point of the base the angle of elevation is

ϕ. The height of the peak is

a
A.
√(cos θ − cos Ψ )
a
B.
2 2
√(cot θ − cot Ψ)

a
C.
√(cos 2 θ − cos 2 Ψ )

D. None

Answer: B

Watch Video Solution

Problem Set 3 True And False

1. A person stands at a point A due south of a

tower and observes his elevation is 60



. He then
walks westwards towards B where the elevation is

45

. At a point C on AB produced he finds it to be

30

, then AB=2BC.

Watch Video Solution

2. An object is observed from three points A,B,C in

the same horizontal plane passing through the

base of the object. The angle of elevation at B is

twice and at C is thrice that at A. if AB=a, BC=b,

then the height of the object is


a
√(a + b)(3b − a) .
2b

Watch Video Solution


3. A man observes a tower AB of height h from a

point P on the ground. He moves a distance d

towards the foot of the tower and finds that the

angle of elevation is doubled. He further moves a


3d
distance " in the same direction and finds that
4

the angle of elevation is three times that of at the

point P .then (A) 30h


2
= 35d
2
(B) 35h
2
= 36d
2

(C) 36h 2
= 35d
2
(D) 36h 2
= 35d
2

Watch Video Solution


4. A balloon is observed simultaneously from

three points A, B and C on a straight road directly

under it. The angular elevation at B is twice and

at C is thrice that at A . If the distance between A

and B is 200 metres and the distance between B

and C is 100 metres, then find the height of

balloon above the road.

Watch Video Solution

5. DE is a tower standing on a horizontal plane

and ABCD is a straight line in the plane. The


height of the tower substends an angle θ at A, 2θ

at B and 3θ at C. if AB and BC be respectively 50

metres and 20 metres then the height of the


25
tower and the distance CD are m and 17.5
√7
2

m.

Watch Video Solution

6. The top of a tower is observed from three point

A,B,C on a straight line leading to the tower. If the

angles of elevation are θ, 2θ, 3θ from them, then


AB cot θ − cot 2θ
=
BC cot 2θ − cot 3θ

Watch Video Solution


7. The angle of elevation of the top of a tower at a

point A due south of the tower is α and at β due

east of the tower is β . If AB=d, then height of the

tower is

Watch Video Solution

8. Three points A,B,C are in a line inclined at an

angle θ to the horizon of three points. A is the

lowest and C is highest. D is a point vertically

above C. if
AB = p, CD = q, ∠DAB = α and ∠DBC = β

, then
p sin α cos β
cos θ =
q sin(β − α)

Watch Video Solution

9. Top of a mountain is observed from A and B at

the sea level. If N is the point vertically below P

and

∠N AB = α, ∠N BA = β, ∠N AP = θ, ∠N BP = ϕ

, then tan ϕ sin β = tan θ sin α .

Watch Video Solution


10. A man observes two objects in a straight line

in the West. On walking a distance c to the north,

the objects subtend an angle α in front of him

and on walking a further distance c to the north,

they subtend an angle β . Then the distance

between the objects is


3c
.
2 cot β − cot α

Watch Video Solution

11. A man notices two objects in a straight line

due West after walking a distance c due North he


observes that the objects subtend an angle α at

his eye and after walking a further distance 2c due

north, they subtend an angle β . Then the distance

between the objects is


8c
.
3 cot β − cot α

Watch Video Solution

Problem Set 3 Fill In The Blanks

1. A man observes that when he has walked c

metres up an incline, the angular depression of an

object in a horizontal plane through the foot of


the slope in α , and when he has walked a further

distance of c metres the depression is β . The

inclination of the slope to the horizon is _____.

Watch Video Solution

2. A tower is observed from two stations A and B

where B is East of A at a distance 100 metres. The

tower is due North of A and due North-West of B.

the angles of elevation of the tower from A and B

are complementary, the height of the tower

is_____.

Watch Video Solution


3. The elevation of a tower due North of a station

A is α and at another station B due West of A it is

β . The height of the tower is _____.

Watch Video Solution

4. The angle of elevation of a tower at a place due

south of it is θ and at a place due west of A and at

a distance 'a' from it, the elevation . The height


ϕ

of the tower is _____.

Watch Video Solution


5. PQ is a tower standing on horizontal plane, Q

being its foot. Two points A and B are taken on

the plane such that AB=21 and (c) QAB is a right

angle. It is found that cot PAQ=2/5 and cot

PBQ=3/5, then the height of tower is ____.

Watch Video Solution

6. A flag staff PN stands upright on a level ground.

A base AB is measured at right. Angle to AN such

that points A,B,N lie in the same horizontal plane.


If ∠P AN = α and ∠P BN = β , then height of

flag staff is _____.

Watch Video Solution

7. The angle of elevation of the top of a tower

from a point A on the ground is θ and that from B

is ϕ. If AB=100 metres and AB is perpendicular to

the line joining A with the foot of the tower, then

the height of the tower is ______ (given

)
cot θ = 3 / 10, cot ϕ = 1 / 2

Watch Video Solution


8. The angle of elevation of a tower at point A due

north of it is 30 and at another point due East of


A is 18

. If AB=a, then the height of the tower

is_____.

Watch Video Solution

9. A vertical pole stands at a point O on a

horizontal ground. A and B are points on the

ground d metres apart. The pole subtends angles

α and β at A and B respectively. AB subtends an

angle at O. the height of the pole is ______.


Watch Video Solution

You might also like