PODAR INTERNATIONAL SCHOOL (CBSE)
Practice sheet (Answer Scheme)
Std: IX Chapter: 1 Number Systems
Subject: Mathematics
Q. no. Year
Q. I Solve the following: (1 mark each)
1. p
Express 0.550 in the form , where p and q are integers and q 0 .
q
Ans. 11
20
2. 5
Write the decimal expansion of .
16
Ans. 0.3125
3. 1
9 2
Find the value of .
4
Ans. 3
2
Q. II Solve the following: (2 marks each)
1. 1 [2010]
Rationalize the denominator:
7 6
Ans. 7 6
2.
2
Simplify: 52
Ans. 94 5
3. Simplify: 3 15 60 [2010]
Ans. 3 5
4.
[2010]
2
Simplify: 3 3 2 2
Ans. 18 12 2 6 3 4 6
5. p [2010,
Show that 0.235 can be expressed in the form , where p and q are integers
q 2011]
and q 0 .
CBSE/IX/2122/ Number System Page 1
Ans. 233
990
6. p
Show that 2.218 can be expressed in the form , where p and q are integers
q
and q 0 .
Ans. 122
55
7. Find five rational numbers between 1 and 2
Ans. 9 5 3 7 15
, , , ,
8 4 2 4 8
8. Find two rational numbers between 3.5 and 3.6.
Ans. 3.51, 3.52, etc.
9. 1 2 [2011]
Find six rational numbers between and .
2 3
Ans. 11 23 4 25 13 9
, , , , ,
21 42 7 42 21 14
10. 3 5 [2010]
Find four rational numbers between and .
7 7
Ans. 10 11 4 13
, , ,
21 21 7 21
11. Find two irrational numbers between 4.56 and 5.1 .
Ans. 4.57010010001..., 5.010010001, ..., etc.
12. 4
Write the decimal expansion of and check whether the decimal expansion is
7
terminating or non-terminating recurring.
0.571428 , non-terminating recurring
13. Show that can be expressed in the form of p/q, where p and q are integers and
q=0
Ans.
14. If 7 x 1 , then find the decimal expansion of x .
Ans. x 0.142857
15. Find two irrational numbers between 0.5 and 0.55.
Ans. 0.504004000400004...
16. 1
Taking 2 1.414 and 3.141 , evaluate upto three decimal places.
2
Ans. 3.848
17. Simplify: 3 3 40 4 3 320 3 5
Ans. 113 5
CBSE/IX/2122/ Number System Page 2
18.
Simplify the product: 4 3 3 2 4 3 3 2 [2013]
Ans. 30
19. Simplify: 4 16 6 3 343 18 5 243 196
Ans. 0
20. p
Express 0.6 in the form , where p and q are integers and q 0 .
q
Ans. 2
3
Q. III Solve the following: (3 marks each)
1.
Simplify 4 5 4 5 and identify whether the number is rational or
irrational.
Ans. 11, rational
2. Locate 3 on a real number line. [2010,
2012,
2013]
Ans. Hint: 3 lies between 1 and 2. Draw a right triangle of base 1 unit and
height 1 unit first and then, of base 2 units and height 1 unit.
3. Represent 5 and 7 on the number line. [2010]
Ans. Hint: 5 and 7 lie between 2 and 3. Draw a right triangle of base 2 unit
and height 1 unit first and then, of base 5 units and height 1 unit and
finally, of base 6 units and height 1 unit.
4. 3 2 [2013]
If a 5 b 3 , then find the values of a and b .
4 5 3 4 5 3
Ans. 20 1
a ,b
77 77
5. 2 2 8 [2013]
Simplify:
52 10 2 2 2
Ans. 0
6. 1 [2013]
Rationalize the denominator:
2 7 3 3
Ans. 2 7 3 3
Q. IV Solve the following: (4 marks each)
1. 1 [2012]
Rationalize the denominator of .
7 6 13
CBSE/IX/2122/ Number System Page 3
Ans. 7 6 6 7 546
84
2. Represent 3.5 on the real number line. [2012]
Ans.
3. Find the values of a and b if [2010,
7 3 5 7 3 5 2011]
a 5b
3 5 3 5
Ans. a 0 , b 1
4. 2 5 3 2 5 3 [2013]
Find a and b , if a 15 b .
2 5 3 2 5 3
Ans. 46
a ,b0
17
5. 3 5 b [2012]
Find the values of a and b in a 5 .
3 2 5 11
Ans. 9
a , b 19
11
6. 2 1 [2013]
Geeta told her classmates Radha that “ is an irrational number”. Radha
2 1
replied, “You are wrong.” And further claimed, “If there is a number ‘ x ’ such
that x 3 is an irrational number, then x 5 is also irrational.” Geeta said, “No,
Radha, you are wrong.” Radha took some time and after verification accepted
her mistakes and thanked Geeta for pointing out these mistakes.
(i) Justify both the statements.
(ii) What value is depicted from this question?
Ans.
i. Geeta is right in both the cases.
2 1
The statement “ is an irrational number” is correct
2 1
For justifying that the second statement is incorrect, take = 5 2
ii. Value: Gracefully accepting own mistakes and co-operative learning
7. Two classmates Salma and Anil simplified two different expressions during the [2013]
revision hour and explained to each other their simplifications. Salma explains
CBSE/IX/2122/ Number System Page 4
2
simplification of and Anil explains simplification of
5 3
28 98 147 . Write both the simplifications. What value does it depict?
Ans.
10 6
, 2 7 7 2 7 3
2
Value: Co-operative learning irrespective of gender and religion.
8. 14
If x 2 3 2 then find the value of x
x
Ans. 6 2
Case study Questions
1. Real numbers are numbers which include
both rational and irrational numbers.
Rational numbers are the numbers which
p
can be expressed in the form of where
q
p and q are integers and q not equal to
zero. Irrational numbers are numbers
which cannot be expressed as a ratio of two integers.
a. Every rational number is
a. Whole number
b. Natural number
c. Integer
d. Real number Ans
b. The product of two irrational numbers is
a. Always rational
b. Always irrational
c. Always integer
d. Sometimes rational sometimes irrational Ans
c. Between two rational numbers,
a. there is no rational number
b. there is exactly one rational number
c. there are infinitely many irrational numbers Ans
d. there is no irrational number
d. The sum of a rational and an irrational numbers is
Rational
Irrational Ans
Both rational and irrational
None of the above
Which of the following is an irrational number?
CBSE/IX/2122/ Number System Page 5
a. 3.14
b. 3.141414…
c. 3.144444…
d. 3.141141114… Ans
2. Two class mates Salma and Anil simplified two different expressions during the
revision hour and explained to each other their simplifications.
2
Salma explains the simplification of by rationalising the denominator
5 3
and Anil explains the simplification of 2 3
2 3 by using the identity
a b a b . Answer the following questions:
i. What is the conjugate of 5 3 ?
a. 5 3
b. 5 3 Ans
c. 5 3
5
d.
3
ii. By rationalising the denominator, Salma will get the answer as:
2
a.
5 3
b.
2 5 3 Ans
2
c. 5 3
d.
2 5 3
2
iii. Which identity did Anil use to evaluate 2 3 2 3 ?
a. a b a b
b. a b a b Ans
c. a b a b
d. x a x b
iv. 2 3 2 3 =
a. –1 Ans
b. 1
c. –5
d. 5
CBSE/IX/2122/ Number System Page 6
v. Addition of two irrational numbers is equal to
a. Rational
b. Irrational
c. Real numbers Ans
d. Whole numbers
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CBSE/IX/2122/ Number System Page 7