Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
27 views6 pages

14 Eng

The document consists of a series of objective questions related to biomolecules, covering topics such as antibiotics, vitamins, sugars, proteins, and nucleic acids. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answer indicated. The questions test knowledge on the properties, structures, and functions of various biomolecules.

Uploaded by

ashishkumar34126
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
27 views6 pages

14 Eng

The document consists of a series of objective questions related to biomolecules, covering topics such as antibiotics, vitamins, sugars, proteins, and nucleic acids. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answer indicated. The questions test knowledge on the properties, structures, and functions of various biomolecules.

Uploaded by

ashishkumar34126
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

*BIOMOLECULE*

OBJECTIVE QUESTIONS
➢ Pick out the correct answer from given option :
1. Which of the following is not a broad spectrum antibiotic?
(A) Tetracycline (B) Chloromycetin
(C) Penicillin (D) Ampicyline Ans.-(C)
2. The pyrimidine base which is present in RNA but not in DNA is
(A) Guanine (B)Thymine
(C) Adenine (D) Uracil Ans.-(D)
3. Chloramin-T is a/an
(A) Antimalerial (B) Analgesic
(C) Tranquilizers (D) Antiseptic Ans.-(A)
4. Which of the following is the most sweetest sugar?
(A) Sucrose (B) Fructose
(C) Maltose (D) Lactose Ans.-(B)
5. Which of the following vitamins is fat soluble?
(A) Vitamin B12 (B) Vitamin B6
(C) Vitamin C (D) Vitamin K Ans.-(D)
6. Phenol is used in the formation of which of the following?
(A) Bakelite (B) Polystyrene
(C) Nylon (D) PVC Ans.-(A)
7. The inversion of cane sugar to produce glucose and fructose is represented by the reaction.
+
C12H22O11 + H2O H C6H12O6 + C6H12O6
Sugar Glucose Fructose
The reaction is
(A) Second order (B) Unimolecular
(C)Pseudo unimolecular (D) Bimolecular Ans.-(C)
8. A deficiency of which of the following may cause night blindness?
(A) Vitamin B12 (B) Vitamin A
(C) Vitamin C (D) Vitamin E Ans.-(B)
9. Which of the following is not a broad spectrum antibiotic?
(A) Tetracycline (B) Chlormycetin
(C) penicillin (D) Ampicillin Ans.-(D)
10. RNA and DNA are chiral molecules, their chirality is due to
(A) D-sugar component (B) L-sugar component
(C) Chiral base unit (D) Chiral phosphate unit Ans.-(A)
11. The sweetest artificial sweetener is:
(A) Aspartame (B) Alitame
(C) Sucralose (D) Saccharine Ans.-(B)
12. Which of the following is narcotic analgesic?
(A) Aspirin (B) Morphine
(C) Paracetamol (D) All of these Ans.-(B)
13. Which part of starch is insoluble in water?
(A) Amylopectin (B) Amylose
(C) Cellulose (D) none of these Ans.-(A)
14. The linkage present in protein and peptide is

(A) –C– (B) –C– O –C–

(C) –NH– (D) –C–NH– Ans.-(D)


