Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
55 views8 pages

C-05 Poll

Uploaded by

Manish Agrawal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
55 views8 pages

C-05 Poll

Uploaded by

Manish Agrawal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

Answer keys : NCERT Booster Program for NEET-2025(XII Studying)_Chemistry Poll-05

You scored 0 of 4
Question : 1 skipped

The incorrect statement is

Options:

All natural and artificial radioactive decay of unstable nuclei takes place by first order kinetics

Hydrogenation of ethene is an example of zero order reaction

Thermal decomposition of HI on gold surface is an example of zero order reaction

Inversion of cane sugar in acidic medium is an example of pseudo first order reaction

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 72

You scored 0 of 4
Question : 2 skipped

Given below are the two statements one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): For most of the chemical reactions, rate increases with increase in temperature.

Reason (R): The final enthalpy of reaction depends upon the nature of reactants and products.

In light of above statements, choose the correct option.

Options:

Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(A) is true but (R) is false

(A) is false but (R) is true

Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 79

You scored 0 of 4
Question : 3 skipped

A first order reaction has a rate constant 2.303 × 10–3 s–1. How long will 10 g of this reactant take to reduce to 1 g?

Options:

2000 s

1000 s

100 s

500 s

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 73


You scored 0 of 4
Question : 4 skipped

In the given reaction

2NO(g) + O2(g) → 2NO2(g)

The correct relation is

Options:

d[NO]
=
d[NO 2 ] dNO = dNO2
dt dt dt dt
2d[O 2 ] d[NO 2 ] 2d[O 2 ] d[NO 2 ]
dt
= dt dt = dt

d[NO] 2d[O 2 ] d[NO] 2d[O 2 ]


= =
dt dt dt dt

– d[NO 2 ] 2d[NO] – d[NO 2 ] 2d[NO]


= =
dt dt dt dt

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 65

You scored 0 of 4
Question : 5 skipped

Consider the following statements about catalyst.

(a) A catalyst does not alter ΔG of a reaction.

(b) It catalyses the spontaneous as well as non-spontaneous reaction.

(c) Catalyst provides an alternate pathway or reaction mechanism by reducing the activation energy between reactants and products.

The correct statements are

Options:

(a) and (b) only

(b) and (c) only

(a) and (c) only

(a), (b) and (c)

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 82

You scored 0 of 4
Question : 6 skipped

The rate constants of a reaction at 400 K and 500 K are 0.01 s–1 and 0.03 s–1 respectively. Activation energy Ea for the reaction is

Options:

4.4 kcal

5.8 kcal

8.8 kcal

2.2 kcal

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 81


You scored 0 of 4
Question : 7 skipped

Match the order of reactions given in List-I with the unit of rate constant given in in List-II

List-I (Order) List-II (Unit of Rate Constant)


(a) Zero order (i) s–1

(b) First order (ii) molL–1s–1

(c) Second order (iii) mol–2L2s–1

(d) Third order (iv) mol–1Ls–1

The correct option is

Options:

(a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

(a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iii)

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 69

You scored 0 of 4
Question : 8 skipped

Consider the following statements:

Statement I: Order of a reaction can be zero and even a fraction but molecularity cannot be zero or a non-integer.

Statement II: Order is applicable to elementary as well complex reactions whereas molecularity is applicable only for elementary reactions.

In light of above statements, choose the correct option.

Options:

Statement I is correct but statement II is incorrect

Both statement I and statement II are correct

Both statement I and statement II are incorrect

Statement I is incorrect but statement II is correct

Solution :

NCERT Reference:

Chemistry-XII, Part-I, Page No. 70

You scored 0 of 4
Question : 9 skipped

For a reaction A + B → Products; the rate law is given by r = k[A]1/2 [B]2. If the concentration of A is increased to 4 times and concentration of B is increased to 2
times. The new rate will be

Options:

4r

8r

16r

32 r

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 71


You scored 0 of 4
Question : 10 skipped

With respect to Arrhenius equation, in the plot between lnk and 1 1 , the slope of graph is (lnk is on y-axis)
T T

