Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
30 views8 pages

Module 15

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
30 views8 pages

Module 15

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

MODULE-15

1. Which of the following represents an activity on an AON project network?

Arrow

Line

Node

All of the above Correct Answer : c


2. The device used for measuring potential difference is known as _________

Ammeter

megger

voltmeter

wattmeter
Correct Answer : c Explanation : potential difference between the two point is called
voltage.it can be measured with help of voltmeter

3. What is analysis technique to determine effect of multi-sources?

Kirchhoff Law

Shannon Law

Miller Law

Superposition
Correct Answer : d Explanation : The superposition theorem is a derived
result of the superposition principle suited to the network analysis of electrical circuits. The
superposition theorem states that for a linear system (notably including the subcategory
of time-invariant linear systems) the response (voltage or current) in any branch of a
bilateral linear circuit having more than one independent source equals the algebraic sum of
the responses caused by each independent source acting alone, where all the other
independent sources are replaced by their internal impedances.

4. What is meant by Ethics?

Codes of behavior and courtesy.


General and abstract concept of right and wrong behavior culled from philosophy,
theology, professional societies.

A system of rules established by authority, society or custom where violation carry


penalties.

Accepted standards of right and wrong applied to personal behavior driven by religious
and or family and environment background.
Correct Answer : b Explanation : Ethics is concerned with what is good
for individuals and society and is also described as moral philosophy. The term is derived
from the Greek word ethos which can mean custom, habit, character or disposition.

5. The collector region of transistor is doped?

Heavily

Moderately

Lightly

None of the above


Correct Answer : b Explanation : The collector is moderately
doped may be because we don’t want a crowd of electrons in the collector otherwise the
electrons coming from the Emitter-Base path may repelled and collector current may
decrease

6. A transmitter operating at 23.6GHz has a power output of 20nW. A receiver is located


8miles from the transmitter (dB) is:

142

124

119

115
Correct Answer : a
Explanation :

7. The potential at a point is 20V. The work done to bring charge 0.5C from infinity to this
position will be ______________

20J

10J

05J

15J Correct Answer : b Explanation : V=W/Q , W = V


x Q = 20 X 0.5 =10J
8. In HDL Based digital systems the arithmetic multiplication function is difficult to
synthesize. Design solution to this challenge do not include:

Sequential generation of partial products

Hardware intensive simultaneous generation of partial products

Implementation of booths algorithm to minimize generation of partial products

Sequential right shifts of the arguments


Correct Answer : b Explanation : Hardware Description Languages
(HDL) such as Verilog and VHDL have been developed that allow the description of the
behavior and the structure of a digital system in a readable and simulatable form. Synthesis
tools have been developed that can derive a gate-level hardware implementation of a digital
system from a behavioral description in an HDL.

9. An OP-AMP based inverting amplifier; the INPUT impedance is:

Zero

Infinity

Equal to the feedback resistance


Equal to the input resistance connected Correct
Answer : d
Explanation : For an inverting amplifier, the input impedance is approximately equal to the
input resistance, R1. This is because the input resistor is connected to “virtual ground” in
the inverting configuration.
10. An OP-AMP based Non-inverting amplifier; the INPUT impedance is:

Zero

Infinity

Equal to the feedback resistance

Equal to the resistance connected Correct Answer : b


Explanation : The input resistance of the ideal op-amp is infinite. However, the input
resistance to a circuit composed of an ideal op-amp connected to external components is
not infinite. It depends on the form of the external circuit.
11. Joule/Coulomb is same as _____________

Watt

volt

ampere

ohm Correct Answer : b Explanation : Voltage =


Workdone / Charge
12. In general, when comparing BJT and MOSFET transistors, three main differences:

BJT's are used for low current applications, whereas MOSFET is used for high power
applications

The device is capable of higher amplification is MOSFET

The device that dissipates no power at the input (zero input current) is MOSFET

none of the above


Correct Answer : a Explanation : The working of BJT depends on
the current at the base terminal and the working of the MOSFET depends on the voltage at
the oxide insulated gate electrode.

13. Which one of the engineering characteristics can best explain the following concept?
Base your decision on reason rather than emotion.
Quantitative Thinking

Interpersonal Skill

Honesty

Logical Thinking
Correct Answer : d Explanation : First make the decision on logical
reasons that should get you some solid footing. Then you can run it past emotions and
feelings for their input, but never base your decision solely on emotions and feelings. The
logic portion is very important.

