Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
72 views7 pages

Boyles Law Questions - Docx 1

The document contains a series of questions and answers related to Boyle's Law in chemistry, covering its principles, applications, and mathematical calculations. Key concepts include the inverse relationship between pressure and volume, the graphical representation of Boyle's Law, and practical examples of its application in everyday life. Additionally, it includes practice questions to reinforce understanding of the law.

Uploaded by

Arifah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
72 views7 pages

Boyles Law Questions - Docx 1

The document contains a series of questions and answers related to Boyle's Law in chemistry, covering its principles, applications, and mathematical calculations. Key concepts include the inverse relationship between pressure and volume, the graphical representation of Boyle's Law, and practical examples of its application in everyday life. Additionally, it includes practice questions to reinforce understanding of the law.

Uploaded by

Arifah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Boyles Law Chemistry Questions with Solutions

Q1. Suppose P, V, and T represent the gas's pressure, volume, and temperature, then the correct
representation of Boyle's law is
(a) V is inversely proportional to T (at constant P)
(b) V inversely proportional to P (at constant T)
(c) PV = nRT
(d) PV = RT
Answer: (b), If P, V, and T represent the gas's pressure, volume, and temperature, then the correct
representation of Boyle's law is V inversely proportional to P (at constant T).
V∝1/P
Q2. What is the nature of Boyle’s Law’s pressure vs volume (P vs V) graph?
(a) Straight Line
(b) Rectangular Hyperbola
(c) Parabola
(d) None of the above
Answer: (b), The nature of Boyle’s Law’s pressure vs volume (P vs V) graph is a rectangular
hyperbola.

Q3. What is the nature of Boyle’s Law’s pressure-volume vs pressure (PV vs P) graph?
(a) Straight-line parallel to the P axis
(b) Straight-line parallel to the PV axis
(c) Straight-line parallel to the V axis
(d) None of the above
Answer: (a), The nature of Boyle’s Law’s pressure-volume vs pressure (PV vs P) graph is a straight
line parallel to the P axis.

Q4. Which of the following quantity is kept constant in Boyle's law?


(a) Gas mass only
(b) Gas Temperature only
(c) Gas Mass and Gas Pressure
(d) Gas Mass and Gas Temperature
Answer: (d), In Boyle's law, the mass of the gas its temperature are kept constant.

Q5. Boyle’s law is valid only for


(a) Ideal gases
(b) Non-ideal gases
(c) Light Gases
(d) Heavy Gases
Answer: (a), Boyle’s law is valid only for ideal gases.

Q6. What is Boyle’s law?


Answer: Boyle’s law depicts the relationship between the pressure, volume, and temperature of a gas.
It states that the pressure of a gas is inversely proportional to its volume at a constant temperature.
P∝1/V
Or, PV = k

Q7. How is Boyle's law used in everyday life?


Answer: Boyle’s law can be observed in our everyday life. Filling air in the bike tire is one of the
significant applications of Boyle’s law. While pumping air into the tyre, the gas molecules inside the tire
are compressed and packed closer together. It increases the pressure exerted on the walls of the tyre.

Q8. What is Boyle’s temperature?


Answer: Boyle’s temperature is the temperature at which the real and non-ideal gases behave like an
ideal gas over a broad spectrum of pressure. It is related to the Van der Waal's constant a, b as TB = a
/ Rb

Q9. Differentiate between Boyle's law and Charle’s law.


Answer:
S. No. Boyle’s Law Charle’s Law

1. Boyle’s law gives a relation Charle’s law gives a relation between


between the pressure and the the temperature and the volume of the
volume of the gas. gas.

2. Temperature is kept constant. Pressure is kept constant.

3. Pressure is inversely proportional Temperature is directly proportional to


to the volume. the volume.

4. P∝1/V T∝V

5. The product of the pressure and the The ratio of the temperature and the
volume is constant. volume is constant.

6. PV = k V = kT

Q10. Match the following gas laws with the equation representing them.

Column 1 Column 2
Boyle's law PV = nRT

Charles' law V = kN at constant temperature and pressure

Dalton's law PTOTAL = P1 + P2 + P3 + P4 + . . . P∞ at constant


temperature and volume

Avogadro law V = kT at a constant pressure

Ideal Gas law PV = k at a constant temperature

Answer:
Column 1 Column 2

Boyle's law PV = k at a constant temperature

Charles' law V = kT at a constant pressure

Dalton's law PTOTAL = P1 + P2 + P3 + P4 + . . . P∞ at constant


temperature and volume

Avogadro law V = kN at constant temperature and pressure

Ideal Gas law PV = nRT

Q11. A helium balloon has a volume of 735 mL at ground level. The balloon is transported to an
elevation of 5 km, where the pressure is 0.8 atm. At this altitude, the gas occupies a volume of 1286
mL. Assuming that the temperature is constant, what was the ground level pressure?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 735 mL
Final Pressure (P2 ) = 0.8 atm
Final Volume (V2 ) = 1286 mL
To Find: Initial Pressure (P1 ) = ?
We can calculate the initial pressure of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
P 1 X 735 = 0.8 X 1286
P1 = 1028.8 / 735
P1 = 1.39 ≈ 1.4 atm
Hence the ground level pressure is 1.4 atm.

