Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
74 views3 pages

Aptitude - Time and Distance

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
74 views3 pages

Aptitude - Time and Distance

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Aptitude: Time and Distance+

1. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his


10. A car travelling with of its actual speed covers 42 km in 1 hr
speed in km per hour?
40 min 48 sec. Find the actual speed of the car.
A.3.6 B. 7.2
6
C. 8.4 D.10 A.17 km/hr B. 25 km/hr
7
C. 30 km/hr D.35 km/hr
Answer: Option B
Answer: Option D
Explanation:
Explanation:
600
Speed = 4 51 126
5 x 60 Time taken = 1 hr 40 min 48 sec = 1 hr 40 min = 1 hrs = hrs.
m/sec. 5 75 75

= 2 m/sec. Let the actual speed be x km/hr.

Converting m/sec to km/hr (see important formulas section) 5 126


Then, x x = 42
7 75
18 42 x 7 x 75
= 2x km/hr x= = 35 km/hr.
5 5 x 126

11. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than


= 7.2 km/hr. Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less
than Sameer. Abhay's speed is:
2. An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in A.5 kmph B. 6 kmph
C. 6.25 kmph D.7.5 kmph

5 hours. To cover the same distance in 1 hours, it must travel at a


speed of: Answer: Option A
A.300 kmph B. 360 kmph
C. 600 kmph D.720 kmph Explanation:

Answer: Option D Let Abhay's speed be x km/hr.

Explanation: 30 30
Then, - =3
x 2x
Distance = (240 x 5) = 1200 km.
6x = 30
Speed = Distance/Time
x = 5 km/hr.

Speed = 1200/(5/3) km/hr. [We can write 1 hours as 5/3 hours] 12. Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach
point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12
noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach
3 A at 1 P.M.?
Required speed = 1200 x = 720 km/hr. A.8 kmph B. 11 kmph
5
km/hr C. 12 kmph D.14 kmph
3. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have
walked 20 km more. The actual distance travelled by him is: Answer: Option C
A.50 km B. 56 km
C. 70 km D.80 km
Explanation:
Answer: Option A
Let the distance travelled by x km.
Explanation:
x x
Then, - =2
10 15
Let the actual distance travelled be x km.

3x - 2x = 60
x x + 20
Then, =
10 14
x = 60 km.
14x = 10x + 200
4x = 200 60
Time taken to travel 60 km at 10 km/hr = = 6 hrs.
10
x = 50 km. hrs

4. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A So, Robert started 6 hours before 2 P.M. i.e., at 8 A.M.
at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same
time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while 60
stopping at the stations. The speed of the car is: = 12 kmph.
Required speed =
A.100 kmph B. 110 kmph 5
C. 120 kmph D.130 kmph kmph.
13. It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by
train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done
Answer: Option C by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that
of the cars is:
A.2 : 3 B. 3 : 2
Explanation:
C. 3 : 4 D.4 : 3

Let speed of the car be x kmph.


Answer: Option C

150 3
Explanation:
Then, speed of the train = x= x
100 2
kmph.
75 75 125 Let the speed of the train be x km/hr and that of the car be y km/hr.
- =
x (3/2)x 10 x 60
75 50 5 120 480 1 4 1
- = Then, + =8 + = ....(i)
x x 24 x y x y 15
25 x24 200 400 25 1 2 1
x= = 120 kmph. And, + = + = ....(ii)
5 x y 3 x y 24

5. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and


including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the Solving (i) and (ii), we get: x = 60 and y = 80.
bus stop per hour?
A.9 B. 10 Ratio of speeds = 60 : 80 = 3 : 4.
C. 12 D.20

14. A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled


Answer: Option B partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The
distance travelled on foot is:
Explanation: A.14 km B. 15 km
C. 16 km D.17 km
Due to stoppages, it covers 9 km less.
Answer: Option C
9
Time taken to cover 9 km = x 60 = 10 min. Explanation:
54
min
6. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad Let the distance travelled on foot be x km.
weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr
and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the
Then, distance travelled on bicycle = (61 -x) km.
flight is:
A.1 hour B. 2 hours
C. 3 hours D.4 hours x (61 -x)
So, + =9
4 9
Answer: Option A
9x + 4(61 -x) = 9 x 36
Explanation:
5x = 80
Let the duration of the flight be x hours.
x = 16 km.
600 600
Then, - = 200
x x + (1/2) 15. A man covered a certain distance at some speed. Had he moved
600 1200 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had
- = 200
x 2x + 1 moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The
distance (in km) is:
2
x(2x + 1) = 3 A.35 B. 36
3
1
C. 37 D.40
2x2 + x - 3 = 0 2

(2x + 3)(x - 1) = 0 Answer: Option D


x = 1 hr. [neglecting the -ve value of x] Explanation:

7. A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the Let distance = x km and usual rate = y kmph.
journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24
km/hr. Find the total journey in km.
x x 40
A.220 km B. 224 km Then, - = 2y(y + 3) = 9x ....(i)
y y + 3 60
C. 230 km D.234 km
x x 40
And, - = y(y - 2) = 3x ....(ii)
y -2 y 60
Answer: Option B
On dividing (i) by (ii), we get: x = 40.
Explanation:
 Speed, Time and Distance:
(1/2)x (1/2)x
+ = 10
21 24
Distance Distance
x x Speed Time Distance = (Speed x
+ = 20 , ,
21 24 = Time = Speed Time).

15x = 168 x 20
 km/hr to m/sec conversion:

168 x 20
x= = 224 km. 5
15 x km/hr = xx m/sec.
18
8. The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second
train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:
A.70 km/hr B. 75 km/hr  m/sec to km/hr conversion:
C. 84 km/hr D.87.5 km/hr
18
Answer: Option D x m/sec = xx km/hr.
5

Explanation:
 If the ratio of the speeds of A and B is a : b, then the ratio of the
Let the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.
11
the times taken by then to cover the same distance is : or b : a.
400 ab
Then, 8x = = 100
4
 Suppose a man covers a certain distance at x km/hr and an equal
100 distance at y km/hr. Then,
x= = 12.5
8
2xy
the average speed during the whole journey is km/hr.
x+y
Speed of first train = (7 x 12.5) km/hr = 87.5 km/hr.

9. A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160
km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour
is:
A.35.55 km/hr B. 36 km/hr
C. 71.11 km/hr D.71 km/hr

Answer: Option C

Explanation:

160 160 9
Total time taken = + = hrs.
64 80 2
hrs.
2
Average speed = 320 x = 71.11 km/hr.
9
km/hr

You might also like