Birla Public School, Doha, Qatar
Artificial Intelligence-417
Objective Type questions
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Unit 1: Introduction to AI
A. Multiple choice questions.
1. Which of the following is NOT related to intelligence?
(a) It lets us solve problems, understand concepts and act purposefully
(b) It allows us to imagine and use our experience in life to solve problems
(c) It allows us to be creative and create objects and concepts of beauty and originality
(d) It helps us to act violently and wage wars
Ans: (d) It helps us to act violently and wage wars
2. Which of the following technologies relies on computer vision?
(a) Voice assistants like Siri or Alexa
(b) Text-to-speech soft ware
(c) Self-driving cars that navigate roads
(d) Anti -virus programs
Ans: (c) Self-driving cars that navigate roads
3. What is the main purpose of collecting data for AI applications?
(a) To entertain users
(b) To understand humans behavior
(c) To train and improve AI models
(d) To connect to the internet
Ans: (c) To train and improve AI models
4. Which of the following is NOT a task typically performed by NLP?
(a) Summarizing a long text document
(b) Identifying the genre of a book based on its writing style
(c) Recognizing handwritten text in an image
(d) Translating a spoken language into another language
Ans: (c) Recognizing handwritten text in an image
5. Which one of the following is an application of AI?
a. Remote controlled Drone
b. Self-Driving Car (all others required automation)
c. Self-Service Kiosk
d. Self-Watering Plant System
Ans: b. Self-Driving Car (all others required automation)
6. This language is easy to learn and is one of the most popular languages for AI today:
a. C++ b. Python c. Ruby d. Java
Ans: b. Python
7. This field is enabling computers to identify and process images as humans do:
a. Face Recognition b. Model-view-controller
c. Computer Vision d. Eye-in-Hand System
Ans: c. Computer Vision
8. What does NLP stand for in AI?
a. Neutral Learning Projection b. Neuro-Linguistic Programming
c. Natural Language Processing d. Neural Logic Presentation
Ans: c. Natural Language Processing
9. Which of the following is not a domain of artificial intelligence?
a. Data Management System b. Computer Vision
c. Natural Language Processing d. Data Science
Ans: a. Data Management System
10. Which one of the following is the second stage of AI project cycle?
a. Data Exploration b. Data Acquisition c. Modelling d. Problem Scoping
Ans: b. Data Acquisition
11. Which of the following comes under Problem Scoping?
a. System Mapping b. 4Ws Canvas c. Data Features d. Web scraping
Ans: b. 4Ws Canvas
12. Which of the following is not valid for Data Acquisition?
a. Web scraping b. Surveys c. Sensors d. Announcements
Ans: d. Announcements
13. If an arrow goes from X to Y with a – (minus) sign, it means that
a. If X increases, Y decreases
b. The direction of relation is opposite
c. If X increases, Y increases
d. It is a bi-directional relationship
Ans: a. If X increases, Y decreases
14. Which of the following is not a part of the 4Ws Problem Canvas?
a. Who? b. Why? c. What? d. Which?
Ans: d. Which?
15. The process of breaking down the big problem into a series of simple steps is known as:
a. Efficiency b. Modularity c. Both a) and b) d. None of the above
Ans: b. Modularity
16. The primary purpose of data exploration in AI project cycle is
a. To make data more complicated
b. To simplify complex data
c. To discover patterns and insights in data
d. To visualize data
Ans: c. To discover patterns and insights in data
17. The guiding principles to decide what is good or bad is known as________
Ans: Ethics
18. When building AI solutions, we need to ensure that they follow ________
Ans: Ethical guidelines or Ethical principles
19. Praneet has taken extra packets of mouth freshener after dinner from a restaurant. Is it
considered as theft?” Is it -Moral or Ethical concern?
Ans: It is a Moral concern, as it involves a personal judgment about right and wrong.
20. Rakshit and Aman are talking about purchasing a new mobile. They discuss various features
which they want in their mobile. Aman finds that, he started getting notification of various
models of Mobiles that meets his requirement? Write which ethical concern the above example
depicts.
Ans: This is an example of Privacy Concerns, as it involves the collection and use of
personal data without proper consent or transparency.
