Current
Affairs
Monthly MCQs Series
December - Part 10
Q1. Name the insurance company that has partnered with the Muthoot Securities Limited to offer
insurance products to their customers ?
A. Reliance General Insurance Co. Ltd.
B. SBI General Insurance Co. Ltd.
C. Shriram General Insurance Co. Ltd.
D. Tata AIG General Insurance Co. Ltd.
E. United India Insurance Co. Ltd.
Ans : Shriram General Insurance Co. Ltd
Shriram General Insurance :
MD & CEO : Anil Kumar Aggarwal
HQ : Jaipur, Rajasthan
Q2. Indian tabla player and composer Ustad Zakir Hussain recently (in Dec) passed away. In
which year he was honored with the Padma Shri?
A. 1988
B. 1990
C. 2002
D. 2018
E. 2023
Ans : 1988
Awards and Recognition :
Padma Shri (1988) | Padma Bhushan (2002) | Padma Vibhushan (2023) | Sangeet Natak Akademi Award
(1990) and Fellowship (2018)
National Heritage Fellowship from the U.S. National Endowment for the Arts (1999)
Grammy Awards : 5 times
He received the Lifetime Achievement Award from SFJazz in 2017, recognizing his unparalleled
contributions to music.
Q3. Which life insurance company has launched Smart Platina Supreme plan for guaranteed
income benefits ?
A. Aegon Life Insurance Co. Ltd.
B. Bharti AXA Life Insurance Co. Ltd.
SBI Life Insurance :
C. HDFC Life Insurance Co. Ltd.
MD & CEO – Amit Jhingran
D. SBI Life Insurance Co. Ltd. Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Apne Liye, Apno Ke Liye
E. IndiaFirst Life Insurance Co. Ltd
Ans : SBI Life Insurance Co. Ltd.
Plan : SBI Life – Smart Platina Supreme
This plan will provide guaranteed income benefits along with 110% of the total premiums paid at the
end of the payout period to the policy holders.
Smart Platina Supreme :
Policy Terms - from 8 to 15 years.
Payout Period : either 15, 20, 25, or 30 years
Eligibility to Buy the Policy : aged 3 to 60
Q4. Recently(in Dec) the Jayen Mehta, Managing Director of ________ (organization) have received a
5-year extension until 2029-2030.
A. Karnataka Cooperative Milk Producers' Federation
B. Tamil Nadu Dairy Development Corporation
C. Kerala Co-operative Milk Marketing Federation
D. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation
E. Haryana Dairy Development Cooperative Federation
Ans : Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation
HQ : Anand, Gujarat Established : July 9, 1973
Q5. Which of the following insurance company entered into a bancassurance partnership with AU
Small Finance Bank ?
A. Aegon Life Insurance Co. Ltd.
B. Bharti AXA Life Insurance Co. Ltd.
C. SBI Life Insurance Co. Ltd.
D. HDFC Life Insurance Co. Ltd.
E. IndiaFirst Life Insurance Co. Ltd
Ans : Bharti AXA Life Insurance Co. Ltd.
The partnership aligns with the shared vision of “Viksit Bharat” and “Insurance to All” by enhancing
insurance penetration, offering customized insurance products to meet diverse customer needs and
expanding distribution channels through bancassurance and digital platforms.
Bharti AXA Life Insurance :
MD & CEO : Parag Raja
Headquarter : Mumbai, Maharashtra
Q6. Which country has launched its indigenously developed Saman-1 and Fakhr-1 Satellite into
Orbit ?
A. Pakistan
B. Israel
C. Iran
D. Bangladesh
E. Afghanistan
Ans : Iran
Saman-1 : Orbital Transfer Unit(OTU) or space tug
Developed by : Iranian Space Research Centre (ISRC)
Fakhr-1 Satellite : communication satellite
Developed by : Iranian Army and SA Iran Corporation, and Malek Ashtar University of Technology.
