Social Studies
Model Question Paper
2023-24
Solved
Adarsh Sir
1
SSLC Crash Course
Social Science Plan
Week 1 Part 2 Textbook Sahana Ma’am and
Most Important Topics
Padma Ma’am
Week 2 Timeline & Map Complete Coverage Adarsh Sir
Week 3 1 & 2 Marks Chapter Wise Adarsh Sir
Solving Model Question
Week 4 Exam Skills Adarsh Sir
Paper
Week 5 3 Marks Chapter Wise Sahana Ma’am
Week 6 4 marks Chapter Wise Sahana Ma’am
Week 6 Checklist Cross Check Preparation Adarsh Sir
2
Marks Weightage for each Sub-Topic
SL Sub -Topics MCQ 1M 2M 3M 4M 5M Total
No.
1 History 2 2 2 3 2 25
2 Political Science 1 1 1 1 1 11
3 Sociology 2 1 1 1 8
4 Geography 1 2 2 2 1 1 22
5 Economics 1 1 1 1 7
6 Business Studies 1 1 1 1 7
Total 80
3
For each question how much time?
Question (Marks) Time (Minutes)
1 Mark MCQs (8) 15
1 Mark Sentence (8) 15
2-mark Sentence (16) 35
3 mark (27) 60
4 mark (16) 30
5 mark (5) 15
Rechecking 10
Total (80) 180
4
Question paper difficulty level
SL No. Difficulty level % Marks
1 Easy 30% 24
2 Average 50% 40
3 Difficult 20% 16
Total 100% 80
5
How to answer the questions?
Know Think Crack
You have You know some You don’t know,
learnt it, you points, unsure about try and crack it!
know it! the answer. General topics
Needs some thinking can be answered.
and strategy.
6
7
Know
Think
Crack
8
Know
Think
Crack
9
Know
Think
Crack
10
Know
Think
Crack
11
Know
Think
Crack
12
Know
Think
Crack
13
Know
Think
Crack
14
Know
Think
Crack
15
Know
Think
Crack
16
Know
Think
Crack
17
Points to Remember:
1. Write the section and question number in the margin before starting to write the answer.
2. Double the number of points that you write according to the marks. (Bullet or Roman)
3. In long answer type questions, if you are not sure of the years do not mention it.
4. If you are sure of the keywords in your answer underline it.
5. Leave a line after every answer.
6. Start a new section on a new page.
7. If a question is tough, leave space for the number of points to be written and come back
to the answer at the end.
8. In map work it's important to label the question and sub questions.
9. Attempt all the questions to maximize your opportunity to score full marks.
10. After every section gets over keep tracking if you are on time.
18
I. Four choices are given for each of the following questions /
incomplete statements. Choose the correct answer and write the
complete answer along with its letter of alphabet.
8×1=8
19
1. The treaty that ended the Third
Carnatic War
(A) The treaty of Paris
(B) The treaty of Aix-la-Chapelle
(C) The treaty of Pondicherry
(D) The treaty of Madras
20
2. Edmond Burk criticised the tax payment
received by the British Government from the
East India Company as
(A) Indirect Tax (B) Criminal Tax
(C) Direct Tax (D) Company Tax
21
3. The agency of UNO formed with the aim of
liberating the World Population from hunger
(A) World Health Organization
(B) Food and Agricultural Organization
(C) International Monetary Fund
(D) World Trade Organization
22
4. Article 24 of our Constitution prohibits
(A) Child marriage (B) Female Foeticide
(C) Child labour (D) Female Infanticide
23
7. The river Mahanadi is no more regarded
as the Sorrow of Odisha because
(A) Bhakra Nangal project has controlled the floods
(B) D.V.C. project has controlled the floods
(C) Hirakud project has controlled the floods
(D) Kosi project has controlled the floods
24
6. At present the export of mica from India is
reducing because of
(A) Alternatives for mica are available
(B) Increase of export duty
(C) Reduce in mica deposit
(D) Increase of production cost
25
7. The main objective of Indira Awas Yojana is
(A) to provide employment
(B) to provide housing
(C) to strengthen the public distribution system
(D) to increase literacy
26
8. The best bank account for Mrs. Bhanu to save
money for her daughter’s marriage in future
from now is
(A) Savings Bank Account
(B) Term Deposit Account
(C) Current Account
(D) Recurring Deposit Account
27
I.