Q12. A sample of oxygen gas has a volume of 225 mL when its pressure is 1.12 atm. What will the
volume of the gas be at a pressure of 0.98 atm if the temperature remains constant?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 225 mL
Initial Pressure (P1 ) = 1.12 atm
Final Pressure (P2 ) = 0.98 atm
To Find: Final Volume (V 2 ) = ?
We can calculate the final volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
1.12 X 225 = 0.98 X V 2
252 = 0.98 X V 2
252 / 0.98 = V 2
V 2 = 257.14 mL ≈ 257mL
Hence the final volume of the gas at pressure of 0.98 atm is equivalent to 257 mL.

Q13. An ideal gas occupying a 2.0 L flask at 760 torrs is allowed to expand to a volume of 6,000 mL.
Calculate the final pressure
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 2 L
Initial Pressure (P1 ) = 760 torrs
Final Volume (V2 ) = 6000 mL = 6 L
To Find: Final Pressure (P 2 ) = ?
We can calculate the final pressure of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
760 X 2 = P2 X 6
1520 = P2 X 6
P2 = 1520 / 6
P2 = 253.33 torrs ≈ 253 torrs
Hence the final pressure of the gas at volume of 6 L is equivalent to 253 torrs.

Q14. A gas occupies a volume of 1 L and exerts a pressure of 400 kPa on the walls of its container.
What would be the pressure exerted by the gas if it is completely transferred into a new container
having a volume of 3 litres (assuming that the temperature and amount of the gas remain the same.)?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 1 L
Initial Pressure (P1 ) = 400 kPa
Final Volume (V2 ) = 3 L
To Find: Final Pressure (P 2 ) = ?
We can calculate the final pressure of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
400 X 1 = P 2 X 3
P 2 = 400 / 3
P 2 = 133.33 ≈ 133 kPa
Hence the final pressure of the gas at of volume 3 L is equivalent to 133 kPa.
Q15. A gas exerts a pressure of 3 kPa on the walls of container 1. When container one is emptied into
a 10 litre container, the pressure exerted by the gas increases to 6 kPa. Find the volume of container 1.
Assume that the temperature and amount of the gas remain the same.
Answer: Given
Initial Pressure (P1 ) = 3 kPa
Final Volume (V2 ) = 10 L
Final Pressure (P2 ) = 6 kPa
To Find: Initial Volume (V 1 ) = ?
We can calculate the initial volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
3 X V 1 = 6 X 10
3 X V 1 = 60
V 1 = 60 / 3
V 1 = 20 L
Hence the initial volume of the gas at pressure of 3 kPa is equivalent to 20 L.

Practise Questions on Boyles Law

Q1. A gas is initially in a 5 L piston with a pressure of 1 atm. What is the new volume if the pressure
changes to 3.5 atm by moving the piston down?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 5 L
Initial Pressure (P1 ) = 1 atm
Final Volume (P2 ) = 3.5 atm
To Find: Final Volume (V 2 ) = ?
We can calculate the final volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
1 X 5 = 3.5 X V 2
5 = 3.5 X V 2
V 2 = 3.5 / 5
V 2 = 0.7 L
Hence the final volume of the gas at a pressure of 3.5 atm is equivalent to 257 mL.

Q2. A balloon of volume 0.666 L at 1.03atm is placed in a pressure chamber where the pressure
becomes 5.68atm. Determine the new volume.
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 0.666 L
Initial Pressure (P1 ) = 1.03 atm
Final Pressure (P2 ) = 5.68 atm
To Find: Final Volume (V 2 ) = ?
We can calculate the final volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
1.03 X 0.666 = 5.68 X V 2
0.685 = 5.68 X V 2
V 2 = 0.685 / 5.68
V 2 = 0.12 L
Hence the final volume of the gas at a pressure of 5.68 atm is equivalent to 0.12 L.

Q3. A gas in a 30.0 mL container is at a pressure of 1.05 atm and is compressed to a volume of 15.0
mL. What is the new pressure of the container?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 30 ml
Initial Pressure (P1 ) = 1.05 atm
Final Volume (V2 ) = 45 mL
To Find: Final Pressure (P 2 ) = ?
We can calculate the final pressure of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
1.05 X 30 = P 2 X 45
31.5 = P 2 X 45
P 2 = 31.5 / 45
P 2 = 0.7
Hence the final pressure of the gas at a volume of 45 mL is equivalent to 0.7 atm.

Q4. If a gas occupies 3.60 litres at a pressure of 1.00 atm, what will be its volume at a pressure of 2.50
atm?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 3.60 L
Initial Pressure (P1 ) = 1 atm
Final Pressure (P2 ) = 2.5 atm
To Find: Final Volume (V 2 ) = ?
We can calculate the final volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
1 X 3.60 = 2.5 X V2
3.60 = 2.5 X V2
V2 = 3.60 / 2.5
V2 = 1.44 L
Hence the final volume of the gas at a pressure of 2.5 atm is equivalent to 1.44 L.
Q5. A gas occupies 12.3 litres at a pressure of 40.0 mmHg. What is the volume when the pressure is
increased to 60.0 mmHg?
Answer: Given
Initial Volume (V1 ) = 12.3 L
Initial Pressure (P1 ) = 40.0 mmHg
Final Pressure (P2 ) = 60.0 mmHg
To Find: Final Volume (V 2 ) = ?
We can calculate the final volume of the gas using Boyle’s law.
P1 V1 = P2 V2
40 X 12.3 = 60 X V2
492 = 60 X V2
V2 = 492 / 60
V2 = 8.2
Hence the final volume of the gas at a pressure of 60.0 mmHg is equivalent to 8.2 L.

You might also like