15. The base pair in DNA is bonded by
(A) ionic bond (B) Hydrogen bond
(C) phosphate bond (D) deoxyribose group Ans.-(D)
16. Protein is a polymer of
(A) glucose (B) terephthalic
(C) amino acid (D) glycol Ans.-(C)
17. Which conjugated protein?
(A) phosphoprotein (B) glycoprotein
(C) chromoprotein (D)all of these Ans.-(C)
18. Protein gives blue colour with
(A) Benedicts reagent (B) iodine solution
(C) nihydrin (D) Buerett Ans.-(C)
19. The base found in the nucleotide of RNA is
(A) Adenine (B) Uracil
(C) Guanine (D) Cytosine Ans.-(B)
20. The vitamin which is insoluble in water is-
(A) Vitamin D (B)Vitamin C
(C) Vitamin B (D) Vitamin B2 Ans.-(A)
21. Vitamin C is
(A) Citric acid (B) Lactic acid
(C) Ascorbic acid (D) Paracetamol Ans.-(C)
22. Insulin is a hormone of
(A) fat (B) protein
(C) carbohydrates (D) none of these Ans.-(B)
23. The vitamin having metal atom is
(A) Vitamin A (B) Vitamin K
(C) Vitamin B12 (D) Vitamin C Ans.-(C)
24. The chemical name of vitamin B1 is
(A) Ascorbic acid (B) Riboflavin
(C) Puridoxin (D) Thiamine Ans.-(D)
25. Iodine is present in which among the following hormones?
(A) Insulin (B)Testrone
(C)Advinaline (D)Thioxine Ans.-(D)
26. The chemical name of vitamin B12 is
(A)Riboflavin (B)Thiamine
(C)Cyanocabalmine (D)Pyridoxide Ans.-(C)
27. The chemical name of vitamin B6 is
(A) Pyridoxide (B) Thiamine
(C) Tocoferol (D) Riboflavin Ans.-(A)
28. Which is able to form zwitterion?
(A) CH3NO2 (B) CH3COOH
(C) CH3CH2NH2 (D) H2NCH2COOH Ans.-(D)
29. Which is not a macromolecule?
(A) DNA (B) Starch
(C)Palmitate (D)Insulin Ans.-(C)
30. The number of chiral carbon in glucose is
(A) 6 (B) 5 (C) 4 (D) 3 Ans.-(C)
31. Which of the following is carbohydrate?
(A) Thianmine (B)Lactose
(C)Glycerol (D)Insulin Ans.-(B)
32. In DNA, thymine is hold by two hydrogen bonds with the base
(A) Adenine (B) Cycosine
(C) Thymine (D) Guqnine Ans.-(A)
33. Adenosine is an example of
(A) Nucleotide (B) Pyrimidine base
(C) Nucleoside (D) Purine base Ans.-(C)
34. Which of the following is not a pyrimidine base?
(A) Uracil (B) Cytosine
(C) Thymine (D) Guanine Ans.-(D)
35. Sweetest of all sugar is
(A) Glucose (B)Lactose
(C)Sucrose (D) Fructose Ans.-(D)
36. Enzyme is
(A) Carbohydrate (B) Lipid
(C) Proteins (D) None of these Ans.-(C)
37. Heterocyclic side chain is present in which of the following amino acid?
(A)Lysine (B)Tryosene
(C)Prolina (D) Serine Ans.-(C)
38. Enzyme
(A) has optimum activity at body temperature
(B) is formed by amino acid
(C) is formed by carbohydrates
(D) it has all the above properties Ans.-(A)
39. The enzymes that helps in conversion of mono sacchharides to alcohol is
(A) Lactose (B) Diastage
(C) Amylase (D) Zymase Ans.-(D)
40. A biological catalyst is
(A) carbohydrates (B) amino acid
(C) an enzyme (D) peptide Ans.-(C)
41. During digestation protein present in eatables converts into amino acid by hydrolysis. Two
enzymes used in this process are
Enzyme Enzyme
Protein (A)
Polypeptide Amino acid
(B)