Iran: President- Masoud Pezeshkian Capital – Tehran Currency- Iranian Rial (IRR)
Q7. The Max Life Insurance Company Limited has rebranded itself as ___________ .
A. Axis Max Life Insurance Company Limited
B. Union Max Life Insurance Company Limited
C. Baroda Max Life Insurance Company Limited
D. Yes Max Life Insurance Company Limited
E. ICICI Max Life Insurance Company Limited
Ans : Axis Max Life Insurance Company Limited
Axis Max Life Insurance Limited is a joint venture between Max Financial Services Limited (MFSL)
and Axis Bank Limited.
Axis Bank increased the total stake in Max Life y to 19.99% from 19.02%. Now MFSL hold only
81%.stakes.
They also launched a ‘Double Bharosa‘ campaign, featuring brand ambassador Rohit Sharma, and his
wife Ritika Sajdeh.
Max Life Insurance Company : MD & CEO : Prashant Tripathy | HQ : New Delhi, Delhi
Q8. Name the personality who became the 1st Indian elected as Secretary General of the Fencing
Confederation of Asia (FCA) for 4 year ?
A. P. T. Usha
B. Ajay H. Patel
Fencing Confederation of Asia (FCA):
C. Rajlaxmi Singh Deo President – Sheikh Salem Sultan Al Qasimi
D. Gagan Narang HQ – Dubai, UAE
Members – 46
E. Rajeev Mehta Established- 1988
Ans : Rajeev Mehta
He was elected during the 37th FCA’s General Assembly held in Tashkent, Uzbekistan.
Earlier he served as the Secretary General of the Fencing Association of India (FCI).
He also served as the Secretary General of the Indian Olympic Association’s (IOA).
He will replace Rusni Abu Hassan(Malaysia).
Q9. Recently(in Dec) Jean Emmanuel Ouedraogo was appointed as Prime Minister of which among
the following country ?
A. Burkina Faso
B. Yemen
C. Chile
D. Ghana
E. Lebanon
Ans : Burkina Faso
He succeeds Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela.
Burkina Faso:
President– Ibrahim Traoré
Capital– Ouagadougou
Currency– West African CFA franc
Q10. The Padma Vibhushan Awardee SM Krishna recently(in Dec) passed away. He served as a
Chief Minister of which state from 1999 to 2004 ?
A. Manipur
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. West Bengal
E. Telangana
Ans : Karnataka (10th CM of Karnataka)
From 2004 to 2008 - 19th Governor of Maharashtra
Award : In 2023 he was awarded with the Padma Vibhushan.
Q11. International Anti-Corruption Day is annually observed across the globe on ___________ .
A. 6th December
B. 7th December
C. 8th December
D. 9th December
E. 10th December
Ans : 9th December
• This index is released by Transparency International.
• India ranked 93rd out of 180 with a 39 score .
• Bottom countries : Somalia, Venezuela, Syria, South Sudan and Yemen
• Other countries : China - 76 Pakistan - 133 Sri Lanka - 115 Bangladesh - 149 Japan - 16
Afghanistan - 162 Nepal – 108 Bhutan - 26 Maldives - 93 Myanmar – 162
Q12. The Maritime Safety Committee (MSC) conducted its 109th session from 2nd to 6th
December 2024 at the headquarter of the International Maritime Organization, which is located in
_____________ .
A. Geneva, Switzerland
B. London, United Kingdom
C. Paris, France
D. Baku, Azerbaijan
E. New York, USA
Ans : London, United Kingdom
The session approved interim guidelines on the safety of ammonia-fueled ships which will lead to wider
adoption of ammonia as a marine fuel. The amendments will enter into force on 1st July 2026.
The Committee also adopted amendments to the International Code of Safety for Ships Using Gases or
Other Low flashpoint Fuels (IGF Code), The amendments will come into force on 1st January 2028.
IMO : Secretary-General – Arsenio Dominguez Founded– 1948
Q13. Which state government recently launched the Urajaveer Scheme to promote the energy efficient
appliances?