1. (A) The treaty of Paris
2. (B) Criminal Tax
3. (B) Food and Agricultural Organization
4. (C) Child labour
5. (C) Hirakud project has controlled the floods
6. (A) Alternatives for mica are available
7. (B) to provide housing
8. (B) Term Deposit Account
28
II. Answer the following questions in a sentence each:
8×1=8
29
9. Who introduced the Subsidiary Alliance System?
Ans: Lord Wellesley introduced Subsidiary Alliance System.
10. Which was the newspaper started by Raja Rammohan Roy?
Ans: Samvada Kaumudi was the newspaper started by Raja Rammohan Roy.
11. Disarmament is essential for the present-day world. Why?
Ans: Disarmament is essential for the present-day world for the preservation and
continuation of our globe.
30
12. What is meant by prejudice ?
Prejudice is the opinion a person forms about another person or community even
before they get to know about it.
13. Give an example for unpaid labour.
Example for unpaid labour is an artist painting a picture for their own satisfaction.
14. Why are North Indian plains called deposited plains ?
The entire North Indian plain is formed by the deposition of alluvial soils brought by
rivers which rises in the Himalayas. Hence, they are called deposited plains.
31
15. What is the main objective of Suvarna Gramodaya Yojana?
Through ‘Suvarna Gramodaya Yojana’, basic facilities can be enhanced. The public
distribution system in villages can be strengthened and poor people can be
provided with the essential food grains adequately.
16. Harish purchased a new laptop worth Rs. 50,000. It broke down within one week.
The laptop company did not consider his complaint. In which consumer forum he has
to file the complaint?
Harish should go to District consumer forum to file the complaint as his laptop is
less than 20 lakhs.
32
III. Answer the following questions in two to four sentences / points each
8 × 2 = 16
33
17. Explain the importance of women self help groups.
Ans: Women self help groups are important due to the following:
▪ i. Avail loans easily
▪ ii. Engage in productive activities
▪ iii. Successful in mobilizing savings
▪ iv. Obtaining repayment of loans
▪ v. Alert women to get rid of social evils
34
17. “Prohibition of dowry is very essential in India.” Why ?
Ans: (Any 4)
I. Diminishes women’s self-respect, dignity and stature
II. Leads to domestic conflicts
III. Immorality and violence increase
IV. Family relationships suffer
V. Families of brides get oppressed under financial constraints
VI. People are resorting to child marriage
VII. Female foeticide and female infanticide are increasing
VIII. The number of divorces is also rising
35
18. How is India striving to upheld Human Rights ?
Ans: (Any Four)
India strives to uphold Human Rights by doing the following:
I. Fundamental rights in the Constitution of India
II. Advocated human rights implementation in the U.N.O
III. National Commission for Human Rights
IV. Reservations For Scheduled Castes and Tribes.
V. National Women’s Commission
VI. Backward Classes / Minority Commissions
VII. Similar State Commissions
36
18. World Health Organization plays a vital role in protecting World Health. How ?
Ans:
World Health Organization plays a vital role in protecting World Health by doing the
following:
I. Strives to eradicate epidemics like Cholera, plague, malaria etc.
II. Fights against AIDS, Cancer and similar global level health hazards.
III. Successful in eradicating small fox from the world.
IV. In its agenda there are issues like population explosion, environment protection,
hunger and malnutrition.
37
19. Annie Besant is ever remembered in the history of India. Why ?
Ans: (Any 4)
Annie Besant is ever remembered in the history of India because of the following:
I. Started the activities of Theosophical Society in India and gave it new vitality.
II. Aroused pride in Indian culture through her lectures and attempted to establish
equality, universal brotherhood and harmony in society.
III. Contributed immensely to Indian philosophy and the Independence struggle.
IV. Started a newspaper called ‘New India’.
V. In 1916, started Home Rule movement.
VI. The President of the Congress Session in 1917.
38
20. Explain the drain theory.
Ans:
I. Dadabhai Naoroji explained about the transfer of Indian wealth to England
and called it as Drain Theory.
II. Encouraging imports and reducing exports created a situation unfavorable
to India, leading to drain of wealth.