21. “Preference for one over the other” is known as ___________.
Ans: Bias
22. Artificial Intelligence and machine learning systems can display unfair behaviour if not trained
properly. (True/False)
Ans: True
23. Search for images of personal secretary on Google, displaying predominantly the images of
Women is an example of_______ .
Ans: Gender Bias
24. An Ethical AI framework makes sure that transparency, fairness and accountability is
developing into the systems to provide unbiased results. (True/False)
Ans: True
Unit 2: Data Literacy
1. Data that is organized into rows and columns is classified as:
a. Textual Data b. Structured Data C. Numeric Data d. Unstructured Data
Ans: b. Structured Data
2. Which of the following is NOT a method for data pre-processing?
a. Error Correction b. Data Visualization c. Formatting
d. Removing Duplicates
Ans: b. Data Visualization
3. What are the basic building blocks of qualitative data?
a. Individuals b. Units c. Categories d. Measurements
Ans: c. Categories
4. Which among these is not a type of data interpretation?
a. Textual b. Tabular c. Graphical d. Raw data
Ans: d. Raw data
5. A Bar Graph is an example of?
a. Textual Data b. Structured Data C. Graphical d. Raw data
Ans: c. Graphical
6. _____________ relates to the manipulation of data to produce meaningful insights.
a. Data Processing b. Data Interpretation
c. Data Analysis d. Data Presentation
Ans: c. Data Analysis
7. Data that can be counted or measured is called ____ data.
Ans: Quantitative Data
8. The process of gathering data is called _______.
Ans: Data Acquisition
9. Data that consists of words and phrases is _____ data.
Ans: Qualitative Data
10. Data that can take any value within a range is _____data.
Ans: Continuous Data
11. Ensuring people understand how their data is used is an aspect of data ____________ .
Ans: Data Privacy
12. Removing entries with missing information is a data cleaning technique
called__________________.
Ans: Data Deletion
13. Creating new data points from existing data is called ____
Ans: Data Augmentation
14. Information about each piece of data within a dataset is called a __________________.
Ans: Metadata
15. Features used to make predictions in an AI model are called __________________ features.
Ans: Input features
16. Data that is free from errors and reflects real-world values is considered ______________.
Ans: Accurate Data
17. Cultivating Data Literacy means ______.
a) Utilize vocabulary and analytical skills
b) Acquire, develop, and improve data literacy skills
c) Develop skills in statistical methodologies d) Develop skills in Math
Ans: b) Acquire, develop, and improve data literacy skills
18. Data Privacy and Data Security are often used interchangeably but they are different from
each other. (True /False)
Ans: True
19. The provides guidance on using data efficiently and with all levels of awareness.
a) data security framework b) data literacy framework
c) data privacy framework d) data acquisition framework
Ans: b) data literacy framework
20. ________ allows us to understand why things are happening in a particular way
a) data b) information c) knowledge d) wisdom
Ans: c) Knowledge
21. _____is the practice of protecting digital information from unauthorized access, corruption, or
theft throughout its entire lifecycle.
a) data security b) data literacy c) data privacy d) data acquisition
Ans: a) data security
22. What are the basic building blocks of qualitative data?
a. Individuals b. Units c. Categories d. Measurements
Ans: c. Categories
23. Which among these is not a type of data interpretation?
a. Textual b. Tabular c. Graphical d. Raw data
Ans: d. Raw data
24. Quantitative data is numerical in nature. (True /False)
Ans: True
25. A Bar Graph is an example of?
a. Textual b. Tabular c. Graphical d. None of the above
Ans: c. Graphical
26. ______relates to the manipulation of data to produce meaningful insights.
a. Data Processing b. Data Interpretation
c. Data Analysis d. Data Presentation .
Ans: c. Data Analysis
27. __________ is the process of gathering data.
