Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
12 views4 pages

Chapter1 - Homework - Solutions

The document contains a tutorial on elementary number theory, covering various proofs and properties related to prime numbers, even and odd integers, and modular arithmetic. It includes exercises demonstrating the irrationality of √2, properties of integers modulo n, and operations on different sets of numbers. Additionally, it explores closure properties of sets under specific operations.

Uploaded by

tohzhiyangrv
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views4 pages

Chapter1 - Homework - Solutions

The document contains a tutorial on elementary number theory, covering various proofs and properties related to prime numbers, even and odd integers, and modular arithmetic. It includes exercises demonstrating the irrationality of √2, properties of integers modulo n, and operations on different sets of numbers. Additionally, it explores closure properties of sets under specific operations.

Uploaded by

tohzhiyangrv
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

MH1812 Tutorial

Chapter 1: Elementary Number Theory

Q1: Show that 2 is the only prime number which is even.


Solution: Take p a prime number. Then p has only 2 divisors, 1 and p. If p is even,
then one of its divisors has to be 2, thus p = 2.

Q2: Show that if n2 is even, than n is even, for n an integer.


Solution: An integer n is either even or odd, i.e., with the form 2k or 2k + 1, for some
integer k. When n = 2k + 1, n2 = (2k + 1)2 = 4k 2 + 4k + 1 = 2(2k 2 + 2k) + 1, which is
odd. While n = 2k, n2 = 4k 2 . The case where n2 is even is thus when n = 2k.

Q3: The goal of this exercise is to show that 2 is irrational. We provide a step by step
way of doing so.
√ √
1. Suppose by contradiction that 2 is rational, that is 2 = m n
, for m and n integers
with no common factor. Show that m has to be even.

Solution: Since 2 = m n
, hence m2 = 2n2 , which is even. According to the conclu-
sion of Q2, m must be even.
2. Compute m2 , and deduce that n has to be even too, a contradiction.
Solution: Assume m = 2k for some integer k, then m2 = 4k 2 = 2n2 , hence n2 = 2k 2 ,
so n is even due to the conclusion from Q2. This contradicts the assumption that m
and n have no common divisor because 2 divides both.

Q4: Show the following two properties of the integers modulo n:

1. (a mod n) + (b mod n) ≡ a + b (mod n).


Solution: Suppose a mod n = a′ , that is a = qn + a′ , and b mod n = b′ , that is
b = rn + b′ , for some integers q, r. Then

(a mod n) + (b mod n) = a′ + b′

and
a + b ≡ (qn + a′ + rn + b′ ) ≡ a′ + b′ (mod n).
The result follows by combining the two equations.

1
2. (a mod n) · (b mod n) ≡ a · b (mod n).
Solution: Suppose a mod n = a′ , that is a = qn + a′ , and b mod n = b′ , that is
b = rn + b′ , for some integer q, r. Then

(a mod n) · (b mod n) = a′ · b′

and

a · b ≡ (qn + a′ ) · (rn + b′ ) ≡ qrn2 + qnb′ + rna′ + a′ b′ ≡ a′ b′ (mod n).

The result follows by combining the two equations.

Q5: Compute the addition table and the multiplication tables for integers modulo 4.
Solution: We represent integers modulo 4 by the set of integers {0, 1, 2, 3}. Then

+ 0 1 2 3 × 0 1 2 3
0 0 1 2 3 0 0 0 0 0
1 1 2 3 0 1 0 1 2 3
2 2 3 0 1 2 0 2 0 2
3 3 0 1 2 3 0 3 2 1

p(p+1)
Q6: Show that 2
≡ 0 (mod p) for p an odd prime.
Solution: When p is an odd prime, it can be written in the form of 2k + 1 for some
positive integer k. Hence p(p+1)
2
= p(2k+2)
2
= p(k + 1) a multiple of p, the conclusion
follows.

Q7: Find the last digit of 79999 .


Solution: The question asks us to find 79999 mod 10. Observe that 74 mod 10 = 1 and
9999 mod 4 = 3, the answer to the problem is

73 mod 10 = 343 mod 10 = 3.

Q8: Find the last digit of 89999 .


Solution: There are many different simple ways to do this. The following are just two
examples.
[Solution 1:] The question asks us to find 89999 mod 10 = 29999·3 mod 10. Observe that
25 mod 10 = 2, hence if m = 5q + r, then 2m ≡ 2q+r (mod 10). Applying this rule

2
repeatedly, we see that

29999·3 mod 10 = 229997 mod 10


= 25999+2 mod 10 = 26001 mod 10
= 21200+1 mod 10 = 21201 mod 10
= 2240+1 mod 10 = 2241 mod 10
= 248+1 mod 10 = 249 mod 10
= 29+4 mod 10 = 213 mod 10
= 22+3 mod 10 = 25 mod 10
= 2.

[Solution 2:] Observe that (i) 8n is an even integer for any integer n > 0 and so is
8n mod 10; (ii) 6k mod 10 = k for k = 0, 2, 4, 6, 8; (iii) 84 mod 10 = 6; (iv) 62 mod 10 =
6 and thus 6n mod 10 = 6 for all n ≥ 2. Therefore

89999 mod 10 = (84 )m 83 mod 10 = 6m 83 mod 10 = 6 · 83 mod 10 = 83 mod 10 = 2,

where m is an integer such that 9999 = 4m + 3.

Q9: Consider the following sets S, with respective operator ∆.

1. Let S be the set of odd integers and ∆ be the multiplication. Is S closed under ∆?
Justify your answer.
Solution: Take two odd integers 2p + 1 and 2q + 1, where p and q are integers. Then

(2p + 1)(2q + 1) = 2(2pq + p + q) + 1

which is an odd number. Thus the answer is Yes.


2. Let S be the set of nonzero rational numbers Q \ {0} and ∆ be the division. Is S
closed under ∆? Justify your answer.
Solution: Take two nonzero rational numbers m/n and m′ /n′ , Then

m . m′ mn′
=
n n′ nm′
which is a rational number. Thus the answer is Yes.
3. Let S be the set of natural numbers N and ∆ be the subtraction. Is S closed under
∆? Justify your answer.
Solution: The subtraction of two natural numbers does not always give a natural
number, for example
5 − 10 = −5
and −5 is not natural, hence S is not closed under subtraction.

3
4. Let S be the set of irrational numbers and ∆ be the addition. Is S closed under ∆?
Justify your answer.
Solution: The addition of two irrational numbers does not always give an irrational
number, for example √ √
2 + (− 2) = 0

and 0 is not irrational. Thus S is not closed under addition.
√ Note we know 2 is
irrational
√ (see Q3), and we are using the fact that − 2 is irrational
√ too. Indeed, if
m −m
− 2 were rational, then it could be represented as n , then 2 = n which would

be rational too, contradicting the fact that 2 is irrational.

You might also like