III. Since India had to bear the burden of paying wages, pension and
administrative expenses of British officials, a lot of wealth was flowing into
England.
39
21. Indian agriculture is a gamble with the monsoon. How ?
Ans:
I. The South-West monsoons control the agriculture of India which is the main
occupation of Indians.
II. Failure of rainfall leads to drought.
III. When the monsoons are heavy there are floods.
IV. Floods also cause destruction to life and property.
Hence it is said that Indian agriculture is a “gamble with the monsoons”.
40
22. Explain the geographical factors required to grow Paddy.
Ans: The factors required to grow Paddy:
Temperature • 25°C
Rainfall 100-200 cm
Fertile alluvial soil and
Soil
clayey soil
Standing water, if less
Water
irrigation is required.
41
23. Justify that public finance is different from private finance.
Ans: Public finance is different from Private finance in the following ways:
Private/ Personal Finance Public Finance
I. Relates to income and expenditure I. Relates to income and expenditure of the
of one person or one family. government.
II. Individuals calculate their income II. The government calculates its
beforehand and then spend it expenditure first and then adjusts its
accordingly. income accordingly.
III. Personal financial transactions are III. Public financial matters are discussed in
kept confidential. the legislative houses.
IV. When the government saves money,
IV. When an individual or a family
growth is stunted. Hence governments
saves money, it will supplement
always try to show more expenditure on
their prosperity.
developmental works.
42
24. Explain the methods to be followed to file a complaint in the Consumer Court.
Ans:
I. No prescribed form to file a case.
II. The complaint- typed /handwritten.
III. Include the name of the person (complainant), Full address and Telephone Number.
IV. The person or organisation against whom the complaint is made should be, mentioned
clearly with address.
V. The particulars of goods, specify the lost amount clearly and the bill or receipt should
be enclosed.
VI. No fees or stamp duty for the complaint
VII.No advocate or lawyer is required.
VIII.The consumer himself/herself can argue.
43
IV. Answer the following questions in six sentences / points
each:
9 × 3 = 27
44
25. Explain how Marthanda Varma checked the Dutch power.
Ans: (Any 6)
Marthanda Varma checked the Dutch power by following measures:
I. Marthanda Varma controlled and occupied pepper-growing areas.
II. Defeated and captured trading centers from the Dutch.
III. Dutch went back to Kochi.
IV. Sinhalese help to Dutch attack again
V. 10th August 1741 at Kolachal, 24 Dutch officers were imprisoned.
VI. Marthanda Varma routed the Dutch from India and established the trade rights of
pepper in Kerala and Tamil Nādu.
VII.He also got back the ports which were in the control of the Dutch.
VIII.On 15th August 1753, a treaty was signed, and the Dutch forces surrendered their
power to the Travancore province.
45
25. Explain the effects of World War I.
Ans:
The effects of World War I are as follows:
I. Germany, Austria – Hungary and Ottomans lost identity
II. Many new nations came into existence.
III. League of Nations is formed.
IV. Aggressive Nationalism
V. Dissatisfied Germans: Unemployment, lack of development, Industrialists becoming
richer.
VI. Rise of Dictators
VII. Militarization: Profit for weapons traders.
46
26. List out the methods of conservation of forests in India.
Ans: (Any 6)
The methods of conservation of forests in India are as follows:
I. Cutting down dried-up and abrasing trees which causes forest fires.
II. Protecting the forest trees against diseases.
III. Planting saplings
IV. Sowing seeds
V. Guarding against illegal cutting of trees.
VI. Avoiding grazing of domestic animals in forests.
VII.Motivating people to plant saplings
VIII.Creating awareness among people about trees and encouraging them to protect
them.
IX. Implementing the social forestry projects speedily and successfully.
47
26. List out the factors influencing the localisation of industries.
Ans: (Any 6)
The factors influencing the localisation of industries depends on the availability of:
I. Raw materials
II. Energy resources
III. Market
IV. Transport facility
V. Labour
VI. Port facility
VII.Land availability at low cost
VIII.Technology
IX. Government policies.
48
27. Explain the factors that led to the Green Revolution.
Ans:
The following factors led to the Green Revolution:
• Using ‘high-yielding seeds’
• Dr. Norman Borlaug an Agricultural Scientist discovered high-yielding grains
• Immense success in Mexico and Taiwan
• Regulated supply of water
• Protection from diseases
• High-yielding variety seeds
• Fertilizers and pesticides are used
• Irrigation facilities were expanded
• Used improved technology.