(A) Invertase and Zymase (B) Amylase and Maltose


(C) Diastage and Lipase (D) Pepsin and Trypsin Ans.-(D)
42. Which of the following is an example of zwitter ion?
(A) Urea (B)Glycine hydrochloride
(C)Ammonium acetate (D)α−Alanine Ans.-(D)
43. Vitamin A is called
(A) Ascorbic acid (B) Retinol
(C) Calciferol (D) Tocopherol Ans.-(B)
44. Vitamin B12 contains
(A) Fe (II) (B) Co (II) (C) Zn (III) (D) Ca (II) Ans.-(B)
45. Which among the following biomolecules contain non transition metals?
(A) Vitamin B12 (B) Chlorophyll
(C) Haemoglobin (D) Insulin Ans.-(B)
46. Human body does not produce
(A)Enzyme (B)DNA
(C) Vitamin (D)Hormones Ans.-(C)
47. The order of the following in nucleic acid is
(A) Phosphate, Base, Sugar (B)Sugar, Base, Phosphate
(C)Base, Sugar, Phosphate (D)Base, Phosphate, Sugar Ans.-(C)
48. Which among the following is not present in RNA?
(A) Uracil (B) Ribose
(C) Thymine (D) Phosphate Ans.-(C)
49. In nucleic acids the nucleotides are linked with one another through:
(A) Hydrogen bond (B) Peptide bond
(C) Glycosidic linkage (D) Phosphate group Ans.-(D)
50. The supplementary base in DNA is
(A) Uracil and Adenine: Cyctosin and Guanine
(B)Adenine and Thymine: Guanine and Cytosine
(C)Adenine and Thymine: Guanine and Uracil
(D)Adenine and Guanine: Thymine and Cytosine Ans.-(B)
51. Which among the following gives maximum energy in reduction process?
(A) Protein (B) Vitamin
(C) Lipid (D) Carbohydrates Ans.-(C)
52. Which among the following bases is the purine derivative?
(A) Guanine (B) Cytosine
(C) Thymine (D) Uracil Ans.-(A)
53. The process by which protein synthesis takes place according to genetic code is called
(A) Replication (B) Messenger concept
(C)Translation (D) Transcription Ans.-(C)
54. How many nucleotides form a series of amino acid for messenger RNA in a codon?
(A) Three (B) Four (C) One (D)Two Ans.-(A)
55. Thymine is
(A) 5-Methyluracil (B) 4-Methyluracil
(C) 3-Methyluracil (D) 1-Methyluracil Ans.-(C)
56. RNA and DNA are chiral molecules. The reason for their chirality is
(A) chiral base (B) chiral phosphate ester unit
(C) D-sugar component (D) L-sugar component Ans.-(A)
57. Which among the following obtained by the hydrolysis of maltose?
(A) Glucose (B) Fructose
(C) Manose (D) Galactose Ans.-(A)
58. Glucose and manose are
(A) Anomer (B) Epimer
(C) Ketonexose (D) Disaccharides Ans.-(B)
59. Which among the following is reducing sugar?
(A) Sucrose (B) Lactose
(C) Maltose (D) Cellulose Ans.-(A)
60. Which type of linkage is present in polysaccharides?
(A) Glycosidic linkage (B) H-bond
(C)peptide linkage (D)none of these Ans.-(A)
61. Which among the following is obtained by the reduction of glucose with fehling solution?
(A) Cupric oxide (B) Cuprouse oxide
(C) Saccharic acid (D) (A) and (B) both Ans.-(B)
62. Which among the following does not reduce fehling’s solution?
(A) Benzaldehyde (B) Formic acid
(C) Glucose (D) Fructose Ans.-(A)
63. On hydrolysis of starch, we finally get-
(A) Glucose (B) Fructose
(C) Both (D) Sucrose Ans.-(A)
64. The monomeric units of starch is/are
(A) Glucose (B) Fructose
(C) Glucose and Fructose (D) Mannose Ans.-(A)
65. The molecular formula of most general disaccharides is
(A) C12H22O11 (B) C10H18O9
(C) C10H20O11 (D) C18H32O11 Ans.-(A)
66. Which carbohydrate is the essential constituent of plant cells?
(A) Starch (B) cellulose
(C) Sucrose (D) vitamin Ans.-(B)
67. Glucose in bond can be determined with
(A) Tollen’s reagent (B) Benedict’s solution
(C) alkaline iodine solution (D) Bromine water Ans.-(B)
68. Which among the following carbohydrate is not a disaccharide?
(A) Lactose (B) Galactose
(C) Sucrose (D) Maltose Ans.-(B)
69. Which among the following is an example of ketohexose?
(A) Manose (B) Galactose
(C) Maltose (D) Fructose Ans.-(D)
70. Which among the following is a reducing sugar?
(A) Glucose (B) Fructose
(C)Manose (D)Sucrose Ans.-(D)
71. Mutarotation is not found in
(A) Sucrose (B) D-glucose
(C) L-glucose (D) None of these Ans.-(A)
72. From which enzyme the conversion of maltose to glucose is achieved?
(A) zymase (B) lactose
(C) maltose (D) distage Ans.-(C)
73. α−D glucoside and β−D glucoside is a part of the following
(A) epimers (B) anomers
(C) Enantiomers (D) Diastereomers Ans.-(B)
74. The product formed by the hydrolysis of protein by the enzyme is
(A) Hydroxy acid (B) Dicarboxylic acid
(C) Amino acid (D) Aromatic acid Ans.-(C)
75. When human hair is heated strongly with sodalime, smell of ammonia is observed. From this
observation, the following conclusion can be drawn
(A) ammonia is present in human hair
(B) ammonium salt is present in human hair
(C) Hairs are formed by amino acid
(D) None of these Ans.-(C)
76. Peptide gives on hydrolysis
(A) amino acid (B) Retinol
(C) ammonia (D) alcohol Ans.-(A)
77. Which of the following is a disaccharide-
(A) Lactose (B) Starch
(C) Cellulose (D) Fructose Ans.-(A)
78. The reagent which reacts with glucose and forms crystalline osazone derivative is-
(A) Fehling’s solution (B) Phenoylhydrazine
(C) Benedict’s solution (D) Hydroxyl group Ans.-(B)
***

You might also like