A. Punjab Urjaveers will focus on six key products:
1. 6 Watt (W) Light Emitting Diode (LED) bulbs
B. Maharashtra 2. 20 Watt (W) LED tubelights
C. Andhra Pradesh 3. 30 Watt (W) Brushless Direct Current (BLDC) ceiling fans
4. 5-star rated air conditioners (ACs)
D. Jharkhand 5. Induction cooking stoves
E. Bihar 6. 10 Watt (W) LED inverter bulbs
Ans : Andhra Pradesh
The Urjaveer Scheme, implemented by Energy Efficiency Services Limited (EESL), is designed to
promote the use of energy-efficient appliances .
Women and young individuals, aged 18 and above, can take part in the Urjaveer scheme by registering as
‘Urjaveers’ on the Energy Efficiency Services Limited (EESL) platform.
The scheme trains 1,12,000 private electricians to handle energy-efficient appliances.
Trained Urjaveers play a crucial role in promoting energy-efficient appliances, educating the public
about their benefits, and driving the adoption of energy-saving technologies.
Q14. Recently(in Dec), the Union Health Minister Jagat Prakash Nadda has launched the
intensified 100-day Tuberculosis (TB) elimination campaign to accelerate the fight against TB in
Panchkula, Haryana. The campaign will culminate on ________ .
A. 1st March 2025
B. 15th March 2025
C. 24 March 2025
D. 28th March 2025
E. 31st March 2025
Ans : 24 March 2025
He also introduced national guidelines for the new drug-resistant TB regimen called BPaLM.
BPaLM - Bedaquiline, Pretomanid, and Linezolid-based Multi-drug-resistant TB regimen.
The campaign is part of the National TB Elimination Programme (NTEP) under the Ministry of
Health and Family Welfare, aligning with the vision of a “TB-Mukt Bharat” (TB-free India) by
2025.
The TB incidence rate decreased by 17.7%, from 237 per 100,000 in 2015 to 195 per 100,000 in 2023.
Similarly, TB-related deaths have declined by 21.4%, from 28 per lakh population in 2015 to 22 per
lakh population in 2023.
Over the past five years, there has been consistent progress in TB case notifications, as seen in the
following data:
Q15. PM Narendra Modi has the foundation stone for the main campus of Maharana Pratap
Horticultural University (MHU) in Uchani, Karnal, during his visit to Haryana. What is the
estimated cost of the project ?
A. Rs 200 crores
B. Rs 400 crores PM Narendra Modi also visited to Rajasthan
C. Rs 500 crores • He inaugurated the Rising Rajasthan Global Investment
Summit 2024 and the Rajasthan Global Business Expo at
D. Rs 700 crores the Jaipur Exhibition and Convention Centre (JECC) in
E. Rs 900 crores Jaipur, Rajasthan.
• Theme of the summit was : ‘Replete, Responsible, Ready’
Ans : Rs 700 crores
Out of Rs 700 crores, Rs 421 crores have been allocated specifically for the main campus construction.
It is the 7th horticultural university in India and campus covers an area of 65 acres.
Haryana : CM - Nayab Singh Saini Governor– Bandaru Dattatreya Capital– Chandigarh
Q16. Name the personality who has launched Amrit Gyaan Kosh” Portal in New Delhi, Delhi to
strengthen governance and empower public administrators in India?
A. Amit Shah
B. Jitendra Singh
C. Shivraj Singh Chauhan
D. Jyotiraditya Scindia
E. Manoharlal Khattar
Ans : Jitendra Singh
The portal, part of the Integrated Government Online Training (iGOT) platform was developed by the
Capacity Building Commission (CBC) and Karmayogi Bharat.
He also inaugurated the “Advanced Case Writing and Teaching Workshop” for 60 faculty members
from Civil Services Training Institutions (CSTI) nationwide.
It was conducted by the CBC, in collaboration with the Asian Development Bank Institute (ADBI) and
the Stanford Leadership Academy for Development.