49
27. Explain the role of Panchayat Raj institutions in rural development.
Ans: The role of Panchayat Raj institutions in rural development is as follows:
I. For generation of employment and alleviation of poverty
• ‘Mahatma Gandhi national rural employment guarantee project’, (MGNREGP)
• ‘Swarnajayanti grama Swarojgar yojana’ (SGSY) etc.
II. Providing shelter through:
• Indira awas yojana
• Ambedkar-Valmiki housing Programme
• Ashraya yojana
Answer continued….
50
III. The public distribution system in villages can be strengthened through:
• ‘Suvarna Gramodaya yojana’, basic facilities can be enhanced.
• Poor people can be provided with the essential food grains adequately.
IV. Providing employment through nurturing the rural productive activities like:
Agriculture, Cattle-rearing, Poultry, Fishery, Social forestry, Agricultural irrigation:
Construction of ponds, Tanks, De-silting them regularly, Maintenance of minor
irrigation works.
V. Improvement of rural and cottage industries through the panchayats by organizing:
Seminars, Conferences, Training programmes.
51
28. Post offices provide a lot of services to the public. Explain.
Ans:
Post offices provide a lot of services to the public and they are as
follows:
I. Post Office Savings
II. Bank, National Savings Certificate
III. Kisan Vikas Patra
IV. Monthly Recurring deposits
V. Postal Life Insurance
VI. Pension payment
VII.Money transfer
52
28. Explain the characteristics of an Entrepreneur.
Ans: (Any 6)
The characteristics of an Entrepreneur is as follows:
1. Creativity
2. Dynamism
3. Team building
4. Problem solving
5. Risk taking
6. Commitment
7. Innovation
8. Leadership
53
29. Explain the achievements of Krishnaraja Wodiyar IV.
Ans: Krishnaraja Wodiyar IV started the following:
I. University of Mysore and scholarships for students continuing education in foreign
countries.
II. The Indian Institute of Science in Bangalore (1905) with the help of Tata.
III. Special attention to the development of Irrigation.
IV. A barrage across Cauvery near Belagola.
V. New railway lines were laid.
VI. Legislative council was formed, a great step in the Legislative measures.
VII. Factories: Iron and steel factory, cement factory, paper mills at Bhadravathi, sugar
factory at Mandya, sandal oil factory at Mysore, soap factory in Bangalore,
chemical and fertilisers factory at Belagola.
54
30. What were the problems faced by India after independence ?
Ans:
The problems faced by India after Independence are as follows:
I. The Problems of refugees
II. Communal riots
III. Formation of the government
IV. Integration of various provinces
V. Failure to produce food
VI. Development of agriculture
VII. Growth of industries
55
31. The relationship between India and China have strained in recent days. Why ?
Ans:
The relationship between India and China have strained in recent days due to
the following reasons:
I. Border is not defined (LAC)
II. Nuclear threats
III. Foreign trade challenges
IV. Military advancements in border
V. China captured Tibet against India’s will
VI. 1962- Chinese Aggression against India
VII. Arunachal Pradesh has Maoist Naxalism spread, which is a huge problem
56
32. “The Himalayas are advantageous to us.” Explain.
Ans:
The Himalayan mountains have influenced the life of Indians to a greater extent.
I. They provide protection to India, by obstructing the cold winds from the Siberian
regions.
II. They are the birth-place of many rivers.
III. They facilitate hydro-electric power generation.
IV. They are the home to many types of plants and animals.
V. They are a great treasure-house of minerals and are also significant for tourism
and religious centers.
57
33. “Unemployment is a serious social malady.” Justify.
Ans:
Unemployment is a serious social malady because it causes problems like:
I. Poverty
II. Health
III. Crimes
IV. Corruption
V. Family Disintegration
VI. Cheating
VII.Deception
VIII.Robbery
IX. Prostitution.
58
V. Answer the following questions in about eight sentences /
points each:
4 × 4 = 16
59
34. The role of Subhash Chandra Bose in the freedom struggle of India is a milestone.
Justify.
