PRACTICE PROBLEMS WITH ANSWERS FOR TRANSIENT
ANALYSIS
1. A capacitance of 100microFarad is connected in series with a resistance of 8000 ohms.
Find the time constant of the circuit Ans: 0.8s
2. A 50microFarad capacitor is charged to 200V through a resistor of 5kiloohms. Find the
initial value of the charging current. Ans: 0.04A
3. A capacitor of 0.1microFarad is charged from 100V battery through a resistance of
1kiloohms. Find the current after one time constant. Ans: 0.037A
4. A series RC circuit has R = 200ohms and C = 5microFarad. The circuit is connected
across a 12 V dc source at t = 0. How long after will the charging current dropped to 20
mA. Ans: 1.1ms
5. A series RC circuit has R= 2 Megaohms and C= 5 microFarad. The circuit is connected
across a 100 V dc source at t =0. Find the voltage across the resistor at t = 1.5s.
Ans: 86 V
6. A 110microFarad capacitor in series with a 50 ohms resistor is connected across a 125 V
dc supply at t = 0. Find the potential difference across the capacitor after 5ms. Ans: 79V
7. A 50microFarad capacitor is connected in series with a 10kiloohms voltmeter. The
combination is suddenly connected across a 100V dc source at t = 0. How long after will
the voltmeter reads 10 V? Ans: 1.15 s
8. A series RC circuit has R = 1Megaohms and C = 10microFarad connected across a dc
supply at t = 0. Find the time t for the capacitor to receive 90% of its final charge.
Ans:23s
9. An 80microFarad capacitor in series with a 10 kiloohms resistor is connected across a
100V dc source at t = 0. Find the charge stored at t = 0.2s. Ans: 1770 microCoulomb
10. A charged 50microFarad capacitor is discharged through a 1 kiloohms resistor. Find the
time taken for the charge on the capacitor to drop to 37% of its original value. Ans: 50ms
11. A 50microFarad capacitor is discharged through a 100 kiloohms resistor. If the capacitor
is initially charged to 400 V. Find its energy stored after 600 ms. Ans: 3.14J
12. A series RL circuit with R = 100 ohms and L = 50H is connected to a dc source of 100 V
at t = 0. Find the time taken for the current to rise 70% of its steady-state value. Ans:
0.602s
13. A series RL circuit with R = 4 ohms and L = 0.2H is connected across a 6V battery at t =
0. Find the current at t = 50 ms. Ans: 0.95A
14. A series RL circuit has R = 20 ohms and L = 0.5 H. The circuit is connected across a 200
V dc source at t=0. Find the current after one-half time constant. Ans: 3.93 A
15. A coil having L = 2.4H and R = 4 ohms is connected across a 100V dc source at t=0. Find
the time it takes the voltage across the resistance to reach 50 V. Ans: 0.416s
16. A coil has a resistance of 36 ohms and inductance of 6 H. The coil is connected across a
144 V battery at t=0. Find the voltage across the resistance at t = 0.1s. Ans: 65V
17. A coil of resistance 10 ohms and inductance of 1 H are connected to a constant 24 V dc
source at t = 0. Find the time when the voltage across the inductor and resistor equal.
Ans: 69.3ms
18. A source-free series RL circuit with R = 4 ohms and L = 2H carries an initial current of
4A at t=0. Find the current in the inductor at t = 0.25s. Ans: 2.4261 A
19. A source free RL circuit, R =1 ohms, L = 0.1H, has a current of 1 A at t = 0. Find t when
the current drops to 0.2A. Ans: 0.16s