Ans: Data Acquisition
28. Creating new data from existing data is called _________.
Ans: Data Augmentation
29. Information about each piece of data within dataset is called _______.
Ans: Data feature
30. Data that consist of words and phrases are called __________data.
Ans: Qualitative
Unit 3: Math for AI
1. What is the main benefit of recognizing patterns in math and AI?
a. Improves memorization skills
b. Helps solve problems and make predictions
c. Makes learning more fun
d. Develops artistic abilities
Ans: b. Helps solve problems and make predictions
2. Which mathematical concept helps describe patterns using rules or formulas?
a. Geometry b. Statistics c. Probability d. Algebra
Ans: d. Algebra
3. AI can learn patterns in what types of data?
a. Numbers only b. Images only c. Text only d. All of the above
Ans: d. All of the above
4. AI excels at finding patterns in large amounts of data. What branch of mathematics is most
helpful in describing these patterns?
a. Algebra b. Calculus c. Geometry d. Statistics
Ans: d. Statistics
5. In the series 2, 4, 6, 8, ..., what is the rule used to find the next number?
a. Add 1 b. Add 2 c. Multiply by 2 d. Divide by 2
Ans: b. Add 2
6. Which of the following is NOT a common application of statistics in AI?
a. Identifying trends in customer behavior
b. Recognizing objects in images
c. Predicting the weather
d. Solving systems of linear equations
Ans: d. Solving systems of linear equations
7. The process of collecting, organizing, and analyzing data to draw conclusions is called______?
a. Probability b. Statistics c. Calculus d. Algebra
Ans: b. Statistics
8. Which mathematical concept helps calculate the likelihood of an event happening?
a. Geometry b. Statistics c. Probability d. Algebra
Ans: c. Probability
9. AI algorithms are like recipes that tell a computer what to do. What mathematical concept is
similar to a recipe with steps?
a. Geometry b. Statistics c. Probability d. Algebra
Ans: d. Algebra
10. In the image processing field of AI, what mathematical concept helps analyze the arrangement
of pixels in an image?
a. Geometry b. Statistics c. Probability d. Algebra
Ans: a. Geometry
11. With one throw of a 6-sided die, what's the probability of getting an even number?
a. 1/5 b. ⅖ c. 5/6 d. ½
Ans: d. ½
12. Which of the following is an equation?
a. 2x + 5 b. x + 2 = 4x c. x^2 + 2x d. 5 + 5x + 5x^2
Ans: b. x + 2 = 4x
13. What is the value of x? 10x-8=6x
a. 8 b. 4 c. 2 d. 6
Ans: c. 2
14. What is the probability of getting head when you toss a coin once?
a. 0.75 b. 1 c. 0 d. 0.5
Ans: d. 0.5
15. The median of the data: 155, 160, 145, 149, 150, 147, 152, 144, 148 is
a. 149 b. 150 c. 147 d. 144
Ans: a. 149
16. The ability to recognize arrangements of numbers, shapes, or colors is called __________.
Ans: Pattern Recognition
17. AI uses _____________ to solve complex problems by finding patterns in data.
Ans: Machine Learning
18. Data used to train AI systems needs to be _____________ and _____________ before it can
be used effectively.
Ans: cleaned and organized
19. A set of instructions that tell a computer what to do is called an ______________.
Ans: Algorithm
20. When training an AI system, large amounts of ____________ are needed to help it learn
patterns.
Ans: Data
21. With one throw of a 6-sided die, what's the probability of getting an even number?
a) 1/5 b) 2/5 c) 5/6 d) 1/2
Ans: d) ½
22. Which of the following is an equation?
a) 2x + 5 b) x + 2 = 4x c) x^2 + 2x d) 5 + 5x + 5x^2
Ans: b) x + 2 = 4x
23. What is the value of x? 10x-8=6x
a) 8 b) 4 c) 2 d) 6
Ans: b) 4
24. Which two are examples of descriptive statistics?
a) Median and correlation.
b) Mean and standard deviation.
c) Mode and regression analysis.
d) Variance and Hypothesis testing.
Ans: b) Mean and standard deviation.
