Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
14 views4 pages

Level 6 Assignment 11 (Base System)

The document contains an assignment with two levels of questions focused on number system conversions and mathematical problems involving bases. Level I includes tasks such as converting numbers between binary, octal, and decimal systems, while Level II presents more complex problems involving algebraic expressions and properties of numbers in different bases. Answers and solutions for each question are provided at the end of the document.

Uploaded by

Chetan Garg
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views4 pages

Level 6 Assignment 11 (Base System)

The document contains an assignment with two levels of questions focused on number system conversions and mathematical problems involving bases. Level I includes tasks such as converting numbers between binary, octal, and decimal systems, while Level II presents more complex problems involving algebraic expressions and properties of numbers in different bases. Answers and solutions for each question are provided at the end of the document.

Uploaded by

Chetan Garg
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

1

ASSIGNMENT

LEVEL I
1. Convert the number 1810 to the binary system.

2. Convert 15910 to the octal number system.

3. Convert the binary number 10010112 to the decimal number system.

4. Convert 10478 to the binary system.

5. Convert 50018 to the decimal number system.

6. Convert 10012 to octal number system.

7. If 5610 written as 211b, find b.


(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6

8. If 24a359 is divisible by 8, find a.

9. Number of three-digit perfect squares in base 4.

10. Number of three-digit numbers in base 5.

LEVEL II
11. If a435 = 3bc4, find a + b + c.

12. If (1b5)2 = 1101b, find b.

13. Number of numbers having three digits in base 8 and base 11 both.

14. Number of numbers having three digits in base 5 and 2 digits in base 8.

15. If a356b89 is divisible by 10, find the number of ordered pairs of (a, b).
2

Answers Key
1. 100102 2. 2378 3. 75 4. 1000100111 5. (2561)
6. 118 7. (c) 8. (2) 9. (4) 10. (100) 11. (1) 12. (4)
13. (391) 14. (39) 15. (8)

Solutions
LEVEL I
1. Convert the number 1810 to the binary system.
Sol: 1810 is 100102.

2. Convert 15910 to the octal number system.


Sol: 15910 = 2378

3. Convert the binary number 10010112 to the decimal number system.


Sol: 10010112 = 26 + 23 + 2 + 1 = 75

4. Convert 10478 to the binary system.


Sol: 10478 = 512 + 32 + 7 = 551
551 = 29 + 25 + 22 + 2 + 1 = 1000100111

5. Convert 50018 to the decimal number system.


Sol: 50018 = 5 x 83 + 1 = 2561

6. Convert 10012 to octal number system.


Sol: 10012 = (1 × 23) + (0 × 22) + (0 × 21) + (1 × 20)
10012 = (1 × 8) + (0 × 4) + (0 × 2) + (1 × 1)
10012 = 8 + 0 + 0 + 1
10012 = 910
910 is 118

7. If 5610 written as 211b, find b.


(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6
Ans: (c)
Sol: 2b2 + b + 1 = 56
3

2b2 + b – 55 = 0
(b – 5)(2b – 11) = 0
b=5

8. If 24a359 is divisible by 8, find a.


Sol: 24a359 = 2x94 + 4 x 93 + ax92 + 3x9 + 5 ≡ 2 + 4 + a + 3 + 5 mod8
≡ 6 + a mod8
a=2

9. Number of three-digit perfect squares in base 4.


Ans: 4
Sol: Three-digit numbers lies from 16 to 63.
16, 25, 36, 49

10. Number of three-digit numbers in base 5.


Ans: 100
Sol: 53 – 52 = 100

LEVEL II
11. If a435 = 3bc4, find a + b + c.
Ans: 1
Sol: 25a + 23 = 48 + 4b + c
25a = 25 + 4b + c
0 ≤ 4b + c ≤15
4b + c = 0, a = 1
b = c = 0, a = 1

12. If (1b5)2 = 1101b, find b.


Ans: 4
Sol: 0<b<5
25 + b2 + 10b = b3 + b2 + 1
24 = b3 – 10b = b(b2 - 10)
b2 – 10 > 0
b>3
b=4

13. Number of numbers having three digits in base 8 and base 11 both.
Ans: 391
Sol: Three-digit numbers in base 8 are 82 = 64 to 83 – 1 = 511
Three-digit numbers in base 11 are 112 = 121 to 113 – 1 = 1331 – 1 = 1330
4

Number are from 121 to 511


Number of numbers = 511 – 121 + 1 = 391
14. Number of numbers having three digits in base 5 and 2 digits in base 8.
Ans: 39
Sol: Three-digit numbers in base 5 are 52 = 25 to 53 – 1 = 124
Two-digit numbers in base 8 are 8 to 82 – 1 = 63
Numbers are from 25 to 63
Number of numbers = 63 – 25 + 1 = 39
15. If a356b89 is divisible by 10, find the number of ordered pairs of (a, b).
Ans: 8
Sol: a356b89 = ax95 + 3 x 94 + 5 x 93 + 6 x 92 + 9b + 8 ≡ -a + 3 – 5 + 6 – b + 8 ≡ 0mod10
a + b ≡ 2mod10
a + b = 2, 12
a+b=2
(2, 0), (1,1), (0, 2)
a + b = 12
(8, 4), (7, 5), (6, 6), (5, 7), (4, 8)

You might also like