Ans: The role of Subhash Chandra Bose in the freedom struggle of India is as follows:
I. Popular as ‘Netaji’, formed Congress Socialist Party
II. Haripur Convention - President
III. Difference of opinion —Clash between Gandhi-Bose -Derailed his fight within INC -
Quit Congress – Started Forward Bloc
IV. Reached Germany-Hitler agreed to extend help-Organised Indian war prisoners in
Germany-Joined with Rasbihari Bose in Japan.
V. Speeches over Azad Hind Radio
VI. Called for Delhi Chalo
VII. Give me your blood, I’ll get you freedom
VIII. Fierce battle between British & INA — Bose died in airplane crash.
60
34. The British Education system created a new generation of Indians with progressive
attitudes. Justify.
Ans:
The British Education system created a new generation of Indians with progressive
attitudes due to the following:
I. Modernity, Secularism, Democratic attitudes, Rationality, and Nationalistic ideals
II. Local literature and languages
III. Periodicals
IV. Social and Religious Reformation movements
V. Thinkers - J.S. Mill, Rousseau, Montesquieu
VI. Freedom struggles that were taking place across the globe
VII. British Education System created a new generation that could appreciate their
own culture.
61
35. Explain the reasons for the failure of the revolt of 1857.
Ans: The reasons for the failure of 1857 revolt are as follows:
I. Not spread to the whole country.
II. Only protect the interests of a few rather than getting freedom for the
country.
III. Unorganized struggle
IV. Lot of unity among the British forces and the lack of it among the Indian
soldiers.
V. Lack of strategy, effective leadership, discipline, and direction.
VI. Inexperience among soldiers
VII. Many provincial kings were loyal to the British.
VIII. People lost confidence in the soldiers due to their arson and looting.
62
36. How can the status of women be improved ?
Ans: To improve women’s education and development government has started:
I. Women and Children Development Department
II. Women education
III. Prohibition of Child Marriage Act, Dowry Prohibition Act, etc.
IV. Government of Karnataka has implemented ‘Stree Shakti’ programme (rural women)
V. Programme of loan and subsidy for women self-employment.
VI. Mahila Mandalas , Yuvathi Mandalas, Stree Shakti Organisations, Self-help groups
and Women Co-operatives.
VII. Women Commission at national and State level have been constituted to enquire the
cases of women and impart justice to them.
VIII. Reservation for women from Panchayat to Parliament. In Karnataka already 33%
reservation has been implemented for women in local governments and government
jobs.
63
37. “Cyclones are destructive.” Justify this statement.
Ans:
Cyclones are destructive because they have the following types of effects:
I. Large-scale deaths
II. Crops get destroyed
III. Transport links are shut down
IV. Electricity supply is affected badly
V. Suffer from infectious diseases
VI. Ocean tides inundate the inland water bodies and make them salty
VII. Bay of Bengal is subject to intense heating, giving rise to humid and
unstable air masses that cause cyclones.
VIII. India’s Eastern coasts are prone to cyclones.
64
VI. 38. Draw an outline map of India and mark the following :
1+4=5
a) Govind Sagar
b) Bombay High
c) 82 ½ East longitude
d) Indira Point.
65
Q. 38. N
c) 82 ½ East
longitude
a) Govind
Sagar
b) Bombay
High
d) Indira Point 66
Rechecking:
1. Have you answered and numbered all the questions and sections correctly?
2. Are the points that you have written enough according to the marks given?
• 2 marks – 4 points
• 3 marks 6 points
• 4 marks – 8 points
3. Are there any key words you would like to underline?
4. In map work, are the sub- questions written, Have you drawn the islands & the compass?
67
SSLC Crash Course
Social Science Plan
Week 1 Part 2 Textbook Sahana Ma’am and
Most Important Topics
Padma Ma’am
Week 2 Timeline & Map Complete Coverage Adarsh Sir
Week 3 1 & 2 Marks Chapter Wise Adarsh Sir
Solving Model Question
Week 4 Exam Skills Adarsh Sir
Paper
Week 5 3 Marks Chapter Wise Sahana Ma’am
Week 6 4 marks Chapter Wise Sahana Ma’am
Week 6 Checklist Cross Check Preparation Adarsh Sir
68
Thank You
69