25. What is the probability of getting head when you toss a coin once?
a) 0.75 b) 1 c) 0 d) 0.5
Ans: d) 0.5
26. Getting seven in die throwing is a possible event. (True/False).
Ans: False
27. The median of the data: 155, 160, 145, 149, 150, 147, 152, 144, 148 is
a) 149 b)150 c)147 d)144
Ans: a) 149
28. Which mathematical concept helps describes patterns using rules or formulas?
a) Geometry b) Statistics c) probability d) Algebra
Ans: d) Algebra
29. AI can learn patterns in ______ type of data.
a) Numbers only b) Images only c) Text only d) All of the above
Ans: d) All of the above
30. AI uses ____________ to solve complex problems by finding patterns in data.
Ans: Math
31. The ability to recognize arrangements of numbers, shapes, or colors is called ________.
Ans: Pattern
32. Which mathematical concept is used to analyses the arrangement of pixels in an image in the
field of image processing?
a) Geometry b) Statistics c) probability d) Algebra
Ans: a) Geometry
33. Which mathematical concept is used to calculate the likelihood of an event happening?
a) Geometry b) Statistics c) probability d) Algebra
Ans: c) probability
Unit 4: Generative AI
1. Generative Adversarial Networks (GANs) are a type of:
a. Search Engine b. Instructions
c. Data Compression tool d. Random patterns
Ans: d. Random patterns
2. Which of the following is NOT a benefit of Generative AI?
a. Increased Efficiency b. Boosted Creativity
c. Data Bias d. Personalized Experiences
Ans: c. Data Bias
3. Generative AI is limited by:
a. User Interface complexity b. High Availability
c. Computational Demands d. Limited internet access
Ans: c. Computational Demands
4. Popular Generative AI tools include:
a. Art breeder b. Runway ML c. ChatGPT d. All of the above
Ans:d. All of the above
5. Generative AI can be used to:
a. Improve medical diagnosis b. Write fake news articles
c. Neither a nor b d. Both a and b
Ans: d. Both a and b
8. Generative AI models work by:
a. Following a set of pre-programmed rules b. Identifying patterns in data
c. Randomly generating content d. Connecting to the internet
Ans: b. Identifying patterns in data
9. Generative AI is a type of artificial intelligence that can create new _________ .
Ans: Content
10. The process of training a generative AI model involves feeding it a large amount of ______
Ans: Data
11. Generative AI models can be used to _________ creativity.
Ans: Boost
12. One of the limitations of generative AI is __________bias in the training data.
Ans: data
13. Popular generative AI tools include ____________for creating artistic images.
Ans: Artbreeder
14. Generative AI has the potential to _______many industries.
Ans: Transform
15. A generative AI model called a _____________can generate realistic images.
Ans: GAN (Generative Adversarial Network)
16. Generative AI is a powerful tool, but it is important to use it _____.
Ans: Ethically
17. Generative AI models are trained on ________
a) Existing user data b) Instructions c) Existing data d) Random patterns
Ans: c) Existing data
18 Which of the following is not a benefit of generative AI
a) Increased Efficiency b) Boosted creativity
c) Data Bias d) Personalized experiences
Ans: c) Data Bias
19. Generative AI is limited by _________.
a) User Interface Complexity b) High Availability
c) Computational Demands d) Limited Internet Access
Ans: c) Computational Demands
20. Generative AI can be used to _______.
a) Improve Medical Diagnosis b) Generate creative content
c) Neither a nor b d) Both a and b
Ans: d) Both a and b
21. Generative Adversarial Network(GANs) are a type of ________.
a) Search Engine b) Generative AI model
c) Data Compression tool d) Social Media platform
Ans: b) Generative AI model
22. Which of the following is a popular Generative AI tool?
a) Photoshop b) Runway ML c) Excel d) Notepad
Ans: b) Runway ML
23. Generative AI can create new data in the form of:
a) Text only b) Images only
c) Text, Images, Code, and Music d) Numbers only
Ans: c) Text, Images, Code, and Music
24. Generative AI models work by:
a) Following a set of pre-programmed rules
b) Identifying patterns in data
c) Randomly generating content
d) Connecting to the internet
Ans: b) Identifying patterns in data
UNIT 4: PYTHON
1. Which of the following is the file extension for a python program?
a) .py b) .pt c) .ph d) .po
Ans: a) .py
2. What is the full form of IDE
a) Integrated Development Environment
b) Intelligent Development Editor
c) Interactive Data Engine
d) Integrated Data Environment
Ans: a) Integrated Development Environment
3. _________ function is used to take input from user.
Ans: input ()
4. _________ function is used to display output
Ans: Print ()