14. Which of the following characteristics of a data network is never a correct of a packet
switched network?

A transmitted packet contains source and destination address coding, information, and
error control bits

Individual packets of a long message can be routed under different paths by the
switching exchange equipment

The address coding is transparent to a user.

A transmitted packet contains only information bits


Correct Answer : B Explanation : Packet switching
allows delivery of variable bit rate data streams, realized as sequences of packets, over a
computer network which allocates transmission resources as needed using statistical
multiplexing or dynamic bandwidth allocation techniques. As they traverse networking
hardware, such as switches and routers, packets are received, buffered, queued, and
retransmitted (stored and forwarded), resulting in variable latency and throughput
depending on the link capacity and the traffic load on the network.

15. According to the Nyquist Sampling Theorem, a sufficient condition for these to be no
aliasing in the sampled signal is that the highest frequency in the signal point to sampling
must be:

Less than the half of the sampling frequency.

Greater than half of the sampling frequency.

Less than the sampling frequency.

Greater than the sampling frequency.


Correct Answer : a Explanation : A sufficient sample-rate is therefore anything larger than
2B samples per second. Equivalently, for a given sample rate fs perfect reconstruction is
guaranteed possible for a band limit B < fs/2
16. In optical communication Frequency Division Multiplexing (FDM) is called?

Polarization Division Multiplexing (PDM)

Space Division Multiplexing (SDM)

Single Sideband Modulation (SSB)

Wavelength Division Multiplexing (WDM)


Correct Answer : d Explanation : In optical communications,
frequency-division multiplexing (FDM) may be accomplished by wavelength-division
multiplexing (WDM), in which several distinct optical sources, such as lasers, are used, each
having a distinct center frequency,

17. TQM stands for:

Tool Quality Management

Test Quality Manager

Total Quality Manager

Total Quality Management Correct Answer : d


Explanation : A core definition of total quality management (TQM) describes a management
approach to long-term success through customer satisfaction.

18. The power factor of an alternator is obtained from its:

Excitation

Speed

Load

None of the above Correct Answer : c Explanation : Power factor


can be obtained for an alternator from its connected load. It may be leading or lagging
depends on the nature of load.
19. Four cells each of emf “E” are joined in parallel to form a battery. The equivalent emf of
the battery will be _______________

4E

E/4

E=O
E Correct Answer : d Explanation : In parallel connection,same voltage appear
across all the element
20. Two 50 ohm resistors are connected in parallel. What is the equivalent resistance?

100 ohm

25 ohm

1000 ohms

200 ohms Correct Answer : b


Explanation : Req= R1R2/ R1+R2
22. Reluctance motor is a

self-starting type synchronous motors

low torque variable speed motor

variable torque motor

low noise, slow speed motor


Correct Answer : a Explanation : rotor starts rotating near
synchronous speed as a squirrel cage induction motor. When the rotor speed is about
synchronous, the stator magnetic field pulls the rotor into synchronism i.e.
minimum reluctance position and keeps it magnetically locked. ... Thus finally the reluctance
motor runs as a synchronous motor

23. For extra high voltage lines which circuit breaker is preferred

Bulk oil circuit breaker

Vacuum circuit breaker

SF6 gas circuit breaker

Minimum oil circuit breaker


Correct Answer : c Explanation : The SF^6 circuit breaker is
used for extra high voltages because of the following reasons. During the arcing period,
SF6 gas is blown axially along the arc. The gas removes the heat from the arc by axial
convection and radial dissipation.

24. Four resistances R1 , R2, R3 and R4 are connected in series against 220 V supply. The
resistances are such that R1 > R2 > R3 > R4. The least power consumption will be in
resistor R1

resistor R2

resistor R3

resistor R4 Correct Answer : d Explanation : lower value of resistance


having low voltage drop
25. Harmonics in electronic circuit will produce

Heat

Distortion to the signal.

resonance

All the above


Correct Answer : d Explanation : In an electric power
system, a harmonic of a voltage or current waveform is a sinusoidal wave whose
frequency is an integer multiple of the fundamental frequency. Harmonic frequencies
are produced by the action of non-linear loads such as rectifiers, discharge lighting, or
saturated electric machines.

26.Transformer ratings are expressed in kVA

Explanation : Core loss depends on voltage and cu loss depends on current. Total loss is
equal to VA

You might also like