Options:

Ea Ea
R R
Ea Ea
2.303 R 2 . 303 R
Ea Ea
– –
2.303 R 2 . 303 R

Ea Ea
– –
R R

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 80

You scored 0 of 4
Question : 11 skipped

The following results have been obtained during the kinetic studies of the reaction

2P + Q → R + S

Initial rate

of formation
Experiment [P] molL–1 [Q] molL–1
of R in

molL–1 min–1
I. 0.2 0.2 1.2 × 10–2
II. 0.6 0.4 1.44 × 10–1
III. 0.6 0.8 5.76 × 10–1
IV. 0.8 0.2 4.8 × 10–2

The rate law expression for the reaction is

Options:

r = k [P]2[Q]

r = k [P] [Q]2

r = k [P] [Q]1/2

r = k [P]1/2[Q]

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 71


You scored 0 of 4
Question : 12 skipped

For a reaction P→Q, ΔH = – 3.5 kJ mol–1 and enthalpy of activation is 7.5 kJ mol–1. The correct potential energy profile for the reaction is shown in option

Options:

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 82

You scored 0 of 4
Question : 13 skipped

The following data were obtained during the first order thermal decomposition of SO­2Cl2 at constant volume

SO2Cl2(g) → SO2(g) + Cl2(g)

Experiment Time/(s) Total pressure/(atm)


I 0 0.3
II 100 0.4

The rate of reaction when total pressure becomes 0.5 atm will be

Options:

8.1 × 10–4 atm s–1

8.1 × 10–3 atm s–1

4.2 × 10–3 atm s–1

4.2 × 10–4 atm s–1

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No.75


You scored 0 of 4
Question : 14 skipped

The incorrect graph among the following is (Here, R0 and R represents initial and final concentration of reactant respectively)

Options:

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 74


You scored 0 of 4
Question : 15 skipped

Match ‘rate law expression’ given in List I with their respective overall order of the reaction given in List II

List I List II
(a) Rate = k[A] [B] 1/2 1/2 3/2
3/2 (i) 1
kA B
2
(b) Rate = k[A] [B]–1 2 – 1 (ii) 3
kA B
(c) Rate = k[A] 1/2 –1/2
[B] kA1 / 2 B – 1 / 2 (iii) 2
(d) Rate = k[A] 3/4 9/4
[B] kA3 / 4 B9 / 4 (iv) 0

The correct match is

Options:

(a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(iv)

(a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

(a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)

(a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv)

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 68

You scored 0 of 4
Question : 16 skipped

If the initial concentration is doubled, half life of zero-order reaction is

Options:

Remains same

Halved

Doubled

Thrice

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 71

You scored 0 of 4
Question : 17 skipped

The activation energy for the reaction

2HCl(g) → H2(g) + Cl2(g) is 831.4 kJ mol–1 at 500 K. Calculate the fraction of molecules of reactants having energy equal to or greater than activation energy.

Options:

e–200

e–100

e200

e100

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 79


You scored 0 of 4
Question : 18 skipped

The decomposition of NH3 follows zero order. The time required to decompose 51 g NH3 to 34g is 170 s in 1L cylinder at 298 K. Calculate the rate constant of
reaction.

Options:

0.1 molL–1s–1

1 molL–1s–1

1 1 molL–1s–1
170 170

1 1 molL–1s–1
17 17

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No.71

You scored 0 of 4
Question : 19 skipped

A first order reaction takes 100 s for 20% decomposition. The value of t 1/2 t1/2 for the reaction is [log 1.25 = 0.0969]

Options:

500 s

310.5 s

230.3 s

435 s

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No. 76

You scored 0 of 4
Question : 20 skipped

In the reaction 2NH3 → N2 + 3H2.

If the rate of reaction is 0.6 molL–1s–1. The rate of production of H2 is

Options:

1.8 molL–1s–1

0.9 molL–1s–1

0.2 molL–1s–1

1.2 molL–1s–1

Solution :

NCERT Reference: Chemistry-XII, Part-I, Page No.65

You might also like