Q17. Which among the following ministry has enhanced the “Material Cost” of pulses, vegetables
and oil by 13.70% covered under the Pradhan Mantri POshan SHakti Nirman (PM POSHAN)
Scheme ?
A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Home Affairs
C. Ministry of Housing and Urban Affairs
D. Ministry of Education
E. Ministry of Women and Child Development
Ans : Ministry of Education
As per the ministry's directions the material cost is increased from Rs 5.45 to Rs.6.19 for primary and
Bal Vatika classes and for upper primary classes, it is enhanced from Rs 8.17 to Rs 9.29, with effect
from 01, December 2024.
The Government of India will bear the additional financial burden of Rs 425.62 crore in the current
financial year (FY25) due to the enhancement of material cost.
Pradhan Mantri Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN) scheme
▪ It is centrally sponsored scheme
▪ Provides cooked meals to every child within the age group of six to fourteen years studying in classes I
to VIII who enrolls and attends the school.
▪ As per the scheme, each student studying in Balvatika and primary class is eligible for 20 grams (gms) of
pulses, 50 gms of vegetables and 5 gms of oil.
▪ Similarly, each student studying in upper primary class is eligible for 30 gms of pulses, 50 gms of
vegetables and 7 gms of oil.
▪ Earlier known as “National Scheme for Mid-Day Meal in Schools”.
▪ Scheme was extended from FY21 to FY26.
Q18. Which organization recently(in dec) signed an MoU with Italy’s Research Institute for Geo-
Hydrological Protection (CNR-IRPI) to enhance landslide forecasting and early warning capabilities
in India ?
A. National Institute of Ocean Technology (NIOT)
B. Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM)
C. National Centre for Medium Range Weather Forecasting (NCMRWF)
D. Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS)
E. Geological Survey of India (GSI)
Ans : Geological Survey of India (GSI)
GSI has established the National Landslide Forecasting (NLFC) facility at GSI, Kolkata to develop and
operationalize the regional Landslide Early Warning Systems (LEWS) in all the landslide prone States/
Union Territories(UTs) in India within a planned timeline to reduce landslide risks in India.
NLFC provides live forecast reporting on a daily basis in Kalimpong & Darjeeling districts of WB and
Nilgiri district of Tamil Nadu(TN).
Geological Survey of India : DG : Shri Asit Saha HQ : Kolkata, West Bengal
Q19. Which among the following organization has signed an MoU with Dalit Indian Chamber of
Commerce and Industry (DICCI) to promote entrepreneurship among marginalized communities ?
A. Confederation of Indian Industry
B. National Skill Development Corporation
C. National Minorities Development and Finance Corporation
D. National Commission for Minority Educational Institutions
E. Indian Renewable Energy Development Agency
Ans : National Minorities Development and Finance Corporation (NMDFC)
NMDFC : Established : 1994 CMD : Abha Rani
DICCI : Established : 2005 Chairman : Milind Kamble
Q20. Recently(in dec) the HSBC India has collaborated with which company to launch HSBC
Privé’ Credit Card’ for Global Private Banking Clients ?
A. Mastercard
B. RuPay
C. VISA
D. Discover
E. American Express
Ans : Mastercard
The card aims at High-Net-Worth Individuals (HNWI) and Ultra-High-Net-Worth Individuals
(UHNWI) offering exclusive caters to entrepreneurs, professionals and their families with investable
assets exceeding USD 2 million.
HSBC India : CEO - Hitendra Dave Headquarters- Mumbai, Maharashtra
Established -1853 Tagline- My Account Starts Today
National / International Days
International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the
Prevention of this Crime
Observed : 9th December
World Human Rights Day
Observed : December 10
Theme : “Our Rights, Our Future, Right Now”
International Mountain Day
Observed on : 11 December
Theme : “Mountain solutions for a sustainable future – innovation, adaptation, and youth”
Share your feedback with us at
[email protected]