Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

HMT Unit-I Tutorial 1

The document contains a series of tutorial problems related to heat transfer through various wall constructions and materials. It includes calculations for heat loss, thermal resistance, and temperatures at different interfaces for multiple scenarios involving different materials and configurations. Each problem is followed by a detailed answer providing specific numerical results.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

HMT Unit-I Tutorial 1

The document contains a series of tutorial problems related to heat transfer through various wall constructions and materials. It includes calculations for heat loss, thermal resistance, and temperatures at different interfaces for multiple scenarios involving different materials and configurations. Each problem is followed by a detailed answer providing specific numerical results.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

UNIT –I Tutorial Problems

1. A surface wall is made up of 3 layers one of fire brick, one of insulating brick
and one of red brick. The inner and outer surface temperatures are 900°C and
30°C respectively. The respective co-efficient of thermal conductivity of the
layers are 1.2, 0.14 and 0.9 W/mK and the thickness of 20cm, 8 cm and 11
cm. Assuming close bonding of the layers at the interfaces. Find the heat loss
per square meter and interface temperatures.

Ans : i) Q= 1013 W/m2 ii) Intermediate Temperature T2 = 731°C , T 3 =


152°C

2. A wall is constructed of several layers. The first layer consists of masonry


brick 20cm thick of thermal conductivity 0.66 W/mK, the second layer consists
of 3cm thick mortar of thermal conductivity 0.6 W/mK, the third layer consists
of 8cm thick lime stone of thermal conductivity 0.8 W/mK and the outer layer
consists of 1.2 cm thick plaster of thermal conductivity 0.6 W/mk. The heat
transfer coefficient on the interior and exterior of the wall are 5.6 Wm2K and
11 W/m2K respectively. Interior room temperature is 22°C and outside air
temperature is -5°C. Calculate,
i. Overall thermal resistance
ii. The rate of heat transfer
iii. Overall heat transfer coefficient
iv. The temperature at the junction between the mortar and limestone.
Answer :

Overall thermal resistance R =1.285

The rate of heat transfer Q =21.01 W/m2

Overall heat transfer coefficient U =0.778 W/m2K

The temperature at the junction between the mortar and

limestone T2 = 291.2K, T3 = 284.8K, T4 = 283.7K

3. A furnace wall made up of 7.5 cm of fire plate and 0.65 cm of mild steel plate.
Inside surface exposed to hot gas at 650°C and outside air temperature 27°C.
The convective heat transfer co-efficient for inner side is 60 W/m2K. The
convective heat transfer coefficient for outer side is 8W/m2K. Calculate the
heat lost per square meter area of the furnace wall and also find outside
surface temperature. Assume K for fire plate as 1.035 W/mk and K for mild
steel plate as 53.6 W/mK.

Answer :

Heat lost, Q = 2908 W/m2


Outside surface temperature, T 3 = 663 K
4. A steel tube (K = 43.26 W/mK) of 5.08 cm inner diameter and 7.62 cm outer
diameter is covered with 2.5 cm layer of insulation (K = 0.208 W/mK) the
inside surface of the tube receivers heat from a hot gas at the temperature of
316°C with heat transfer co-efficient of 28 W/m2K. While the outer surface
exposed to the ambient air at 30°C with heat transfer co-efficient of 17
W/m2K. Calculate heat loss for 3 m length of the tube.
Answer : Q/L = 1131 W
5. A thick walled tube of stainless steel [K = 7785 W/mK] 25 mm ID and 50
mm OD is covered with a 25 mm layer of asbestos [K = 0.88 W/mk]. If the
inside wall temperature of the pipe is maintained at 550°C and the outside of
the insulator at 45°C. Calculate the heat loss per meter length of the pipe.
Answer : Q = 1107 W

6. A hollow sphere (K = 65 W/mK) of 120 mm inner diameter and 350 mm


outer diameter is covered 10 mm layer of insulation (K = 10 W/mK). The
inside and outside temperatures are 500°C and 50°C respectively.
Calculate the rate of heat flow through this sphere.
Answer : Q = 28481 W
7. One end of the long solid rod of 50 mm diameter is inserted into a furnace
with the other end is projecting the atmosphere at 25°C. Once the steady
state is reached, the temperature of the rod is measured at two points 20
cm apart are found to be 150°C and 100°C. The convective heat transfer
co-efficient between the rod and the surrounding air is 30 W/m2K.
Calculate the thermal conductivity of the rod material.
Answer : K = 369.7 W/m2K
8. An aluminium alloy fin of 7 mm thick and 50 mm long protrudes from a
wall, which is maintained at 120°C. The ambient air temperature is 22°C.
The heat transfer coefficient and conductivity of the fin material are 140
W/m2K and 55 W/mK respectively. Determine (i) Temperature at the end
of the fin (ii) Temperature at the middle of the fin (iii) Total heat dissipated
by the fin
Answer : i) Temperature at the end of the fin Tx=L = 342.8 K
ii) Temperature at the middle of the fin Tx=L/2 = 354 K
iii) Total heat dissipated by the fin Q = 44.4 W
9. Aluminium fins 1.5 cm wide and 10 mm thick are placed on a 2.5 cm
diameter tube to dissipate the heat. The tube surface temperature is
170°C ambient temperature is 20°C. Calculate the heat loss per fin. Take
h = 130 W/m2C and K = 200 W/m2C for aluminium.
Answer : Q = 14.3 W
10. A straight rectangular fin has a length of 35 mm, thickness of 1.4mm. The
thermal conductivity is 55 W/m⁰C. The fin is exposed to a convection
environment of 20⁰C and h is 500 W/m2C. Calculate the heat loss for a
base temperature of 150⁰C.
Answer : Q = 39.8 W

You might also like